1Klárka1 1Klárka1 komentáře u knih

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Keď som sa ponorila do čítania „Jany Eyrovej“ od Charlotte Brontë, netušila som, že ma čaká niečo, čo zmení môj pohľad na literatúru. Toto dielo, ktoré je majstrovským výtvorom, okamžite ma uchvátilo a vtiahlo do svojho fascinujúceho sveta. Od prvej stránky som sa ocitla v Janinom srdci, kde sa prelínajú napätie, vášeň a hlboké emócie.

Jana, s jej nezlomným duchom a odhodlaním, prechádza skutočnými skúškami, ktoré by zlomili aj najtvrdšie srdce. Brontëová majstrovsky prenikla do jej psychológie a odhaľuje nám, ako sa jej vnútorné boje odrážajú v jej vonkajšom svete. Každé slovo, každá veta sú precízne tkané, aby vytvorili nezabudnuteľný zážitok, ktorý vás nielen zaujme, ale aj donúti zamyslieť sa nad hlbokými otázkami o láske, morálke a vlastnej identite.

Toto nie je len kniha – je to emocionálna jazda, ktorá vo mne zanechala nesmierne silné pocity. Jej príbeh je oslavou vytrvalosti a sebaúcty, a verím, že sa k „Jane Eyrovej“ s radosťou vrátim, aby som znova prežila túto fascinujúcu odyseu a hlboké posolstvo, ktoré so sebou nesie.

„Jana Eyrová“ je skvostný klenot literatúry, ktorý vás osloví, inšpiruje a zanechá vo vás nezmazateľnú stopu. Som nadšená, že som objavila dielo Charlotte Brontë a ďalšie diela jej sestier, a teším sa, že sa ponorím do ďalších ich jedinečných a hlbokých príbehov.

05.03.2025 5 z 5

Anna Elliotová Anna Elliotová Jane Austen

Kniha „Anna Elliotová“ od Jane Austen ma zaujala predovšetkým myšlienkou, že hlavná hrdinka dostáva druhú šancu na životné šťastie. Tento motív je pre mňa veľmi silný a oslovuje ma, pretože ukazuje, že nikdy nie je neskoro na to, aby sme sa snažili o naplnenie svojich snov a túžob.

Na druhej strane ma však odrádzali zdĺhavé dialógy, ktoré sú typické pre Austenovú, a ktoré spomaľovali dej. Ako to už býva, román má pomalý rozbeh, ale na konci sa dej rozprúdi a prináša napínavé momenty. Pre mňa je „Anna Elliotová“ takým priemerom medzi Austenovými dielami – má svoje silné stránky, no aj nedostatky, ktoré ma občas brzdili v plnom vychutnávaní príbehu.

05.03.2025 4 z 5

Opatství Northanger Opatství Northanger Jane Austen

Rada by som sa podelila o svoje dojmy z knihy "Opatství Northanger" od Jane Austen. Kniha sa mi páčila, aj keď ju nezaradím medzi svoje TOP obľúbené dielo od tejto autorky. Musím povedať, že je lepšia ako "Emma", ktorá mi prišla veľmi rozťahaná a hlavná hrdinka mi nesadla. Naopak, Catherine, hrdinka "Opatství Northanger", mi začala postupne prirastať k srdcu, najmä v druhej polovici knihy.

Jedným z najvýraznejších aspektov, ktorý ma oslovil, je obraz, ktorý Austen vytvorila, keď poukázala na to, že nie je dobré miešať svet knižnej fikcie s realitou. Catherine žila vo svojom obľúbenom svete gotických románov a postupne sa musela vyrovnať s realitou, čo je nadčasová téma, ktorá má svoj význam aj dnes. V súčasnosti, keď sa umelý svet na Instagrame a podobných platformách zlieva s tým reálnym, sa mnohí ľudia cítia smutne a frustrovane, pretože skutočnosť sa často líši od toho, čo vidia na internete. Tak ako Catherine, aj my sa musíme naučiť rozlišovať medzi ilúziou a realitou.

Celkovo je "Opatství Northanger" zaujímavou a podnetnou knihou, ktorá ponúka cenné posolstvo, a aj keď nie je mojou najobľúbenejšou, určite stojí za prečítanie.

