Alee | Komentáře u knih | Databáze knih

Alee Alee komentáře u knih

Magyk Magyk Angie Sage

Kniha je především pro mladší čtenáře začínající s fantasy žánrem. Je originální, perfektně napsaná a čtivá a i když je zaměřená především na mladší, své si na ní určitě najde i starší čtenář, protože zápletky jsou chytlavé a napínavé. Já přečetla čtyři díly ze sedmi, protože mezi čtvrtým a pátým dílem byla velká odmlka, během které jsem stačila vyrůst k jinému odvětví fantasy, ale přesto doporučuji ;)

09.12.2013 4 z 5

Hříšní světci Hříšní světci Emily A. Duncan

2,5*
Vážně jsem chtěla, aby to bylo dobrý, těšila jsem se na temné YA fantasy s trochou romance a drsnou zápletkou. Nápad to mělo dobrý, ale zpracování dost pokulhávalo. Zápletka je teoreticky v pohodě, i když ne úplně originální, ale dalo by se z ní leccos vykřesat. Jenže kniha je spíš sled událostí, které nemají nějakou logickou kauzalitu, jen se to autorce hodilo do krámu. Většinou času sledujeme citové výlevy hrdinky, která má asi působit statečně a trochu naivně, ale je spíš hloupá. Chce hupsnout do postele s prvním chlapem, na kterého narazí, přestože ví, že je nebezpečný (ale je sexy, takže vše odpuštěno). Přestože se mi líbí, kam autorka romantickou linku nasměřovala, nějak mě otravovalo, že tvoří 90% knihy a ubírá prostor postavám, které by mohly být zajímavější. Takhle jsou všechny ostatní postavy kromě Nadi a Malachiáše naprosto ploché a o ničem (Ti dva také nejsou žádná výhra, i když Malachiáš má potenciál do budoucna. Naďa je taková Mary Sue a chvílema byla dost otravná.) Nelíbilo se mi ani to, že autorka moc nepřemýšlela nad časovou osou, protože zatímco Serafín absolvuje pětitýdenní cestu do Tranavie (která kromě zastávky v hospodě není popsaná), Naďa se jen letmo seznámí s Malachiášem a jeho partou...nic víc, žádné seznámení s charaktery postav, vystavění vztahů...nic. Autorka má dobré nápady, některé scény mě vyloženě bavily, některé byly nepřehledné až nudné. Závěr se mi celkem líbil, ale na to, aby měl větší dopad to chtělo lepší wordlbuilding a propracovanější postavy )a vztahy mezi nimi).

11.03.2020 3 z 5

Má lady Jane Má lady Jane Cynthia Hand

Občas se mi stane, že kolem nějaké knihy rok chodím a nevím, jestli si ji přečíst nebo ne. A když si ji pak přečtu (protože málokdy se stane, že ne, jelikož jsem od přírody zvědavý tvor), nadávám si, že jsem tak váhala a nepřečetla si ji už dřív. Má lady Jane je právě takový případ. Váhala jsem více než rok a teď jsem ji zhltla za tři dny (a mít víc času, bylo by to méně, protože jsem se nechtěla odtrhnout).
Ono to vypadá jako neuvěřitelná ptákovina a, světe div se, skutečně to je neuvěřitelná ptákovina. Nic pro dějepisné puritány.
Upřímně, čekala jsem, že to bude vtipnější, nahláškované a absurdní, ale zjistila jsem, že je příběh pojatý trochu jinak. Ano, je to i místy vtipné, ale je to spíš takový ten Monty Phytonovský nenápadný humor, který mám ráda, ale výbuchy smíchu se nekonaly.
 Všechny postavy, z jejichž pohledu je příběh vyprávěn, mají své kouzlo. Líbilo se mi mít za hlavní ženskou hrdinku knihomolku. Stejně tak Gifford není zrovna rytíř a občas je skvěle natvrdlý, jako každý chlap :) Celé je to takové milé počtení. Sice to asi není vrchol literatury a je tu spousta věcí, které by se daly vytknout (kdybych se dívala na tuto knihu jako na klasické fantasy), ale pro běžného čtenáře hledajícího něco veselého na letní čtení je to ideální volba.d

