Alizon Alizon komentáře u knih

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Vyborne napsana knizka, kterou jsem precetla se zatajenym dechem. Atmosfera 50. let je popsana naprosto brilantne. Zacala jsem knihu cist s tim ze pujde o klasickou detektivku, coz vlastne neni, i kdyz detektivni linka linka je take zajimava, ale mnohem dulezitejsi je v knize boj hrdinu se systemem. Pri cteni mnohdy ctenar jen bezmocne skripe zuby. Rozhodne si poridim i navazujici Utajovany projev.

18.02.2017 5 z 5

Strážci růže Strážci růže Rebecca Gablé

Tak tohle byla opět lahůdka. Přečetla jsem zatím myslím 5 knih od této autorky, a tato se mi líbila asi nejvíc. Knihu jsem přečetla jedním dechem, a kromě napínavého příběhu jsem dostala i zábavnou formou lekci historie. Člověk má plus mínus o stoleté válce nebo o Lancastrech pojetí, ale tady se dozvěděl spoustu "zákulisních infomací". Autorka dovedně míchá historii a fikci , na konci knihy je rejstřik postav s označením těch historických. Plus zajímavý doslov, rodokmen a přehled historických událostí. Rodokmen jsem si podobně jako jiný čtenář tady porovnávala s těmi ze série Válka růží, kde je jich víc a více podrobných. Bavil mě hlavní hrdina, třenice mezi Lancastery, postava kardinála Beauforta, to jak byly vykreslený rozdílné charaktery JIndřicha V. a Jindřicha VI, trochu jiný pohled na Johanku z Arcu a mohla bych pokračovat.
Teď ještě aby brzy vyšlo pokračování série. Přidávám do doporučených knih.

19.06.2024 5 z 5

Příběhy obhájce Rumpolea Příběhy obhájce Rumpolea John Mortimer

Typický britský suchý humor. Ačkoliv se děj odehrává z velké části v soudních síních a na pořadu dne jsou vraždy, nejedná se o žádné drasťárny, ale spíše o humorné starosvětské soudničky. Příjemné odpočinkové čtení. Rumpole má pořádně břitký jazyk, mnohdy nekonvenční přístup a v soudní síni je králem, ovšem doma i on ustoupí před "tou, kterou je třeba poslouchat":))

22.12.2023 4 z 5

Neboj se Neboj se Lisa Gardner

Během čtení a těsně po dočtení spokojenost. Po nějakém čase mi sice chvíli trvalo vzpomenout si o čem kniha byla, ale postupně mi (hlavně díky postavám dvou sester, které jsou v tomto díle zajímavým prvkem) děj naskočil:) Hodila se mi do výzvy (autor o 22 let starší než já) a měla jsem při výběru celkem šťastnou ruku, i když zbytek sérii záměrně shánět nebudu. Ale tady v tomto díle byly postavy dvou sester dobře vymyšlené.

14.05.2022 4 z 5

Navrátilka Navrátilka Donatella di Pietrantonio

Krátký, ale o to intenzivnější příběh o dívce, o kterou napřed stály dvě matky. A posléze vlastně ani jedna. Kniha se soustředí na její vnitřní zmatek způsobený rozhodnutím dospělých, kteří se nenamáhali nic vysvětlit. Velmi syrový příběh dívky v tom nejcitlivějším věku. Mimochodem už při četbě knihy "Geniální přítelkyně" jsem žasla jak vlastně byla Itálie v této době stále poměrně zaostalá a chudá. I tady je atmosféra chudého venkova vystihnuta sugestivně a žádná dolce vita to není.

