Arlenka komentáře u knih
Knížka se dobře čte, kdy první půlka retro ohlédnutí na vztahy na základní škole a s tim spojené oblíbené věci v té době, je navnazení na druhou polovinu knížky, jak to tedy bude pokračovat dál, když hlavní aktéři dospěli, ale tam to nějak začíná pokulhávat a najednou je konec. Diky tomu z knihy mám spíše vlažný dojem.
Rozmanité příběhy z každodenního života na ostrově Korfu. Kdo někdo v Řecku byl tak ho čtení baví a přikyvuje a vzpomíná. Nic náročného, na dovolenou či oddech fajn.
Knížka pro mě provoněná drsnými kopci i dobrou kávou či levandulovou Provance, ikdyž zpočátku pomalé tempo mi nevyhovovalo, tak mě postupně pohltilo jako hledání lanýžů a vývoj okolo hlavních postav Luciena a Martina. Čtení pro mě vhodné na dovolenou strávenou aspoň v horách či v lese, které umocní zážitek ze čtení. Dala bych si kousek lanýže :-)
Fotograf z Osvětimi je další z důkazů, co dokáže zlo skrze lidi. Člověk, když to čte a představí si, že to není jen bizardní vymyšlený příběh, ale skutečná minulost, tak se chvěje při každém řádku. Když jsem knížku dočetla a musím přiznat, že ikdyž jsem o tématu holokaustu dost slyšela, četla, viděla, tak jsem se opět bohužel dozvěděla další nové hrůzy, co se v Osvětimi a v podobných táborech konaly a jak vůbec fungoval tábor z pohledu vězně, který tam přežil tolik let. Nenacházím vždy pak slova a cítím jen neskutečnou lítost, zlost, smutek, respekt a i vděčnost za ty, co se snažili i tam dělat odboj a porazit tu hrůznou spalovací pec....ty fotky, oči lidí, příběhy budou zase ve mě nějakou dobu znít a je potřeba si to čas od času připomínat....
Představa, že kontroluji 94 popravených a najdu 95, mě moc neláká, ale zlákal mě děj této knížky nakonec natolik, že ač velmi nachlazená a unavená jsem musela knížku dočíst do noci, abych věděla jak dopadne :-) Velmi příjemně napínavé čtení, kde se mnich Cadfaeal a Hugh předhání ve své chytrosti, lstivosti.
Knihu jsem si přečetla po shlédnutí filmu Teorie všeho a musím říct, že kniha mi dala mnohem víc náhled na kontrasty života Stephana a Jane, génius, který ale byl handicapovaný a potřeboval pomoc okolí, ke kterému se ale často choval se sobectvím a nadřazeností, a hlavně ke svým nejbližším. Bylo to poutavé čtení a kdo se zajímá o život Stepahana Hawkinga, měl by si přečíst i tuto knihu.
Já se do knížky dostávala pomalu, ale o to intenzivněji jsem se začítala, až jsem poslední dva dny málem četla bez dechu. Možná pro muže přeslazené, ale pro duši ženy, to co si většinou vysníváme - kouzelné uličky Paříže, vůně čokolády a úchvatné chuť a v tom dojímavý příběh nešťastné lásky, která zrodí lásku novou. Mám chuť na horkou čokoládu od Thieriho a Paříž non?
Knížku jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě a jsem moc ráda a spokojená. Kdo má rád knihy, příběhy tak knížka ho musí pohladit po srdci a k tomu ještě navrch svoboda, čistota žití skotského venkova. Těšila jsem se na každou stránku čtení, snění.
Pokud člověk chce někoho kritizovat, měl by znát všechny pohledy na tuto osobnost a Stalin k tomu přímo vybízí. Nechci ho právě soudit, ale ikdyž je kniha psaná jeho dcerou mnohdy nepřehledná množstvím jmen rodiny či událostí, tak se z toho dá vyčíst, jak osud celé rodiny kolem Stalina byl tragický, smutný a možná díky jeho naslouchání manipulativních lidí, kteří si kolem něho dokázali udělat vakuum a odizolovat ho od normálního světa a díky nim nedůvěřoval nikomu. Zajímavý pohled na Stalina, jeho rodinu, tuto dobu, ikdyž z pohledu dcery může být hodně ovlivněný nebo naopak velmi upřímný...