05.08.2019 4 z 5

Zrada vítězů Zrada vítězů Marie Rutkoski

Jelikož se mi první díl líbil, dost mě vystrašily všechny ty negativní komentáře k dílu druhému. Navzdory tomu ale mohu říct, že se mé obavy nepotvrdily. Na rozdíl od spousty jiných čtenářů si nemyslím, že by Zrada vítězů trpěla syndromem druhých dílů a pro mě to určitě nebyla nuda. Naopak. Děj mi skvěle ubíhal, takže jsem celou knihu přečetla téměř jedním dechem. Autorčin styl vypravování se mi moc líbí, nikde to nedrhne, nutí vás to (nebo alespoň mě) číst pořád dál a dál. Že to není příliš akční? To je pravda, ale tahle kniha nikdy nebyla o akci. Hlavní hrdinka vždy používala spíš rozum než svaly a pro mě je to mezi všemi zlodějkami a válečnicemi, kterými se to teď ve fantasy jen hemží, příjemná změna. Líbilo se mi, že má Kestrel vysoké morální hodnoty a co vše postupně obětuje pro to, čemu věří, že je správné. Tenhle díl má vybudovat napětí, konflikt a ukázat, že jestli se ve třetím díle dočkáme nějakého dobrého konce, nebude to rozhodně zadarmo. První díl byl seznamovací, víc než cokoliv jiného byl klasičtější YA romancí, ale teď jde lovestory stranou. Respektive hlavním motivem je ten rozkol mezi láskou a povinností, nebo spíš mezi tím, co hlavní hrdinka chce a co musí udělat. Nemá cenu dělat závěry před koncem, s delší recenzí počkám na závěrečný díl, na který se ale opravdu těším. Zradou vítězů se totiž tato série stala něčím víc než generickou youngadultovkou a já ji určitě hodnotím mnohem kladněji než například třetí díl Jiskry v popelu. Doufám, že mi autorka závěrečným dílem vytře zrak.

03.06.2019 5 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Musím přiznat, že jsem příjemně překvapená. První díl byl dobrý, zajímavý, ale i přes všeobecné čtenářské nadšení mě osobně nepřesvědčil, že je něčím víc než typickou young adult v trochu filozofičtějším kabátku. Druhý díl mě ale chytnul mnohem víc a musím říct, že jsem se většinu času skutečně bavila. Vypadá to, že Neal Shusterman má našlápnuto na skutečně povedenou sérii. Ve druhém díle už není potřeba se seznamovat se světem, ve kterém se děj odehrává, takže pro mě nebylo tak do očí bijící, že mi tam některé skutečnosti úplně nedávají smysl. Zároveň ale díky Nimbovým úvahovým vsuvkám mi byly některé detaily dovysvětleny a já tak uznávám, že svět této knihy je nejen originální, ale i skvěle propracovaný (až na pár mých šťouravých detailů, které určitě běžná čtenář nebude řešit). Co se příběhu týče, jsem spokojená. První polovina byla trochu pozvolnější rozjezd, druhá pak nabrala slušné tempo a já nemůžu říct, že bych se nudila. Co je podle mě slabinou příběhu, jsou hlavní postavy. Víc prostoru dostane úplně nová postava Grayson Tolliver, který byl sice skvělý a celá jeho dějová linka se mi líbila, ale i tak mu bylo oproti dvěma hlavním hrdinům dáno možná zbytečně moc prostoru na to, jaký byl ve finále jeho přínos pro děj. Rowan a Citra pro mě tak zůstávají trochu tuctovými hlavními hrdiny, kteří mají nevyužitý potenciál. Přitom většina postav je hrozně zajímavá, na smrtku Goddarda, Randovou a další si nemůžu stěžovat, protože mají větší osobnost a vývoj, než samotné hlavní postavy. Proto je pro mě stále problémem i romantická linka, která je od prvního dílu hrozně nucená a hlavním postavám to prostě nevěřím. Možná je to tím, že se pro mě z nějakého nepochopitelného důvodu snaží nacpat tuto sérii do kategorie pro young adult a knize to možná spíš ubírá, než přidává. Jak jsem ale řekla na začátku, kniha je velmi dobrá, bavila mě, rozhodně si přečtu další díl.

