101evca | Komentáře u knih | Databáze knih

101evca 101evca komentáře u knih

Smutné pondělí Smutné pondělí Kathy Reichs

Na knize bylo poznat, že autorka se opravdu pohybuje ve světě forenzní antropologie a v problematice se vyzná. Příběh se četl dobře, hlavní hrdinka je sympatická. Nebyla to sice nějaká "bomba", jak by se mohlo zdát po přečtení některých komentářů, ale celkově hodnotím kladně. Tak 3,5*

08.09.2020 3 z 5

Cestou bez konce Cestou bez konce Arthur Rimbaud

Od Rimbauda jsem už něco přečetla a do jeho poezie jsem se ihned zamilovala. Ale toto dílo si moje srdce určitě nezískalo. Jestli je tragický překlad, nebo mi tahle sbírka prostě nesedí, nedokážu posoudit. Každopádně jsem dost zklamaná.

06.02.2025 2 z 5

Rovnou mezi oči Rovnou mezi oči James Hadley Chase (p)

Četlo se to dobře, příběh hezky plyne. Ale nějak mě to nezaujalo. Hlavně druhá polovina knihy je taková podivná, nevím jak jinak to popsat. Podle mě příběhu uškodilo přesunutí děje ze střelecké školy do jiných míst. Škoda.

12.01.2025 2.5 z 5

Tufova dobrodružství (6 povídek) Tufova dobrodružství (6 povídek) George R. R. Martin

Povídky se mi četly velmi dobře. Jsou zábavné, nápadité a postavu Tufa jsem si hned oblíbila.
Výborné!

12.01.2025 4 z 5

Alenka v říši divů Alenka v říši divů Lewis Carroll (p)

Nechápu, proč je tato pohádka takový fenomén. Nemá žádnou hlavní myšlenku, která by z nesmyslné směsice obrazů a postav udělala příběh.
Čteno v originále

12.01.2025 2 z 5

Dcery pana Darcyho Dcery pana Darcyho Elizabeth Aston

Tuto knihu jsem četla jen proto, že v domě na několik hodin vypadla elektřina a já neměla, co dělat. Podle mě to nebyla dobrá volba. Kniha nemá s Jane Austen nic společného. Austenová znala lidskou povahu, byla skvělý pozorovatel každodenního života a hlavně interakcí mezi lidmi. Nadto uměla všechno toto ukázat čtenáři s humorem i s hlubší myšlenkou. Astonová prostě vzala postavy z knihy, velice nepřirozeně je upravila podle své potřeby, a až skoro směšně se pokusila imitovat hlavní dějovou linku z Pýchy a předsudku. Jak tato kniha může být chápana jako ctihodné pokračování?

14.10.2023 1 z 5

Atmosféry Atmosféry Peter Zumthor

Rozhodně daleko lepší než Thinking Architecture. Kniha má jasou posloupnost, líbí se mi, jakým způsobem rozebírá jednotlivé poznatky o utváření atmosféry. Některé body jsou celkem očividné, jiné opravdu zajímavé, ale celkově jsou všechny velmi dobře vysvětlené a dány do souvislostí.

"Architecture is spatial art, as people always say. But architecture is also a temporal art. My experience of it is not limited to a single second."

čteno v angličtině

25.09.2022 4 z 5

Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval Julia Quinn

Po čase jsem potřebovala nějakou prvoplánovou oddychovku s dobrým koncem, u které nebudu muset myslet. Účel splněn.

27.03.2022 3 z 5

Bydlet spolu Bydlet spolu Hubert Guzik

Tato publikace je skvělá. Hubert Guzik opravdu rozumí problematice a přináší velice zajímavý přehled o kolektivním bydlení ve 20. století. Nejvíce mě zaujaly hned úvodní pasáže knihy, ve které autor vysvětluje pozadí vzniku kolektivního bydlení v Evropě a jeho propojení s feminismem.
Nedokážu posoudit, jak moc by byla tato kniha užitečná pro laika, ale mě jako studentku architektury obohatila.

07.11.2021 5 z 5

Muž se dvěma levýma nohama Muž se dvěma levýma nohama Pelham Grenville Wodehouse

Wodehouse prostě můžu. Jeho suchý humor, geniální komunikace se čtenáři, zábavné popisy charakterů, vsuvky o životě a bláznivé zápletky mě vždycky potěší.

11.09.2021 4 z 5

Dárce Dárce Ken McClure (p)

Oddechové čtení s poměrně dobře vystupňovaným napětím, i když s předvídatelnou zápletkou.

23.05.2021 3 z 5

Tajný život v Bílém domě : svět za uzavřenými dveřmi Bílého domu Tajný život v Bílém domě : svět za uzavřenými dveřmi Bílého domu Kate Andersen Brower

I když jsem knihu dostala zadarmo k nějaké objednávce učebnic a sama bych si ji určitě nekoupila, téma mě nakonec chytlo a čtení mě bavilo. Novinářka se ve své tří set stránkové reportáži o služebnictvu Bílého domu věnuje různým tématům, které zpracovává z pohledu služebnictva v průběhu desetiletí. Velmi seriózně a uctivě zpracované téma, žádné drby a skandály zde nejsou.

23.08.2020 3 z 5

Úsvit Úsvit Octavia Estelle Butler

Nemohu popřít, že tento román je velmi originální. Mimozemšťany jsem z celého srdce nenáviděla a nemohla jsem se proto ztotožnit z hlavní hrdinkou, která se jim vlastně moc nebrání.

Kniha je napsaná hodně žensky - příběh se točí okolo citů a mateřství,jež se v rukou Oankali stává hrozivým nástrojem k záhubě člověka a všeho, co je jeho součástí.

Tvrzení Oankali, že lidstvo je inteligentní a zároveň hierarchické, a proto potřebuje záchranu, jsem moc nebrala. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že sama autorka nemá příliš velkou víru v lidstvo a v jeho budoucnost, nebo mravní sílu.

15.08.2020 3 z 5