Andy74 Andy74 komentáře u knih

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Tuto knihu jsem původně četla v e-podobě, ale brzy to vzdala. Pak jsem ale narazila na papírovou verzi a po dobu dovolené jsem se prokousávala pomalinku celým dějem.
Ty dlouhé popisy mě moc nebavily, bzučící včelky a pučící květy šeříků fakt nemusím - asi nejsem dost romantická....a hlavně jsem alergik :o)
Každopádně, Dorian mi byl od první chvíle sympatický, ale přemýšlím, že asi jen tím, že z něj byl takový ten mladý blonďatý cukrouš - krasaveček, co se na ně fajn kouká :o) Pak už mě štval.
Lord Henry mi povahově seděl, jeho názory na život, na muže, ženy, manželství - to je fakt síla.
Malíř Basil by si zasloužil v tomto románu víc místa, čekala jsem nějakou zápletku Basil vs. Dorian, ale ne vražednou.
Nemůžu ale přijít na jednu věc. Co věděl Dorian Grey na svého kdysi přítele doktora Cambella? Čím ho vydíral, když ho nutil zbavit se těla Basila? Drogy? Prostituce? Homosexualita?
V knize mám plno záložek a kancelářských sponek - některé myšlenky si opravdu musím uchovat
v písemné podobě.
Jednu kapitolu jsem opravdu musela rozdýchávat - to když Henry psychologicky vysvětlí Dorianovi, že to, že Sibyla spáchala sebevraždu, není jeho věc! V knize se dost vůči jiným lidem užívá výrazu "mělký člověk".
Ti dva by to měli nosit připíchnuté na čele.

15.08.2015

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Nepamatuji si, kdy mi naposledy trvalo číst knihu tak dlouho. Moc dlouho. Do poloviny jsem se ke čtení musela nutit, nějak jsem se nemohla chytit. Pak už to mělo rychlý spád a byla to ta pravá detektivka se vším všudy.
Kdybych neměla takový guláš v těch severských jménech, bylo by to mnohem snazší a rychlejší :o)
Čekají mne ještě další 2 díly, tak snad to do zimy zvládnu ..... :o)

04.05.2015 4 z 5

Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Knihu jsem četla jako takovou malou "přípravu" před návštěvou Osvětimi. Při samotné četbě jsem měla v hlavě dost velký chaos, ať už při popisech míst událostí, vzdáleností,
rozmístění baráků ...... vězte, že po exkurzi v samotném pekle mi vše zapadlo kam má.
Malinko jsem si neuměla zvyknout na to, že měl autor většinou, odpusťte mi ten výraz, štěstí na ty správné lidi......V kapitole, kdy jeho lásku naložili na korbu náklaďáku a odvezli
do plynu, jsem postrádala smutek, zlost, vztek....
I přes to všechno jsem velice ráda, že lidé, kteří přežili koncentrační tábory, dokázali přes veškerou svoji bolest a utrpení poslat poselství dalším generacím. Díky tomu nebudou nacistická zvěrstva nikdy zapomenuta.

28.03.2015 3 z 5

Gejša Gejša Arthur Golden

Knihu jsem dostala pod stromeček - bylo to překvápko. Trvalo mi den, než jsem se do ní pustila - přeci jen japonská kultura je pro mě velká neznámá...... Kniha je čtivá, krásně napsaná. Neumím přesně popsat, co se mi na celém příběhu líbilo. Vlastně vím. Někde uvnitř mám nutkání vlastnit alespoň jedno z těch několika nádherných kimon!
A chci umět tanec s vějířem! ·

28.12.2014

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Po knize jsem sáhla jako po četbě na dlouhé zimní večery :o)) Celkově shrnuto, nezklamala. Bavila mne moudrost a zároveň prostořekost Elizabety, díky které měla kniha i humorný podtext. Samozřejmě v tom není Líza sama, kdyby nebylo její "úžasné" matky a
jejího (fakt hustýho :o)))) ) otce, bylo by to jako třešinka bez dortu. A ty její maldší sestry !!!!!!!!!
Pana Darcyho jsem ze začátku moc nemusela, ale postupem času jsem si uvědomila, že takového člověka mám ve skutečném životě ve svém okolí a že se jeho životní pouť až nápadně podobá životní pouti Darcyho......... samozřejmě s prvky dnešní moderní doby.
Až na to, že to neskončilo svatbou jako v knize :o))

