1Klárka1 komentáře u knih
Silmarillion je bezpochyby Tolkienovým životným dielom, ktoré odráža jeho hlboké vnútorné svety, aj keď nikdy nebolo úplne dokončené. Tento fascinujúci svet, plný histórie a mystiky, ma pohltil. Každé slovo je oknom do dávno zabudnutých čias, kde sa prelínajú osudy hrdinov.
Najviac ma zasiahol príbeh lásky Berena Jednorukého a Lúthien Tinúviel, ktorý je skutočne jedným z najdojímavejších a najzmysluplnejších v celej Tolkienovej mytológii, pričom zachytáva esenciu lásky, obety a konfliktu medzi smrteľnosťou a nesmrteľnosťou.
Tolkienovo rozprávanie je presvedčivé. Je úžasné si uvedomiť, ako sa jeho myšlienky a kreativita vyvíjali po desaťročia a prepojili sa s jeho ďalšími dielami, ako sú Hobbit alebo Pán prsteňov. Silmarillion je nielen zbierkou príbehov, ale aj kľúčom k pochopeniu celej Tolkienovej mytológie.
Tento skvost je povinnosťou pre každého fanúšika Tolkienovho diela, a hoci čítanie si vyžaduje poriadne sústredenie a nečíta sa to ľahko, odmenou je pocit dotyku s niečím nadčasovým. Nemôžem opomenúť ani zásluhy Christophera Tolkiena, bez ktorého by toto dielo nikdy neuvidelo svetlo sveta. Silmarillion je cestou do Tolkienovho sveta a nahliadnutím do najhlbších úrovní jeho kreativity a duše.
Keď sa zamyslím nad mojím vzťahom k „Hamletovi“, som si istá, že ide o jedno z najvýznamnejších literárnych diel, aké som kedy mala tú česť prečítať. Tento majstrovský kus od Williama Shakespearea som prečítala už niekoľkokrát a zakaždým vo mne zanechal hlboký dojem, pričom som vždy objavila niečo nové a inšpirujúce.
Príbeh sa točí okolo princa Hamleta, ktorý sa usiluje pomstiť smrť svojho otca a odhaliť hlboké intrigy okolo seba. Ich rozmotávanie, zmiešané s Hamletovými vnútornými konfliktami, jeho filozofickými úvahami o smrti a existencii, ma vždy fascinovali. „Byť alebo nebyť, to je otázka“ – toto známe spojenie nie je len tragédiou princa, ale veľmi presne vystihuje hlbokú krízu identity, s ktorou sa každý z nás občas stretáva. V týchto slovách sa skrýva nesmierna hĺbka a komplexnosť, ktorá ma vždy prinútila zamyslieť sa nad vlastnými rozhodnutiami.
Shakespeare majstrovsky zachytáva psychológiu postáv; či už ide o Hamleta, Gertrúdu alebo Klaudia, každá z nich je realisticky vykreslená a prenikavo preniká do duše čitateľa. Objavujem v nich nuansy a emócie, ktoré ma oslovujú a pohybujú mojím zmýšľaním. Tie myšlienky, ktoré autor vpísal do riadkov, sú nesmierne silné a nadčasové. Napríklad Hamletova slová „Nič nie je tak, ako sa zdá“ ma vždy nútia prehodnocovať realitu okolo seba.
Taktiež ma fascinuje spôsob, akým Shakespeare kombinuje akciu so životnými otázkami. Jeho používanie jazyka, metafor a symbolizmu je jednoducho úchvatné. Zakaždým, keď sa do tejto klasiky ponorím, cítim, ako sa moje vnímanie rozširuje a prehlbuje. A to je na „Hamletovi“ to najkrajšie – nikdy sa neprestáva vyvíjať, rovnako ako moje chápanie a porozumenie jeho lekciám.
