Adris Adris komentáře u knih

Geniální potraviny Geniální potraviny Max Lugavere

Opět jedna z těch úžasných knih, které mi otvírají oči. Dozvěděla jsem se spoustu informací o vztahu jídlo - mozek, hodně mě překvapil třeba tuk, omega 3 a další. S knihou Proč spíme je to zatím můj nejlepší kup!

07.02.2023

Dům v zátoce Dům v zátoce Mary Ellen Taylor

Tři hvězdy je u mě lehký nadprůměr. Proč jsem nehodnotila výš? Tak zaprvé, hrozně mi vadilo, jak autorka všem zúčastněným zabila matky. A neumí si vymyslet nic zajímavějšího než rakovinu. Za druhé byl děj velice předvídatelný. A to i zmíněná tajemství. Za třetí byl příběh zpočátku dost zmatený a trochu jsem se nudila. Za čtvrté - nebylo čas v klidu, plnohodnotně, prožít s postavami jejich vztahy a emoce. Děj o několika postavách a časových rovinách se musel vejít do 360 stran. Ke konci jsem si nervozitou pomalu kousala nehty, jak jsem viděla, že mi zůstává pár stran do konce a na obzoru žádné ukončování děje. Čuchala jsem rychlý konec / rozuzlení. Což se v podstatě stalo. Lucy, Hank, Clair, Jimmy a Robert... Na mě emoce nedosáhly. Bylo to prostě moc zkrácené. A docela i jemné. Ja bych se v dramatech, které se tam staly, pitvala daleko víc, aby to bylo nervydrásající. Aby měl čtenář chuť knihu zahodit daleko...:D. Plus, ten konec s Brianem.. Jako sorry. Ale to né :D. To není reálný.

Každopádně se mi kniha nakonec četla dobře. Byla to taková prima oddechovka, prostředí se mi líbilo, Lucy byla příjemná postava, ač její nitro a dilemata nedostávala moc prostoru, a vznikla z ní čirá víla dobrodějka, tak se mi líbila. Dávám tedy 3 hvězdy, kdy 2.5 je průměr. Tak trochu to celé pozvedlo zajímavé prostředí, místní komunita a časové linky. Prostě jsem si z toho nesedla na p*del, ale bylo to oddechové, hezké čtení.

21.01.2023 3 z 5

Štěstí na přání Štěstí na přání Angela Marsons

Příběh se opravdu dobře četl, je vystavěný jednoduše, opravdu oddechová jednohubka. Za čtivost má plus. Co bych vytkla, je chování dospělých dam, které se rovná naivním patnáctkám. Dělalo mi potíže vidět před sebou třicátnice, když se chovaly jako děti. A autorka mě trochu šokla popisem, že v 27 má žena JEŠTĚ prsa na to, aby mohla být nahoře bez. Vyznělo to, jako by od 20 už nemohla, nebo co. Plus vrásky kolem očí... No, opis postav aka 45, chování kolem 15. Ale jinak dobrý. Pohoda. Nic, co bych tedy za pár let nezapomněla, ale jo.

No, a pokud jako já někdo čekáte, že vysloví přání a druhý den je vše jinak, tak bohužel. Není to tento druh mysteriózna. Vlastně tam není vůbec. Prostě to berte, jako román o holkách ke kávě.

01.01.2023 3 z 5

Dítě noci Dítě noci Karen McQuestion

Neřekla bych thriller, to asi ne, ale jedná se o román s prvky napínavého "detektivního" pátrání. Strašně, ale strašně dobře se to četlo. Stránky ubýhaly neskutečně rychle. Čtenáře žene zvědavost, která je motivována několika pohledy postav, které spolu souvisejí. A přesto není příběh komplikovaný, s nějakým složitým, květnatým jazykem. Ne, žádné velké popisy. Je vidět, že autorka je spíše akční člověk a melodramatické dvoustránkové popisy budov, pokojů nebo vzhledu postav, jdou mimo ni:). Dost dobře ale vykreslila různorodé emoce - dokázala stvořit jak psychotika, tak dobrotivce se srdcem na dlani. Za mě je to skvělý, napínavý román, kterým nás (v hlavní roli) provádí dvojka k pohledání: babička v důchodu a její svěřenkyně, která si prošla pěstounskou péčí a náhodou se ocitla na prahu této babičky, která jí nabídla pomocnou ruku. Dalekohledem špehují sousedy a pozorují opravdu divné věci...

