AjťačkaTýnka | Komentáře u knih | Databáze knih

AjťačkaTýnka AjťačkaTýnka komentáře u knih

Pařížská knihovna Pařížská knihovna Janet Skeslien Charles

V policich knihkupectvi je prehrsel knih o dobe nacismu v mnoha podobach a je velmi tezke najit takovy pribeh, ktery by byl jiny, netuctovy. Pribehu Parizske knihovny se presne toto podarilo - je jiny a neni tuctovy. Nahlížíme zde "do hlavy" hned nekolika postavam, protinaji se dve casove linky, ktere jsou zdanlive odlisne a nic, krome hlavnich postav, je nepoji.

Obrovske plus (vyjma samotneho pribehu) davam autorcine razeni knih a nekterych terminu dle Deweyova desetinneho systemu. Dale velmi ocenuji spoustu francouzskych slovicek, diky kterym byl pribeh odlisny od ostatnich, byl o kousek lepsi. Kazdy knihomol zajasa pri hromade knih, ktere hlavni hrdinka zminuje, ze kterych take cituje. Pomyslnym vrcholem je zaver knihy, ve kterem autorka odhaluje pozadi udalosti, ktere jsou v pribehu popsany.

Minusem pro me jsou bezesporu chyby v textu. A obcas jsem mela pocit, ze na knihovne stoji a lezi vysledek cele valky. V jedne pasazi dokonce vsichni oddane a odvazne souhlasili s tim, ze knihovna zustane otevrena... skoro jako v nejakem dile se superhrdiny :-)

23.08.2021 5 z 5

Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval Julia Quinn

Vsichni v okoli vedi, ze Anthony miluje Kate a Kate miluje Anthonyho. Proc to vsak nevedi oni sami? :-) opet perfektne sladene hlavni postavy, ktere pojilo spolecne trauma: stejne a prece tolik jine. Skvele tanecky smetanky, ktere tak miluji, krasne vykreslene prostredi a pocity postav, pekne dialogy, sexualni napeti, ktere se dalo krajet... ten pribeh mel proste vse, co jsem od nej ocekavala.

30.05.2021 5 z 5

Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové David Herbert Lawrence

... Musíme žít bez ohledu na to, kolik obloh se nám zhroutilo ...
Uzasny pribeh o nestastnem manzelstvi, vnitrnim ohni, silne touze a necekane lasce Connie Chatterleyove. Velmi obdivuji dokonale zachycen paradox tehdejsi spolecnosti - na verejnosti se o sexu mluvilo, ale v prostredi domova sexualni vztahy nefungovaly.
Ze zacatku mi Conniina rozpolcenost lezla na nervy - chtela sex a provokovala k nemu, ale kdyz ho dostala, citila se zas zneuzita... vadilo mi to az do doby, nez si uvedomila svou lasku k Mellorsovi - dokud ho opravdu nezacala vedome prijimat.
hodnotim vsema peti hvezdickami, bavila jsem se vice nez u 50 odstinu sedi.

09.02.2021 5 z 5

Mona Mona Dan Torsten Sehlberg

... nic se nešíří tak jako počítačový virus...
Po prvních několika nudných stránkách jsem plně nasedla do děje a vezla jsem se až do konce. Těžko se mi odtrhávalo, příběh skvěle utíkal.
Naneštěstí jsem válkou a islámem naprosto nepolíbená, některé věci jsem si musela googlit. Nicméně tuto mou neznalost skvěle vybalancovala znalost IT. To je v knize podáno a popisováno opravdu moc hezky. Místy mi naskakovala husí kůže, když jsem si uvědomila, jak blízko realitě doopravdy může být počítačový vir v hlavě člověka.
Nejvíce jsem se zamilovala do Ráchel Papové a fakt jsem natěšená na další díl, kde bychom se s ní měli opět shledat.