Záverom, „Hamlet“ nie je len tragédiou, ale aj odrazom ľudskej existencie, s jej radostiami, súženími a nekonečnými otázkami. Čítanie tohto diela je pre mňa ako duchovná cesta, na ktorej sa neustále učím a nachádzam inšpiráciu. Rada by som povzbudila každého, aby mu dal šancu – možno aj vy objavíte niečo, čo vás osloví tak, ako to robí pre mňa.
Kniha „Rozum a cit“ od Jane Austen ma zaujala svojou hĺbkou a emocionálnym nábojom. Austenová majstrovsky prenáša posolstvá o láske, rozume a spoločenských normách prostredníctvom svojich postáv, ktoré sú mimoriadne realistické a veľmi prepojené s ich vlastnými osobnými bojoch. Dielo je krásne a dojemné, vyzdvihuje hodnoty, ako sú rodinné väzby, cnosť a vnútorná sila.
Súčasne musím priznať, že aj keď mi táto kniha učarovala, „Pýcha a predsudok“ pre mňa ostane na prvom mieste. S touto predchádzajúcou novelou mám osobitý vzťah, pretože jej humor a charakter Elizabeth Bennet ma nadchli a zanechali vo mne nezmazateľný dojem. Kým „Rozum a cit“ sa zaoberá otázkami emocionálnej stability a rozumu, „Pýcha a predsudok“ ma zasiahla svojou dôvtipnosťou a radosťou zo zložitosti medziľudských vzťahov.
Napriek tomu, „Rozum a cit“ ponúka nádherný pohľad na to, ako sa rodí láska a ako sú súčasné pocity často v konflikte s vonkajšími očakávaniami. Neexistuje nič silnejšie ako emócie, ktoré sú tak presne vystihnuté v tejto knihe, a ja sa teším na každé ďalšie čítanie, pri ktorom si znovu pripravím srdce na jeho hrdinky, Elinor a Marianne.
Ak hľadáte dielo, ktoré kombinuje intelektuálnu inšpiráciu s hlbokým emocionálnym prežívaním, určite si nenechajte ujsť „Rozum a cit“. Je to skutočná klasika, ktorá určite obohatí vašu knižnicu, aj keď pre mňa ostáva „Pýcha a predsudok“ stále neprekonaná.
Keď som sa prvýkrát pustila do čítania „Pýchy a předsudku“, ani v najmenšom som netušila, aký silný dojem na mňa táto kniha zanechá. Jane Austen, autorka, ktorá žila na prelome 18. a 19. storočia, sa stala pre mňa symbolom ženského talentu a odhodlania. V čase, kedy ženám často chýbala príležitosť ukázať svoju inteligenciu a kreativitu, napísala dielo, ktoré dodnes oslovuje milióny čitateľov.
Nie len dej, ale aj hlboká psychológia postáv ma preniesli do inej doby. Elizabeth Bennet, hlavná postava, je pre mňa zosobnením nezávislej a silnej ženy, ktorá sa nebojí vyjadriť svoje názory a postaviť sa aportovaným predsudkom svojej doby. Jej vývoj a rast v priebehu príbehu ma nadchýnali. Austen dokázala brilantne zachytiť nie len romantické napätie, ale aj sociálne normy a problémy, ktorým čelili ženy týchto čias.
Som nesmierne nadšená, že som mohla čítať dielo od ženy, ktorá sa nielenže presadila v literárnom svete, ale aj prostredníctvom svojich textov prelomila mnohé stereotypy. Je neuveriteľné, že tak majestátne dielo vzniklo v dobe, kedy ženy čelili obmedzeniam na všetkých frontoch. Austen dokázala preniknúť hlboko do systému hodnotenia a predsudkov svojej doby a vystihla ich s takou precíznosťou a ironickým humorom, že som si občas nemohla pomôcť a smiala som sa nahlas.