10.10.2022 4 z 5

Nevhodný návrh Nevhodný návrh Julia Quinn

Příběh je totožný jako pohádka o Popelce. Hraběcí otec, nevlastní matka a její dvě dcery, které ze Sophie udělají otroka... A pak se u Bridgertonových pořádá maškarní ples...

Ovšem naše "Popelka" a "princ" k sobě hledají cestu ne dny, ale roky. Dál už tedy čteme klasickou harlekýnku o chudém děvčeti a bohatém pánovi. Co tedy dělá knihu lepší než ty ostatní harlekýnky? No, za prvé to, že se podle nich točí seriál. Za druhé tajemnost v podobě lady Whistledown :), a za třetí vtip. Líbí se mi provázanost série skrze sourozence Bridgertonovi. Působí na čtenáře jako přátelé. Nebo celebrity, o kterých chcete vědět klepy a jak to s nimi dopadne.

Některé pasáže mi neseděly, vytkla bych autorce přehnanost, hlavně emoční - ale nevím, jestli je to ode mě moudré, když je řeč, o čem je řeč :). Harlekýnka asi nebude vystavená na realitě - reálném chování. Tak jsem se na to snažila dívat s nadsázkou.

27.02.2022 3 z 5

Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Co se týče společnosti a postav jako takových, jde o jednoduchou četbu, ve stylu protivná, ale mocná outsiderka, přihlouplý krasavec - hrdina, elitní "sprostý holky a kluci" a klasické teen starosti jako je láska a kamarádství. Taková pohodička. Komplikovanější je však magie. Musím se přiznat, že jsem mnohdy nepochopila, a doteď nechápu, autorkou popisované magické principy, události, mechanismy. To by tak bylo na zastavení se u odstavce na hodinku, aby to moje mysl vstřebala. Když to ale necháte plynout, jako když třeba čtete v jiném jazyku a nepřekládáte každé slovo, dostanete vtipný příběh, docela akční a mnohdy velice brutální (trošku naťuklé hororové scény kontrastující se sarkastickou hrdinkou). Mentalita postav je, jak jsem psala výše, opravdu taková dětská (ve stylu: Budeš se mnou chodit? Ano-Ne), přitom ale musí zvládat neuvěřitelné situace, kdy mnoho z nich prostě něco sežere, roztrhá, spolkne a mučí zevnitř. Takže kdo rád sarkasmus, brutalitu a magii, mohl by se do této fantasy série zamilovat. Já včera četla do jedné ráno, docela mě to vtáhlo. Ale kvůli jakési nezralosti postav (nebo spíš podivným kontrastům v chování dítě-dospělý) a komplikované magii, jsem se rozhodla hodnotit jako lehký nadprůměr. (Občas jsem tam viděla záblesky HP střihlé Hunger games, ale to nevadilo.)

17.10.2021 3 z 5

Její konec Její konec Shari Lapena

Hmmm.. Tak u Shari se mi moc nelíbili Manželé odvedle a Její konec, zatímco Jeden z nás byl pecka. Jako na houpačce:).
V tomto příběhu je k nepochopení fůra věcí. Zpočátku mě příběh dost znechucoval. Naštěstí je dost čtivý. Závěr jsem odhadla už na začátku. Často se opakovaly vnitřní monology točící se v kruhu. No, jsem zvědavá na Nevítaného hosta.

26.06.2021 3 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Od Shari jsem četla dřív Manžele odvedle, kteří mě úplně nenadchli. Avšak po skvělých ohlasech jsem se rozhodla vyzkoušet nějakou její další knihu. V knihovně zrovna byla k vypůjčení tato, a řeknu vám, chybu jsem neudělala. Já miluju ty sousedské vraždičky/dramata ala Fáma, Sedmilhářky, Rodina odvedle...takže mi jasně musela tato kniha sednout. Bála jsem se, že mě nebude bavit vyšetřovatelská část, ale naopak mě bavila! Děj odsýpal úžasně rychle, příběh nebyl ani moc "okecávaný" ani chudý, tak akorát. Dokonce se mi povedlo odhadnout konec (ale až v poslední třetině :). Za mě super thriller, pro fajnšmekry asi odpočinková četba. Já jsem sváteční čtenář thrillerů, takže dávám 4 hvězdy z 5.

