Arkagas Arkagas komentáře u knih

Lovci snů Lovci snů Neil Gaiman

Krásný příběh s ještě hezčí kresbou, který potěší nejen každého milovníka komiksů a Neila Gaimana, ale každého, kdo miluje fantasy. Liška, jezevec, mnich a především Vládce snů jsou tady vyobrazeni tak uvěřitelně a lidsky, že alespoň na chvilku utečete z reality do snového světa.
Krásná a po duši pohlazující záležitost.

05.11.2020 5 z 5

Dívka na kolejích Dívka na kolejích Heather Gudenkauf

(SPOILER) Tak 1, anotace je zcela zcestná. Tato kniha pojednává o příběhu Cory, která společně s Violet a Jordyn vypracovává do občanky halloweenský projekt a vybírají si společně příběh o Josephu Witherovi, který je legendou v malém městečku, kde naše hlavní postavy žijí.
Kvůli nešťastné lásce byl donucen odejít pryč a jeho milovaná byla posléze nalezena mrtvá. Traduje se, že Joseph zabil několik dalších dívek, ale on sám si vybírá, která s ním může odejít a která ne.

12 letá Cora ale při hledání informací o něm narazí na chat, kde si začne psát s někým, kdo jí o sobě tvrdí že je Joseph a že ji miluje a setkají se. Když má k tomuto setkání dojít, vydávají se všechny tři dívky do železničního depa, kde se semele krvavá řež, Cora skončí s bodnými ranami v nemocnici, Violet je psychicky zničená a Jordyn vypovídá pokaždé jinak. Navíc její dědeček, který ji má v péči našel Jordynino zkrvavené oblečení, kterého se zbavil a říká jí, co má říct policii. Vše ukazuje na Jordyn, ale do příběhu se dostává samotný učitel občanky, který byl vyloučen z předchozí školy za nevhodné chování k mladistvé a ke kterému se jak později vyjde najevo Cora také dost upínala.

Šílenství a bezmoc rodičů je tady barvitě vylíčena. Příběh Cory dostává postupně díky psycholožce jasné hranice a samozřejmě není nic, tak jak se zdá.

Kniha je rozdělena na krátké kapitoly, které vždy vypráví jeden ze zúčastněných celého případu. Jako ozvláštnění je zde sms a chatová komunikace mladých dívek.

Mrazivý thriller o dnešní době a moci někoho ovládat skrze sociální sítě. Jako máma 12 leté dcery jsem místy byla dost zděšená.
Konec je sice lehce přitažený za vlasy, ale celkově je kniha výborně čtivá a jiná oproti všem nyní vydávaným thrillerům.

Moje hodnocení: 8/10

12.10.2020 4 z 5

Chtěla mi vzít život Chtěla mi vzít život Magdaléna Lunáková

(SPOILER) Ok, když pominu, že na obálce knihy je napsané inspirováno skutečností a na první straně knihy je napsané že je vše smyšlené a podoba se skutečností je čistě náhodná, tak budiž. Tahle maloformátová jednohubka pojednává o životě Niny, která od dětství slyší hlas. který jí říká jak je bezcená a že stejně nikdy nebude mít nic, po čem touží. Tahle Eva, jak si jí Nina pojmenovala je její úhlavní nepřítel. Kvůli ní se stěhuje z Bratislavy do Pezinoku, kde potkává v prodejně telefonů muže svého života. Je fixovaná na maminku, protože s otcem nikdy neměla dobrý vztah, díky tomu, že si myslel že s vše vymýšlí. Do doby, než mamce zjistili rakovinu dělohy. V ten moment se samozřejmě vše otáčí a najednou jí tatínek miluje. Ok. Její vysněný Lukáš ji domluví sezení se "šamanem", kde se Nina složí a všichni jsou přítomni jejímu stavu. Byť to zavání posednutím ďáblem, tenhle člověk jí posílá na magnetickou rezonanci. Jak to pokračuje asi tušíte. Ano, nález na mozku, kdy se ukáže, že se nejedná o nádor, ale o buňky, které celou dobu rostou a o syndrom tzv. zamlklého dvojčete. Nina tedy celou dobu válčila se svou sestrou, která jí záviděla život. Na operačním stole se s ní setkává na louce a navzájem si odpouští. Boha, tohle snad autorka nemyslela vážně, že ne? Jedno klišé za druhým, hysterická Nina, která se sebou roky nic nedělala, protože se bála???!!! že je jediná na světě (v dnešní době,ok...) a tatínek, který jí celé dětství terorizoval je najednou nejlepší kámoš. Ne, takhle to prostě nefunguje. A ten konec? Nina je samozřejmě těhotná a čeká dvojčata, jak jinak. Jak dojemné, až jsem skřípala zubama.
Tahle kniha si moje hodnocení zaslouží jen za hezkou obálku, čtivost, celkové zpracování, font a to, že jsem ji četla 3 hodiny.