22.05.2019 4 z 5

Freddie Mercury - The King of Queen Freddie Mercury - The King of Queen Laura Jackson

Tento životopis je dle mého názoru velmi dobře pojatý. Zpěvákův život je tu rozebrán dost podrobně od dětství až do jeho předčasného konce. Skvěle tu mísí fakta, historii kapely a vzpomínky lidí, kteří Freddieho znali, ať už to byli jeho asistenti, přátelé či jiní hudebníci. Kniha rozebírá jak jeho profesionální, tak soukromý život, vyvrací některé mýty a nechává nahlédnout pod pokličku jeho složité osobnosti. Jsem ráda, že se autorka knihy nepitvá jen v peprných eskapádách nevázaných večírků, ale dává prostor všem stránkách Mercuryho osobnosti. Kniha se čte velmi dobře, i když pro mě bylo místy trochu těžké orientovat se ve všech jménech, ale musím se pochválit, že jsem to nakonec zvládla. Je to velmi kvalitně zpracovaný životopis. Jediné, co bych možná ocenila, je použití více fotografií. Knize by slušel větší formát a fotky dokumentující celý zpěvákův život. Také mi v knize scházelo víc vzpomínek Freddieho nejbližších, jako jsou ostatní členové kapely, Mary Austinová nebo Jim Hutton, ale to bych asi měla sáhnout po nějaké oficiální publikaci schválené přímo kapelou.

12.05.2019 5 z 5

Arabella z Marsu Arabella z Marsu David D. Levine

Já prostě steampunk můžu. Mám ráda dobrodružné příběhy ze světa britských dam a gentlemanů, protože ač se může zdát, že je tento žánr velmi úzce vymezen, je tu prostor pro spoustu zábavných prvků a nových nápadů. První díl této série od Davida D. Levina je toho důkazem. Na knize je téměř hned poznat, že autorem je muž. Pánové totiž mají většinou přímější a stručnější styl vypravování a nepotrpí si na sáhodlouhé melodramatické citové výlevy na každé druhé stránce. Děj je poměrně svižný, kniha se čte velmi dobře. Trochu pomalejší mi přišla střední část knihy (cesta). Nebylo to ale nic hrozného, jen si myslím, že by v této části neškodilo trochu víc rozpracovat charaktery vedlejších postav. Alespoň kapitána Singha, vzhledem k tomu, že dále v knize se v podstatě stává další hlavní postavou.
Příběh byl sám o sobě vlastně dobrý. Nic úplně převratného pod sluncem, ale to jsem ani nečekala. Přesto mě bavil. Co ale na této knize oceňuji nejvíc je nápad. Celá kniha má úžasnou atmosféru a fanoušek steampunku si tu bude chrochtat radostí nad každou vzducholodí, robotem a dalšími vychytávkami, které autor skvěle zapracoval do příběhu. Je to taková moderní verneovka pro mladé čtenáře.

11.05.2019 5 z 5

Winter Winter Marissa Meyer

Nemá asi smysl, abych tady pěla ódy nějak zdlouhavě. Tato série mě nadchla. Je to velmi kvalitní young adult s propracovaným světem, barvitými postavami, které vás vtáhne a nepustí, dokud nedočtete poslední díl. Pokud máte rádi pohádky, trochu toho sci-fi, jste ochotni občas přehlédnout nějakou tu nelogičnost (protože tu prostě jsou, nebudeme si nic nalhávat) a prostě si to užít, tak si myslím, že je tato série vhodná jako odpočinkové čtení i pro old adult :)

20.04.2019 5 z 5

Setkání stínů Setkání stínů Victoria Schwab

Skvěle napsané. Trochu pomalejší rozjezd a nepříliš akční děj, což ale knize vůbec neubírá. Naopak, je tu díky tomu dost prostoru pro rozvoj hlavních i vedlejších postav a nutno podotknout, že ty vedlejší jsou neméně zajímavé. Chválím i překlad, ale všimla jsem si, že jsou tam občas nesrovnalosti (například, když se hlavní hrdinka vydává za muže, ale v jedné chvíli mluví sama za sebe jako za ženu, což bylo trochu matoucí).

