angloumene
![Serotonin Serotonin](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404364/serotonin-q9U-404364.jpg?v=1556866510)
Autor nás provází životem zlomeného muže. To vše, aby nám předal jedinou myšlenku. Možná spíš jednoduché, ale jasné poselství. Otázkou je, jestli kvůli tomu bylo nutné psát knihu. Ta je místy záměrně otravná, zdlouhavá a snad až nudná. Na druhou stranu Houellebecq rozhodně psát umí. Stačí to? Spíš ne.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kuchařka ze Svatojánu Kuchařka ze Svatojánu](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219887/kucharka-ze-svatojanu-hL8-219887.jpg?v=1410326897)
Kuchařka ze Svatojánu ve mně vyvolává tak trochu rozporuplné pocity. Oceňuji autorčin přístup k životu, i k tomu, že se rozhodla vytvořit opravdu originální kuchařku. Na druhou stranu mám k kuchařce samé určité výhrady.
Ještě jednou vyzdvihuji autorčin přístup k životu a vztah k přírodě. Z několika málo video rozhovorů, které jsem měla možnost zhlédnout na mě působí jako velice sympatická osoba. Z kuchařky na mě dýchlo kouzlo její osobnosti, ale občas mi bylo líto, že jednotlivé kapitoly spolu nejsou nijak zvlášť provázané a ani mi nepřišlo, že by dohromady tvořily hlubší celek (hlubší než je obecná láska k přírodě a jednoduchému životu).
Na receptech samotných oceňuji, že často vychází z té skutečně tradiční české kuchyně, o kterou bych se ráda dále hlouběji zajímala. Bohužel ani u jednoho není příliš zevrubný popis původu a historie. To samé platí i u popisu postupu u receptů, což kuchařku řadí mezi literaturu určenou spíše pro zkušenější kuchaře.
Kvalita jednotlivých receptů je hodně různorodá. Některé jsou výtečné, ale některé mi naneštěstí vůbec nechutnaly, i přes to že jednotlivé suroviny mám ráda. Ačkoliv má paní Francová zjevně hodně navařeno, vzhledem k počtu receptů ve všech jejích knihách si nemyslím, že je má všechny kdovíjak prozkoušené a na výsledku to je znát.
Celkově knihu hodnotím jako podařenou. Česká vegetariánská až veganská kuchařka je přesně to, co tu řadu let chybělo. Knize by podle mě ale hodně prospělo snížit počet receptů klidně o polovinu a každému se věnovat trochu podrobněji.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Boží muka Boží muka](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12666/bozi-muka-12666.jpg?v=1293698575)
Velké překvapení Čapkovi tvorby. Oproti ostatním, jednoduše načrtnutým dílům obvykle s nápaditým prostředím Boží muka přináší obyčejné příběhy spojené s hlubokým zamyšlením. Knížka mi trochu připomíná ruské klasiky. Tak jako tak se jedná o čtivé, podmanivé dílo. Nejsilnější mi přišly delší povídky na začátku knihy. Boží muka pro mě jsou jedním z vrcholů dramatické tvorby tohoto milovaného českého spisovatele. Doporučuji všem, kteří sledují Čapkovo dílo nebo se rádi zamyslí či tak nějak niterně zahloubají.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bílý tesák Bílý tesák](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/8519/bily-tesak-jxX-8519.jpg?v=1610360710)
Bílý tesák byl jednou z knih, kterou jsem si vypůjčila během mé první nesmělé návštěvy v městské knihovně. Při četbě nejrůznějších psích dobrodružství jsem pochopila, že kvalitní kousky se dají najít i jinde, než v knihovně rodičů.
Nyní po druhém přečtení na mě tohle dílko působí místy až moc infantilním dojmem. Příběh je velice jednoduchý a chvílemi i předvídatelný. Na druhou stranu autor zjevně cílí na mladší publikum a myslím, že se mu to z hlediska obsahu, čtivosti i vyznění celé knihy velice daří.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Revisor Revisor](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260361/revisor-260361.jpg?v=1438967462)
Revizor slouží jako předloha pro řadu divadelních komedií, stejně notoricky známých jako třeba Sen noci svatojánské od Shakespeara. Můžeme se tedy těšit na přehlídku absurdních situací, plných lidské malosti a podlézání. Naštěstí vše Gogol dokáže podat tak, že se u čtení člověk necítí trapně, ale dokáže si naplno užít tuhle pitoreskní komedii.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Forrest Gump Forrest Gump](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/7397/forrest-gump-7397.jpg?v=1273560480)
Předloha notoricky známého filmu s Tomem Hanksem. Proto mě překvapilo hned několik zásadních rozdílů mezi oběma díly. Mezi všemi vypíchnu třeba Forrestovu tělesnou schránku nebo jeho až zázračné nadání pro matematiku. Kniha je také více fantastická a nabízí mnohem odvážnější a nereálnější dobrodružství než film.