07.10.2020 2 z 5

Nimona Nimona Nate Diana Stevenson

Krása, je to komiks ve své klasické podobě a přece není :) Nimona je hrdinka, kterou si oblíbíte hned na začátku, protože je prostě svá. Spojení klasických klišé jako je království a rytíři s meči se supermoderní dobou a komunikací přes počítače je skvělé a svěží. Ballister Temnotaj a sir Zlatobříšek jsou další skvělé postavy, které se ale během příběhu skvěle vyvíjí. A co se stane, když se Temnotaj rozhodne společně s Nimonou postavit institutu? To se dozvíte v knize.
Krásná kresba, skvělé dialogy, výborné rozdělené panelů, krásně zvolené barvy v tlumených tońech, to vše a ještě mnohem víc je Nimona.

27.09.2020 4 z 5

Temná věž 1: Zrození pistolníka Temná věž 1: Zrození pistolníka Peter David

Roland, Corten, Marten Široplášť alias temný kouzelník, nebo pavouk. Rolandova láska Susan Delgadová, průběh vzniku pistolníka, postapokalyptický svět Gilead. To všechno tady je. Kresba je dechberoucí, místy vypadá jako počítačová grafika (což v některých částech je), jindy se jedná o dokonalé kresby.
Osnova příběhu se drží knižní předlohy, ostatně osnovu schvaloval sám Stephen King.
Velmi mile mě potěšil jeho otevřený dopis v knize, který je zde zveřejněný. Troufám si říct, že knihy jsou spíše určeny čtenářům, které tohle dílo znají, ale i neznalec z nich určitě bude potěšen. :)

16.09.2020 4 z 5

Z deníku dočaskářky – Ten pes je chuligán! Z deníku dočaskářky – Ten pes je chuligán! Olga Minaříková

Jako člověk, který ví, jak dočaska funguje, člověk, který se touto problematikou zabývá a hlavně jako člověk, který má adoptovaného Maxe právě z dočasky jsem věděla že tuhle knížku nutně potřebuju hned jak vyšla. Natrefila jsem na ní v knihovně a musím říct, že Olga z Dočasek De De sepsala geniální návod nejen na to, proč dočasku dělat, ale hlavně proč ji nedělat. Tahle útlá knížečka není o tom, že pomáhat psům je životní poslání. Tady je geniálně humorně sepsané to, jak neskutečná dřina a mnohdy spadnutí až na dno to je.
Jak dělat dočasku psům, skloubit to s normálním životem a prací je absolutně na hovno, protože nebudete spát, nebudete jíst, budete neustále na veterině, vytírat byt, čistit počůrané postele, posrané podlahy, sousedi se na Vás budou dívat divně a jako bonus se k Vám dostanou většinou totální magoři, kteří absolutně nevědí, co je to socializace. O tom, že psů, kteří potřebují pomoc je stále víc, ale i o tom, že tohle prostě někdo dělat musí.
Dokonalá útlá knížka, doplněná krásnými ilustracemi.
Koupí přispějete opuštěným a týraným psům.

