Arsi007 Arsi007 komentáře u knih

Matčina volba Matčina volba Samantha King

Příběh sám je hodně předvídatelný, stylistika i dialogy jsou velmi amatérské a někdy je vám z nich až trapně ???? Zhruba třetina textu mi přišla jen jako vycpávková, popisná omáčka, která kolikrát vůbec nebyla k věci. Přeskakovala jsem snad každý druhý odstavec.

Holt není každý den posvícení a co jednomu sedne, druhého nezaujme. A naopak.

03.12.2020 2 z 5

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Zajímavé jsou zde kulturní rozdíly, které ať chcete nebo ne na vás při čtení hodně dolehnou. Přehnaná, až náboženská úcta ke starším členům rodiny a naopak jejich lhostejnost a tupá nadřazenost vůči mladším je do očí bijící a vy máte kolikrát co dělat abyste nezačali křičet.

Jestli jste se jako já obávali, že bude příběh až moc prodchnut politikou a vzhledem k nulovým znalostem historie afrických zemí se budete ztrácet nebo dokonce místy nudit, tak nemusíte. Politika je do příběhu zasazena vcelku okrajově ale věcně.

Je tu však jedna skupina lidí, kterým nedoporučuji knihu číst. A to jsou těhotné ženy. Není zde popsáno žádné mučení nebo týrání dětí, ale psychicky může být příběh pro nastávající maminky opravdu hodně silný a raději bych s ním počkala až po šestinedělí, kdy se hormony trošičku uklidní :-)

03.12.2020 5 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Ze začátku mi dávala zabrat přímá řeč. Dialogy mi přišly hodně toporné a na sílu. Takhle prostě v reálu nikdo nemluví. Zápletka a atmosféra ale byla tak dokonale dech beroucí, že jsem to v půlce přestala vnímat.

Některé scény jsou ale opravdu hodně brutální a pro čtenáře, kterým nedělá dobře číst o různých mučících praktikách to může být i těžko zpracovatelné.

Místnost s hvězdičkama mě natolik odrovnala, že jsem na chvíli přestala číst a udělalo se mi až fyzicky špatně. Na tuhle scénu (přitom zde nebyl žádný popis, ale čtenář si lehce domyslel co se tam dělo) už bohužel asi v životě nezapomenu a jen doufám, že se něco podobného nebude v sérii opakovat. Na mě už to bylo moc.

Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Na rozdíl od Šelmy je zde méně akce v terénu a vyšetřování je spíše zaměřeno na zvláštní vědecké postupy, kterými Theo postupně odhaluje totožnost sériového vraha. Vzhledem k delikátnosti zločinů, kterých se vrah dopouští jsem za to osobně velmi ráda. Číst o zneužívání dětí je pro mě (ostatně jako asi pro každého rodiče malého dítěte) velice psychicky náročné.

Sám Theo prošel ve svém vývoji velkou změnou a z mnohdy zbrkle jednajícího profesůrka se stal místy až chladnokrevný detektiv, který se snaží potlačit pocity viny. To mi přijde jako velká škoda.

Důležitou roli hraje v tomto příběhu i politika a pozadí vyšetřovacích federálních skupin, jejich vzájemné propojení, korupce apod. Místy mi to připomínalo až špionážní thriller. Vše je zde ale opět srozumitelně vysvětleno a neztrácíte se.

Oproti podobným titulům má jak Šelma tak i Hračkář pozvolnější tempo. Zápletka je jednodušší a v podstatě je kladen důraz na novátorské vyšetřovací metody než na akci samotnou. To ale neubírá na atraktivitě. Naopak je to příjemná změna. Kniha se čte velice rychle a jde o ideální jednohubku na víkend.

Popravčí Popravčí Chris Carter

Oproti prvnímu dílu, který mi přišel temnější a krapet napínavější byl samotný příběh naopak více propracovaný a oceňuji i vedlejší dějovou linku, která nakonec vše propojí a dokončí.

Její život v očích panenky Její život v očích panenky Ingrid Desjours

Bylo to čtivé, vnitřní pohnutky psychopatky byly vykresleny opravdu působivě. Proč byl ale Marc, policista vyšetřující případ takový sexistický, neurvalý a nesympatický hovado to mi prostě hlava nebere. Omlouvám se autorce, ale touhle postavou podle mě knížku pohřbila a zařadila jí mezi průměrné thrillery.

Co se týče dech beroucího závěru tak myslím, že každý pozorný čtenář, co má už nějaký ten thriller za sebou musel díky mnohačetným náznakům už dopředu tušit, ne-li přímo vědět, co se děje a jak to celé vlastně je. Takže pro mě se opět žádné extra překvapení nekonalo.

