alnahu komentáře u knih
Opět krásný čtivý příběh od této autorky, který mě docela uchvátil. V ději se střídá vyprávění Niny a její babičky Alžběty, která měla docela složitý život ,který právě Nině při chvilkách u kávy a dortíku vypráví. Ta ji za to vezme na výlet do míst, kde babička strávila dětství a mládí, aby spolu pátrali po minulosti co tenkrát rozdělilo rodinu na dlouhá léta. Život v Sudetech tenkrát nebyl jednoduchý a válka velmi ovlivnila zdejší obyvatele. Vůbec mi v knize nevadilo ,že je psána ve dvou časových linkách ve ,kterých se příběh odvíjí.
A jak říká babička "Každý jsme nějaký. Každý máme svůj osud".
Již se těším na další knihu od této mladé nadějné autorky.
I já jsem si vybrala do čtenářské výzvy tuto knihu od pana Škvoreckého, jako ostatní a nebyla jsem zklamaná.Přečetla jsem si dvanáct detektivních příběhů se sympatickým poručíkem Borůvkou a jeho kolegou praporčíkem Málkem.Samozřejmě jsou některé čtivější jiné méně.V povídkách se prolíná radost se smutkem,tak jak je přináší život.Podle mne knize neschází nic z toho
co, očekávám od dobré detektivky.Podívám se v knihovně zda ještě nemáme s poručíkem Borůvkou,nějakou knihu,jeho vyšetřovací metody se mi líbily .
Tato skvělá detektivka ze 14.století,začíná pohřbem Oty Durynského,opata ze Zbraslavského kláštera.Nový opat si povolal bratra Kryštofa, ten se těšil,že bude po Otovi pokračovat v psaní kroniky,ale byl určen,jako pomocník, rytíři Blahotovi,aby pomáhal při vyšetření vraždy v Chrudimi,kterou měla pod patronací Eliška Rejčka.Pri vyšetřování brzy zjistí,že se jedná o větší problém než čekali.Pro milovníky historických detektivek je to skvělé počtení.
S prvním dílem této nové série se vydáme do malého anglického městečka Marlow.Hrdinkami této knihy jsou tři ženy.Důchodkyně Judita Pottesová,která žije sama a zabývá se luštění křížovek,Suzie ,která se živí hlídáním psů a Becks žena místního vikáře.A tyto tři spojí série vražd v jejich poklidném městečku,vyšetřování jim připadá zdlouhavé a tak se rozhodnou pustit se do něj sami.A tím právě vznikne Detektivní spolek dam z Marlow.
Za mě odpočinková kniha ,místy i docela humorná.Rada si přečtu I další díly této série
Sladký příběh z anglického venkova.Hlavní hrdinka Holly,ktera se po přítelově nevěře,vydá právě do malé vesničky v Cotswoldsu,aby se zde usadila.Holly miluje sladké a když se dozví,že se má zavírat místní cukrárna a bude na prodej,pustí se do rizika a cukrárnu koupí.Naštěstí má kolem sebe spoustu přátel,kteří ji v tom pomohou.Odpočinkový ,milý příběh s krásnou obálkou.
V této knize nahlédneme do světa kosmetiky s příběhem polské židovky Heleny
Rubinsteinové, která svého času byla jednou z nejbohatších žen a slavnou ikonou v kosmetice .Proslavila se v celém světě ,kde měla své salony krásy. Z naprosté chudoby se dokázala vypracovat mezi nejvlivnější podnikatele světa. Mezi její přátele patřili slavné osobnosti Coco Chanel a Picasso .
Kniha byla sice zajímavá, ale na mě tak trochu chaotická.
Dojemný příběh s pěknou obálkou. V kterém se vydáme s Patricií na jih Švédska.Tam žila její sestra,která záhadně zmizela beze stopy.Patricie po ní zde pátrá,ale ne všichni jsou ochotni jí pomoct .Příběh je napsán ve dvou časových liniích,v současnosti a v minule době ve 20.století,80 let.Autorka skvěle popsala atmosféru městečka.Za mě docela poutavý román.
(SPOILER) Příjemný oddechový příběh odehrávající se v roce 1875 v Anglii.Příběh bohaté rodiny,která žije v honosném sídle,do doby než jejich otec zmizí a zanechá manželku a dvě dcery v obrovských dluzích.A ty jsou nuceny odstěhovat se z přepychu do obyčejné chatrče na farmě jejich strýce.Život se jim od základu změní a ony jsou postaveny osudu ,postarat se sami o sebe.Nepřízní okolností se jejich rodina rozdělila ,ale po počátečních nesnázích se opět stmelila.Kniha se mi líbila a dobře četla.
Krásný historický román z viktoriánské Anglie.Přečteme si příběh čtyř žen,které nakonec život spojí a ony i když je každá z jiné sociální vrstvy se stanou přítelkyněmi.Příběh o přatelství,touhách a tajemství.Kniha má také krásnou obálku.Od této spisovatelky jsem již četla dva romány a všechny se mi velmi líbily ,proto si přiřazuji tuto autorku mezi mé oblíbené.