11.09.2020 5 z 5

Pornografie aneb Provokující nahota Pornografie aneb Provokující nahota Radim Uzel

(SPOILER) V první řadě musím zmínit, že tato kniha je skvost a je vyjímečná především tím, že se jedná o jedinou knihu od pana Uzla, která je psána pro lidi, ne o doktorskou studii, takže zde nečekejte nějaká šílená čísla a statistiky.
Tahle kniha je především lidským pohledem - se kterým rozhodně ne každý bude souhlasit na dnešní pornografii. Protože co to tedy vlastně ta pornografie je? A je v dnešní době normální, že nahá těla a lidský proces rozmnožování je nechutný, pro některé až za hranicemi a nepřístupný mládeži, zatímco vraždění, mučení, hektolitry krve a násilí jsou všude kolem nás v pořádku? Je opravdu tak strašně nechutné to, když děti spatří při milování své rodiče? Kniha je rozdělena na několik kapitol, z nich každá má co říct - pornografie v číslech, v historii, pornografie a antisexualismus, pornografie a paragrafy, pornografie a katolíci, cenzura, ženský antipornografický boj a další.
Hezky jsou tu popsané případy osidlování domorodých kmenů katolíky, kteří po ženách házeli šátky, aby se zakryly a ty jim následně řekli, že něco tak vyzývavého si před mužem na sebe nikdy nevezmou.
Dále je zde zmíněno že pornografie a sex patří k životu stejně jako jídlo nebo city. Pokud se jedná o milostný romantický film, kdy je stejně jasné že hlavní postavy spolu mají sex, je vše v pořádku, ale v momentě kdy by byl jejich akt moc reálný už se jedná o pornografii a ta je přece nepřípustná. Nutno podotknout, že dle našich zákonů o pornografii je pornografie vlastně všude kolem nás, protože i obyčejnou pusu na veřejnosti si někdo může vybavit jako neslýchanou sexuální provokaci a může to nahlásit na policii. V této souvislosti jsou zde popsány i zákony v USA nebo Polsku, kde se vše ještě hodně liší.
V neposlední řadě se tady pan Uzel pustil do samotného stvoření Adama a Evy, protože pokud Bůh nechtěl aby se Tito dva tvorové rozmnožovali, tudíž konali pornografii, proč byl tedy Adam stvořen s penisem a Eva se vším vybavením včetně vnějších a stydkých pysků? Dává to smysl? Samozřejmě že nedává, neboť dle věřících se mohou nejspíše rozmnožovat jen andělé a o tom my normální smrtelníci víme úplné kulové.
Další věc je, že dnešní společnosti nevadí se dívat na dokumentární filmy, kde se rozmnožují zvířata, ale když se podíváte na porno, jste dle některých lidí méněcenní. Opak je ale pravdou. Porno je v dnešní době naprosto přirozená věc, která je dokonce doporučována lidem, kteří jsou unavení, trpí stresem, nebo mají problémy ve vztazích.
Porno totiž z nikoho ještě vraha neudělalo, což se o filmech s vraždící tématikou říct nedá. Takže? Co z toho plyne? Porno je neškodné, dokonce společnosti přínosné - a nejen psychologicky, ale i finančně.
Tahle kniha je uceleným pohledem na věc, a hodně lidem se nejspíše bude příčit. Já jsem z ní ale nadšená a jsem ráda, že ji mám konečně ve sbírce.