Pokud vás tedy láká humoristický, fantastický román o věčném smolařovi a šťastlivci v jednom, ne nepodobném třeba Královny nemají nohy od Neffa, je Forrest Gump určitě pro vás. Jen se připravte na to, že milostná linka tu na rozdíl od filmu nehraje tak zásadní roli.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek](https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/627/jonathan-livingston-racek-s7x-627.jpg?v=1562141589)
Poetický příběh o duchovním růstu a síly víry ve vlastní individualitu. Zůstat v hejnu, dnes bychom řekli v komfortní zóně, je snadné. Naneštěstí se tak nikdy nedozvíme, co nás čeká dál, mimo všechna často absurdní nařízení a pravidla.
Tehle Racek je prostě ukázkovou příručkou osobního růstu. Škoda je, že nastíněné připodobnění je extrémně explicitní a tím tak trochu ztrácí na síle. Na druhou stranu, pokud se najde byť jen jediný člověk, kterého tato útlá knížečka posunula zase o kousek dál, jistě zcela naplnila účel svého vzniku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mluvící balík Mluvící balík](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11328/mluvici-balik-cHt-11328.jpg?v=1540574850)
Nejdřív jsem si myslela, že přijde taková ta ne moc zajímavá moderní pohádka, která se snaží navázat na kouzlo svých předchůdců, ale moc jí to nejde. Jenže pak se rozvinul zajímavý příběh v překvapivě originálním a hlavně fungujícím světě. Tehle mluvící balík potěší nejen mladé posluchače, ale i dospělé čtenáře.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Babička Babička](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202742/babicka-202742.jpg?v=1396786314)
Božena Němcová a její Babička české literatury. Přínáší nejen kouzelný příběh ze svého dětství, ale také nás nechává nahlédnout pod pláštík tehdejšího života a zvyků. Bylo to tehdy o hodně jiné než dnes, ale možná o trošku kouzelnější. Zvlášť po boku moudré babičky.
Celkově se jedná o relativně čtivé dílo, které dokáže pohladit po duši a zpříjemnit tak dlouhý den.
![R.U.R. R.U.R.](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/5204/r-u-r-YYg-5204.jpg?v=1585079536)
V této době již kultovní Čapkovo dílo, které uvedlo slovo robot do mezinárodního slovníku, postavilo základ pro sci-fi literaturu nebo možná i inspirovalo některého z vědců, jež se následně začal zabývat robotikou. Ať už jsou konkrétní dopady jakékoliv, je nesporné, že se jedná o přelomové dílo.
Ačkoliv nechci nijak zlehčovat Čapkovi zásluhy, mám trochu pocit, že z literárního hlediska je R.U.R. poněkud zastaralé. Jedná se sice o převratnou myšlenku, ale děj samotný je extrémně jednoduchý a všechny hlavní charaktery zcela ploché. Zdá se, že ve snaze názorně představit hlavní myšlenku knihy, totiž obavu z konzumní společnosti, autor osekal vše ostatní. Což je určitě škoda, vnímavý čtenář by jistě ocenil více skryté poselství.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Devatero pohádek Devatero pohádek](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12656/devatero-pohadek-12656.jpg?v=1341583005)
Osobně mě nejvíce zaujala Pohádka o zdvořilém loupežníkovi, protože dohromady s pohádkou o Zubejdě představují základ pro filmovou adaptaci Lotranda a Zubejdy.
Na druhou stranu mají ale přece i méně zajímavá povolání, než jsou loupežníci nebo princezny právo na vlastní pohádku a tak se setkáváme ještě s řadou dalších, snad vždy milých a úsměvných příběhů, které zaujmou asi každé dítě i kdejakého dospělého.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Setkání s Rámou Setkání s Rámou](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1775/setkani-s-ramou-j7k-1775.jpg?v=1561791549)
Moje první setkání s Clarkem nedopadlo vůbec špatně. Začátek je sice trochu pomalejší, po seznámení se s hlavními postavami ale kniha nabízí zajímavý, realisticky pojatý svět budoucnosti. Zejména skutečně propracovanou psychologii všech postav a někdy i celých národů. Styl knihy na mě lehce dýchl náladou dobrodružných románů pro mladistvé. Ať už je dobře nebo ne, těch pár společných hodin jsem si rozhodně užila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29804/harry-potter-a-vezen-z-azkabanu-swA-29804.jpg?v=1663408169)
Harry dospívá a během toho zjišťuje, že svět není tak černobílý, jak se mohlo zdát v předchozích letech. Postava Siriuse Blacka je z celé Potterovské série jedna z mých nejoblíbenějších. Tato kniha je v určitém smyslu zlomová, protože odděluje předchozí pohádkové díly, od spíše dospělých dílů následujících.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Návrat krále Návrat krále](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260/navrat-krale-A2D-260.png?v=1693334460)
Je jisté, že dějiny Středozemě se navždy změní. Ovládne celou říši zlo z východu a vznikne tak nové skřetí království nebo se naopak vrátí dávní králové ze severu? Toto vše a mnohem víc zodpoví závěrečný díl hobití trilogie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvě věže Dvě věže](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29868/dve-veze-SSx-29868.jpg?v=1501264818)