02.03.2025 4 z 5

Maco Mlieč (poviedka) Maco Mlieč (poviedka) Jozef Gregor

Gregorovi sa podarilo skombinovať humor s vážnymi témami, čo robí text veľmi prístupným a súčasne hlbokým. Jeho jazyk je plynulý a obrazný, čo mi umožnilo ľahko sa ponoriť do deja. Navyše, tematika priateľstva a lojalite ma oslovila a donútila zamyslieť sa nad vlastnými vzťahmi.

Celkovo hodnotím "Maco Mlieč" ako silnú a dojímavú poviedku, ktorá má čo povedať aj dnešnému čitateľovi. Určite odporúčam prečítať si ju, ak hľadáte niečo, čo vás osloví a nechá vám pocit zamyslenia aj po prečítaní.

02.03.2025 4 z 5

Digitální minimalismus Digitální minimalismus Cal Newport

Kniha "Digitální minimalismus" od Cal Newporta mi poukázala na tému, ktorou je digitálny svet a jeho vplyv na náš každodenný život. Ako človek, ktorý trávil veľa času na sociálnych sieťach a iných digitálnych platformách, som často pociťovala, že ma technológie ovládajú. Newport však ponúka praktické rady a filozofiu, ako sa oslobodiť od neustáleho pripojenia a zamerať sa na to, čo je naozaj dôležité.

Jeho prístup k digitálnemu minimalizmu nie je len o obmedzení času stráveného online, ale skôr o vedomom výbere technológií, ktoré skutočne obohacujú náš život. Poukázal, ako si nastaviť hranice a vytvoriť si priestor pre hlboké sústredenie a skutočné interakcie. Kniha je písaná jasným a presným štýlom, čo z nej robí ľahké a príjemné čítanie.

Odporúčam ju každému, kto sa cíti zahltený digitálnym svetom a hľadá spôsob, ako získať kontrolu nad svojím časom a pozornosťou.

Myšlení, rychlé a pomalé Myšlení, rychlé a pomalé Daniel Kahneman

Kniha "Myšlení, rychlé a pomalé" od Daniela Kahnemana mi trochu otvorila oči vo vzťahu k tomu, ako funguje naše myslenie. Autor, nositeľ Nobelovej ceny, skvele rozdeľuje naše myšlienkové procesy do dvoch systémov – rýchleho a pomalého. Rýchly systém je intuitívny a emocionálny, zatiaľ čo pomalý systém je analytický a premýšľajúci.

Po prečítaní knihy som si uvedomila, ako často sa spoliehame na rýchle rozhodovanie, ktoré nás môže viesť k chybám a skresleniam. Kahneman využíva množstvo fascinujúcich príkladov a experimentov, ktoré ilustrujú, ako naše predsudky ovplyvňujú každodenné rozhodovanie.

Kniha nie je len teoretická; poskytuje aj praktické rady, ako zlepšiť naše rozhodovacie procesy. Určite odporúčam túto knihu každému, kto sa zaujíma o psychológiu, ekonomiku alebo jednoducho o to, ako lepšie rozumieť svojmu mysleniu.

01.03.2025 4.5 z 5

Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Kniha "Atomové návyky" od Jamesa Cleara bola fajn čítanie, no musím priznať, že som už narazila na lepšie sebarozvojové tituly. Mnoho myšlienok, ktoré autor predkladal, sa opakovalo s témami z iných kníh v tejto oblasti, aj keď boli popísané iným spôsobom. Na niektorých miestach mi to prišlo ako nevyhnutná snaha o originalitu, avšak niektoré myšlienky mi pripadali skôr pritiahnuté za vlasy. Celkovo som si z knihy odniesla niekoľko užitočných tipov, ale nejaký zásadný prevrat v mojich návykoch sa nekonal. Dávam jej hodnotenie 3 hviezdičiek z 5.

01.03.2025 3 z 5

Emma Emma Jane Austen

Keď som sa pustila do čítania "Emmy" od Jane Austen, mala som veľké očakávania, pretože autorka je mojou najobľúbenejšou spisovateľkou. Avšak, musím sa priznať, že táto kniha sa stala mojou najmenej obľúbenou v jej portfóliu. Hlavná hrdinka, Emma Woodhouse, mi bola dosť nesympatická. Jej arogancia a neochota počúvať rady ostatných ma často iritovali.

Počas čítania som mala pocit, že dej je mimoriadne zdĺhavý. Prvé dve tretiny knihy sa zdali byť takmer bez akcie, a to mi veľmi sťažovalo sústredenie sa na príbeh. Zatiaľ čo v iných Austeniných románoch som bola zvyknutá na dynamickejší a pútavejší dej, "Emma" ma sklamala svojou monotónnosťou a zdĺhavými opismi.