Musím ale vypíchnout hnus, správně necitlivě, ale věcně popsané scény znásilnění, mučení a sexu obecně, které ve vás vyvolávaly veliký odpor. U jedné scény jsem měla opravdu co dělat, aby se mi žaludek zvedl o trochu méně než je zdrávo.

Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Vrah totiž nechává v tělech obětí předměty, které jim působí neskutečnou agónii.

Co se samotného zpracování týče tak opět mi při čtení lezl na nervy způsob, jakým autor shrnoval dosavadní fakta a čtenářům polopaticky vysvětloval nevyřčené, ale zato naprosto jasné souvislosti. Místo aby Carter nechal na čtenáři ať si sám dá vše dohromady, tak se na to hlavní postavy zeptal buď jeho parťák Garcia nebo jejich kapitánka. Tím z obou ale nezáměrně udělal naprosto neschopné hlupáky, kteří nic nechápou, ničemu nerozumí a pořád se všemu diví. Doufám, že v dalších dílech už se toho autor vyvaruje. Nebo to alespoň nebude dělat tak často.

Ochutnávačka Ochutnávačka V. S. Alexander

První třetina knihy mě vůbec nenadchla. Četla se dobře, ale v podstatě se nic moc nedělo a autor vše až moc natahoval. V polovině už to začalo být konečně zajímavé a poslední třetina mi vzala dech. Velmi oceňuji, že i přes rozvláčný začátek se pořád děj přesouval jinam, což ve finále pomohlo dynamice celého příběhu. Co mi ale postupně začalo vadit bylo až nereálné štěstí v neštěstí hlavní hrdinky Magdy. Tolikrát se dostala do beznadějných situací, ze kterých zázračně vyvázla až to začalo být klišé. Kdyby to skončilo trochu jinak knize by to dodalo na kvalitě.

Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Způsob vražd, vyšetřování, rozuzlení.. to vše bylo opět na plný počet hvězdiček. Co mě ale zas a znova vytáčelo (a už mi to opravdu leze krkem) je dělání ze čtenářů blbce. Nezlobte se na mě, ale že vyšetřovatel vražd Garcia neví co je Roschachův test to je už na pováženou. A to všechno jen kvůli tomu, aby autor vyzdvihl Huntera a ukázal, že on to ví a objasnil tak čtenářům co to je. Podobných situací tam bylo nespočet. Přitom by stačilo kdyby vysvětlení nevkládal autor do úst postavám, ale psal je mezi řádky. O neustále naštvané, arogantní a protivné kapitánce raději nemluvě. Obrovským osvěžením byla konzultantka Alice.

Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Rozuzlení bylo pro mě ze všech dílů zatím nejoriginálnější a napětí se ke konci dalo opravdu krájet.

Sněžná slepota Sněžná slepota Ragnar Jónasson

Jako rychlovka na víkend při dlouhém zimním večeru u krbu dobrý. Ale dechberoucí kniha opravdu není ani za mák a postavy jsou tak plitké a povrchně napsané, že není moc šance si některou z nich zamilovat. Takže vám je v podstatě jedno, jak to dopadne, protože vám nikdo nepřirostl vyloženě k srdci. Ale čte se poměrně rychle. Pokud máte rádi komornější detektivky, které jsou realistické, bez neuvěřitelných zápletek a rozuzlení směle do ní. Ve zkratce neurazí, nenadchne.

03.12.2020 2 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Kniha se četla velmi rychle. Má velká písmena, krátké kapitoly a napětí by se dalo krájet od začátku do konce. Úplný závěr byl neskutečný. To jsem vážně zalapala po dechu a musela se i nahlas pousmát.

Měla jsem od začátku teorii, která se naštěstí nepotvrdila. I když to k ní směřovalo opravdu až do úplného rozuzlení. Nižší hodnocení tady moc nechápu a doporučuji se jím nenechat odradit. Pro fanoušky Stranger things nutnost. Má to podobnou atmosféru.

Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

Kdo by čekal strhující thriller tak bude zklamán. Jedná se spíše o psychologický román s prvky napětí. Místy jsou zde i opravdu vtipné pasáže, kdy jsem se smála nahlas.

Konec mě poněkud překvapil, ale bohužel ne v dobrém. Autorka podle mě měla finále vygradovat o dost víc a nenechat ho takto jednoduše vyplynout. Popravdě jsem čekala závěrečný zvrat. Nedočkala jsem se.