Celkovo „Pýcha a předsudek“ nie je len klasickým románom o láske a vzťahoch, ale aj silným poslom emancipácie a ženského hlasu. Som vďačná, že existovali autorky ako Jane Austen, ktoré svojou tvorbou obohatili literárny svet a zároveň podali silný dôkaz o tom, že aj ženy môžu písať úžasné a nadčasové príbehy. Túto knihu odporúčam každému, kto sa chce ponoriť do fascinujúceho sveta, kde sa láska, pýcha a predsudky preplietajú s duchom doby, v ktorej vznikli.
Kto by si myslel, že malý hobit, ktorý sa tak veľmi rád vyhýba dobrodružstvám, dokáže zažiť také neuveriteľné veci? J. R. R. Tolkien nás vo svojej majstrovskej knihe "Hobit" vezme na nezabudnuteľnú cestu plnú smiechu, napätia a úžasných postáv, ktoré si zamilujete.
Hlavný hrdina, Bilbo Pytlík, je presným opakom všetkých hrdinov inkognito. Spolu s bandou trpaslíkov a charizmatickým čarodejníkom Gandalfom sa vydáva na neobyčajnú expedíciu, ktorej cieľom je získať späť trpaslíčí poklad strážený drakom Smaugom. A ako to už býva, dobrodružstvo je plné nezabudnuteľných momentov — od vtipných situácií po napínavé stretnutia s goblinmi a inými fantastickými bytosťami.
Tolkien má majstrovský talent skombinovať humor s napätím. Rozprávačský štýl vás vťahuje do deja, a vám sa nechce veriť, ako rýchlo stránku za stránkou ubiehajú. Každý z krokov, ktoré Bilbo podniká, sa vám páči, a jeho rast ako postavy je obohacujúci a pôsobivý.
Kniha je nielen zábavná, ale aj krásne napísaná. Opisy krajiny Stredozeme sú tak detailné, že sa cítite, akoby ste kráčali po tráve v Krajine alebo sa schovávali pred Smaugom v jaskyni. A čím viac sa dozvedáme o Bilbovom prostredí, tým väčšiu náklonnosť pocítime k tomuto odvážnemu malému hobitovi.
Ak ste ešte neprečítali "Hobita", určite to napravte! Nechajte sa unášať na krídlach dobrodružstva, smiechu a možno aj trochu napätia — a nezabudnite, že aj tí najmenší hrdinovia môžu mať najväčšie srdcia. Vydajte sa na cestu tam a zase späť, a možno nájdete poklad, ktorý sa skrýva vo vašom vlastnom srdci!
„Návrat kráľa“ je fascinujúcim záverečným dielom legendárnej trilógie „Pán prsteňov“, ktorá okrem epickej výpravy ponúka hrdinstvo, priateľstvo a podstatu dobra a zla. Tolkien v tejto knihe majstrovsky uzatvára nie len príbeh Frodovej cesty za zničením prsteňa, ale aj osudy všetkých postáv, ktoré čitateľ nadobudne v predchádzajúcich, rovnako nádherných dielach.
Príbeh sa sústreďuje na rozhodujúce momenty vojny o Stredozem, kde sa stretávajú armády dobra a zla. Hlavným protagonistom je Frodo Pytlík, hobit, ktorého osobná výprava symbolizuje veľké duševné a morálne boje, pred ktorými stojíme vo vlastnom živote. S jeho verným spoločníkom Samom dokončuje putovanie k Mordoru, kde sa rozvijajú témy obetavosti, odvahy a vážnosti priateľstva.
Tolkienovo majstrovské písanie sa tu naplno prejavuje v jeho schopnosti vykresliť svet, ktorý je zložený z detailov, zložitých dejových línií a hlbokých emocionálnych momentov. Čitateľ je vťahovaný do bohatého a živého univerza, kde sú aj tie najmenšie postavy nevyhnutné pre celkový obraz. Vieme, že niekedy aj najmenší z nás dokáže pozmeniť cieľ cesty svojou vnútornou silou, a v tomto diele sa to odráža silnejšie než kedykoľvek predtým.
