1alena1 komentáře u knih
Knížka se mi líbila, autorku mám ráda. Jen v některých pasážích bych některé epizody zkrátila, několikrát mi přišel příběh zbytečně rozvleklý, ale jako celek moc fajn a nedalo mi to přestat, chtěla jsem stále víc a víc vědět jak to skončí.
Mám ráda české autory a příběhy ze současného života, což tato kniha splňuje. ještě bych chtěla vyzdvihnout bezvadný humor v pasážích, kde bylo popisováno hlídání dětí.
Realistická knížka "téměř o naší rodině". Možná proto se zdá někomu trochu smutná, protože život není fér, na čež si musíme zvyknout. Čím dříve, tím lépe se s tím smířit a těšit se ze všeho pozitivního.
Mně se knížka líbila, doporučuji k přečtení.
Velice zajímavé, i když už je to historie, ale pro nás, co pamatujeme, tak je to milé připomenutí úžasných textů nadějného textaře, který předčasně zemřel.
Úžasná knížečka, nádherný jazyk, neskutečně přesný popis detailů přemýšlení a uvažování hlavní hrdinky - často jsem se s ní ztotožnila v myšlenkách, přestože jsem o generaci starší. Kvalitní dílko, připadá mi až neuvěřitelné, že ho napsala tak mladá dívčina jako svůj debut. Nalézám jen slova superlativů, při čtení jsem se vracela k větám a určitě si ji ještě přečtu, mám v duši krásně a něžně a děkuji JEŽÍŠKOVI, že jsem tuto knížku měla pod stromečkem.
Autorka výstižně ve svém doslovu píše, že si je vědoma, že tato není žádné veledílo,ale počtení například do vlaku. Tak já jsem knížku měla do autobusu. Je to o zajímavém životě autorky, o souhře náhod a o zajímavém prostředí. Tato žena měla štěstí prožít zajímavý život a je dobře, že se o mnoho svých zážitků podělila s ostatními.
Tohle všechno se dnes může stát a děje se. Radujme se z každého okamžiku, který je hezký a nechtějme od života víc, než na co máme. Jinak ty konce nebývají pěkné. Příjemné čtení na dovolenou, žádné převratné myšlenky, ale knížka se mi velice líbila.
Obě detektivní novely se velmi dobře čtou, ostatně jako všechny detektivky od pí Kačírkové. Žádné přehnané složitosti, žádné nadpřirozené síly a záhady, Prostě příběhy, které se okolo nás mohou stát, shoda okolností dožene často lidi páchající menší nepravosti až tam, kam původně nechtějí. Výborné čtení na dovolenou či na cestu. Doporučuji.
Velice zajímavě popsána až chorobná závislost hlavního hrdiny na své matce a možná až přehnaná zrůdnost jeho chování díky tomu, že se ze závislosti na matce neumí vymanit ani po její smrti. Neobvyklé téma, perfektně popsané, doporučuji k přečtení.
Typické "šabachovské" čtení do autobusu, do vlaku či na podobné zpestření prostojových časů. Já je četla při čekání u lékaře a hned se čekalo lépe. Doporučuji.
Knihu jsem přečetla na jeden zátah, vždycky jsem měla tuto naší zatím nejlepší sportovkyni všech dob velmi v oblibě, za její vůli, úžasné sportovní výsledky i její postoj k životu apod. Je velmi zajímavé si přečíst i o jejím nelehkém soukromí a s úctou smeknout klobouk, jak vše zvládla. Držím palce hlavně ať má pevné zdraví a chuť do dalšího života, zaslouží si trochu klidu a pohody s prominutím "na stará kolena".
Bohužel mě lehce zklamalo chování V. Čáslavské poslední dobou.