Zloba Zloba Chris Carter

Autor Zlobu píše trochu jiným stylem než své předchozí knihy a nutno říct ještě, že tak. Kapitánka i Garcia se mi tak ,,přejedli" že se mi do dalšího dílu moc nechtělo. Pokud bych totiž měla autorovi něco vytknout jsou to obyčejné vycpávkové dialogy, které psát prostě neumí a působí hodně nereálně a strojeně.

Děj se v tomto díle přesouvá do sídla FBI a díky společné minulosti Huntera a sériového vraha, možná nejhoršího vraha v dějinách usa se příběh stává napínavějším a zajímavějším.

Za mě zatím jednoznačně nejlepší díl série a jen doufám, že autor bude v podobném stylu psát dál.

03.12.2020 5 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

První díl ze série se soukromým detektivem Davidem Parkerem a troufám si říct, že pro mě i poslední.

Námět byl zajímavý a vůbec celé vyšetřování bylo čtivé, ale bohužel hlavní hrdina mi vůbec nepřirostl k srdci a bylo mi v podstatě jedno, co s ním bude. Nehledě na jeho těžko uvěřitelné štěstí, díky kterému se dostal i z naprosto patové situace.

Děj byl místy opravdu hodně překombinovaný, což mi ke konci dělalo trochu problém, protože mi splývalo víc věcí a jmen najednou a byl v tom trochu zmatek.

Na trhu jsou mnohem propracovanější detektivky s prvky thrilleru. Proto doporučuji jen občasným, nenáročným čtenářům.

Devět dní Devět dní Zuzana Strachotová

Na úvod se přiznám, že se rozhodně neřadím mezi přední fanoušky. Styl psaní je velmi svižný a čtivý, ale na můj vkus autorka jde moc po povrchu a chvílemi to vypadalo jakoby vám vypadlo pár stránek nebo autorka text záměrně zkrátila, aby nebyl tak dlouhý. Vzhledem k názvu jsem si osobně myslela, že celá kniha bude jen o těch devíti dnech, které spolu oba strávili. Což by vůbec nebylo od věci, protože já bych důslednější rozvinutí jejich vztahu ocenila.

Další část byla hodně akční a napsaná lépe něž ta první. Každopádně i tady mi některé scény přišly až moc přitažené za vlasy.

Na další díl se v nejbližší době nechystám. Každopádně oceňuji, že jde o dílo české autorky, která má podle mě velký potenciál.

Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

Od první třetiny jsem si byla jistá, že vím, kdo je vrah. Óoo jak jsem se mýlila. Zatím mě žádný díl nepřekvapil tak jako tenhle. Závěrečný obrat byl velmi nečekaný a srdce se mi rozbušilo takovým tempem až mi málem vyskočilo z hrudi.

Jak už je ale u Cartera zvykem, přímé řeči byly opět prkenné. Čím dál víc si však říkám, že to zčásti musí být překladem a že v aj to zní lépe, protože při každém rozhovoru jde kvalita psaní rapidně dolů. Vzhledem ke zbytku jsem ale více než ochotna toto pominout.

03.12.2020

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Čekala jsem další průměrný thriller s predvídatelnou zápletkou. Nakonec musím s nadšením říct, že šlo díky četným hororovým prvkům o nadprůměr a vřele doporučuji.

Co mi ale trochu kazilo dojem bylo nesmyslné rozhodnutí Leonory, že na rozlučce i po první noci zůstane a její neustále ohlížení se na to, co by na to řekli ostatní. Být to na mě tak hned ráno startuju auto a jedu!! Kdyby autorka do příběhu přidala například sněhovou bouři dávalo by to asi větší smysl. To se ale už rýpu v maličkostech.

Hledá se doprovod! Hledá se doprovod! Sophia Money-Coutts

Přesto, že jde v podstatě o ohranou písničku již x krát sepsanou tak díky sarkastickému smyslu pro humor bylo pro mě čtení opravdová oddechovka se vším všudy.

Vážnější rodinné problémy dávaly příběhu větší nádech opravdovosti. Rozhodně nejde o přeslazenou romanťárnu, ale o vtipný příběh s dobrým koncem po všech stranách, který ale nebyl nijak klišoidní, díky čemuž ode mě kniha získává další hvězdičku navíc.

Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

Jako všechny předchozí díly je i tento velice dobře propracovaný, co se týče zápletky, popisů vražd a rozuzlení. Budu se ale bohužel znovu opakovat, protože přímé řeči jsou tak amatérsky napsané, že se mi z toho chce brečet. Prostě... proč?? Takhle nikdo nemluví..