antonin0999 antonin0999 komentáře u knih

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Komu se líbil "Pan Mercedes", měl by číst dál. Potká se znovu se starým sympaťákem Billem a jeho parťáky. Tváří v tvář šílenci.
A kdopak se nám to probudil v nemocnici? Je jeho hlava doopravdy tak pochroumaná?
Mistr King se začíná někdy trochu opakovat, ale není to lidské? Alespoň si své poznámky nenechává pro sebe jako "pan Rothstein"...

01.01.2019 4 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Medvědi z Medvědína jsou silní, velcí a důležití - stejně jako ti opravdoví ve volné přírodě. Ale umí i zraňovat a sami jsou zranitelní. Toto krásné přirovnání se autorovi povedlo.
Láska k čemukoliv není zadarmo. Jak pro samotné aktéry, tak pro jejich nezúčastněné okolí.

Doporučuji se prokousat přes pozvolný začátek, který čtenáři představuje dění kolem hokejového klubu a vztahů v městečku. Rozhoduje se až v poslední třetině.

29.11.2018 4 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Každé vzplanutí dvou lidských bytostí je originálem. Je životabudičem i v takových chvílích, kdy příliš nadějí nezbývá. Romain Rolland popsal jeden takový vztah nepříliš barvitě a možná až přeslazeně. - Jenže, má cenu šetřit cukrem, když už nezbývá mnoho času? Má cenu přidávat barvy na obraz, který jich nemůže mnoho nabídnout?

19.09.2018 4 z 5

Hrdinové kapitalistické práce Hrdinové kapitalistické práce Saša Uhlová

Když jsem četl Orwellovo "Na dně v Paříži a Londýně" nebo "Cesta k Wigan Pier", nenapadlo mě, že v naší kotlině brzy vznikne obdobný reportážní projekt. Saša Uhlová jej zvládla impozantně, neboť si zachovala svou lidskou tvář a představila tak důvěryhodně to, co někteří musí prožívat celý svůj pracovní život.
Jako zdaleka nejhorší se mi osobně jevily Vodňany a OZO.

Díky Sašo, bez tebe bych si to nedokázal představit.

11.09.2018 5 z 5

Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Yuval Noah Harari

Myslím, že takhle nějak by se měly vyučovat dějiny. V souvislostech. Politicky neutrálně.
Pane Harari, děkuji. Cítím se zase trochu více Amerigem Vespuccim než Kryštofem Kolumbem.

09.08.2018 5 z 5

Povídky o lásce Povídky o lásce Michal Viewegh

Knihy Michala Viewegha jsou něco jako knižní fast-food. Čtení utíká, docela se u něj člověk baví a jakmile knihu odloží, vše zapomene. Jsou to mini(sukňové)příběhy ze života, přináší člověku odreagování. Některé jsou člověku bližší, jiné méně, ale každý čtenář si asi najde to své. Čistý, lehce stravitelný průměr. Cheeseburger.

28.06.2018 3 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Na koblihy bych čuměl.
Líbilo by se mi dívat se na ně a představovat si, jak je jím.
A tak jsem se díval i na tyto milé stránky. Usmíval se, a přesto zůstal poněkud nenasycen.

06.06.2018 3 z 5

Dívka, která chtěla zachránit knížky Dívka, která chtěla zachránit knížky Klaus Hagerup

Pěkně propracovaná, voňavá knížka s krásnými ilustracemi a příběhem (nejen) pro malé milovníky knížek. Je psána jednoduchým, ale zároveň poetickým jazykem, který pohladí po duši. V jednoduchosti příběhu je síla, ačkoliv bych ocenil ještě větší prostor pro poznání postav, aby dostala hlavní myšlenka ještě silnější příchuť.

08.05.2018 4 z 5

Firma Firma John Grisham

Dramatičtěji než závěrečná "akční" část na mě působil začátek a střed knihy. Grishamovou nejsilnější stránkou se zdá být spíše vytváření napětí z pracovního přepětí, stresu a až hysterické snahy hlavní postavy zvládnout vše perfektně. Oproti tomu budování důvěryhodného finiše překazil autor přílišným množstvím shod náhod a čtenář nemilující superhrdiny propadá až do mírně skličujícího slzopádu, protože si spisovatelovy důvěryhodné postavy zasloužily více.

13.02.2018 4 z 5

Pět malých prasátek Pět malých prasátek Agatha Christie

Excelentní detektivní příběh, ve kterém Agatha Christie přesvědčuje své čtenáře o svém citlivém vnímání výtvarného umění. Zápletku čtenáři nanáší přesvědčivě jako Amyas barvy štětcem na své osudové plátno života a smrti.

10.12.2017 5 z 5

Spisovatel jako povolání Spisovatel jako povolání Haruki Murakami

Podobně jako u Kingova o Psaní se zde jedná hlavně o spisovatelovu biografii. Nabízí nám své zkušenosti ze svého povolání a své názory. Ukazuje se, že Murakami je opravdu svůj, že jak není pro každého jeho tvorba, s jeho osobností to bude podobné. Názory na některé činnosti týkající se spisovatelství a života kolem něj se mi zdály dost kontroverzní, někdy až demagogické, přesto se dá v knize najít spousta míst, kde se člověk pozastaví a popřemýšlí si.