17.07.2020 5 z 5

Šesté zastavení Šesté zastavení Linda Stasi

(SPOILER) Bože! Pardon, ale tohle je nejspíš kniha, která dostane letos titul "největší slátanina roku". Že se nebude jednat o žádný zázrak mi mohlo napovědět už to, že jsem ji novou koupila ve výprodeji u Dobrovského za 29,- Kč z původních 399,-. Omlouvám se všem, kteří tuto knihu četli a líbila se jim, ale ne, ne a zase ne. Na přebalu knihy se píše že je srovnatelná s knihami Dana Browna - opravdu nevím kdo si tohle troufl napsat, ale budiž. Jediné co se téhle knize nedá upřít je čtivost, protože i přes velký počet stran se čte výborně. Spoiler:
Tato kniha je o reportérce, která se vydala k soudu s nejnebezpečnějším teroristou na světě, kvůli kterému zasedá mezinárodní soud a cestou do soudní síně si ji tento Demiel vybral a políbil, čímž se stala vyvolenou, protože se později dozví, že je to naklonovaný Syn Ježíše z jeho krve a ona má za úkol dokázat to. A tak se vydává na útěk a na vlastní pěst pátrá. Nakonec zjistí, že vše je pravda, že Demiel je skutečně Syn Syna, ale nemůže to dokázat, protože na lahvičku s Ježíšovou krví stoupla. Do toho všeho sem autorka vsadila historické linky Templářů a Katarů, sem tam se objeví i Hitler a ve finále Vás nečeká ani žádný wau konec. Za mě rozhodně ne.

17.07.2020

Zimní sestra Zimní sestra Megan Collins

Thriller, který má krásnou obálku, skvělou anotaci, ale už méně dobrý obsah. Kniha je čtivě napsaná, stránky otáčíte jednu za druhou, ale příběh je vcelku jednoduchý o 6 postavách. Zmizelá a posléze zavražděná sestra, její přítel Ben, se kterým se vídala tajně, jelikož jí to matka zakázala, matka, která pojmenovala svou dceru Persefona podle legendy a řídí se tím vlastně i v reálném životě, která je chladná a k dceři defakto nemá vztah. A do toho její mladší sestra a pár vyšetřovatelů, kteří stále i po 16 letech hledají pravdu.
Pro nenáročné čtenáře bude tahle kniha možná překvapivým kouskem, pro náročnější, kteří jsou zvyklí číst psychologické thrillery je tahle kniha takovou jednohubkou, kde už od poloviny knihy víte kdo je vlastně vrah - a není to zahradník! :D, ale přesto si jí rádi přečtete, protože je dobře napsaná.

06.07.2020 2 z 5

Memento Memento Radek John

za mě nestárnoucí kniha, která má s nynější dobou víc společného, než by se mohlo zdát. Hlavní vypravěč Michal je sice narkoman prvního kalibru, ale zároveň je to taky člověk. Člověk, který utekl od despotického otce, zamiloval se do Evy, která je taky feťačkou a už to jelo.. vykrádání lékáren, vězení, vaření pervitinu doma, pak zase vězení, psychiatrická léčebna a v neposlední řadě nemocniční lůžko se zanícenými žílami a vředy všude po těle, bezmoc a halucinace. Tohle všechno v téhle knize je a i když je psaná velmi milým jazykem, je to vlastně mnohem náročnější než nějaká příručka o tom jak se vyhnout drogám.
Radek John v téhle knize podal svědectví narkomanů "jinak", jejich vlastním vyprávěním a rozhodně se to povedlo. Knihu jsem četla několik let zpět, ale v té době jsem ji jen prolítla. Dneska ji musím hodnotit o mnoho lépe, protože jí mnohem víc rozumím

06.06.2020 3 z 5

Krysy Krysy James Herbert

milá oddechovka, která umí udržet napětí na jedno odpoledne. Téma zmutovaných krys vs.lidi tady bylo xkrát, ale tohle je podle mě přece jen něčím jiné, možná trošku jiným stylem vyprávění a ladění spíše do povídek jednotlivých postav. Celkově se mi to líbilo a přečetla jsem knížku asi za 2,5 hodinky.

31.05.2020 3 z 5

Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

Jak to napsat jednoduše - typická “kotletovka”. Pokud Vám nevadí sex, krev, vraždy a hodně ujeté zápletky v podobě řádění sexuálních démonů, je tohle přesně to, co potřebujete. Je to jednoduché, nenáročné a se skvělým humorem, který je prostě typický. Občas si říkám kam Kotleta na ty nápady chodí, ale vše do sebe vždy skvěle zapadne. Říká se že Kotletu musíte bud´ milovat, nebo nenávidět. A mě rozhodně baví. ????