14.05.2022 4 z 5

Iluminace Iluminace Mary Sharratt

Opravdu velké překvapení. Nečekala jsem, že mě kniha na podobné téma a v podstatě velmi komorní tolik vtáhne a její čtení bude tolik bavit. Nevšední příběh ženy, která půlku života strávila jako rekluza - prakticky zazdena v oddělených místnostech kláštera - přičemž toto rozhodnutí nebylo jejím, ale byla v pouhých 8 letech věnována církvi. Jako zralá žena je díky svým vizim uznána papežem, ale ani přes svoji slávu a lásku prostého lidu není její další cesta vůbec lehká. Velmi zajímavý náhled do života středověkého kláštera a fungování církve v té době.

02.07.2021 5 z 5

Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Celkove se mi Clona libila - vypraveni ma spad a po celou dobu tu spravnou davku napeti. Co mi vadilo byl jaksi useknuty konec. Celou dobu kniha smeruje nekam, najednou je ctenar postaven pred rozuzleni .... a bum .... nez se vzpamatuje je tu epilog. Takovy Nesbo dokaze ctenari nabidnout jeste 100 stran napeti, i kdyz uz je jasne kdo je vrah. Tady mi taky prislo jako by to autor chtel mit rychle za sebou. Toho odflaknuteho konce je proste skoda a kazi zazitek z jinak slusne knihy. Jinak z cele serie se mi nejvic libil prvni dil, ve druhem me stvala stale rozharana Mia, tento dil je tak nekde uprostred.

28.01.2021 4 z 5

Goya aneb Strastná cesta poznání Goya aneb Strastná cesta poznání Lion Feuchtwanger

Chtela jsem napsat komentar k teto knize, kterou mam na seznamu tech svych nej a kupodivu jsem komentar nenapsala hned po docteni knihy. No a narazila jsem na uzasny komentar od Lectora, ktery mohu snad do posledniho pismenka podepsat a uz nemusim nic psat:) Tak jen strucne. Prekvapuje me, ze tu ma kniha pomerne malo hodnoceni (momentalne jen 171), protoze je opravdu vyborna. Dramaticky zivotni osud rozharaneho umelce na pozadi dramaticke doby. Doporucuji k precteni.

17.12.2018 5 z 5

Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Co napsat a neopakovat komentare ostatnich uzivatelu. Nechapu jak mi mohly knihy od Johna Steinbecka tak dlouho unikat. Na vychod od raje je nadherny roman s uzasnymi postavami, hlubokymi myslenkami a sugestivnim popisem prostredi - ja se tam proste videla, jak ziju mezi nimi. Na jedne strane az komorni roman, i kdyz se v knize potkame se tremi generacemi, pocet postav je omezeny a vetsina deje se odehrava "doma". Na strane druhe je tam tolik vrstev, propletencu a emoci ze mohu jen pomyslne smeknout klobouk.

27.01.2017 5 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

V posledni dobe jsem se vrhla na detektivky, ktere jsem predchozi rok zanedbavala, a vsechny byly dobre (a predtim proverene mymi oblibenymi uzivateli tady na databazi), ale i tak V lese visi andel vynika. Slabsim povaham (zejmena rodicum malych holcicek) nedoporucuji, jinak vsem ostatnim ano.
Dej ma spad, kapitoly jsou kratke a vubec mi nevadilo ze se rozviji vice dejovych linek - prave naopak - to pro me knize jeste pridavalo na napeti. Dnesek bude narocny, za pocitacem se mi chce spat, ale proste jsem to v noci musela docist! A Sova uz je na nakupnim seznamu.

28.09.2016 5 z 5

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Celá tato trilogie s Billem Hodgesem pro mě byla příjemným překvapením. Tento druhý díl byl pro mě slabší než 1, hlavně mi chyběl parádní rozjezd, který nabídl Pan Mercedes. Ale postupně se to rozjelo a dostavila se spokojenost. Celou trilogii s klidným srdcem doporučím....čtěte raději postupně.

24.11.2021 4 z 5

Střípky ticha Střípky ticha Linda Castillo

Dalsi vyborny dil z teto serie. Komentar pisu zpetne (po precteni 6 dilu) a musim rict, ze jak mi nektere dalsi dily splynuly dohromady, tento z nich vycniva .. opravdu prekvapiva zapletka a konec mi proste vzal dech.