Nielenže je „Návrat kráľa“ epické dobrodružstvo, ale je to aj hlboká reflexia o vojne, stratách a odvahe. Tak, ako sa Frodo a Sam musia vyrovnávať s pokušením a únosom prsteňa, aj my, ako čitatelia a ľudia, sa musíme postaviť pred svoje vlastné výzvy a dilemy. Tolkien nás pozýva preskúmať, čo znamená byť človekom, a akú cenu má skutočné hrdinstvo.
Pri čítaní tejto knihy cítite, ako vás Tolkienovo majestátne dielo prenáša na miesta, kde sa hrdinovia zúfalo snažia prežiť v temnote, a zároveň vás vedie k nádeji, ktorá sa ukrýva v najtemnejších chvíľach. Pôsobivé finále nie je len koncom vojny, ale aj znovuzrodením a obnovou.
„Návrat kráľa“ je nielen literárnym skvostom, ale aj filozofickým ponorom do hlbín našich duší. Táto kniha vás uchváti svojou magickou atmosférou a emocionálnym nábojom, ktorý zanechá vo vás hlboké stopy. Je to dielo, ktoré vás vyzýva zamyslieť sa nad vlastnými hodnotami a podnieti vašu túžbu po dobrodružstve a hrdinstve v každodennom živote.
Nechajte sa uniesť slovami J. R. R. Tolkiena, ponorte sa do Stredozeme a objavte, čo naozaj znamená byť hrdinom.
"Dvě věže," druhá kniha z epickej trilógie "Pán prsteňů," nás opäť ponára do fascinujúceho sveta Stredozeme, v ktorom sa stretáva dobro so zlom, priateľstvo s zradou a nádej s beznádejou. Tolkien s majstrovským zmyslom pre detail a naratívne umenie pokračuje v rozprávaní príbehu o boji proti temným silám Saurona a odhodlaní hrdinov, ktorí sa nevzdávajú ani v tých najtemnejších chvíľach.
Kniha je rozdelená do dvoch hlavných línií, ktoré sa vzájomne prelínajú. Na jednej strane sledujeme Aragorna, Legolasa a Gimliho pri ich úsilí zachrániť obidve skupiny hrdinov – Froda a Sama, ktorí sa snažia doraziť do Mordoru, a Pippina a Smíška, ktorých osud ich zaviedol do rúk Entov. Tolkien majstrovsky vykresľuje túto rôznorodosť postáv, pričom každá z nich nesie vlastný príbeh a osobné ťažkosti, ktoré neustále ovplyvňujú ich rozhodovania.
Jedným z najpôsobivejších aspektov "Dvě věže" je rozvoj postavy Gluma, ktorý sa stáva jednou z najkomplexnejších postáv celej série. Jeho vnútorný boj medzi dvoma osobnosťami – Glumom a Sméagolom – ilustruje tému rozporu a vnútornej slabosti. Tolkien tu zohľadňuje, ako moc prsteňa dokáže zmeniť dušu jedinca, a zároveň ukazuje, že každý má svoju vlastnú cestu a voľbu v boji so zlom.
Epické bitky, ktoré nás dojemne konfrontujú s otázkou o cene víťazstva, a nezabudnuteľné lokality, ako je Železný pas alebo Helmov žľab, podčiarkujú Tolkienovu schopnosť vytvoriť veľkoleposť vo svojich opisoch. Oživuje ich tak, že čitateľ takmer cíti chlad vetra a závraty vo výškach.
Pri čítaní "Dvě věže" nie je možné ignorovať hlboké filozofické podtóny, ktoré obopínajú celý príbeh. Štúdium priateľstva, obete, silu nádeje a odhodlania nás núti zamyslieť sa nad našimi vlastnými hodnotami a voľbami. Prostredníctvom osudov postáv si Tolkien kladie otázky, ktoré sú stále aktuálne – čo znamená byť hrdinom? Ako sa zapojiť do boja, aj keď sa zdá, že všetko je stratené?