30.11.2014 4 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Knihu jsem přečetla před dvěmi týdny a do dneška nejsem schopná ji nějakým způsobem
zhodnotit. Neuměla jsem ji dočíst, byla na mne příliš složitá, děsivá, nepochopitelná.Přecenila jsem své možnosti chápat. Knihu vracím zpátky majiteli.......pokud za pár let přehodnotím svůj postoj a znovu ji přečtu, ráda své hodnocení opravím :o)

29.05.2014 3 z 5

Levhart Levhart Jo Nesbø

Koupila jsem si ze zvědavosti ...... nikdy jsem tohoto autora nečetla. Přiznávám, že jsem si ze začátku přeříkávala jména jednotlivých postav, abych si je zapamatovala, ale jakmile jich tam bylo pořád víc a víc, bylo to už jedno :o) Ke konci se případ tak nějak vyjasňoval a rozplétal, ale jejda ...... po chvilce zase všechno jinak! Párkrát jsem se přistihla, že si nahlas říkám:,,Cože?" Mým tipovaným vrahem byl úplně někdo jiný.
V této knize si zahraje malou úlohu i "Sněhulák", tak mě začalo zajímat, co je ten člověk vlastně zač. Trošku je mi líto, že jsem si Sněhuláka nepřečetla jako prvního, budu se asi malinko "vracet".
Děkuji všem čtenářům, kteří se podělili o dojmy z této knihy v recenzi a tím mě malinko "nakopli" k tomu, abych to zkusila přečíst :o)
Nelituji .....

06.01.2014 4 z 5

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Vzala jsem knihu ze zvědavosti dceři ze stolu (maturitní četba) .... zvládla jsem asi 7 kapitol, pak jsem musela knihu vrátit dalším studentům :o)
Vykouzlí vám úsměv na tváři, to ano, ale u sebe si nejsem jistá, zda bych byla schopna dočíst knihu až do konce - po těch pár kapitolách mi nějak ta ironie "stačila" ...... možná se k ní vrátím časem znovu.

14.04.2018 4 z 5

Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Líbil se mi víc autorův Vzkaz v lahvi. Tato krimi je také super, jen ta zápletka je už taková "divná" - no po světě chodí plno bláznů a úchyláků a tak fanatik, lpící na čistotě rasy, se mezi nimi hravě skryje. Byla jsem překvapená zvratem ke konci příběhu.
Kdyby tam nebyla známá vyšetřovací trojka, asi bych byla hodně nervózní.
A hlavně jsem čímdálvíc napjatá protože nevím, co je vlastně ten Asad zač ......

01.03.2018 4 z 5

Fatwa: život pod hrozbou smrti Fatwa: život pod hrozbou smrti Jacky Trevane

Jsem docela otrlá, nad věcí, praktická a samozřejmě bohatější o životní zkušenosti. Jedinná omluva pro autorku - hlavní hrdinku je to, že jí bylo 20+ ... Jelikož mám dcery v tomto věku, dokážu pochopit co dokáže snědý hnědooký jižan udělat s holčičí dušičkou, pokud je zhrzená přítelem, tím líp.
Nevadí mi jižní nebo východní kultura, respektuji ji i s lidmi a jejich mentalitou - jejich země, jejich pravidla.
Ovšem tuhle knihu (a všechny jí podobné) bych rozdávala v letadlech směr východ jako bibli .....
V životě jsem zažila dost, ale ještě mi tahle kniha dokázala obrátit žaludek....