27.05.2020 3 z 5

Mega hustej nářez Mega hustej nářez František Kotleta (p)

Závěrečný díl nářezu - mega hustej nářez, název naprosto sedí v obsahem knihy. Kromě Jana Bezzemka, jeho přítelkyně Petry, která lítá na začátku se Sangot někde ve vesmíru se na scénu dostává i postava Uhříka.. upíra, o kterém si Jan myslel že zemřel, ale ze kterého se díky atomové bombě stalo nezastavitelné vraždící monstrum, které mají všichni rádi.
Válka o zemi s Kartany pokračuje a když už si Jan myslí že má spojence v podobě oiwu, zjistí nakonec že věřit se nikomu opravdu nemá.
Válka, boj, krev, beznaděj i naděje, hromada sprostých nadávek, lítajících těl atd.. ale je to k**va dobrý ????❤️

27.05.2020 4 z 5

Všichni dospěli Všichni dospěli Jami Attenberg

Nenáročný román, který podle obálky vypadá jako typická slaďárna pro ženy, ale není tomu tak. Tohle je spíš takové přímé, ze života hlavní postavy, kdy všichni okolo jí žijí svoje životy a ona se na to dívá se zhnusením. Nic, co by člověka nějak extra překvapilo, ale jako oddechovka na jedno odpoledne mi to přišlo fajn. Někomu nemusí sednout styl psaní, ať už nespisovná čeština, sprostá slova nebo erotický děj, ale já si myslím, že tohle je velmi neotřelé. A hlavně - hrdinek jako je Andrea je kolem nás si myslím hromada, jen si to neuvědomujeme. Knížce dávám 3 hvězdy za to, že když už se mohl příběh rozjet, tak toho autorka nevyužila, což je škoda, a celé je to takové vlastně na vlně že čekáte co bude dál. Ale jinak? Líbilo.

22.03.2020 2 z 5

Kočár do Vídně Kočár do Vídně Jan Procházka

Krátká, ale velmi povedená novela, která se drsná a krásná zárověň. Celý děj se odehrává v hlubokém lese, z čehož na Vás padá tíseň, ale stále čekáte zda se Krista zachová správně.
Přes malý počet stran se jedná o velmi dobře zpracované drama, které je určeno rozhodně pro náročnější a zkušenější čtenáře.
Stejnojmenný film je též výborně zpracovaný.
Hodnocení: 8/10

Dívka beze jména Dívka beze jména Lynne Barrett-Lee

Skutečný příběh dívky, která byla unesena od rodiny a pohozena v lese. Člověk si ani nedovede představit co tahle malá holčička musela zvládnout a co všechno zažila. Kniha popisuje její strastiplnou několika letou cestu, kterou zažila až ke zdárnému konci, kdy se dostala z Kolumbie do skutečné rodiny a kde poprvé v životě získává plnohodnotnou práci.
V současnosti je skvělou babičkou a směje se tomu, že jejich rodina je taková “opičí” :) Knížka je skvěle vyprávěná dcerou Mariny, která jí k sepsání téhle knihy vlastně donutila a zhltnete jí ani nevíte jak.
Velmi zajímavé, milé a přesto drsné vyprávění, kde si člověk uvědomí, co vsěchno jsme pro přežití ochotni udělat.
Hodnocení: 10/10

Jedenáct minut Jedenáct minut Paulo Coelho

Knížka 11 minut od Paula Coelha se může zdát někomu kontroverzní, až nepřijatelná.. Já ji ale už roky miluju, ihned po 1.přečtení jsem věděla že to bude další má oblíbená z jeho rukou.
11 minut pojednává hlavně o tom, zda je opravdu podstatou lásky jen fyzické potěšení a orgasmus, jelikož průměrný milostný akt na světě trvá cca 11 mnut.

Celý příběh nám vypráví hlavní hrdinka, která se rozhodla být tanečnicí, ale po tom, jaké podmínky jí dali, se rozhodla že se bude raději živit jako prostitutka, jelikož si chce našetřit na statek, kde chce žít.