11.06.2018 5 z 5

Temnější tvář magie Temnější tvář magie Victoria Schwab

Tato kniha mě nejprve zaujala svým názvem, hned na to mě naprosto okouzlila obálka. Ale kdybych na ni narazila jen tak v knihkupectví a přečetla si anotaci, tak bych asi byla trochu naštvaná, protože anotace vyzradí asi tak prvních sto stran knihy. Což je škoda a asi právě odtud pramení stížnosti, které jsem k této knize zaregistrovala, že se na prvních sto stranách nic neděje. Ono se tam toho děje spousta, jen čtenáře už to většinou nepřekvapí. Naštěstí já jsem dala na dobré doporučení a anotaci jsem radši vůbec nečetla, a tak jsem se ponořila do úplně neznámého příběhu. A dobře jsem udělala.  Originální, velmi dobře napsané, možná trošku pro někoho pomalejší rozjezd, ale o to epičtější je dojezd. Moc se mi líbí autorčin styl vypravování, stejně jako její hlavní hrdinové, takže se můžu prohlásit za fanouška této série ;)

20.05.2018 5 z 5

Renegáti Renegáti Marissa Meyer

Upřímně si myslím, že to není špatná kniha. Mohlo by to být svižnější, autorka by mohla čtenářům nabídnout nějakou velkolepou scénu, nějaký velký zvrat, odhalení či alespoň posun vztahu hlavních hrdinů (i když třeba jen vůči některé vedlejší postavě). Protože na to, že je to kniha o superhrdinech, je tu málo toho superhrdinského a hodně toho romantického. Což by nevadilo, pokud by ta romantická linka byla alespoň trochu propracovanější a nebylo to jen: "On mi přinesl svačinu, asi se budu červenat...". Ale chápu, že asi nejsem úplně cílová věková skupina, takže pokud jste mladá slečna a chcete lehkou romantiku s pocitem, že čtete sci-fi, tak mohu vřele doporučit, takže v hodnocení jsem trochu mírnější. A také TA OBÁLKA je vážně luxusní!

13.05.2018 4 z 5

Plamen v temnotě Plamen v temnotě Sabaa Tahir

Neuvěřitelní jízda. Děj se nám začíná zamotávat, hlavní postavy to opravdu nemají jednoduché a autorka jim nic nedá zadarmo. Nejvíc oceňuji práci s postavami a hraní si s emocemi čtenáře. Příběh je poměrně ponurý, drastický a plný intrik, ale i tak (nebo možná právě proto) v něm najdeme i dobro, za které se naši hrdinové nebojí bojovat.

23.04.2018 5 z 5

Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Za mě je to po nějaké době opět jedna z knih, která mi nedá spát a nití mě číst a číst a číst. Ano, možná nepatří mezi ty knihy, kde se řeší složitá politika a my sledujeme neuvěřitelně detailně propracovaný svět, ale lehkost a svižnost vyprávění navíc s barvitými postavami nám vše plně vynahrazuje. Protože tohle je příběh o přátelství, o obětování se, o svědomí, o svobodě, o odvaze a o lásce ve všech jejích podobách.

19.04.2018 5 z 5

Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Projekt Kronos je skvělá knížka, která si rozhodně zaslouží pozornost všech milovníků sci-fi a s přehledem strčí do kapsy řadu mnohem známějších zahraničních knih. Já byla z příběhu nadšená, i když to byl z velké části seznamovací díl, opravdu mě oslovil a navnadil na pokračování. Mám trošku problém s tím, jaké věkové kategorii knihu doporučit, zařadila bych ji někam mezi young adult a klasickou sci-fi. Protože pro mladší čtenáře jsou tam mladí hrdinové, ale poměrně složitý příběh a styl vyprávění a pak poměrně dost drastické scény. Na druhou stranu starší a dospělí čtenáři by nejspíš ocenili propracovanější charaktery postav. Mě ale příběh vážně sedl (možná proto, že jsem s autorem stejně stará) a v podstatě jsem tam s ničím neměla problém. Věřím, že si najde své čtenáře, kteří budou stejně nadšení jako já.

01.04.2018 5 z 5

Síla Síla Siri Pettersen

Perla young adult žánru, která se nemusí stydět ani na poličce mezi klasickými fantasy sériemi. Je to originální, čtivé, promyšlené od začátku až do konce. Hlavní hrdinové jsou vesměs sympatičtí a i když by se tu našlo pár věcí, které mi trošku nesedly, tak je to velmi dobré oddychové počtení.

28.03.2018 5 z 5

Pouta dědictví Pouta dědictví Brandon Sanderson

Myslela jsem, že třetí díl má být poslední. Jak jsem ráda, že se s Waxem a Waynem setkám ještě ve čtvrtém díle. Za mě nejlepší díl této série.