28.10.2019 5 z 5

Rozhodnutí Rozhodnutí Kathryn Taylor

Druhy dil serie z panstvi Darringham Hall nabizi vhled do nelehkych osudovych rozhodnuti a obycejne pribehy, ktere pise sam zivot. Kniha je - dle meho mineni - mnohem ctivejsi, nez prvni dil, zhltla jsem ji pri 4 hodinove ceste vlakem jednim dechem. Doporucuji pro odpocinkove cteni, kde nad nicim nechcete premyslet.
NASLEDUJICI RADKY OBSAHUJI SPOILER!!!
Jsem velmi rada, ze se konecne dopadly "pachatelky" Benovy amnezie. Zaroven me opravdu hodne vytaci ty Benovy a Katyiny rozchody a prichody a vybusne scenky - nekdy si rikam, zda to jsou dospeli lide, nebo si na ne jen hraji...

10.10.2019 5 z 5

Jak si lidé hrají Jak si lidé hrají Eric Berne

Knihu jsem precetla na jeden zatah. Rozhodne nelituji - diky ni jsem zacala vnimat nejen ty hry, ktere nevedomky ja hraju se svym okolim, ale take ty hry, ktere se mnou zamerne hraji lide okolo me. Umim lidi mnohem lepe precist a vim, jak se v jejich spolecnosti chovat, co jejich chovani pravdepodobne zpusobuje.
Kniha mi dala dost infomraci, ktere jsem schopna pouzivat v beznem zivote. Za me rozhodne velmi prinosna, srozumitelne napsana publikace. Doporucuji vsem, kteri chteji nahlednout pod poklicku lidske psychiky.

27.09.2019 5 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

5/5 hodnotím díky propracovaným detailům, skvělému námětu pro postapokalyptickou Zemi, úžasné spojení techniky s člověkem, dokonale zvládnutá 80. léta a samozřejmě také nemohu zapomenout na příběh lásky :-) Kniha se skvěle četla, je psána velmi jednoduše, což umožňuje hltat stránky a u čtení tak odpočívat. Jsem z IT oboru, proto oceňuji popisy her, vývojářů a jejich rozvinutí. Každé pozastavení nad některou z her ve mne vyvolalo malé štěstí :-) Příběh je zasazen do budoucnosti, autor se však stále vrací k 80. létům, jejich znalost není nezbytně nutná. Rozhodně si ji přečtěte i Vy, kteří o "vosumdesátkách" nemáte ani páru :-)
PS: Pokud si nechcete pokazit skvělý dojem z knihy, nedělejte stejnou chybu jako já - NEdívejte se na film! Jinak budete zklamaní...

11.04.2018 5 z 5

Jedinečný nůž Jedinečný nůž Philip Pullman

Pokračování jedničky...
Stejně dokonalé jako předchozí kniha. Úžasné, poutavé a z části i poučné :)

30.08.2013 5 z 5

Zatmění Zatmění Stephenie Meyer

Nejvíce se mi líbilo vyprávění o Jasperovi. O tom, co všecko si musel prožít než se dostal tam, kde si jej můžeme představovat teď.

30.08.2013 5 z 5

Metráček I. a II. díl Metráček I. a II. díl Stanislav Rudolf

Opravdu úžasná kniha. Nejlépe bych asi ocenila snahu o Honzu, díky které najde v sobě odvahu bojovat sama se sebou :)

Klíč Klíč Marianne Curley

Trošku smutnější konec, ale to nic nemění na grandiozním ději. Nezaměnitelné postavy, čtivý příběh, úžasné prostředí... Palec hore!

Krkavčí brána Krkavčí brána Anthony Horowitz

Strhující příběh! Boží vypravěčské podání!
Dokonalá kniha!

Osvícení Osvícení Stephen King

Knihu jsem četla v 11 letech, jelikož jsem o ni četla na internetu.
V noci jsem se bála vylézt z poschoďovky na záchod a raději jsem se počůrala, protože jsem se bála, že potkám Jacka.
Myslím, že tohle mluví za vše :D
Perfetkní horor!!