12.02.2018 3 z 5

Zabiják Zabiják Émile Zola

Když jsem brala tuto knihu do ruky (opět povinná četba mé dcery k maturitě) netušila jsem o čem bude. Dokonce mi dlouho ani nedošlo, proč název zabiják. Z knihy jsem šokovaná, nadšená i znechucená ..... jsem dcerou alkoholika a když pominu století, místo a společenské poměry, je to jako životopis. Ne, moje story není tak drastická, ale závěr knihy je pravdivým popisem alkoholického deliria spojené s lidskou degradací. Hodně mi to připomnělo.
Ale celkově je to krásné dílo, líbí se mi autorovy přesné popisy oblečení, popisy žehlení a praní, a ty nekonečné žranice :o)
Kdybych šla zítra k maturitě, tak to mám v kapse ....

28.09.2017 5 z 5

Jeden plus jedna Jeden plus jedna Jojo Moyes

Knihu jsem vytáhla dceři z knihovničky, jelikož jsem neměla zrovna co na čtení. Nakonec mě tak chytila, že jsem přečetla za dva večery.......krásný příběh s dobrým koncem, žádné těžké přemýšlení.
Víte co mám ráda na autorce? Díky jejím barvitým popisům jsem si kolikkrát připadala, že s nimi sedím v autě i já a ten šílený chlupatý pes slintá i po mně!
Přečtěte si, kdo chcete snít ......

29.08.2017

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Plný počet hvězdiček dávám za to, že mě tato kniha provedla částí mojí dovolené :o) Jak už tady níže někteří čtenáři zmínili, nevěděla jsem, co od knihy čekat. Ze začáku bylo vše super, čekala jsem ponurý horor z lékařským podtextem, ale pak jsem čímdál víc kulila oči nad fantazií autora a knihu dočítala s úsměvěm.
Vlastně ani netuším, co si myslet :o) ale nedokážu si představit, co bych asi tak dělala u filmu. Asi nic, nekoukla bych na něj. Každopádně pro mne na dovolenou prima odpočinková četba.

27.08.2017 5 z 5

Zvoník u Matky Boží Zvoník u Matky Boží Victor Hugo

Dlouho mi trvalo, než jsem tuto knihu začala číst..... ani nevím, proč se mi do ní nechtělo.
Dnes hodnotím jako jedno z mých letošních nekrásnějších knižních požitků! Nebudu probírat děj, nebo pointu - líbí se mi i postava kněze Frolla - důkaz, jak může chlap zblbnout
kvůli ženě, i když je kněz. Láska, naivita, nenávist, zoufalství - cokoli je libo. V jakékoli dávce.
Quasimodo, ať byl, jaký byl, byl tím nejmoudřejším člověkem ze všech !!!

07.09.2016 5 z 5

Kmotra Kmotra Carrie Adams

Pokud chcete knihu, kvůli které budete spěchat domů, nebo se vám nebude chtít ven, tak sáhněte po této. Má to grády od samého začátku až do konce (popravdě, na ten konec doteď hledám to správné slovo ...... Ano, nasmála jsem se, taky jsem si hodně zapřemýšlela, každopádně touha mít někde v blízkosti "kmotřičku Tessu" nepřišla. Jsem nenapravitelná, sama si lezu se svojí racionalitou na nervy, takže bych tuhle neřízenou střelu vedle sebe "nezvládla". Ale žárlím na ni, a to řádně. Tahle holka je prototyp všeho, co nemám nebo nikdy nebudu mít :o)

30.03.2016 5 z 5

Mort Mort Terry Pratchett

Já četla nedávno Dobrá znamení a byla jsem přesvědčena, že už jsem se tak dlouho dobře nebavila. Omyl!!! Riskla jsem to s Mortem a musím říct, že tohle je počteníčko na dlouhé zimní sychravé večery.......Postavy mi byly od začátku sympatické, miluju je a je mi jedno, jestli vypadají jako na obálce knihy nebo docela jinak :o) Odpouštím jim kosu, červený nos s nudlí, křivé nohy a jiné mentální neduhy. Odpustím jim cokoli!!
Díky humorným hláškám a prima zápletce jsem si tuto knihu oblíbila a zařadím ji na svůj Top list 2016.