Napriek tomu, že som sa s hlavnou postavou ťažko stotožňovala a dej sa mi zdál rozťahaný, nemôžem poprieť, že Austenová má stále svoj jedinečný štýl písania a schopnosť preniknúť do psychológie postáv. Takže aj keď som mala problémy s touto knihou, rozhodla som sa jej udeliť 4 hviezdičky. Je to dielo mojej obľúbenej autorky, a preto si zaslúži aspoň určitú úctu, aj keď mňa osobne neoslovila tak, ako jej iné diela.

01.03.2025 4 z 5

Světy J. R. R. Tolkiena Světy J. R. R. Tolkiena John Garth

Ako veľká fanúšička Stredozeme a oddaná obdivovateľka diel J. R. R. Tolkiena, som sa s veľkým nadšením pustila do čítania "Světy J. R. R. Tolkiena" od Johna Gartha. Musím povedať, že táto kniha bola pre mňa skutočným pohladením duše.

Garthov prístup k Tolkienovmu svetu je úžasný. Nielenže sa zaoberá jeho literárnymi dielami, ale taktiež preniká do jeho života a umeleckého vývoja. S každou stránkou som sa cítila, akoby som sa ponárala hlbšie do Tolkiena samotného – do jeho myšlienok, inšpirácií a výnimočných vízií, ktoré utvárali Stredozem.

Jedným z najkrajších aspektov tejto knihy sú fotografie a kresby, ktoré sú nádherne zakomponované do textu. Dokázala som sa do nich úplne vžiť a precítiť atmosféru, ktorú Tolkien vytváral vo svojich svetoch. Každý obrázok bol pre mňa ako okno do iného rozprávkového sveta, ktorý som si vždy tak zamilovala.

Garth nielenže zachytil Tolkienov osobný život a jeho obrovský talent, ale aj to, ako jeho dielo ovplyvnilo literárnu scénu a kultúru ako takú. Kniha je starostlivo prepracovaná a plná zaujímavých faktov, ktoré obohatili moje poznanie o autorovi a jeho svetoch.

"Světy J. R. R. Tolkiena" je pre mňa nie len knihou, ale aj oslavou génia fantastickej literatúry. Odporúčam ju každému, kto má rád Tolkiena, Stredozem a chce sa dozvedieť viac o tom, čo stálo za jeho magickými príbehmi. Pre mňa bola táto kniha skutočným obohatením a som vďačná, že som sa s ňou mohla stretnúť.

Mansfieldské panství Mansfieldské panství Jane Austen

Rada by som sa podelila o svoje dojmy z knihy „Mansfieldské panství“ od Jane Austen, ktorá ma naozaj zaujala a zasiahla. Na začiatku som sa pomaly zoznamovala s hlavnou hrdinkou Fanny Price. Jej charakter a osobnosť sa mi predstavovali postupne, a čím viac som sa do príbehu ponárala, tým viac mi prirastala k srdcu. Fanny je postava, ktorá sa zdá byť skromná a nenápadná, no jej vnútorná sila a morálne hodnoty sú ohromujúce.

Príbeh sa odohráva v prostredí anglického vidieka a zachytáva zložitosti medziľudských vzťahov, rodinnej dynamiky a spoločenských postavení. Fanny, ktorá vyrastá v skromných podmienkach, sa dostáva do prostredia bohatého Mansfieldského panstva, kde sa prejavuje jej charakter a schopnosť odolávať tlaku okolia. Ráda som sledovala, ako sa vyvíja jej vzťah s rodinou Bertramovcov, ale aj s ostatnými postavami, ako je napríklad Edmund, ktorý sa stal jej blízkym priateľom a oporou.

Musím sa priznať, že „Mansfieldské panství“ sa u mňa dostalo na druhé miesto medzi knihami Jane Austen, hneď po „Pýche a predsudku“. Je to dielo, ktoré ma oslovilo svojou hĺbkou, humorom a citlivosťou voči psychológii postáv. Fanny sa stala pre mňa nielen hrdinkou, ale aj symbolom trpezlivosti a vernosti vlastným presvedčeniam. Som rada, že som sa k tejto knihe dostala, pretože mi otvorila nové obzory v chápaní vzťahov a hodnoty individuality.

