Allebith Allebith komentáře u knih

Noční hlídka Noční hlídka Sergej Lukjaněnko

Na to, jak dlouho jsem se čtením Hlídek váhala, si myslím, že mě přeci jen úvodní kniha potěšila a nezklamala. Cestu mezi srdeční záležitosti si asi budou muset ještě vydobít další díly. (Zkrátka už jsem od Lukjaněnka přečetla vše vydané v češtině a jsou tam i větší perly.)

03.06.2017 4 z 5

Cesta Cesta Cormac McCarthy

Poselství je důležitější než výklad.
Takže za mě jednoduše geniální.

Velmi působivé; na pár řádcích se promítne post-apo hard core společnost, psychologické drama, rutina denního přežití a naděje ... ať už ji teda berou kdekoliv.

11.05.2017 4 z 5

Záhada Modrého vlaku Záhada Modrého vlaku Agatha Christie

Kniha je to (ostatně jako jiné od Agaty) pěkná, Hercule je jaký má být, ale i přesto si tenhle žánr nenašel u mě teplé místečko a trvalo mi šíleně dlouho se dostat ke konci (mezitím jsem přečetla asi 5 jiných knih :D ). Přiznávám ale, že je to mnou, ne knihou.

09.10.2016 4 z 5

Skrytý válečník Skrytý válečník Lynn Flewelling

Tak musím přiznat, že druhá kniha se mi již zamlouvala více, přestože byla stejně (příšerně) utahaná. Děj super, nápad super, postavy super.. Jen ten detailní popis.. Zkrátka si myslím, že kdyby se těch 15 let vlezlo do 300 stran jedné knihy, nemusela jsem přeskakovat poloviny stran, abych se někam dostala.

03.10.2016 3 z 5

Stráž Stráž Sergej Lukjaněnko

Jakožto vášnivý fanoušek a sběratel Lukjaněnkovských děl jsem neváhala ani minutu a když jsem dva dny poté, co vyšla kniha do tisku, stála v knihkupectví, nebylo jiné cesty.

O další dva dny později mám za sebou nejnovější (do češtiny přeložené) řádky a přemýšlím, jak je ohodnotit.

Kniha má očividně sloužit jako průvodce v dalším ze Sergejových světů. A jako obvykle je ten svět zajímavý, akční a tak nějak "náš". Děj se z počátku malinko vleče, ale poslední čtvrtina začátek plně kompenzuje. Důvodem bude nejspíš právě plánované pokračování a to nejen z díla samotného autora, ale i jeho kolegů a přátel.

Série stráž mi již od pohledu evokuje sérii Hlídek a myslím, že nebudu ani první, ani poslední, kdo s tímto přirovnáním přijde. Autor v první knize vytvořil svět, dal mu rámec, zasadil příběh na pozadí a další osudy ponechává volně navazujícím knihám. Snad to bude mít úspěch. Za mě (s přivřeným okem) 4 hvězdičky a očekávání dalších pokračování.

18.09.2016 4 z 5

Sekáč Sekáč Terry Pratchett

Ačkoliv se mi snažili změnit názor, Pratchettovy knihy se mi prostě těžko čtou. Nevím přesně jak to vyjádřit, snad příliš chaotická skladba slov. Každopádně příběhově i humorově bezvadné čtivo. A tak jsem skončila na průměrných 3 hvězdičkách.

18.09.2016 3 z 5

Probuzené peklo Probuzené peklo Petr Heteša

Ačkoliv jsem si poslední díl nepořídila (a narozdíl od ostatních asi nepořídím), kniha byla poměrně stejně vtipná a akční jako ty předchozí. Jen teda ke konci maličko "moc". Ale za přečtení stála.

29.08.2016 3 z 5

Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Asi nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dobu přečetla. Našla jsem si sice v oddělení "pro mládež" ale v žádném případě nemohu říci, že by na ní bylo cokoliv nedospěleného (kromě snad hlavních hrdinů, ale to netřeba zmiňovat). Skutečně perfektní čtení, které Vás chytí a nepustí. Obsahuje několik (s nadsázkou) zvratů, nebo alespoň proměn, díky nimž budete chtít stále pokračovat.

Stručně a jasně: žádné zbytečné kecy kolem, pěkná akce, krásné charaktery, mrazivé pasáže i přijemně dojemné momenty. Přečtěte vkuse a uvidíte. Ucítíte. A nerozpojíte.

21.08.2016 5 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Přestože jsem prvně četla druhý díl (lituju všechny, co jako já, čekali měsíce na uvolnění jediného kusu z knihovny) a jejich odlišnost je poměrně značná, líbila se mi první kniha o poznání více.