10.03.2016 5 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Knihu jsem si kupovala ze zvědavosti, přiznám se, že jsem o ní poprvé slyšela při čtení knihy Pravidla moštárny. I přesto jsem se jí nějakou dobu vyhýbala obloukem, já ten studený anglický venkov nedávám ani při horkém čaji a praskajících polenech v krbu!!! Každopádně. Bylo to propletené, bylo to napínavé, bylo to občas úsměvné, bylo to posedlé, vzdorovité, nespravedlivé ..... Tato kniha je jednou z mých TOP pro můj soukromý čtenářský deník za rok 2015.

02.11.2015 4 z 5

Oko za oko Oko za oko Ameneh Bahramí

Nikdy nepochopím, jak v takové situaci a při spáchání takového ohavného trestného činu jsou schopny soudy rozhodnout tak jak rozhodly. Moci vykonat odplatu "napůl".
Nejsem slepá a taky vím, jak odlišné kultury od nás směrem na východ žijí.... ale....
Já knihu přečetla na jeden zátah a stále jsem v textu hledala ten "návod", jak tohle všechno
ustát, jak přežít. Ameneh psala o tom, jak našla sílu, vnitřní sílu přežít a vyrovnat se s tím, popisuje boj s úřady, justicí, s okolím. Vím, že je to rozepsáno v horizontu několika let, ale přeci jen mi to hlodá v hlavě........ Ona se stále ptá Boha, proč zrovna ona, co jí chce tím říct, kolik ještě musí vydržet...... Nejsem věřící a kolikkrát se ptám úplně stejně. A odpověď nepřichází. Jsou to zkoušky? Děkuju pěkně.... Být v její kůži, dávno to ukončím sama. Možná nejsem tak silná, jak si o sobě myslím.
Slzy mi tekly při posledních stránkách (asi jsem opravdu divná) - kdy její dědeček vystihl to, co bych já lépe neřekla: "........... takže spolu soutěžíte. Něco ti povím, mé drahé dítě. Soutěž o lidskost vyhraje ten, kdo odpustí. Ne ten, kdo bere nebo ničí. ....... Dnes tě opěvují a slaví s tebou tvé vítězství, ale už zítra tebou budou pohrdat, Ameneh, to mi věř."
Je to hloupost, hrát si na matku Terezu a mít rozežraný obličej a zbytek těla kvůli nějakého islámského debila a jeho ega. Přiznávám. Ale ta dědečkova slova mají pro mne osobně dost velký význam.
Ať už tak, nebo tak, útoky kyselinou a jiné znetvořování žen je tu stále a myslím, že ani netuším, kolik takových Ameneh Bahramí chodí po světě. To je fakt děs!

01.09.2015 4 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Knihu jsem četla spíš ze zvědavosti, naprosto neznalá a nazasvěcená do mafiánských praktik :o)
Snad někde se mi vybavují útržky z italského filmu Chobotnice a komisaře "Katányho", který jsem kdysi hltala v televizi.....viděno z pohledu strážců zákona.
Ve spoustě věcí jsem našla myšlenky, které by se hodily na dnešní dobu - velice se mi líbí taková ta "rodinná soudržnost", oceňuji moudrost starého pána Corleoneho - ty jeho myšlenky by se měly někam tesat. Ta psychologie! Slovní manipulace s nepřítelem až sám nakonec odkýve i to co nechce, ty věčné službičky a protislužby, zločiny, které se nezapomínají a oplácejí se až za několik let - až když obě strany "vychladnou".
Chybí mi takový "táta Corleone" - já bych určitě byla skvělá mafiánská dceruška :o))

15.08.2015

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Kniha je "rychlovkou" na neděli ........ je to pár stránek :o) Příběh mne nenutil nijak zvlášť přemýšlet,
jen jsem čekala, kdy příjde ten malér. Závěr smutný......
Byla jsem vlastně zvědavá, proč jí má moje dcera v povinné četbě. NEVÍM.

04.01.2015 3 z 5