Celkovo môžem „Mansfieldské panství“ odporučiť každému, kto má rád klasickú literatúru a hľadá príbeh, ktorý je plný jemných emocionálnych prežitkov.

01.03.2025 5 z 5

Dobrodružství Huckleberryho Finna Dobrodružství Huckleberryho Finna Mark Twain (p)

Rada by som sa podelila o svoje dojmy z knihy „Dobrodružství Huckleberryho Finna“ od Marka Twaina. Je to v poradí druhá kniha, ktorú som prečítala od tohoto autora. Musím priznať, že ma prekvapilo, ako sa táto kniha líši od prvého dielu. Zatiaľ čo som očakávala ľahšie a hravé dobrodružstvá, stretla som sa s temnejšími témami, ktoré mi ponúkli celkom nový pohľad na hlboké otázky spoločnosti, v ktorej Mark Twain vyrastal a neskôr preniesol do kníh.

Osobne mi prišlo, že kniha je skôr určená pre dospelých, než pre desaťročné deti. Ale je to len môj názor. Zmienky o otroctve, predávaní černochov, krvné pomsty, lynčovanie a zabíjanie sú veľmi intenzívne ale nútilo ma to zamyslieť sa nad morálnymi otázkami, ktorými sa Twain snažil kritizovať spoločnosť svojej doby.

Čo sa týka dejovej línie, mám pocit, že kniha by mohla byť kratšia. Niektoré časti mi prišli rozťahané a občas som sa strácala v množstve krátkych "epizód", ktoré sa zdali byť len vedľajšími odbočkami. Pre mňa by bol príbeh ešte pútavejší, keby bol viac dynamickejší a kratší.

Celkovo hodnotím „Dobrodružství Huckleberryho Finna“ ako prínosné dielo, ktoré ponúka hlboké zamyslenie nad vážnymi témami danej doby. No, musím poznamenať, že "Dobrodružství Toma Sawyera" sa mi páčilo viac.

21.02.2025 5 z 5

Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

K tejto klasike som sa dostala vďaka seriálu "Gilmorova děvčata", kde sa často spomínala. Rozhodla som sa, že začnem práve touto prvou knihou, aby som mala usporiadaný celý príbeh.

Tom mi bol veľmi sympatický. Jeho nezbednosti a dobrodružstvá ma naozaj pobavili. Sledovať, ako sa snaží uniknúť pravidlám a ako si užíva detstvo plné hier a fantázie, mi pripomenulo moje vlastné bezstarostné časy. Twainov jazyk je veľmi pútavý a presne vystihuje atmosféru doby, v ktorej sa príbeh odohráva.

Celkovo som si "Dobrodružství Toma Sawyera" užila a určite sa teším na ďalšie Twainove dielo. Ak hľadáte zábavnú a nostalgickú knihu, rozhodne odporúčam!

21.02.2025 5 z 5

Rybaříci na Modré zátoce Rybaříci na Modré zátoce Karel Nový (p)

Keď som prvýkrát uvidela knihu "Rybaříci na Modré zátoce" v antikvariáte, okamžite ma zaujala jej krásna obálka a ja som vedela, že pocestuje so mnou domov a od tej chvíle sa mi stala neodmysliteľnou súčasťou mojich posledných večerných čítaní.

Kniha je krásnym a dojemným príbehom o rodine rybaríkov, ktorá sa snaží prežiť v harmonickom spojení s prírodou. Autor Karel Nový majstrovsky zachytil každodenné radosti a starosti, ktoré rodina zažíva. S každou stránkou som sa cítila ako súčasť ich sveta – pocítila som ich radosť pri úlovku, ale aj ich obavy v ťažkých chvíľach. Nový dokázal preniknúť do hĺbky ich emocionálneho prežívania, čím ma jeho postavy okúzlili a stali sa mi blízkymi.

Zvláštnu pozornosť si zaslúžia aj ilustrácie od Mirka Hanáka, ktoré knihu nádherne dopĺňajú. Každý obrázok je ako okno do sveta Modrej zátoky, kde sa príroda s ľuďmi spája v dokonalom súlade. Hanákove ilustrácie sú plné života a farieb, ktoré umocňujú atmosféru príbehu a prenášajú čitateľa do srdca komunity rybárikov.

"Rybaříci na Modré zátoce" nie sú len obyčajnou knihou – je to oslava rodiny, lásky a vzájomnej podpory. Kniha ma naučila, aké dôležité je vážiť si malé veci v živote a nachádzať šťastie v jednoduchosti každodenného bytia. Po prečítaní som cítila, že som sa stala súčasťou niečoho väčšieho, niečoho, čo presahuje hranice bežného života.