09.11.2021 4 z 5

Večer a jitro Večer a jitro Ken Follett

Follet jede v osvědčených kolejích: na straně jedné chudý, ale schopný mladík, krásná šlechtična v nesnázích a k tomu čestný kněz. Na straně druhé pár zákeřných šlechticů a vyšších duchovních. Role jsou jasně rozděleny, prakticky nikdo není černobílý. A ono to funguje! Ohnivý sloup se mi z celé Kingsbridge líbil nejméně (moc roztahaný po celém světě a hlavní hrdinové celkem nesympatičtí). Tady se vracíme k osvědčenému schématu a funguje to skvěle. Navíc jsem si v poslední době oblíbila romány z 10 století a potěšila mě tu (i když jen letmá) zmínka o historických postavách, které znám odjinud. A jak vlastně Kingsbridge přišlo ke svému jménu? I to jsem se dozvěděla.

25.10.2021 5 z 5

Mrtví promlouvají Mrtví promlouvají Linda Castillo

Tahle serie me porad bavi. I tentokrat je tu navrat do minulosti, ktery ma spojitost s aktualnimi vrazdami. Jen si rikam - jeste par dilu a v mestecku zadni Amisove nezbudou - bud skonci jako obeti nebo jako vrazi. Svizne vypraveni, poutavy a dramaticky pribeh, opet spokojenost.

19.09.2020 4 z 5

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

(SPOILER) Jako prazdninova oddychovka dobre. Ale nejaky sok z rafinovane zapletky se u me bohuzel nedostavil. POZOR MOZNY SPOILER Zakladni kostra (kdo a proc) mozna sokujici je ... ale moc me nenadchlo vlastni "odhaleni". Jednotlive postavy to vsechno na sebe proste ctenari prozradi samy. Policie v knize vubec nemusela vystupovat. Napr. moment, kdy postava A ukaze postave B video, na kterem je videt, kdo dite odnesl, by mohl byt skvely. Mohl - kdyby uz to sam ctenar nemel primo od "toho kdo dite odnesl" o par stran drive "jen tak mezi reci" rovnou naservirovano. Na rozdil od mnoha ctenaru mi nevadila uplne posledni kapitola - kdyby tam nebyla - byl by ten konec vlastne takovy nijaky. Plus hlavne za ctivost a rychly spad - jinak neurazi/nenadchne.

13.07.2020 3 z 5

Mokrá ryba Mokrá ryba Volker Kutscher

Slusny start jiste slusne serie, ktery me presvedcil k tomu precist si dalsi dily. Kulisy mezivalecneho Berlina funguji vyborne. Napred jsem take videla serial v televizi a prekvapilo me, jak moc se nektere veci v knize a v serialu lisi. Nektere sceny, ktere byly v serialu (atentat na policejniho prezidenta) nebo postavy (kamaradka Charly, jeji rodina) v knize uplne chybi, nektere postavy maji trochu jiny charakter (Charly) o nekterych se v knize skoro jenom mluvi, zato v serialu je vidime porad (hrabenka Sorokina). Plus veci tykajici se Gereonovy rodiny ....nechci zde vyzrazovat... Nebo ze by se autori scenare k serialu ohledne nekterych scen/postav inspirovali v dalsich dilech serie a pridali je k zapletce z dilu prvniho...? I to je mozne. Kazdopadne kdyz hodnotim samostatne "Mokra ryba" me presvedcila k precteni dalsich dilu. Vypraveni ma spad a slusnou atmosferu.