29.08.2013 5 z 5

Křemílek a Vochomůrka Křemílek a Vochomůrka Václav Čtvrtek (p)

Večerníčky i kniha mě vrátily do dětství. Krása! :)

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Knihu jsem četla vícekrát, abych jí porozuměla opravdu do hloubky. Perfektní příběh. V některých pasážích vidíme odrazy dnešní doby, bohužel. :)

Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

"Tak vidíte, věčný život! Kdybychom mysleli na rození… místo na smrt… Život není krátký. Pokud můžeme být příčinou života…“ Nejúžasnější pasáž. Opravdu stojí za chvíli času, kniha není náročná na četbu :)

29.08.2013

Sociální patologie Sociální patologie Slavomil Fischer

Jako podpora ke studiu posloužila kniha velmi dobře, četla se mi mnohem lépe, než některé jiné učebnice. Protože se za dobu od vydání udála hromada dalších výzkumů a nashromaždilo se mnoho dat, ocenila bych další revizi s rozšířením (zejména pro kapitolu osm).

15.01.2023 4 z 5

Napospas Napospas Kiran Millwood Hargrave

Podnebi drsneho severu. Tragedie na mori pri rybolovu. Zeny odkazane samy na sebe. Udel dohodnuteho manzelstvi. Necekane city dvou pritelkyn. Hon na carodejnice v pocatku 17. stoleti. Ze zavisti plynouci kriva obvineni. Smrt v jeji nejhorsi podobe. - takto bych knihu shrnula.

Kdyz se clovek prokousa hromadou postav a jmen (pricemz nektere z nich hned v uvodu knihy zemrou, btw), musi vydrzet velmi dlouhe uvedeni do deje. Pribeh je opravdu dlouhou dobu obestren tajemstvim a hlavni dejova linka, na kterou ctenar ceka - nahaneni carodejnic - se naplno rozjizdi az v poslednich 100 strankach knihy. Do te doby sledujeme pribeh Maren a Ursy - dvou pritelkyn tak odlisnych a pritom tak stejnych. Obe citove stradaji a potrebuji se navzajem.

Velikym plusem je pro me bezesporu autenticnost pribehu, ktery byl postaven na realnych zakladech. Dansko-Norska oblast spadajici pod tehdejsi vladu krale Kristiana IV. zazila krusne casy pri pokusu o nastoleni te spravne a jedine viry a v knize je vykreslena tehdejsi atmosfera presne tak, jak si ji predstavuji.

Obrovskym minusem pro me je - jak uz jsem zminila - velika spousta postav, ktera mi v zacatku knihy pekelne zamotala hlavu. Druhym minusem pak je velmy tahly zacatek a gradovani i vyusteni zapletky behem poslednich 100 stran.

27.08.2021 4 z 5

Co jsme si neřekli Co jsme si neřekli Rory Dunlop

Opravdu jsem se velmi premlouvala k docteni knihy. Pribeh mi prisel naprosto hloupy - on chorobne zarlivy s evidentne ztracenou sebelaskou a sebeduverou. ona neschopna normalni komunikace... pribeh je vlastne o tom, jak si on neco predstavuje a ona mu to nevyvraci. po letech se k tomu vraceji a najdou k sobe cestu... ztrata casu. dve hvezdy davam za posledni pasaz - postoj Jacka k Michaelovi me chytl za srdce.

17.02.2020 2 z 5

Rok v Provenci Rok v Provenci Peter Mayle

Bajecne cteni pro dlouhe zimni vecery. Uplne jsem prozivala vsechny ty rozhovory, obdelavani vinic, pripravu jidla... A to jezeni! Sliny mi jenom tekly! :-) doporucuji vsem, kteri nesnaseji ceske zimy uplne nejlepe - kniha vas prenese do Francie okamzite, jak se zactete.

30.01.2020 4 z 5