Andrejz Andrejz komentáře u knih

Babička Babička Božena Němcová

Vlastně mě Babička docela bavila (hlavně příběh Viktorky). Asi to bylo tím, že jsem nikdy neviděla pořádně filmové zpracování celé. Je to takový idylický, zasněný příběh, který prostě patří k české klasice.

Malostranské povídky Malostranské povídky Jan Neruda

Čtení mě moc nebavilo, musela jsem se dost přemáhat. Rozbor ve škole mi ale taky potvrdil, že každá z povídek má svou cenu a na něco naráží - nebyla napsaná "jen tak". Nejvíc jsem si oblíbila asi povídky O měkkém srdci paní Rusky, Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku a Přivedla žebráka na mizinu. Ale povídky všeobecně nejsou můj šálek kávy ;).

Hovno hoří Hovno hoří Petr Šabach

Skvělá knížka! Čte se rychle a bavila mě. Na druhou stranu ale musím říct, že Pelíšky si vybraly opravdu to nejlepší. Oboje ale stojí za přečtení/zhlédnutí. ;)

Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Mám ráda knížky, které o sobě něco prozradí už v nadpisu. Tahle o sobě prozradila, že nebude postrádat humor a zřejmě bude svým humorem kritizovat dobu. Splněno! A na výbornou! ;)

Darda Darda Irena Dousková

Darda je opravdu nejsmutnější z triologie, kterou jsem si tolik oblíbila. To však neznamená, že postrádá humor! Jen je ještě víc ironičtější, to je zkrátka obrana před světem hlavní hrdinky. A rozhodně není nejslabší - je jiná a zároveň stylem stejná (což oceňuji) a rozhodně se předchozím dvěma dílům vyrovná. Otevřený konec je skvělý nápad!

Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák Irena Dousková

Zbožňuju knížky vtipné už od začátku! (Když myslím od začátku, myslím tím už od počátečního nadpisu ;)) Ironie je nejlepší zbraň proti komunismu v knihách. A Oněgin byl Rusák nezklamal.

Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Moje úplně nejoblíbenější knížka!!! :))

Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Nesmrtelný příběh. ;)

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

Anne by na sebe byla jistě hrdá.
"Nevěřím, že vedoucí lidé sami, že jenom vládnoucí a kapitalisté zapříčinili válku. Ne, malí lidé mají také vinu, jinak by se jí národy neúčastnily."

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Důkaz, že společnost je nepolepšitelná! ;)

Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

Milá pohádka. Tyl do ní vložil své hodnoty a hlavně hodnoty celého národního obrození a to se cení. Tím má svou hodnotu.

14.02.2013 3 z 5

Evžen Oněgin / Евгений Онегин Evžen Oněgin / Евгений Онегин Alexandr Sergejevič Puškin

Předčila moje očekávání (příliš neholduji veršům a ruské literatuře - i když to chce spíš, myslím, čas) svým příběhem!

14.02.2013 4 z 5

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Po přečtení jsem jen nehybně zírala na poslední odstavec... A byla jsem šťastná, že jsem se narodila do této doby..
Remarque je skvělý autor, dokáže pohltit.

Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Tahle knížka je úžasná! Charlie si mě prostě získal - a to nejen svým hudebním vkusem a výběrem knih, kterým se určitě inspiruju! ;)