Úžasný nápad jak propojit jednotlivé příběhy do jednoho celku, po prvním příběhu jsem byla chvilku zklamaná, že to jsou povídky, než mi došlo, že tady všechno souvisí se vším a svět je malý a celý pospojovaný. Super nápad a spisovatelka se tak trochu odklonila od ostatních románů a moc to knížce prospělo. Moc Magdě Váňové fandím.
Musím souhlasit s uživatelem Elhzar,že při nepatrné nepozornosti jsem se po čase začala ztrácet kdo je s kým jak přesně ve vztahu - díky tomu, že se dávají v rodinách stále stejná jména. Byla jsem velmi zvědava, jak toto dílo může vypadat na prknech divadla ABC, kam jsem na ně byla pozvána. Lépe řečeno vůbec jsem si to nedovedla představit, jak 3 hodiny herci zvládnou tak těžký text a různě podobné situace, aby byl divák stále udržen v pozornosti. Klobouk dolů a děkuji hlavním představitelům za úžasné herecké výkony, nejvíce paní Jitce Smutné.
Nevím, jestli je to mým složitým životním obdobím, které právě prožívám, ale celou knihu jsem probrečela a přesto to bylo jedno z nejhezčích čtení poslední doby. Život je jeden z nejtěžších .............................. Kdo má rodinu bez problémů, dobré zaměstnání, dům apod. třeba nepochopí, jak složité je někdy žít a přežít, musí se do toho vložit celá duše a hodně síly.
Vřele doporučuji.
Spolu s F.L.Věkem a Filosofskou historií je to nejčtivější a nejčtenější z děl Aloise Jiráska, proto mě udivuje, že jiný čtenář hodnotí Staré pověsti české jako nejhorší dílo tohoto spisovatele. Nevím, jestli stále děti tuto knihu ve škole musí přečíst, ale určitě by to nikomu neuškodilo, je tam základ, který by z našich pověstí měl znát každý.
Knihu jsem měla rozečtenou v době úmrtí spisovatelky. Nechápala jsem při jejím čtení ženské, které se nechají ponižovat a ubližovat od svých partnerů, ani ve snu by člověka nenapadlo, že náměty čerpá ze svých vlastních zkušeností. proto je kniha tak čtivá, protože je velmi pravdivá. Ženské, tak už se konečně probuďte a vezměte osud do vlastních rukou a nenechte se trápit mužským pokolením, nezasloužíte si to.
Tragický příběh o tom, kam až může dojít domácí násilí. Čtěte tyto knihy a hlavně se jimi poučte a nenechte ve svém okolí dojít věci tak daleko, není to sranda, ale krutá realita.
Výbrorná kniha, výborný film a ještě jsem toto dílo viděla v divadle Na Fidlovačce a musím přiznat, že jsem byla překvapena, jak mistrovsky bylo utvořeno. Je to velmi těžké, dle takového skvostu přetvořit na film či divadelní hru, ale povedlo se, všechna provedení jsou výborná.
Nechci hledat chyby na zpracování, ale je velmi potřebné nahlédnout do života komunity vietnamských spoluobčanů. A toto nám tato útlá knížka nabízí. Dle mého jsou naši vietnamští "návštěvníci" nejpracovitější a nejsnaživější národ, který u nás žije, za což si velice často vyslouží hanlivé oslovování, tykání a neúctu. Samozřejmě většinou od lidí, kteří jim nesahají ani po kotníky v pracovitosti, snaze a rodinné soudržnosti. Jsem moc ráda, že se někdo této úlohy popsání pocitů této generace "čechovietnamců" ujal a díky za to.
Zajímavé zmínky o kulturních zvycích a tradicích ve Vietnamu.
Kniha se mi moc líbila a připadá mi to jako výborný nápad představit české autorky. Přestože povídky psaly na jiná témata než jsou jejich obvyklá, jsou opravdu zdařilé a bavily mě.
Děkuji a doporučuji
Přiblížení těžkého života na vsi v minulosti, složité rodinné vztahy i vztahy mezi vesnickými lidmi, ale krásně čtivé.