5holek komentáře u knih
Nevím, jestli by hlavní hrdinka byla z psychologického hlediska klasifikovaná jako psychopat nebo sociopat, v každém případě mě z ní mrazilo. A každý stalker se může přiučit "jak na věc". Trochu mi připomíná Zmizelou, ale ta byla přece jen dokonalejší.
Až tolik mě nenadchla. Určená spíše mladším čtenářům a hodně zjednodušené životopisy, souhlasím s hodnocením Sisssy, že mi mnohdy přišly zkreslené. Grafická výprava velmi hezká.
Dosti dobrý thriller, zajímavé všechny časové roviny. Celkově poněkud depresivní, těžko se rozlišuje mezi představami Kate a realitou, vysoké hodnocení dávám pro skutečně překvapivý, i když poněkud nereálný závěr.
Dobře napsané, napínavé, zajímavě vysvětlená psychologie postav. Vyprávění z pohledu únosce, policistů i desetileté holčičky nucené se přizpůsobit velmi omezeným životním podmínkám, se kterými by si neporadil ani dospělý.
Naprosto mimořádný čtenářský zážitek, zaujalo od první stránky. Rozšířila jsem si obzory o celkem neznámé součásti naší historie. Velmi zajímavé charaktery hlavních postav, poutavé vyprávění bez hluchých míst a v neposlední řadě napsáno krásně po stylistické stránce.
Čte se velmi dobře. Něco mi po psychologické stránce nepřišlo úplně věrohodné. Jsem z branže, takže mě opravdu překvapilo, co všechno se dá pro pacienta při propuštění z léčby zařídit - samozřejmě ne u nás.
Jinak závěr opravdu překvapivý, i když nepravděpodobný.
Jako vždy bavilo, perfektně vystavěná zápletka, atraktivní lokality a odkazy - neustále jsem volala na pomoc strejdu googla. Profesor Langdon tradičně okouzlující a šarmantní, nechybí ani dámský doprovod. Co víc si přát?
Mám její knížky moc ráda, i když tahle se opravdu poněkud vymyká. Ale myslím, že každý si tam to svoje najde. Trochu potrhlé, trochu dojemné, trochu ze života, ani napětí nechybí, celkově psychedelická jízda, jak tu už někdo komentoval. Ale hlavně "čtenáři, vzala si ho", takže pozitivní vyznění - a tak to má být - zvlášť v téhle době.
Důstojné uzavření série, Enzo mi bude chybět. Napínavé, čtivé, jako vždy spousta zajímavých detailů a vysvětlení některých skutečností z předchozích dílů a naprosto nečekaný závěr. Prostě Peter May umí!
Dobře vystavěný i vygradovaný příběh, zajímavé téma, dobře se čte. Uznávám, že není lehké druhého člověka poznat, přece jen mi ale přišlo nepravděpodobné s ohledem na profesi vypravěčky přehlédnout tolik signálů.
Nebylo to špatné, ale asi severské detektivky nejsou moje krevní skupina. Ztrácela jsem se ve jménech a charakterech, chyběla mi tam alespoň jedna normálně fungující rodina - všude jen problémy a tajemství, nedůvěra mezi lidmi, kteří by si měli být nejblíž.
Chtělo by se říct - konec dobrý ... Jako vždy od autora dokonale vygradované napětí, pozoruhodný vývoj života ústřední dvojice, spousta zajímavostí ze života dnešní Číny. Důstojné ukončení celé série.
Dojemné a laskavé vyprávění příběhu matky a dcery, kterým život nedopřál společné zrání a stárnutí. Vyprávění formou deníku plného milých vzpomínek a "rodinného stříbra" receptů, ale také bolestného tajemství, které přiměje dceru přehodnotit některé životní postoje a představy a konečně dospět.
Velmi dobře napsaný psychothriller. Věci ani lidé nejsou mnohdy tím, čím se zdají být, tím méně víme i to, čeho jsme sami schopní. Moc mě bavilo postupné dobarvování charakterů, zdánlivě pomalu plynoucí děj a závěrečné překvapivé rozuzlení.
Jak už někdo přede mnou ohodnotil, úvaha nad tím, co ještě odpustit lze a co už ne. Předčasně vyspělé dítě, které zničí život lidem kolem sebe a sobě do té míry, že nějakou katarzi očekávat ani nelze. Briony jsem upřímně nenáviděla asi tolik, jako mi jí bylo líto.
Jsem moc ráda, že vzhledem k pokračování - Provazochodkyně - neskončil příběh tak špatně, jak to podle závěru vypadá. Rozhodně jsem nečekala, že bude hlavní hrdinka spadat mezi těch 12 z předmluvy.
Jinak dobře vystavěný děj, věrohodné charaktery. A domnívám se, že i dosti dobrý popis celkové situace ve Francii té doby.
Rozhodně ne kniha roku, byla jsem dost zklamaná. Srovnávat ji se Zmizelou je zcela jiný level. Také málokdy čtenář narazí na tolik nesympatických postav, žádná, které by se dalo fandit. Číst se dá, ale první dvě třetiny jsou dost nuda, teprve závěr nabere spád. A to je podle mě málo.