Zpočátku jsem byla trochu znuděná zdlouhavými popisy prostředí, myšlení některých postav, historie a povídačkami z "druhého konce metra", ale postupně, jak se děj rozjížděl, jsem si už na tu počáteční nudu ani nevzpomněla a vlastně jsem skončila u názoru, že podobné vtažení do děje pak podpořilo představivost a sounáležitost s hlavním hrdinou v momentech, kdy už o něco šlo.

Vřele doporučuji. :)

06.08.2016 4 z 5

Minority Report a jiné povídky Minority Report a jiné povídky Philip K. Dick

Ikdyž nejsem skalní fanoušek filmových adaptací (přestože jsou některé skutečnými filmovými klenoty), bylo pro mě nesmírně zajímavé pročíst si ty "slavné" knižní předlohy. Povídky od Dicka jsou takové zvláštní. Alespoň pro mě. Vždycky byly a budou. Nicméně ikdyž nejsem schopná se vžít do všech, tak např. na Měňavky nebo Druhou sérii nejsem schopna zapomenout stejně jako na Androidy snící o elektrických ovečkách (předlohu Blade Runnera).

06.08.2016 3 z 5

Můj potkan a já Můj potkan a já Monika Lange

Na děti zaměřená chovatelská příručka, obsahuje hlavně dost tipů na hry a jiné odreagování potkanů.

21.06.2016 3 z 5

Potkan Potkan Gerd Ludwig

Vizuálně atraktivní, plná fotek a praktických pouček. :)

21.06.2016 4 z 5

Potkan laboratorní Potkan laboratorní Anna Horáková

Pěkná, komplexní, sofistikovaně napsaná chovatelská kniha. Doporučuji pro všeobecný přehled i jako odpověď na mnohé otázky, co vyvstanou, když si chcete pořídit potkana. :)

21.06.2016 4 z 5

Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

Kupodivu se mi kniha líbila o poznání méně než-li film, co se mi běžně vůbec nestává. Nejspíš za to může taková lehká zbrklost, se kterou byla napsána, a která oproti propracovanému filmu nemá to potřebné kouzlo. Tak či onak je to pěkná Gaimanova "delší povídka" a jsem ráda, že jsem se k ní (byť jen v originále) dostala.

13.06.2016 3 z 5

Piknik a jiné pohromy Piknik a jiné pohromy Gerald Durrell

Durrelovy příhody z cest, o rodině, zvířatech atp. jsou stejně vtipné v čj i v aj (čteno z bilingvní verze). :)

13.06.2016 4 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Velmi zdařila napsaná kniha. Nejsem příliš detektivkový typ a přesto mě kniha strhla už od prvních stránek.

20.05.2016 4 z 5

Genom Genom Sergej Lukjaněnko

Dlouho jsem váhala mezi 3 a 4 hvězdičkami. Jde o to, že a) se mi první kniha z prostředí Říše zdála akčnější a obsah této by se obešel i bez 100 a více stran zdlouhavého začátku b) opět přichází v potaz rozporuplné využití profláklých charakterů (Holmes)... Na druhou stranu mám ráda představu speciálů a ani zápletka nebyla špatná.

28.04.2016 3 z 5

Vedlejší účinky Vedlejší účinky Woody Allen (p)

Doposud má první zkušenost s podobným žánrem. Ten absurdní humor mě dostává do kolen a myslím, že spolucestující v MHD se občas nestačí divit, když už to nevydržím a začnu se nahlas smát. :D

24.04.2016 5 z 5

Inferno Inferno Dan Brown

Velmi přesvědčivě a opět bravurně sepsaná kniha. Jistě bude patřit mezi mé Brownovi oblíbené. =]

24.04.2016 5 z 5

Tance na sněhu Tance na sněhu Sergej Lukjaněnko

Byla jsem skutečně zvědavá, co "nového" (Víc než desetiletý skluz od originálu k české verzi je smutný, ale co naplat.) mohu od S. L. čekat. Celá kniha je až neuvěřitelně poutavě psaná. Konec kapitoly vás nenechá na pokoji, dokud nenačnete další, a tak dál a dál až je najednou konec. Mám jen jednu drobnou výtku - k tomu "urážlivému" oslovování fágů. To mě až příliš provokovalo k nechtěným asociacím. (Snad kdyby knihu vydali před 10 lety, nebylo by to tak nepříjemné.) Celkově ji ale hodnotím jako velmi podařené dílko.

A jak již zmiňuje ziriant: práce editorů přímo katastrofická.

27.01.2016 4 z 5