20.04.2017 3 z 5

Pohádky Pohádky Hermann Hesse

Hesseho knihy mají tu sílu, že je člověk přečte, odloží a za nějakou dobu může číst znovu. Vnímám to tak, že si pokaždé najdu něco nového o čem se dá přemýšlet. U tohoto díla cítím, že se budu muset vrátit víckrát. Některé "pohádky" na mě zapůsobily silně už teď, u jiných mi působilo potíže vůbec je dočíst.

Nejsilnější pocity jsem měl v těch "pohádkách", které Hesse napsal pohádkovým stylem. To znamená jednoduše, výstižně, konkrétně a se silnou pointou.

04.04.2017 3 z 5

Jeden z milionu Jeden z milionu Martin Reiner

Přečteno za cestu vlakem z Prahy do Olomouce.
Zapomenuto za cestu vlakem z Olomouce do Prahy.

03.12.2016 2 z 5

Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Tato kniha nedává rady mužům, jak jednat s dospívajícími dívkami, ale spíše se svým způsobem snaží poukázat na různé komplikace těchto vztahů. Autor se rozhodl nejít příliš do hloubky, ale spíš (i za pomocí citátů) rozvinout čtenářovu potřebu o tomto tématu přemýšlet. Mladé ženy mají v sobě kouzlo, kterému se snadno podléhá, avšak vystřízlivění bývá podobné, jako v knize - a zdálo se mi jako symbol - po noci strávené v bordelu. Stylisticky kvalitní Viewegh na to šel jednoduše, někdy však až příliš, a proto to pravé kouzlo této knihy ztvárnila až Aňa Geislerová ve stejnojmenném filmovém zpracování. To najednou člověk tu zamilovanost snáze pochopil...

04.11.2016 4 z 5

Dobrodružství Sherlocka Holmese Dobrodružství Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Nechtěl bych být Watsonův pacient, ale to nic nemění na tom, že tyto krátké detektivní povídky jsou nesmírně osvěžující. Důvtipné, nadčasové a nenáročné čtení, které inspirovalo mnohé.

18.10.2021 4 z 5

Carrie Carrie Stephen King

Jednohubečka hodící se na stůl některého z těch ponurejších podzimních večerů. S pálivou příchutí. Na této prvotině je znát, co po mnohá příští léta šéfkuchař hororů King piloval a zdokonaloval. Příběh zde servíruje bez výraznějších překvapení, hlavní zápletka je čtenáři jasná poměrně záhy.
Mainské menu zachraňuje styl psaní a popisy - v těch kraloval King už tehdy.

24.11.2020 3 z 5

Zápisky ze Severní Koreje Zápisky ze Severní Koreje Michael Palin

Dar Michaela Palina spočívá v tom, že se nesnaží čtenáře manipulovat do žádného světonázoru a provází jej zajímavými místy lidsky, se sobě vlastním humorem a nadsázkou.
Touha po poznání KLDR se projevuje tím, že ve chvíli, kdy je to potřeba, dokáže naslouchat svým průvodcům i běžným lidem s respektem a pokorou k jejich původu a zdejším kulturním zvyklostem.
V Palinových knihách málokdy nacházíme čistý ráj nebo zvrácené peklo a Zápiscích ze Severní Koreje je to právě tak. Co je však nejdůležitější, při čtení a sledování fotografií, má čtenář pocit, že je s Michalem přímo na místě.
Tato knížka je jednohubkou, co se délky týče, ale je zásadní, pokud se bavíme o poznání místa, které je opředené mnoha mýty.

26.10.2020 4 z 5

Strach a hnus v Las Vegas Strach a hnus v Las Vegas Hunter Stockton Thompson

Ještě teď se mi z toho motá palice. Jo, tenhle roadtrip je trochu výletem do jiný dimenze. Nemusíš si u toho ani nic šlehnout. Ten text tě sjede a je jen na tobě - kdy se z tý meskalinový lázně vynoříš a v jakým stavu to bude mít jakou šťávu.

01.02.2020 4 z 5

Kirké Kirké Madeline Miller

Ahoj Kirké, promiň, že to říkám tak napřímo, ale ty seš prostě božskej Robinson na Aiaie. Ajajaj! Škoda, že my smrtelníci nemáme tisíce let na to, abychom se vybrečeli jaký jsme bídáci, ale víš, ani ti nezávidím, že ses mohla tolikrát spálit. Toho, kdo pálí, nepálí.
Vím, že bys neocenila, kdybych se ti klaněl, ale máš mý slovo, že bych to ani nikdy neudělal. Čas, společně strávenej byla spíš nuda. Tomu věř. Ale kdyby mi měl někdo uvařit bylinkovej čaj, ukážu na tebe. Asi k tomu rozvláčnýmu dlouhýmu životu v lesklým obalu jednoduše patří.

PS: Chtěl bych ocenit ten nápad napsat o tý vaší řeckobájný době knihu. S originalitou se tvoje postava potkala. To zas jo.

23.11.2019 3 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Sapkowského svět opět není černobílý a nabízí nám novou porci zajímavých, plastických postav, které mají nejrůznější pochopitelné motivy. V tomto díle je trochu více politiky, postavy samotné se v tom lehce ztrácí, což je pěkně realistické. Nejpropracovanější částí tohoto dílu je cestování Ciri pouští. Je zde ovšem méně Geralta, a to je vždycky škoda. Plus přidávám za zajímavou skupinku Potkanů a hlavně za všechny dialogy, které se vedou v hospodě. Jsou tak živé, že má člověk pocit, že člověk sedí hned vedle postav z knížky a žadoní o svůj příděl piva.

07.11.2019 4 z 5