05.06.2021 4 z 5

Dům plný temnoty Dům plný temnoty D. M. Pulley

Musím přiznat, že kniha se mi nečetla dobře. Neměla jsem chuť se k ní vracet, ke konci jsem popisné části přeskakovala. Závěr byl super, ale 4 linie příběhů rodin, které v domě žily, a z nich několik osob, navíc často začínající na stejné písmena (Margot, Myron, Ava, Allyson..),to té čtivosti moc nepřidalo. Společně s vyprávějícími rodinami, se samozřejmě přeskakovaly i doby. 1930-2019, a ještě ne chronologicky. V průběhu čtení jsem zapomínala souvislosti, a k tomu má autorka zvláštní sklon popisovat, co se děje ve stejnou chvíli na několika místech v domě, včetně toho, kdo si zrovna jinde co pomyslel. Více mě bavilo číst části z pohledu teenagerů, dospělí byli zvláštně depresivní a dohromady jsem se od nich moc nedozvěděla. Prostě mi to nesedlo. Oceňuji, že autorka využila spoustu poznatků z praxe a historie. Je to sympatická žena a nápad na tuto knihu byl dobrý, i když šíleně ohraný, ale to nevadí, když horory nelouskáte denně. Podle mě by autorka měla napsat nějaký román ve stylu Dilema. Rodinné drama by jí sedělo dobře.

26.03.2021 2 z 5

Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Co neodvál ani čas spojuje dva starší kousky/knižní sérii paní Körnerové: Vesnice Stamice.
Román se jako vždy točí o lásce a ženských trablech a také dobovému řešení těchto problémů. Najde se zde (musím poznamenat, jako VŽDY v autorčiných knihách) nechtěné těhotenství, dále domácí násilí, stigma rozvodů a historické poznatky (a vnucený přepis turistického průvodce Paříže, na kterou, jak jsem naznala, je autorka vyloženě zaměřená). Zkrátka klasický dámský román z doby socialismu. Když čtete několik knih autorky za sebou, jako já, nemůžete nevidět tu šablonu. Jestli v některé knize ze "současnosti" hlavní hrdinka neotěhotní, bude to asi autorský průlom.Průměrné čtení. Momentálně se mi Kamila a Janecký velmi plete se Sylvou a Oldou ze série Prosím vás, sestřičko.

29.01.2021 3 z 5

Stopy minulosti Stopy minulosti Kathryn Taylor

Moje první kniha od autorky. Líbilo se mi Irské prostředí, navíc byl děj velmi napínavý. Hlavní hrdinka přijde do vesnice, kde ji každý poznává a ona postupně odhaluje svou minulost, a zároveň se s místními seznamuje a zapojuje do jejich aktivit. Samozřejmě nechybí charismatický muž, který je však z profesního hlediska její nepřítel. A také to vypadá, že má zájem na tom, aby pravda o hrdinčiné minulosti nevyšla na světlo.

Autorka se ani nebála prvku thrilleru, na její hrdinku čekají zvláštní nehody, které nakonec jako nehody nevypadají. Chce ji někdo zabít?

Co mi vadí je podivné ukončení knihy. Takhle se příběh neukončuje, i když má být otevřený pro další díl.

Přesto knihu mohu opravdu doporučit. Já se nemohla odtrhnout a hned jsem se začetla i do autorčiné další knihy, Příběh srdce, která je podobně napínavá, akorát více romantická. Myslím, že jsem objevila svou novou favoritku.

06.07.2020 4 z 5

Až léto skončí Až léto skončí Penelope Ward

Příběh celkem čtivý, ale autorka píše tak banálně:(. Přitom mi je námět většinou dost sympatický...

Jednoduché, konečná zápletka ("tajemství") na hlavu (překombinace). Vše hrozně okaté - flirt, nápady autorky, jak své dva hrdiny sblížit. Ty neuvěřitelně cituplné (nebo zpovědní) monology, které prostě normální chlap (kor rádoby alfasamec) nemůže být schopen dát dohromady (z toho prostě okamžitě člověk cítí ženskou). Zkrátka z toho nakonec nemám dobrý pocit. Penelope Ward píše dost naivně, občas zachází nesmyslně daleko v nápadech na flirt, okamžitě při zmínce o něčem (soukromý deník, atp.) vím přesně, jak to později chce využít. Prostě okaté.
Nejvíc se mi asi líbilo prostředí, a pak konec (asi posledních 30 stran). Penelope má bohužel dar udělat z alfasamce během příběhu kastráta.