Ak hľadáte knihu, ktorá vás osloví svojou hĺbkou a krásou, "Rybaříci na Modré zátoce" je tou pravou voľbou. Určite ju odporúčam každému, kto sa chce ponoriť do nádherného sveta rodiny rybaríkov a ich nezabudnuteľných zážitkov. Toto dielo mi dalo viac než len príbeh – dalo mi pocit pokoja a spokojnosti, ktorú si budem pamätať ešte dlho po tom, čo knihu zatvorím.

18.12.2024 5 z 5

Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Ako fanúšička seriálu "Gilmore Girls" som sa rozhodla prečítať knihu "Rychleji mluvit nedokážu" od Lauren Graham. Musím priznať, že som od tejto knihy veľa neočakávala, čo sa ukázalo ako šťastná okolnosť, pretože ma milo prekvapila.

Lauren Graham píše s úprimnosťou a šarmom, ktorý je nám všetkým známy z obrazovky. Kniha je plná osobných príbehov, humoru a zaujímavých zážitkov z jej hereckej kariéry. Hoci som očakávala viac informácií o samotnom seriáli, to, čo som dostala, bolo oveľa viac – pohľad do zákulisia jej života a kariéry, ktoré mi pomohli lepšie pochopiť nielen ju, ale aj postavy, ktoré stvárnila.

Niektoré pasáže ma naozaj pobavili a iné ma donútili zamyslieť sa. Lauren má dar rozprávať príbehy, a to mi umožnilo cítiť sa ako by som sa s ňou osobne rozprávala. Kniha ma potešila a posunula moje nadšenie pre "Gilmore Girls" ešte o krok ďalej. Odporúčam ju každému fanúšikovi, ktorý hľadá niečo viac než len za kulisami seriálu.

18.12.2024 5 z 5

Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena Pavel Hošek

Keď som dostala do rúk knihu "Sloužím Tajnému ohni", netušila som, aký hlboký zážitok ma čaká. Pavel Hošek napísal skvostnú štúdiu, ktorá odhaľuje duchovné a literárne zdroje, ktoré formovali dielo J. R. R. Tolkiena. Ako fanúšička Stredozeme som bola nadšená, že sa mi naskytla príležitosť pohľadnúť na Tolkienovu prácu z úplne iného uhla.

Hoškova kniha ma okamžite vtiahla do hlbokých a fascinujúcich tém, ktoré presahujú rámec bežného čítania. Autor skvele osvetľuje, ako Tolkienova viera, jeho láska k mythológii a osobné skúsenosti prenikajú do jeho literárneho diela. Čítanie tejto knihy mi otvorilo obzor a umožnilo mi lepšie pochopiť, prečo sú Tolkienove príbehy také nadčasové a univerzálne.

Každá kapitola je ako nový objav, ktorý ma pozýva zamyslieť sa nad hlbokými témami dobra a zla, nádeje a obety, ktoré sú v Tolkienových príbehoch tak silne prítomné.

Týmto spôsobom sa mi kniha stala nielen cenným zdrojom informácií, ale aj inšpiráciou. Uvedomila som si, akú moc má literatúra, keď dokáže preniknúť do našich duší a oslovit nás na hlbokej úrovni. Pavel Hošek mi pomohol objaviť nové vrstvy Tolkienových diel, a za to mu patrí moja úprimná vďaka.

"Sloužím Tajnému ohni" je pre každého, kto má rád Tolkienovu prácu a chce sa o nej dozvedieť viac, nezabudnuteľnou cestou. Odporúčam ju všetkým, ktorí túžia po hlbšom porozumení a duchovnom obohatení, ktoré literatúra môže ponúknuť.

V zahradě V zahradě Emily Dickinson

Kniha "V zahradě" od Emily Dickinson ma oslovila už od prvých strán. Dostala som sa k nej vďaka seriálu Gilmore Girls, a musím uznať, že táto poetka je pre mňa láska na prvý pohľad. Dickinsonovej schopnosť zachytiť krásu a krehkosť prírody prostredníctvom jej veršov ma úplne očarila. Jej jazyk je presný a prenikavý, pričom dokáže evokovať silné emócie a myšlienky. Po prečítaní tejto zbierky som si istá, že chcem objaviť aj ďalšie jej dielo. Emily Dickinson ma úplne uchvátila a nemôžem sa dočkať, kedy sa opäť ponorím do jej sveta poézie.

Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Kniha „Bílý tesák“ od Jacka Londona ma úplne uchvátila. Jeho opis drsnej divočiny Aljašky je tak živý a realistický, že som sa cítila, akoby som sama kráčala po zasnežených tundrách. Príbeh Bíleho tesáka, jeho boj o prežitie a hľadanie svojho miesta vo svete, ma strhol od prvej strany. London majstrovsky vykresľuje nielen vzťah medzi človekom a zvieraťom, ale aj vnútorný svet samotného tesáka. Ak by som mohla, určite by som dala tejto knihe 10 hviezdičiek. Je to nezabudnuteľný zážitok, ktorý vo mne zostane ešte dlho po prečítaní.

10.12.2024 5 z 5

Vlčí krev Vlčí krev Hal George Evarts

Kniha "Vlčí krev" od Hal George Evarts ma naozaj prekvapila a nesmierne potešila. Kúpila som si ju za 5 Kč a môžem s istotou povedať, že to bola skvelá kúpa, ktorú určite neľutujem. Príbeh je pútavý a napínavý, s postavami, ktoré si človek rýchlo obľúbi.

Jedným z najvtipnejších momentov bolo, keď som sa stretla s postavou Bleska, ktorý bol poverený ako listonož. Jeho humorné situácie ma naozaj pobavili a dodali príbehu špeciálny šmrnc. Okrem toho ma prekvapila aj jeho starostlivosť o Morana a hlavne o Betty, čo pridáva na zaujímavosti, vzhľadom na to, o koho sa jedná.

Jediné, čo ma mrzí, je, že kniha nie je dlhšia. Rada by som sa ponorila hlbšie do tohto fascinujúceho sveta a spoznal postavy ešte viac. Napriek tomu, "Vlčí krev" je určite titul, ktorý odporúčam každému, kto má rád dobrodružstvá z divočiny (Amerika).

03.12.2024 5 z 5

Najväčší Dar Najväčší Dar Ann Voskamp

Knihu "Najväčší dar" od Ann Voskamp som si vybrala s veľkým nadšením, očakávajúc, že mi prinesie hlboké duchovné zamyslenia a obohatí môj adventný čas. Bohužiaľ, moje očakávania sa nenaplnili a musím povedať, že som bola sklamaná.

Hoci autorka sa snaží preniesť svoje myšlienky a pocity, úvahy, ktoré ponúka, ma osobne neoslovili. Čakala som, že ma kniha zavedie do hlbších reflexií a pomôže mi lepšie prežiť toto krásne obdobie. Namiesto toho som mala pocit, že sa mi nedarí s ňou nadviazať spojenie. Chýbala mi jasnosť a konkrétnosť, ktoré by ma povzbudili.

Snažila som sa prechádzať knihou postupne už druhé adventné obdobie, no nakoniec som zistila, že sa k nej vraciam s ťažkosťami a bez nadšenia. Aj keď viem, že mnohí čitatelia si túto knihu obľúbili, pre mňa ostáva sklamaním.

03.12.2024 2 z 5

Černý hřebec (zkrácená verze) Černý hřebec (zkrácená verze) Anna Sewell

Narazila som na skrátenú verziu knihy "Černý hřebec" v knihobúdke a okamžite ma zaujal príbeh o koni. Od začiatku ma vtiahol do fascinujúceho sveta, ktorý autorka precízne preniesla na papier. Hlavný hrdina, čierny hřebec, ma očaril svojou silou a odvahou, a jeho príhody ma prinútili premýšľať o vzťahu medzi ľuďmi a zvieratami.

Aj keď ide o skrátenú verziu, jej posolstvo a emócie sú silné. Príbeh sa sústreďuje na priateľstvo, dôveru a boj za spravodlivosť. Každá kapitola ma nadchla a túžila som zistiť, čo sa stane ďalej. Po prečítaní tejto verzie som si uvedomila, že chcem objaviť aj plnú verziu, aby som mohla hlbšie preniknúť do tohto nádherného príbehu.

"Černý hřebec" je kniha, ktorá si zaslúži pozornosť, a teším sa, kedy sa ponorím do jej plného príbehu. Odporúčam ju všetkým, ktorí majú radi príbehy o zvieratách a silných medziľudských vzťahoch.

30.11.2024 5 z 5