Pokračování hobití ságy - tentokrát v o dost méně optimistickém duchu. Zlo z východu se šíří po celé Středozemi, dávní přátelé se stávají nepřáteli a naopak vznikají nepravděpodobná spojenectví. Budou tato spojenectví stačit na poražení dávného nepřítele?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Spolčení hlupců Spolčení hlupců](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2012/spolceni-hlupcu-wqM-2012.jpg?v=1566822980)
Nízké hodnocení nejde na vrub autorově neschopnosti napsat satiristické dílo, ale je právě naopak způsobeno mou neschopností takové dílo strávit. A to doslova. Z Ignáciova realistického popisu mi bylo místy až fyzicky nevolno. Vykreslení mezilidských vztahů plných nepochopení, sebestřednosti a nesmyslného zápalu ve mě vyvolávalo převážně smutek. Spolčení hlupců prostě není kniha pro mě.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Faktomluva Faktomluva](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381703/faktomluva-2G7-381703.png?v=1652294507)
Trošku obšírnější argument jednoduché větičky: Svět je lepší, než si myslíte! Testament Hanse Roslinga dokáže člověka povzbudit a zároveň držet pevnýma nohama při zemi. Ano z literárního hlediska se najde pár drobností na kterých by bylo možné zapracovat, i přes to zůstává Faktomluva dílem, které naše doba potřebuje.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Labyrint světa a ráj srdce Labyrint světa a ráj srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40541/labyrint-sveta-a-raj-srdce-prU-40541.png?v=1575479681)
Labyrint světa a ráj srdce jsem měla uložený jako naprosto nezajímavé dílko. Ono jak by mohl 'otec moderního školství' napsat něco zajímavého že? Naštěstí se náhodou narazila na audioverzi a popravě, byla jsem velmi příjemně překvapena. Jasně, vykreslení tehdejšího světa je z dnešního pohledu poněku archaické. Přesto mě občas zarazilo, že některé zákonitosti jsou platné dodnes.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ke dnu Ke dnu](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330755/ke-dnu-fwR-330755.png?v=1666993378)
Volné pokračování Do tmy. Opět se vracíme k tragédii českého maloměsta. Vyprázdněné vztahy, pozlátko, pomluvy a osamění. Marast doprovázený pachem syrového masa, močálu a přicházející zimy. Bude mít nová generace dostatek síly k znovunalezení lidskosti?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Japonská kuchyně Japonská kuchyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416595/japonska-kuchyne-ETs-416595.jpg?v=1564386779)
Párkrát jsem doma nadhodila, že mě na japonské kuchyni baví minimalismus z hlediska surovin a zároveň silný náboj z hlediska chuti. No a světe div se, za několik měsíců se mi objevila v rukou tahle kuchařka. Nejdřív jsem byla podezřívavá. Z úvodních stran se na mě smál mírně podsaditý Brit, žádný Japonec jakého bych očekávala. Jenže prvotní obavy mě rychle přešly. Z knihy na mě dýchla nejen láska k japonské kuchyni, ale i souznění se čtenářem, který má podle kuchařky vařit. Všechny recepty jsou představeny ve té nejjednodušší, ale zároveň funkční podobě. Žádné 48 hodinové přípravy dvou porcí. Prostě Japonsko s rozumem.
V úvodu knihy se dozvíme proč se věnovat právě japonské kuchyni. Autor nám představí že jde dělat jednoduše, několik základních surovin, díky kterým získáte požadovanou chuť a základy stolování. Následuje kapitola svačinky - v tomto případě spíše, předkrmy/saláty/drobnosti pro osvěžení společného hodování. Následuje kapitola malá jídla. Tentokrát se jedná o pokrmy jako gyoza, smažené kuře nebo ryba. Prostě cokoliv, co stačí doplnit salátem, rýží a polévkou miso, abyste měli plnohodnotné japonské jídlo. Následuje sushi. Tentokrát bez speciálních podložek a přehnaného perfekcionalistu. Prostě pojďme si jen udělat sushi, které klidně celé spořádáme na posezení a ještě se u toho budeme bavit. No ano, právě přišel čas na velká jídla. Pokrmy, které vás uspokojí sami o sobě a ještě je můžete sdílet s přáteli. Jde samozřejmě o tempuru, celé ryby,hotpoty nebo pokrmy z jednoho hrnce. Následují základní omáčky a sladkou tečkou není nic jiného než dezerty. No a nakonec vše uzavírají nápoje.
Popis jednotlivých receptů je tak povzbuzující, že byste nejraději uvařili celou kuchařku naráz. Opravdu, jestli můžu na Japonské kuchyni něco vyzdvihnout, pak je to milý, návodný autorův přístup. Jednotlivé recepty jsou popsané jasně a u většiny z nich je i fotografie. Co mě mrzí je absence seznamu receptů, což znesnadňuje přehlednost.
Celkově knihu hodnotím jako podařenou. Autor dokáže čtenáře navnadit k vaření a o to u kuchařek jde ze všeho nejvíc. Hodí se hlavně pro začátečníky nebo pro ty, kteří jsou japonskou kuchyní zcela nepolíbení. Ačkoliv mi chybí seznam receptů, pozitiva převažují. Jdu se pustit do prvních pokusů a dám vědět, jak to dopadlo.