Tento dívčí román se mi dostal do ruky náhodně-ale nelituji,že jsem si ho přečetla.
Příběh sedmadvacetileté Alexandry,která se osamostatnila a odešla od rodičů z vesnice žít do města, Zdálo by se že ji nic nechybí, ale osud si s ní pěkně pohrává.
Protože teď cestují vlakem,vypůjčila jsem si několik těchto tenkých knížeček -akorát do vlaku.
Tato je z edice "Jedním dechem".A přečteme si v ní případy podle skutečnosti.
Šest příběhů od autorů: Fr.Uhra,Jana Vaňka,Romana Cílka,Ladislava Berana,Lubomíra Macháčka.
Opět dobré čtení.
Příběh padesátileté Lucy,kterou osud srazí na kolena a ona dokáže díky práci vše překonat i když to není lehké.
Příjemná oddechovka se špetkou romantiky-příjemné čtení.
Touto detektivkou jsem se musela tak trochu prokousávat. Od této autorky jsem již přečetla více knih a vždy byly super.Trošku mi i vadilo přeskakování v ději co bylo předtím a co potom.Děj byl plý záludností a zvratů.
Příběh ženy -manželky,maminky,babičky, která se ve své rodině cítí nedoceněná a v podstatě ,jako služka .A tak si jednoho dne řekne a dost sedne do svého autíčka a vyrazí do Skotska - cestou prožije spoustu dobrodružství a vůbec se jí nechce zpět domů. Tato kniha mě příliš nenadchla.
Moje první přečtená kniha od této autorky a jsem spokojená. Ronan a Beth hlavní hrdinové tohoto láskyplného příběhu mi byli velmi sympatičtí.
Nádherný příběh,který se čte sám.
Kniha u které se zasmějete a pobavíte.Příběh jednoho páru,který žije v Praze na Spořilově v paneláku ,aby utekli chaosu ve městě, vymění byt za chalupu na venkově-ovšem ,není to co očekávali.V této malé knížečce /vhodné velikostí do postele před usnutím/ najdete beznaděj,radost i smutek-to vše se do příběhu vešlo.
Další čtivá česka detektivka od mé oblíbené autorky.Příběh se odehrává v malé vesničce Chaloupky,kam se přistěhovala známá kartářka Regina Palla,ale krátce po té byla ve svém domě zavražděna.U jejího těla byly nalezeny vyložené tarotové karty a co karty znamenají :kejklíř- že tě někdo manipuluje, smrt -je karta změny,blázen znamená nový začátek, zda je to vodítko k vraždě ,musí vyřešit známá parta:major Pavlata,kapitán Klenský,ale hlavně důležitá osoba Marie Kovandová.
(SPOILER) Za mě výborný první díl kavárenské triologie ,odehrávající se v secesní Vídni,koncem 19.století i když je příběh zčásti fikce ,přesto je velmi zajímavý a čtivý.
Na začátku knihy se seznámíme s osobami tehdejší aristokracie a není jich zrovna málo.
Hlavní osobou tohoto románu je komtesa Žofie zvaná "Fifi" ,která chodí vypomáhat svému strýci právě do slavné kavárny "Café Prinzess",která dodává své zboží i k císařskému dvoru.Zde poznává Richarda von Löwenstain osobního přítele, korunního prince Rudolfa a seznámí je s její přítelkyní mladičkou Mary Vetserovou,která se do prince zamiluje.To se jí stane osudným,Rudolf ,který trpí sifilidou(tehdy zvanou"francouzská nemoc),přemlouví Mary,ke společné sebevrazdě ,ta z lásky k němu na to přistoupí.Původně Rudolf k tomu přemlouval svou dlouholetou milenku prostitku Mizzi Casparovou,ale ta to odmítla,proto požádá Mary,aby v tom nebyl sám-ovšem to co jí naslibuje je vše úplně jinak.Habsburská monarchie se snažila u dvora zachránit Rudolfovu čest a tuto událost ututajili a prohlásili ,že zemřel na Mayerlingu sám na infarkt. To jenom pro představu o čem se v knize dočtete o samotné kavárně se toho moc v knize nepíše,ale i tak knihu doporučuji k přečtení a těším se na další díl.
Za mě psychothriller trochu přitaženy za vlasy,ale přesto vás to nutí číst co se z příběhu vyklube a dozvědět se co se stalo v tomto zahadném penzionu.A proč se Jamie a Victorie vrátí domů bez děťátka a konec je opravdu překvapivý.Ale i tak je kniha čtivá.
Milé počteníčko v krátkých kapitolách poznáváme stárnoucí ženu,která žije pro svou rodinu.Tato útlá knížečka v sobě skrývá mnoho-lásku,křivdy i odpuštění.Kniha bych doporučila starším čtenářům,kteří ji lépe porozumí.