Na záver, "Dvě věže" je literárnym dielom, ktoré zanechá hlboký dojem na srdci čitateľa. Je to dielo, ktoré spojilo fantastiku s hlbokými filozofickými otázkami, a nadčasové hodnoty, ktoré oslovia čitateľov všetkých generácií. Či už ste nováčik v Stredozemi alebo skúsený Tolkienovec, táto kniha ponúkne niečo nové pri každom čítaní.
Ak hľadáte literárny zážitok, ktorý vás prenesie do iného sveta a kladie pred vás otázky odvahy, priateľstva a obetovania, „Společenstvo Prstenu“ je kniha, ktorá vás očarí a nadchne. J. R. R. Tolkien nevytvoril len fantastický príbeh, ale aj bohatý a komplexný svet, ktorý sa javí tak presne koncipovaný, ako keby mal vlastnú dušu.
Príbeh začína v pokojnom a krásnom kraji hobitov, kde sa mladý hobit Frodo Pytlík dozvedá o temnom a mocnom Prsteni, ktorý je schopný ovládnuť nie len všetky srdcia ale aj celú Stredozem. S ním vychádza na cestu, ktorá bude plná nebezpečenstiev, nových priateľov a prekvapení. Frodo nie je na tejto ceste sám; jeho spoločníci, ktorí tvoria Společenstvo Prstenu, sú nezabudnuteľní – od múdrych a silných Aragorna a Legolasa, cez odvážneho Gimliho, až po verného Sama, ktorý sa stáva neuveriteľne silným symbolom lojality a odhodlania.
Tolkienov jazyk je majstrovsky umelecký; niektoré pasáže sú poéziou samou o sebe. Autor sa nebojí venovať sa podrobným opisom miest a kultúr, vďaka čomu sa čitateľ cíti, akoby bol súčasťou tejto fantastickej ságy. Každý aspekt Stredozeme – od majestátnych hôr po temné lesy – je vykreslený s láskou a precíznosťou.
Ale „Společenstvo Prstenu“ nie je len o dobrodružstve; je to hlboké zamyslenie nad morálnymi voľbami a dôsledkami. Tolkien sa dotýka tém, ako sú zrada, sila a prirodzenosť zla, a ukazuje, že aj tí najmenší z nás môžu mať vplyv na osud sveta. Toto je posolstvo, ktoré je dnes aktuálnejšie než kedykoľvek predtým.
Ak ste zatiaľ nezakúsili svet J. R. R. Tolkiena, „Společenstvo Prstenu“ je ideálnym miestom, kde začať. Nech vám táto kniha otvorí dvere do Stredozeme a prenesie vás na cestu, ktorú si budete pamätať navždy. Pripravte sa na dobrodružstvo plné čarov, súžení a niečoho, čo aj po poslednej stránke zostane vo vašom srdci.
Ponorte sa do tohto literárneho majstrovského diela a objavte, prečo je Tolkien nazývaný „otcom moderného fantasy“. Stredozem na vás čaká!
Kniha „Máme na vybranou“ je fascinujúcim dielom, ktoré spája osobné skúsenosti autorky a jej hlboké psychologické postrehy. Edith Eva Eger, preživšia holokaustu a renomovaná psychologička, nás vedie na emotívnu cestu, ktorá nám pripomína silu voľby a vnútornú silu človeka, aj keď čelíme najhorším životným podmienkam. Úprimne a bez zábran rozpráva o svojich zážitkoch z koncentračného tábora a o tom, ako prekonala trauma, aby našla svoj hlas ako terapeutka. Jej pohľad na psychológiu a uzdravovanie je osviežujúci a inšpirujúci.
Egerová zdieľa praktické rady, ako sa vyrovnať s traumou a psycho-emocionálnym bremenom. Čitateľom ponúka cenné nástroje na obnovenie sebadôvery, schopnosti milovať a odpúšťať, ako aj na prevzatie zodpovednosti za vlastný život.
