Zvířecí statek
George Orwell (p)
VÝSTAVNÍ VEPŘ STAROSTA, chlouba statku pana Jonáše, nabídne na sklonku požehnaného života vykořisťovaným zvířatům lákavé řešení. Stačí odhodit okovy a vyhnat prapůvodce všeho útlaku: člověka, jenž si až doteď přivlastňoval plody jejich dřiny. Povstání na zaostalé usedlosti na sebe nenechá dlouho čekat. Protože však každá společnost – tedy i zvířecí samospráva – potřebuje řád, ujmou se vůdčí role Starostovi prasečí soudruzi. Odhodlání, pravidla, sny i nerozborná jednota revolucionářů se ale začnou drolit ve chvíli, kdy Zvířecí statek vedle lidských škůdců napadne zákeřný vnitřní nepřítel. Zakrátko tu zavládnou demagogie, hlad, hrůza a násilí… Nový český překlad alegorie o krachu idejí bolševické revoluce míří ke generacím, které už byly osvobozeny od komunistického blouznění o „světlých zítřcích“. Největší kritik totalitních režimů 20. století, inspirovaný zvěrstvy Stalinova Velkého teroru, varoval Evropu před tím, že k pohádkám o rovnostářství není radno vzhlížet. Zanícení reformátoři, jichž se po válce – Orwellova kniha vyšla v roce 1945 – rojily všude zástupy, totiž zapomínají na naše tisícileté rozpory i přirozené sklony ke špatnostem. A tak je původní útlak vystřídán dalším a vrchnost se v tom znovu s potěšením rochní. Příklady vidíme kolem sebe. Tento zcela nový český překlad nejslavnější satirické antiutopie opatřil sugestivními barevnými obrazy Boris Jirků.... celý text
Bajka o tom, jak se z krásné myšlenky proměněné v realitu stane opět systém, proti kterému všichni bojovali. Jen se změnily kulisy a obsazení. Na knize se mi nejvíc líbily postupné změny sedmi přikázání, kdy nová výjimka šla vždy na ruku vládnoucí třídě. Že jsou si všechna zvířata rovna, ale některá jsou si rovnější, platí v každém režimu, protože ať je myšlenka jakkoliv krásná, pudy máme všichni stejné a nelze je změnit.
Skvělá kniha - asi jedna z nejlepších zvolených k maturitě. Moc mě bavila, četla se skvěle, bez složitostí. Je to krásná alegorie, plná kruté pravdy z minulosti..
Dodnes nechápu, jak mohl Orwell takhle přesně vystihnout ty různé typy stranických kádrů, včetně těch vzájemných rozepří a následných likvidací. Pokud je toto mezi povinnou četbou, tak je to jen dobře, protože mladá generace si pak může lépe uvědomit, o čem komunismus (resp. jakákoliv jiná stranická diktatura) je.
Humorně pojatý popis komunistického stalinovského sovětského svazu od počátku až po vrchol.
Autor to vystihl tak jako kdyby tam sám žil, Dílo je rozhodně nadčasové povedlo se mu to velmi dobře.
Stoji to za to si to přečíst, je to relativně krátké a zábavné.
Z maturitních knížek je pro mě zatím nejlepší ze všech, co jsem četla. Pořád to ale není vyloženě něco, co bych si vzala jen tak do ruky. Každopádně se to číst dalo a myslím, že jako maturitní četba je to dobrá knížka, která se dobře rozebírá. Bohužel pro mě, kniha je docela nezáživná. Děje se pořád v podstatě to stejné dokola a tak mi to přišlo trošku nudné. Kdyby kniha měla víc stran, určitě by mě bavila o dost míň. Každopádně nápad super, líbí se mi jak autor dobře vystihuje tehdejší problematiku a taky se mi líbí, jak kniha skončila.
Dokonalá alegorie ve formě bajky, která odráží stav pochybné lidské společnosti.Jen s chutí do četby.
Alegorie, která mě už od prvních stran plně vtáhla do děje, kdy zvířátka páchají revoluci a za jeden večer mě provedla celým úpadkem a dekadencí tohoto "románu."
Velice krátká, chytrá kniha, která vás zabaví od začátku až do konce. Pro příznivce antiutopických témat nutnost.
Fascinující a bohužel stále velmi aktuální, až z toho mrazí. Líbil se mi i stejnojmenný film.
Velice podobné dílu 1984 a stejně úžasné, čtivé a promyšlené.
SPOILER: Nejvíce mě z celé knihy zasáhl asi osud Boxera, protože takhle krutý konec si opravdu nezasloužil... Něco mi říká, že náš soudruh Napoleon by taky potřeboval menší odvoz... KONEC SPOILERU.
Nejhorší však na tom je, jak bolestně pravdivá a aktuální tato kniha je a to přitom pochází z roku 1945! Neuvěřitelné, jak se nic nezměnilo. A neuvěřitelné, jak dokáže jeden člověk napsat tak úžasné dílo, s tak bohatou obsahovou stránkou a to všechno vměstná do sta stránek. Určitě doporučuji přečíst.
Úžasná kniha! Četla jsem ji k maturitě a dost jsem se u ní pobavila. Je jednoduchá a dá se přečíst za pár hodin. Myslím že autor dokonale zasadil postavy do rolí zvířat.
Rozhodně doporučuji pro ty co se chystají k maturitě.
Geniální a nadčasová kniha (bajka), poukazující na postupný přesun od revoluce za lepší život a rovnost všech k totalitě a rovnějšímu postavení vyvolených.
O fous lepší než 1984. Těžko říct zda mi to tak připadá díky jisté pohádkovosti, nebo jen se mi to lépe čte. "Už jste někdy viděli mrtvého osla?" Benjamin 1945
Orwell byl génius s geniálním pozorovacím talentem.
To byla jedna z myšlenek, která mě s emocemi na škále od kristovanoho přes nene po neskutečný, během čtení průběžně provázela.
Ve své absolutně dokonalé přiléhavosti stále (ano, protože lidstvo se ze svých chyb skutečně nedovede poučit - nebo možná nechce? U koryta je přece tak dobře a chybějící páteř docela slušně nahradí mocenský korzet) až bolestně aktuální příběh.
Orwell viděl, chápal, rozuměl a psal.
Jak bychom dneska nějakého Orwella užili.
Otázkou je, jestli bychom mu byli ochotní naslouchat.
Protože čtyři nohy dobrý, dvě špatný! Vlastně pardon, teď se to zpívá jinak... Tak znovu a lépe!
(A poznámka na konec: kniha vznikla na přelomu let 1943/44, a přestože je příběh nadčasový, je nezbytné vnímat i historický kontext, v němž byla psána.)
Úžasná nadčasová kniha, ze které až mrazí. Poslouchala jsem ji jako audio knihu a musím říct, že o to víc mě bavila, byla skvěle namluvená s básněmi a písněmi, které jsem si koncem i prozpěvovala.. :D
Sice dílo patří k povinné četbě, ale rozhodně se ho nemusíte bát, je opravdu velice čtivá a zábavná, plná narážek, které by se daly aplikovat i na dnešní dobu. Rozhodně doporučuji přečíst.
Vaše Rose
bajky satira zfilmováno anglická literatura alegorie podobenství rozhlasové zpracování politické romány komunistický režim anglické romány totalitarismusAutorovy další knížky
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Velice trefné a nadčasové. Bohužel.
Kromě naprosto jasných alegorií byla zajímavá třeba drobná epizodka s parádivou kobylou, která z Farmy zvířat utekla, neb pentle v hřívě pro ni byly důležitější než svoboda.