Zvířecí statek
George Orwell (p)
VÝSTAVNÍ VEPŘ STAROSTA, chlouba statku pana Jonáše, nabídne na sklonku požehnaného života vykořisťovaným zvířatům lákavé řešení. Stačí odhodit okovy a vyhnat prapůvodce všeho útlaku: člověka, jenž si až doteď přivlastňoval plody jejich dřiny. Povstání na zaostalé usedlosti na sebe nenechá dlouho čekat. Protože však každá společnost – tedy i zvířecí samospráva – potřebuje řád, ujmou se vůdčí role Starostovi prasečí soudruzi. Odhodlání, pravidla, sny i nerozborná jednota revolucionářů se ale začnou drolit ve chvíli, kdy Zvířecí statek vedle lidských škůdců napadne zákeřný vnitřní nepřítel. Zakrátko tu zavládnou demagogie, hlad, hrůza a násilí… Nový český překlad alegorie o krachu idejí bolševické revoluce míří ke generacím, které už byly osvobozeny od komunistického blouznění o „světlých zítřcích“. Největší kritik totalitních režimů 20. století, inspirovaný zvěrstvy Stalinova Velkého teroru, varoval Evropu před tím, že k pohádkám o rovnostářství není radno vzhlížet. Zanícení reformátoři, jichž se po válce – Orwellova kniha vyšla v roce 1945 – rojily všude zástupy, totiž zapomínají na naše tisícileté rozpory i přirozené sklony ke špatnostem. A tak je původní útlak vystřídán dalším a vrchnost se v tom znovu s potěšením rochní. Příklady vidíme kolem sebe. Tento zcela nový český překlad nejslavnější satirické antiutopie opatřil sugestivními barevnými obrazy Boris Jirků.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , LedaOriginální název:
Rebelión en la granja, 1945
Nadčasová, klasická, jde k věci, jde na dřeň. Co dodat. Jedna z TOP knih, co bych doporučila každému
čteno jako audiokniha
Nadčasová kniha , ktorá v dobe vydania pasovala na Sovietsky zväz , ale aj dnes sa dá prirovnať ...
Klasika, která platí v každé době.
Ostrá a kritická alegorie, výstražná, mrazivá a stále varující.
Co napsat... Vše už je v komentářích od ostatních napsáno. Četl jsem několikrát a různá vydání a vždy si odnesl něco jiného. Nový a zase jiný pohled.
Trochu mě mrzelo, že jiná vydání mění jména zvířat a farmáře. Jiná je i "hymna" zvířat, ale samotná myšlenka zůstává stejná. A to je to, oč tu běží...
Všichni jsou si rovni, jen někteří jsou si rovnější. Tak to bejvá. Drsné čtení o tom, jak si někdo myslel, že by mohlo fungovat, ale i reálná praxe ukazuje, že takhle to prostě nefunguje... Spolu s 1984 další povinné čtení!
Klasika z toho skutečného seznamu knih, které by člověk v životě měl přečíst, když už nic jiného. Orwell použil několik nástrojů, které o pár let rozpracoval ke své skutečné zrůdnosti v 1984 - proměnný nepřítel, který udrží farmu v neustálém napětí a koncept ne-paměti, která umožňuje jakkoliv měnit libovolný bod sedmera pravidel, jejichž původní znění si nejenže nikdo nepamatuje, ale již ani nepochybuje o správnosti - ať už je znění jakékoliv.
Smutné i úsměvné zároveň. Autor dobře vystihl lidskou povahu a vtipně ji personifikoval na domácí zvířectvo. Předloha v revoluci v Rusku od roku 1917 je naprosto zřejmá a tak trochu mě to navnadilo, abych se zase podíval na Solženicyna...
Orwell je prostě génius, stejně jako náš Čapek.
Poprvé jsem Farmu zvířat četla na střední a byla jsem z ní naprosto unešená. Teď jsem ji slyšela v audiopodobě (díky, pane Čtvrtníčku, váš "Kuliš!" mě bude ještě dlouho pronásledovat) a byla jsem snad ještě unešenější. Asi s věkem dokáže člověk docenit tíhu celé té atmosféry.
Toto dílo by si nejspíš měl jednou přečíst každý... nadčasové, trochu děsivé, ze života... co dodat? Orwell veděl, co dělá. Kritika mocichtivosti a nadřazenosti ve společnosti. "Napoleoni" mezi námi bohužel vždycky byli a budou...
Úsměvná novela, ale když člověk ví o čem to doopravdy je, tak to už taková sranda není.
Z 1984 mě mrazilo více, ale Farma zvířat se mi četla lépe a i proto, že má jen lehce přes sto stránek.
Tyhle knihy moc nevyhledávám, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
Knihu jsem si zakoupila na základě povinné četby ve škole. Jedna z mala knih z povinné četby co se mi opravdu líbila a přečetla jsem ji jedním dechem! Doufám, ze si ji vytáhnu u maturity!
(SPOILER) Další naprosto skvělé a nadčasové dílo od Orwella. Zbožňuji metaforické překlopení na svět zvířat, kde v počátku zrodu je hezká myšlenka svobodného a rovného zvířecího "státu", jež ale postupně přejde do nadvlády prasat, kterým moc nakonec zatemní hlavy. A tak jako mnohé elity, rochní se prasata v "luxusu a bohatství" zatím co ostatní zvířata na farmě trpí pod tíhou nového totalitního režimu. Toto dílo, rozhodně vede k zamyšlení, a myslím, že i v dnešní době má velmi silný hlas.
Naprosto nadčasová kniha. Je to přesně ta kniha, proč vznikla povinná četba a proč má něco jako povinná četba zůstat. Rozhodně to po přečtení vnímám, jako knihu, která by měla jít stále napříč generacemi.
Odnáším si z knihy jednu větu, která mě bude děsit i nadále - Všechny zvířata jsou si rovny, jen některá si jsou rovnější.
Očekávala jsem trochu optimističtější konec. Jenže život není pohádka a realitou bylo, je a bude, že zvířata, která jsou si méně rovna, musí svůj denní chléb těžce v potu tváře dobývati, držet pusu a krok a nepřemýšlet.
Tuto alegoricko satirickou novelu, bych mohla číst pořád dokola a vždy bych si všimla dalších nových věcí. Knihu jsem četla už asi potřetí a vnímala jsem ji jinak než v maturitním ročníku. Toto dílo by nemělo chybět v každé knihovně. Děj je psán do podoby bajky, která dokáže poučit v každou dobu.
(SPOILER)
Geniální a nadčasová satira, která přesně vystihla vývoj totalitního režimu. Vytváření novych elit, eliminace vnitřního nepřítele, manipulace s veřejným míněním. Všechno to známe z historie.
"Čtyři nohy dobré, dvě špatné." "Čtyři nohy dobré, dvě lepší."
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režimAutorovy další knížky
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Farma zvířat je satirický román George Orwella, ukazuje formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Světová klasika, která stojí za přečtení.