andrii24 andrii24 komentáře u knih

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Připojte se, zadními vrátky. Propojte se vratkami. S ČLOVĚKEM. Se severákem na zátylku, štědrostí v duši deštivé.

22.03.2022

Žil jsem skvělý život Žil jsem skvělý život Patrick Swayze

Ten, který byl zavázán, kterého patřičně svázal ryk múz.

14.03.2022

Umění závodit v dešti Umění závodit v dešti Garth Stein

Za psího počasí, v kalužích života. Nemyslet na slzy, i když pár se jich spustí. Zvlhne nejeden kapesník. Bez pesimismu hledět, hledat utěšující slunečník, s pestrými pruhy.

14.03.2022

Hamlet Hamlet William Shakespeare

(Po)Věz, jak temná mlha padla na rod. Rétor nehodných, vhodných slov. Rozvětvených, vzletných vět, jako piruet. Vymete zmijí řeč, řečiště krve nejvyšší kategorie. Aristokracie trůnu trnů kráčí k loďce Charónově.

17.02.2022 5 z 5

Řek Zorbas Řek Zorbas Nikos Kazantzakis

Řekl nám. O keři s olivami, tekoucí řece... "Carpe diem." Obraz živého, zakořeněného... Člověk s kořením, přece. Osud zrozený, s obří číší, z níž čiší odraz znalce. Hrozen života, do těla hozený. Přesně, křehce.

24.01.2022

Hugo a jeho velký objev Hugo a jeho velký objev Brian Selznick

Potomci otci iluzí. Spatřil STŘÍBRO, divotvorné dílo. Kouzlo zelektrizovaného prachu, nesené/povznesené mimo/nad realitu. Světlo světel, světa BIO.

22.01.2022

Poslední Mohykán Poslední Mohykán James Fenimore Cooper

Skalní honák. Za rodný cit, hroudu řádu domoviny. Poledním žárem, půlnoční bouří. Krajinou /v/ran, trnů, hákových kopí. Cestu prorostlou infernem, nechej pokosit, řádně zazelenat mírou lidskosti.

15.01.2022

Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

Zažeň zatěžkávací nitra žeň. Zbav se těch sychravých výbav, zalykajících se výprav, než sladký vánek jitra uloží tě, vezme ti dech z palet.

12.01.2022

Hádej, kam půjdem na večeři? Hádej, kam půjdem na večeři? Jiřina Bohdalová

Nejen herci v hrnci. :-) Many nám. Ke stolům, hosté, strávníci holdující hodujícím múzám. Zamyslet se nad mlsy smyslů. Na talíři, v pohárcích, miskách.

09.01.2022 5 z 5

Démanty noci Démanty noci Arnošt Lustig

Jen tak myšlenky samy tepou, unášejí, smýkají... duši z trýzně vyrvat, zahnat, oddálit. Útěkem ze soukolí bolesti, cestou nenávratnou, neb cíle bez samovznícení nelze protnout.

26.12.2021

Anthony Hopkins nebyl jen Hannibalem Lecterem Anthony Hopkins nebyl jen Hannibalem Lecterem Quentin Falk

Tahoun sinavých hostin. Tónů baživých, žahavých slují. Za svitu rubínových luceren, chóru churavých orchidejí.

21.12.2021

Jiří Adamíra - noblesní král českého jeviště Jiří Adamíra - noblesní král českého jeviště Jaroslav Kříženecký

Ten, jemuž byla do hrdla odvážena. Přísná, přesná míra medové temnoty.

15.12.2021

Jack Lemmon Jack Lemmon Václav Merhaut

V žaketu lemovaném bytostným vánkem osobních sympatií.

23.11.2021

Jediná žena v miestnosti Jediná žena v miestnosti Marie Benedict (p)

Hle. Kdo hledá, najde. Klíč. Hájí. Láme rámě herectví. Umí se vytasit. Diva Samsonova. Krása na podpatcích lemovaná pugéty, patenty. Dáma techniky.

23.11.2021

Osvícení Osvícení Stephen King

Zanícená osvěta temnoty. Neblahé bažení, tažení nehmatatelných identit. Více a více, jak se (zje)ví, ďáblův stín blíž a blíž se vlní, vycení hnisavě sychravé výpary. Psycho výpady mýcení mr(ou)skavého obočí.

16.11.2021

Zvoník u Matky Boží Zvoník u Matky Boží Victor Hugo

Tlukou, buší. Kati. Duši. Kazotvorná společnost s kladivem. Na střepy. Tolik mříží kříží, tíží žití světel, pár odlesků z nebeských luceren. Svět truchlivé, smutné pohádky a magie, gotické romance žádoucí exotické krásky s kastaněty, ohnivou stuhou ve vlasech a plachého ochránce, "domovníka" kamenného šera, zraněného "zvířete," prince se srdcem.

12.10.2021

Života sladké hořkosti Života sladké hořkosti Lída Baarová (p)

Napojte se mezi břehy. Po řece bytí přece, někdy klidně, hladce, jindy divoce, se šrámy, různé bárky plují. Jedna přímá, plná bílých labutí. Jiná se klimbá, je černá, zlo budí. Mefistofelovy stinné svody zpod hladiny vycení. Zkrabacený kabátec ohnivě hřeje. Na sebe si ho bere spalující osudí, mrazivého údobí.

01.10.2021

Markéta Lazarová Markéta Lazarová Vladislav Vančura

Kraji kraj věru bratrem není. Pálí líce, rty, dusající stíny. Pálí nicota, p/r/ach morbidity. Valí se mýty, proudy temné atmosféry. Krev spáleništěm lidství, popelem života.

19.08.2021 4 z 5

Pěti zuby směje se na pravnouče Pěti zuby směje se na pravnouče Jan Frolík

Poezie rzí, krásy kazu. Smutné vůně se vlní, rozkvétají v existenci "mrazu."

08.08.2021 4 z 5

Puccini Puccini János Bókay

Zadáno pro vznešené tóny, které rozžehnou, nitrem, jako emoční láva protekou a v mysli těch, kteří skutečně naslouchají, zůstanou.

02.08.2021