06.08.2017 5 z 5

Vidořád Vidořád Samantha Shannon

Spisovatelka je velmi mladá a na stylu psaní je to vidět, nicméně jí nemohu upřít mnohé kvality. Ve svém žánru je to jedno z nadprůměrných děl a uznání si zaslouží. Mě osobně se prostředí Londýna líbilo mnohem víc než První šeol v Kostičasu. Kniha má téměř pět set stránek. To je dostatečný počet, aby se mohl rozehrát dechberoucí příběh plný bohatých postav. Ale celé mi to přišlo takové zbytečně natahované. Polovinu knížky strávíme v hlavě hlavní hrdinky, která nejraději jedná na vlastní pěst, takže máme sice ukázkovou procházku jejími myšlenkami, ale ostatním postavám to nedává moc prostoru. V prvním díle to nevadilo, tam nebylo tolik důležitých postav, které by nás museli nějak zajímat. Ale tady máme minimálně deset dalších postav, které jsou pro děj důležité a málokteré se dostává jakéhokoliv rozvoje.Je tu spousta postav, které jsem ani nevěděla, co jsou zač. Je to škoda, protože bych ráda víc květnatých postav, které by příběh trochu okořenily, protože tak velkou sérii prostě nemůže táhnout jedna hrdinka sama.
Paige je celkem obstojná hlavní hrdinka, ale trpí stejným neduhem jako většina podobných hrdinek. Stokrát dostane nakládačku, stokrát se zvedne, musí všechno zvládnout sama, musí všechnu zodpovědnost vzít na sebe. Nemluvě o tom, že prostě devatenáctiletý člověk nemůže vést celé podsvětí, zvlášť, když za sebou nemá věrnou armádu a hromadu přátel.
Intriky se mi líbily, to rozhodně příběh hodně zvedlo, protože člověk až do poslední chvíle nevěděl, na čem je. To přineslo hodně skvělých zvratů, včetně finálního. Trochu mě udivuje, že je Paige překvapená, že je syndikát od základů tak prohnilý, že vidopáni intrikují až hanba a že se mezi sebou bez výčitek zabíjejí. Ovšem, že takoví jsou. Jsou to přece profesionální zločinci, co bys čekala, holka....
Prostě a jednoduše, příběh dobrý, základ originální, jen to chce buď víc propracovat postavy a postavit děj na nich (trošku rozložit sílu), proškrtat pár věcí, aby děj nevypadal tak prázdný a zbytečně překombinovaný. Takhle musí autorka stále předhazovat nové a nové informace, aby udržela děj v chodu, což působí trošku násilně.
Určitě to není nejlepší knížka, kterou jsem četla, ale je obstojná a mohla by být skvělá. U mě za tři hvězdičky, ale za postavu Jaxona Halla bych mohla teoreticky dát ještě jednu navíc.

02.08.2016 3 z 5

Howlův putující zámek Howlův putující zámek Diana Wynne Jones

Knížka je to více než zajímavá a každý si na ni musí udělat názor sám. Neubráním se srovnání s filmem, který se mi osobně líbil víc, ale postavy jsou v knížce zajímavě pojaté a většinou je to celkem sranda. Dost věcí bych tu vytkla, počínaje množstvím vedlejších postav, konče nedobře rozloženou dějovou linií. Ale na druhou stranu se mi tu dost věcí líbilo a asi i díky (naštěstí) malému počtu stránek to byla osvěžující jednohubka.

19.02.2016 3 z 5

Společenství čarodějů Společenství čarodějů Trudi Canavan

Pro celou trilogii: Jednoduchý koncept zaobalený do hezkého a dobře fungujícího světa. Postavy sympatické, děj je rozdělený do tří dílů trochu nevyváženě, třetí díl rozhodně nejlepší, předchozí dva jsou trochu roztahané. Rozhodně to není špatné čtení, pobaví a dává vám takovou tu příjemnou jistotu, že všechno dobře dopadne. Ovšem ne vše končí americkým happyendem a autorka to zakončila se ctí.

05.09.2015 4 z 5

Pán Světla Pán Světla Roger Zelazny

Neobvyklá sci-fi vyprávěná jako fantastická legenda. Nástup trochu chaotický, ale když se zorientujete v postavách a světě, tak objevíte skvělý příběh s epickýcm vyvrcholení. Čtení je trošku náročnější, ale rozhodně je to čtenářský zážitek.

22.06.2015 4 z 5