aliceh95X komentáře u knih
"Noframa Hur. Ve starém jazyce tato fráze znamenala nový začátek, ale také - konec se blíží."
Kniha už má nějaký ten pátek a autor mezitím stihl napsat dalších asi šest knih.
Je to zajímavá fantasy s kompletně novým a dobře promyšleným světem. Hlavní hrdinka není od začátku všemocná a všehoschopná, a proto mi byla sympatická. Děj je doslova napěchovaný akcí, měla jsem pocit, že jsme ani na chvilku nezastavili. Promyšlenost příběhu vygradovala do skvělého konce, a přesto jsem lehce v rozpacích, jestli číst dál.
Bylo to totiž všechno tak moc akční a rychlé, že jsem si to vlastně nemohla ani moc užít, vžít se pořádně do problémů a situací, co se hrdince přihodily. Všechno to vlastně kolem profičelo a než jsem se stačila vydýchat, byl konec knihy. Rozhodně je čtivě napsaná, ale mně osobně chyběla trošku hloubka. Možná se časem k dalším knihám vrátím. Pokud máte rádi série z originálních světů, můžu doporučit.
Dům má novou majitelku, Bůh ji ochraňuj.“
Hned, jak jsem zahlédla tenhle úryvek z knihy, věděla jsem, že ji musím číst.
Tři dějové linie. Pěkná duchařina a navíc inspirované skutečnými událostmi.
Napínavá až do konce. Jediné, co bych vytkla, jsou místy lehce natahované kapitoly.
Každopádně mohu doporučit.
„Niky s výrazem černé vdovy hypnotizovala hodiny na stěně.“
Jak jsem si v anotaci přečetla slova magický realismus, věděla jsem, že buď budu spokojená, nebo hodně zklamaná. Tenhle žánr mám ráda, ale je dost často zaměňován s fantasy a u nás moc rozšířený není. Naštěstí, v tomto případě jsem sáhla dobře.
Mám ráda takovéhle jednohubky. Romantika nebyla extra vtíravá, fantasy tak akorát. Zjišťuju, že mě tahle vyváženost dost baví. Už se mi docela zajídali romantasy o vílách a dracích na jedno brdo.
Originalita povídek ve sbírce, to bylo příjemné vytržení z té plejády opakujících se příběhů, co jsem četla poslední dobou.
Celkově hodnotím hodně vysoko, právě za tu lehkost čtení, rozmanitost (Od vánoční romantiky až po démony) a novost. V tomhle žánru bych si ráda přečetla víc, snad začne u nás taky konečně vycházet, zatím jsem ho zaznamenala jen v cizině.
Povídky, co se mi líbily nejvíc.
Kdo neumí milovat - dokonalost od první stránky, ten svět prostě miluju a chtěla bych celou knihu o démonech, co na Valentýna loví duše hříšníků.
Tvůj hlas - další svět, kde chci víc, protože najít svoji spřízněnou duši, pomocí vnitřního hlasu a přitom to nemusí být zrovna ta vaše láska až na věky, je něco, co mě moc bavilo.
Největší talent - krásná ukázka jak si přestavuji magický realismus, ani moc magie, ani moc obyčejnosti. Navíc představa upjatého ředitele, jak pod „vlivem“ vypouští jeden, více či méně vhodný vtip za druhým, byla prostě geniální.
Poslední plus knihy a ne to nejmenší jsou dvě nádherné obálky, a to, že je made u nás. Autorky mi sedly a ráda si přečtu jejich dalších knihy.