Knížka hovoří o lásce, o intenzivním vztahu těla a duše, o snech a o prostituci a o tom, jak vše to jde dohromady.
Hlavní hrdince se ale změní život v momentě, kdy nastoupí na svatojakubskou cestu, která protíná Ženevu. -čtivé, milé, k zamyšlení..

12.03.2020 4 z 5

Pátá hora Pátá hora Paulo Coelho

Pátá hora je dle mě knížka, kterou by lidé měli číst hned po Alchymistovi. Putování proroka Eliáše, který následuje Hospodina a přesto vlastně nevěří, že vše co dělá je správné. Po velkém životním obratu se Eliáš s Hospodinem defakto “pere” a odmítá dělat co mu vzkáže anděl. Až nakonec sám pochopí, že tohle je přesně to, co po něm Hospodin chce. Ne tupé následování, ale odhodlanost a přesvědčení sebe sám, že to co dělám má smysl a dělám to za nějakým účelem.
Kniha plná filosofie (jak jinak), moudrých myšlenek (jak jinak), ale především milý lidský příběh, který je sice zasazen do kulis křesťanství, ale nikomu nic nevnucuje. Milé pohlazení na duši, ze kterého si každý rozhodně něco odnese.
Pád města Akbar a Eliášův příběh se totiž sice odehrává stovky let v minulosti, ale při čtení máte pocit jako by se to dělo teď. Protože se mění sice doba, ale přemýšlení lidí zůstává v základu stejné.

Elena to ví Elena to ví Claudia Piñeiro

Elenu jsem si mohla vybrat v rámci spolupráce od Bety a nemůžu říct, že by mě její anotace nezaujala, nicméně jsem si řekla, že pokud se k ní mám dostat, tak se to stane tak nebo tak. A ejhle, koukla na mě v knihovně a už jsme šly spolu domů. Tahle kniha rozhodně není jednoduché čtení. Dcera dle celého okolí spáchala sebevraždu a nechala tu svou matku s roztroušenou sklerózou, která v situacích, které jí omezují život vzpomíná na jejich vztah. Ten rozhodně nebyl ideální, ani láskyplný a kniha je vlastně hodně studené a přesto strašně osobní čtení. Soucítíte s Elenou, na druhou stranu umí ta ženská lézt pěkně na nervy. Elena se ale nechce smířit s tím, že by její dcera spáchala sebevraždu, už jen proto, že byla nalezela ve zvonici kostela za bouřky a za bouřky nikdy ven nevycházela. Aby celou tuhle situaci rozlouskla, setkává se po letech se starou známou a my tak sledujeme příběh tří žen z úplně jiných kategorií společnosti. Elena to ví je novela, která sice není stránkově nijak rozsáhlá, to jí ale neubírá na dramatu a autentičnosti. Rozhodně nečekejte oddechovku, ale pokud máte chuť na něco těžšího ze současné světovky, vřele Elenu doporučuju.
Moje hodnocení: 8/10

08.08.2024 4 z 5

Deus ex machina Deus ex machina Ferdia Lennon

Deus ex machina je kniha, po které bych normálně asi nesáhla, kdyby mi nebyla nabídnuta v rámci spoluprácea kdyby mi Jirka Ondera z Bety sám nenapsal, že se jedná o zajímavou knihu a číst ji rozhodně bude. Řecko a Řím jsou období, která mě nikdy za srdce nechytla. Tím nepopírám jejich význam, ale už na škole jsem data a jména z téhle doby nesnášela. "Machina" je ale přesto kniha, která mě zasáhla a která přináší příběh Gelóna a Lampóna v takové podobě, že Vám přirostou k srdci. Jedná se o příběh plný přátelství, laskavosti, překážek a jejich řešení. A jsem jsem strašně ráda, že se mi tahle kniha dostala do rukou. Tohle období a primárně syrakúsy mám teď o něco radši.
Moje hodnocení: 9/10

18.07.2024 4 z 5