Afilada Afilada komentáře u knih

Vrhnout Vrhnout Hana Lundiaková

Lundiaková se pomalu stává mojí oblíbenou spisovatelkou. Čte se dost těžko, její obraznost je takřka revoluční, čtenářský zážitek poskytuje vrchovatě. Tématicky se pohybuje trochu na okraji společnosti, člověk si uvědomí kolik rozličných a odlišných životů kolem probíhá.

03.10.2022 4 z 5

Vrchlický erotický Vrchlický erotický Jaroslav Vrchlický (p)

Netušil jsem, že (s)prostonárodní verše, které jsme si předávali ústně na základce jsou původem často od Vrchlického. Kdyby nám to učitelé češtiny tehdy řekli, mohli jsme se k národním klasikům propracovat rychleji a lépe. S odstupem času už tato poezie není pro mne to úplně ořechové, je to vlastně hodně prvoplánové až spíše nudné. Oceňuji grafické provedení knihy, to snese přísnější měřítka.

23.03.2022 3 z 5

Jiří a Zdenka Tichotovi na Točné Jiří a Zdenka Tichotovi na Točné Miloš Rejchrt

Obdivuji hluboký ponor do intimity, v širokých společenských/historických souvislostech. Jiří Tichota a Spirituál kv., to jsou podstatné pilíře naší kultury a našeho lidství, nepřeháním, smekám.

22.03.2022 5 z 5

V lidožroutově zahradě V lidožroutově zahradě Leïla Slimani

Hlavní hrdinka A. má vše, o čem lze snít. Oddaného manžela, ekonomické zajištění, zdravého malého syna, práci s volnou pracovní dobou, paní na pomoc v domácnosti, milence, kamarádku, která vždy pomůže atd. Ale některé z nás prostě pálí dobré bidlo, někteří z nás neví co chtít a nedáme pokoj, dokud to nedostaneme, takže se opakovaně donekonečna (ne)smyslně trápíme. Kniha je přehlídkou zkratového jednání, kdy hlavní postava si opakovaně šlape po štěstí a tím ničí nejen sebe, ale i své okolí. Na každé nové straně knihy trnu, co zase A. provede. Nechápu, že někdo hovoří o skandální knize, nelítají v tom přeci jen (někteří) muži, lítají v tom i některé ženy. Knihu doporučuji zejména těm, kteří se (nesmyslně) trápí, že měli v životě málo sexuálních partnerů/partnerek. Ono mít jich hodně, to je vyslovené peklo.

14.12.2021 4 z 5

Mladé ženy / Staré ženy Mladé ženy / Staré ženy František Halas

Za Mladé ženy dávám všechny hvězdičky, je to fakt mladé a něžně úchvatné čtení, skvělé pro náctileté, ale nejen pro ně, lze s potěšením číst v každém věku.
Staré ženy, na to musí mít člověk černou náladu, v podstatě nedoporučuji, kdo má depku, tak četba Starých žen mu ji spolehlivě prohloubí.

22.11.2021 5 z 5

Dýka štěstí Dýka štěstí Václav Švankmajer

Míjel jsem se, určitě je to moje chyba. Zkusím to příště.

14.11.2021 2 z 5

Nech kozy mečet Nech kozy mečet Petr Volf

Lehce šokující obal, uvnitř to zas až tak nejiskří. Dávám trochu lepší hodnocení za odvahu, povídky ale budou časem zapomenuty.

14.11.2021 3 z 5

Bez Karkulky Bez Karkulky Irena Dousková

Poctivě jsem se snažil, aby na mne verše zapůsobily. Nestalo se, neznamená to ale, že by verše paní Douskové byly vysloveně špatné. Zkusím to zase za čas znovu.

19.10.2021 2 z 5

Babylon Berlín Babylon Berlín Arne Jysch

Film a kniha jsou hlubší, nicméně i komiks má velký smysl.

07.10.2021 3 z 5

Únosy dopravních letadel v Československu 1945 - 1992 Únosy dopravních letadel v Československu 1945 - 1992 Ladislav Keller

Pečlivé, střízlivé, věcné. Pro zájemce o naše civilní letectví v souvislostech je to neocenitelná kniha.

13.05.2021 5 z 5

Prsa Prsa kolektiv autorů

Téma je mi blízké, nikdy se neomrzí, nejen mužům, ale samozřejmě i ženám. Kult ňader je součástí naší kulturní identity. Autoři to však vzali trochu hákem, s vědomím, že dílko se bude za všech okolností dobře prodávat. Kniha plýtvá místem, mohla být mnohem obsažnější/zajímavější při stejném rozsahu stran.

30.04.2021 3 z 5

Včera a dnes Včera a dnes Vladimír Jiránek

Vladimír Jiránek nikdy nezklame. jeho kreslené vtipy z minulosti jsou aktuální i dnes.

29.03.2021 5 z 5

11 tisíc prutů aneb Rychtářovy lásky 11 tisíc prutů aneb Rychtářovy lásky Guillaume Apollinaire

Jen pro velmi otrlé čtenáře. Ale kdo to zvládne, dokáže najít poezii ve všem.

02.02.2021 5 z 5

A ňadra Amazonek
Se derou do dlaní.

29.01.2021 5 z 5

Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Kundera byl a je skvělý !!!

07.12.2020 5 z 5

Povídky o manželství a o sexu Povídky o manželství a o sexu Michal Viewegh

V druhé polovině 90. let byl Viewegh na vrcholu svých tvůrčích sil. Zachycoval velmi dobře stav a vývoj (části) české společnosti, tedy těch ekonomicky a společensky úspěšných, mezi něž také patřil on sám.
Název souboru povídek je poněkud zavádějící, sex je zde jen jednou z mnoha rovin toho, co jsme tehdy žili.
Čtivé, svěží, pravdivé.

06.11.2020 4 z 5

Krvavý román Krvavý román Josef Váchal

Jsem moc rád, že vznikají úlety, tedy když autor umí psát, což v případě Váchala naštěstí platí.

04.11.2020 5 z 5

Řízkaři Řízkaři Barbara Nesvadbová

Nesvadbová se teprve učí psát, nedokáže popsat atmosféru, prostředí, náladu, jde přímo na podstatu sdělení. Ale bohužel je to těkavé a možná i (bezdůvodně) lehce exhibicionistické.
Třeba budou její příští knížky lepší.

04.11.2020 2 z 5

Sto roků samoty Sto roků samoty Gabriel García Márquez

Kritikou i čtenáři vysoce ceněné dílo. Já jsem se dost ztrácel, možná moje chyba.

03.11.2020 3 z 5

Dětská encyklopedie Dětská encyklopedie Bohumil Říha

Moje základní kniha, znal jsem ji nazpaměť.

29.10.2020 5 z 5