Autorka průvodce K. Šedá je nevšední osobnost, kdy to dokazuje nejen tímto projektem, ale mnoha dalšími, které mě vždy velice zaujmou ( Kateřina Šedá 1977, Jmenuješ se Josef Šedý atd) a jelikož jsem dlouhá léta pracovala přímo v Bronxu na Francouzské, tak jako bych mnohé věci viděla ze svého života a hlášky slyšela od obyvatel této části (jednou jsem se zeptala, proč naší organizaci nikdy nevykradli auto či nepoškodili a oni na to, to víte paní, jak my víme, že to není naše či někoho z rodiny, tady to máte v bezpečí ...) Tímto průvodcem se dá na danou "vyloučenou" lokalitu dívat jinýma očima, pokud člověk trochu chce.
Krásný příběh, kdo má rád cestování a svobodu s tím spojenou, ale i určité omezování sama sebe za cenu poznávání nového, krás přírody, to vše se zde najde a navrch se pomalu rozvíjející napínavý příběh v pozadí, který zapříčinil, že jsem knížku dočetla za dva dny :-)
Podivným způsobem psaná, podivným způsobem vtáhne do děje a už nepustí a tím, že jsem z okolí Brna a na Špilberku a kasematech jsem byla, tak o to zajímavější čtení a atmosféra. Postavy velice dobře zpracované, že se stanou člověku blízké.
Čtivé, trochu pro mě zdlouhavé, až konec byl svěžejší, a pokud člověk moc nepřemýšlí nad tím, jak by bylo možné, aby jeden z hlavních podezřelých z takového případu sám tento případ vyšetřoval, a agentka zkušená ze CIA zadržela informace jen z důvodu vztahu s podezřelým...tak je to příjemné čtení.
Pro mě je tato knížka vzpomínkou na uspávání moji maminkou v dětství, jak ji četla a vždy mi bude srdeční záležitostí.
Kniha se čte rychle, s úsměvem, pozitivní nadhled a humor jsem našla, tak pro mě splnila mé očekávání a už se těším, až si přečtu pokračování, jak to s dvojčaty jde dál :-)
Tématika ztráty pameti není moje oblibene, ale musím říct, že pojetí v této knize je tak poutavé, že jsem chtěla pořád číst dál a dál, sic chvílemi to už bylo zdlouhavější. Ale kniha mě donutila se zamyslet, co bylo před deseti lety a jak bych se na svůj současný život dívala s tehdejším pohledem. Někdy by jsme každý trochu potřebovali ránu do hlavy...
Jsem ráda, že jsem díky této knize poznala, co to je být "sicilián-ka" ikdyž vědět, nepovědět. To by se naší české nátuře někdy hodilo. Trochu pro mě pomalejší začátek, ale pak mě příroda, atmosféra a příběh Toscy vtáhli a už jsem popoháněla Toscu ať vypráví.
Pro me velice citlive, zajimave zpracovana zidovska otazka s jinym pohledem nez obvykle na to, co mohli prozivat ti, co prezili holocaust v jine"bezpecnejsi" zemi...Na to jak je knizka objemna, tak se rychle cetla.
Knížku jsem dostala jako svatební dárek a četli jsme ji s manželem na líbánkách a tak k ní mám citovější vztah než možná je její vlastní hodnota, ale mě velice pobavila a ikdyž některé věci se už opakovaly, tak se k ní ráda vracím.
Velice zajímavě psaný životopis našeho "pana"cestovatele a hlavně jeho zážitky z cest mě bavily tak, že jsem se vždy těšila až usnou mé děti a budu moc večer zas číst.