01.07.2020 2 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Plusove body za atmošku a čtivost. Konec jsem čekala a nebyl to na můj vkus dobře napsaný.

CITLIVKY NA SLOVÍČKA, AČ TO NENÍ SPOILER, BACHA :D

Dávám přednost údernému, strohému "šokingu", než sáhodlouhému vysvětlování.

Ale celkově super????

13.06.2020 4 z 5

Bentley Bentley Melanie Moreland

Bentley a jeho dva přátelé z vysoké Aiden a Madox jsou majitelé developerské firmy. První díl se věnuje upjatému Bentovi a pohodářce Emmy.

První stránky okouzlující a vtipné...Pak dlouhá nuda. Potom akce, super.. Nuda.. A konec. Jste z toho moudří?

Prostě klasika, developer zaopatří Popelku, oba maj bolestivou minulost. A jeho dva spoluvlastníci firmy pokukují po Popelčiných nevlastních sestrách.

Ale jo, asi si i druhý díl přečtu.

(A přesně, jak píše uživatelka pode mnou, proč všichni hlavní hrdinové v poslední době mají mrtvé rodiče?)

02.04.2020 3 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Já knihu zatím nebudu hodnotit, ale zatím ji vedu jako nedočtenou. A nejsem jediná, komu dělá problém ji dočíst. Není to zrovna kniha plná zvratů. Zato popisů ano. Hodně se tam poukazuje na ženské činnosti v domácnosti, které obsáhnou víc než jednu stranu. Přečetla jsem jen 70 stran, kniha mě nudila. Doufám, že se k ní časem vrátím a třeba názor změním.

S pí Mornaštajnovou nelze srovnávat, i když anotace vypadá podobna jejímu stylu.

01.04.2020

Eliza a její nestvůry Eliza a její nestvůry Francesca Zappia

Úžasný příběh komiksové tvůrkyně, která má tak perfekcionistickou povahu, že se leckdy dostává až na pokraj snesitelného. Kniha vypadá jako oddechovka o lásce, ale nakonec se ukáže, že se zde řeší závažné téma perfekcionismu, workoholismu, nátlaku okolí, i nátlaku sám na sebe. Avšak se nebojte. Kniha je psaná odlehčeně, nestresuje čtenáře, a celý příběh prolíná láska:).

04.03.2020 4 z 5

Sexy hoteliér Sexy hoteliér Alice Clayton

Oh, jako vždy: vtipné, milé, energické a holčičí. Série Sexy farmáře by měla být zfilmována, byla by to srandovní podívaná a klasicky odpovídající americkému romantickému filmu.

Sejdeme se zase se všemi starými známými!!

20.02.2020 4 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Kniha byla zajímavá, nicméně pro mě neuvěřitelná. Líbil se mi konec, ale nevěřím tomu způsobu, jak byl proveden. Konkrétně prostředku, který byl použit - jeho získání.
Taky se mi nechce věřit, že by se všichni otočili k oběti zády, i když řve kolem sebe. Tento příběh má slabé základy, takříkajíc. Ale celkově to bylo dobré.

09.02.2020 4 z 5

Miniaturista Miniaturista Jessie Burton

Četla jsem ji už dávno, ale dodnes ma ni vzpomínám. Tenkrát jsem čekala nějakou magii, ale on je to prostě "jen" román o dramatech v rodině. Tabuizovaná témata. Moc přetvářky, a ukvapené závěry z prvotních dojmů. Líbí se mi i ta obálka a krásně popsané prostředí Nizozemska.

24.01.2020 5 z 5

Miluj mě kdekoli Miluj mě kdekoli Jennifer Probst

Rozhodně lepší než první díl. Sympatičtější postavy a dozvíme se o tajemství matky bratrů. Moc pěkný a silný román, důkladně napsaný. Jednička byla dobrá, ale tento díl se četl sám. Rozhodně zkusím další knihy Probst.

02.12.2019 5 z 5