27.04.2020 5 z 5

Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Uz delsi dobu jsem se chystala na Selske baroko (na zaklade komentaru mych oblibenych uzivatelu), ale nakonec jsem si jako prvni knihu od J. Hajicka vybrala tuto - a to ze zcela prozaickeho duvodu - jmeno hlavni hrdinky "Hana" mi pomohlo splnit dalsi bod vyzvy;) Napred jsem byla trochu rozcarovana, protoze jsem cekala neco uplne jineho - vyrovnavani se cloveka, ktery dlouho zil v zahranici, s "navratem domu", s hledanim sama sebe, potize s vlastni identitou - proste vsechny ty veci, ktere (jako clovek dlouhodobe zijici v zahranici) resim nekdy sama (i kdyz na rozdil od Hany domu pravidelne jezdim - vratit se po 15 letech to by asi byl teprve sok). Ale o tom ta kniha vlastne vubec neni - okamziku "ze soucasnosti" je v knize minimum a vztahuji se temer vyhradne k vecem minulym. Osobne bych jich v knize uvitala trochu vic - hlavne na konci, kdy mi posledni kapitoly prisly trochu zrychlene - to jedine bych knize vytkla. Resi se hlavne minulost - at uz vztahy v rodine - kdy nektere veci jdou jeste napravit, ovsem jine jsou uz nenavratne pryc. A hlavne je tu tema nenavratneho zmizeni casti krajiny Hanina detstvi a mladi. Postupne jsem se do knihy zacitala stale vic a vic a nakonec ji jen tezko odkladala. Jak pise alef - jde vlastne o zcela uplne obycejny pribeh vsednich lidi, clovek se muze sam trochu vratit do minulosti (i kdyz ja osobne jsem mestsky clovek a o jedno desetileti mladsi nez Hana z knihy - nejake vzpominky tam byly).
Takze hodnotim 5 hvezdami a dalsi knihy od J. Hajicka si jeste urcite prectu.

14.08.2018 5 z 5

Na útěku Na útěku Harlan Coben

Thriller jak ma byt. Od zacatku ctive a napinave, s originalni zapletkou. Simonovi, zoufalemu otci, drzime palce a pomalu s nim odkryvame hluboko do minulosti sahajici pribeh. Jeho zoufale patrani po dceri, ktera propadla drogam, se pekne zvrtne hned na zacatku. No a k tomu jsou tu zdanlive vedlejsi linie, ovsem na konci vsechno zapadne na sve misto. Moje prvni kniha od tohoto autora - a urcite ted budu patrat po dalsich.

08.02.2021 5 z 5

Modlitba za mlčení Modlitba za mlčení Linda Castillo

Koupila jsem v akci balicek sesti dilu (e-kniha) a rozhodne nelituji. Omylem jsem (diky podobnym nazvum dvou prvnich dilu) zacala dilem druhym ... a zjistila to az nekde ve treti kapitole, ale uz se mi kniha nechtele odkladat - tak byla napinava. Pribehy jsou samostatne, takze to nastesti moc nevadilo a pri naslednem docteni prvniho dilu jsem mela o to zajimavejsi odkryvani toho, co se vlastne Kate ve 14 letech stalo. Detaily ze zivota amisu jsou zajimave, Kate spravnacka, ktere fandite a romanticke duse tu maji Johna Tomasettiho. Jen aby to mezi tema dvemu nesklouzlo do prilis ruzove sladarny. Nebo naopak neskoncilo hodne spatne. Za me spokojenost a dalsi oblibena serie.

01.06.2020 5 z 5

Už mě vidíš? Už mě vidíš? Sharon J. Bolton

Diky ostatnim ctenarum na Databazi knih jsem mela detektivky s Lacey Flint uz dlouho na svem ctecim seznamu. Ale den ma jen 24 hodin, takze jsem se k prvnimu dilu dostala az ted, kdyz uz jsou vydany dily ctyri. A muzu jen konstatovat, ze si i dalsi dily co nejrychleji poridim a prectu. Namet je tedy pekne brutalni, a tim ted nemyslim jen motiv "Jacka Rozparovace", ale hlavne kdo, proc a co tomu vsechno predchazelo. K tomu spravna atmosfera Londyna a navraty do Viktorianske Anglie.

30.06.2019 5 z 5