Záverom je kniha „Máme na vybranou“ oveľa viac než len autobiografia, je to výnimočne presný pohľad na ľudskú psychológiu, silu voľby a umenie uzdravovania. Egerová nás učí, že aj v najťažších chvíľach môžeme nájsť svetlo a nádej. Odporúčam túto knihu každému, kto hľadá inšpiráciu na ceste k uzdraveniu alebo pochopeniu samo seba a svojich rozhodnutí.
Nečakala som, že ma to tak strhne do deja, že si plánovaný nákup odložím až po prečítaní knihy. Nemohla som sa od tohto príbehu odtrhnúť čo ma prekvapilo lebo to bola kniha z knihobúdky. No, musím uznať, stála za to. Na to, kedy bola vydaná, naozaj nadčasová a v dnešnej dobe má čo povedať.... Odporúčam všetkými 20-timi.
Je to veľmi praktický radca pre ekologické a finančne úsporné triky do kuchyne.
Kniha popisuje aké by mal mať vlastnosti dobrý vodca aby bol vhodnou inšpiráciou a motiváciou pre svoje okolie. Sú to princípy vedenia na biblickom základe. V niektorých situáciách autor nesúhlasí s konaním Nehemiáša, no nenasleduje autorovo odsúdenie ale otázka, či v tejto situácii sa rozhodol Nehemiáš správne.
Ako som postupovala stranu za stranou, kniha sa stávala nudnou a nudnejšou. Autor sa tu pokúša dať viac pohľadov na jednu vec až tak komplikovane, že som strácala záujem to dočítať a nestotožňujem sa s jeho popisom dobra a zla.
Áno, môžem len potvrdiť, že je to užitočný a skvelý radca do každej domácnosti. Už dlhšie som hľadala informácie a tipy na jednom mieste aby som zlepšila vedenie a hospodárenie v domácnosti. A tu sa mi dostal do rúk tento malý poklad.
Kto má rád olivový olej, tak toto je vhodná kniha. V úvode sa dočítate o chemickom zložení olivového oleja, o jeho charakteristickej chuti a vôni, o druhoch ponúkaných na trhu až po kozmetické využitie. Srdce tejto knihy tvorí množstvo receptov pre prípravu predkrmov, polievok , mäsa, rýb, bezmäsitých jedál, cestovín, pizze a pečiva. Postupy sú zrozumiteľné a k niektorým receptom sú priložené aj fotografie pokrmu.
Taliansku kuchyňu mám veľmi rada a táto útla kuchárka je vynikajúcim pomocníkom ako pre začiatočníkov tak aj pre pokročilejších. Hneď na začiatku ma prekvapila prehľadná tabuľka, ktorá obsahuje tipy ako odmeriavať a vážiť bez váhy, priemerné množstvá pokrmov na osobu a nejaké tipy na urýchlenie prípravy pokrmov. Na ďalších stranách je vysvetlená správna príprava cestovín a obrázky rôznych tvarov cestovín, ktoré sú využité pre recepty v tejto kuchárke. Recepty sú zrozumiteľné, ako textovým popisom tak aj s obrázkovými postupmi.
Bohužiaľ, oblečenie robí prvý dojem a to, čo povieme, až druhý. A tu sa ponúka malý radca. V knihe je mnoho tipov a trikov ako si zorganizovať šatník, akých chýb sa vyvarovať pri nakupovaní až po dresscode. Malým mínusom sú chýbajúce fotografie, no aj tak si myslím, že každý si tu nájde niečo, čo ho môže osloviť.
Je to kuchárka, podľa ktorej často varím. Obsahuje iba 8 obrázkov, no recepty sú jednoduché, chutné a finančne nenáročné.
Po dlhom období kniha dostala šancu a bolo to v správnej chvíli. Sv. Terezičku obdivujem za jej jemnosť, ktorou pristupovala k životu. Určite sa k nej znova vrátim.