Arsi007 komentáře u knih
Námět dokonalého protějšku na zakázku je velice originální a při správném uchopení má určitě našlápnuto hodně vysoko.
Přiznám se ale, že jsem se v první třetině knihy docela ztrácela. Častá retrospekce bez jakéhokoliv naznačení byla mnohdy velmi obtížná pro správnou orientaci v ději.
Kdo je Laila, respektive koho má představovat ovšem bylo jasné téměř od začátku. A to je podle mě trochu chyba. Kdyby hlavní zápletkou bylo právě postupné odhalování její identity bylo by to napínavější a troufám si říct, že pro průměrného čtenáře i lákavější.
Poslední část zato byla napsána neuvěřitelně čtivě a šlo o thriller s velkým T. Stránku napětí má autor opravdu zmáknutou na jedničku a doufám, že jeho další počin bude celý v podobném nervy drásajícím duchu.
IG: @hanybooks
(SPOILER) Bohužel pro mě jsou Tiché roky průměrným společenským románem okořeněné tajemstvím, které je ale od půlky knihy vyzrazeno a pak se „jen“ vezete na vlně odhalení, které je na spadnutí.
Asi nebudu jediná, když se přiznám, že konec mě opravdu naštval. V podstatě celá poslední část k němu spěje a když už „to“ přijde tak to autorka zcela bez skrupulí utne. Obecně takové konce nemám ráda, protože mi to přijde jako takový maličkatý podraz na čtenáře. Ale to je asi jen můj osobní problém. Věřím, že někdo to může naopak milovat, protože mu to dává větší prostor k tomu si závěr domyslet podle svého.
IG: @hanybooks
První polovina byla velmi čtivá, dalo by se říct i svým způsobem napínavá a vás čím dál tím víc zajímalo, jak to všechno vlastně bylo.
Bohužel ve druhé polovině, nebo spíše poslední třetině se z Elišky stala tak nesympatická osoba, že jsem měla co dělat, abych se k příběhu vždy vrátila a neodbíhala od něj k jiným, rozečteným knihám. Chápu, proč se z ní stalo to, co se stalo. Dává to v podstatě smysl. Ale když vás neskutečně irituje hlavní postava, okolo které se vše točí tak je opravdu těžké udržet při čtení pozornost, být stále ve střehu a uvnitř dění a zároveň si to užít.
Úplný závěr, který nutí čtenáře se zamyslet velmi oceňuji.
IG: @hanybooks
Postupně spatřujeme změny postojů i chování všech tří členů rodiny a i když s nimi v ledasčem můžeme nesouhlasit jsou pro čtenáře tak skuteční, že stejně budou mít naše sympatie. Celý příběh je v podstatě založený na neschopnosti komunikace, nedorozuměních a domněnkách, díky kterým si k sobě nemohou hlavní aktéři vzájemně najít cestu.
Opravdu jsem se do knihy zamilovala. Ale proč dávám hvězdičku dolů a co mě neskutečně, ale opravdu neskutečně štvalo byla absence uvozovek u přímé řeči! Vůbec nerozumím tomu, proč tomu tak bylo. Jestli jde o nějaký nový styl psaní nebo jen autorka chtěla text ozvláštnit...? Každopádně mi to ze začátku hodně kazilo dojem ze čtení kvůli horší orientaci v textu a troufám si říct, že se určitě našlo spousta lidí, kteří knihu díky tomu i odložili. Což je škoda.
IG: @hanybooks
Kdybych měla knihu popsat jednou větou tak jde o Příběh odehrávající se po celosvětové jaderné válce s temnou atmosférou Gotham city, komiksovými prvky připomínajícími Agents of SHIELD a zápletkou hodnou knize Šest vran a sérii Silo. Divoký, co? Jo, to bylo. A bylo to dokonalý! ????
IG: @hanybooks
Na knihách P. Dvořákové neskonale obdivuji tu lehkost, se kterou jsou psané, reálnost příběhů a všednost, díky které se dokáže čtenář vcítit do hlavních postav a vidí v nich kus sebe sama. Nejinak tomu bylo i tady.
IG: @hanybooks
Střídá se zde vyprávění ze současnosti a minulosti. Konkrétně učitele českého jazyka trpícího výpadky paměti a malé holčičky Máji, která je rodiči poslaná k muži, který má celou rodinu převést přes hranice. Jak jsou jejich osudy propojeny se dá poměrně lehce odhadnout, ale to neubírá knize na kvalitě ani procento. Naopak.
Děj je děsivý, scény mučení jsou napsané poměrně surově a jako čtenář při nich cítite nezměrnou úzkost a bezmoc.
Mnoho recenzentů bylo zklamáno z konce. Já k nim rozhodně nepatřím. Byla jsem z něj nadšená a dával mi smysl.
Určitě si po přečtení vyhledejte na internetu osobu Huberta Pilčíka. Sadistického vraha, na jehož základě autor Vězněnou sepsal.
IG: @hanybooks
Čekala jsem další průměrný thriller s možná trochu nevšední zápletkou.Dostalo se mi velice působivého a sugestivního popisu zlomené psychiky a celé osobnosti a její návrat do „normálního“života.
Závěrečné rozuzlení se dalo poměrně odhadnout. Nicméně množství překvapivých zvratů v ději bylo v průběhu čtení dost a styl autorky si nezadá s nejlepšími severskými detektivkami. Určitě se co nejdříve vrhnu na druhý díl. Pro milovníky thrillerů je Nejsem mrtvá podle mě nutnost!
IG: @hanybooks
Nejsem živá se mi líbila ještě o trochu víc než první díl. Scéna popisující zběsilé vraždění v domě byla neskutečně strhující a děsivá. Právě ta syrovost a strohost autorčina psaní je něco, co je mi velmi sympatické. Text je tak bez zbytečných zaběhnutí se kamsi do říše ,,co by kdyby“ a stručně a svižně popisuje průběh vyšetřování i vnitřní svět samotné Jude. Ve čtení série budu určitě pokračovat.
IG: @hanybooks
Zápletka jako taková není žádné terno. Zmizení bohatého chlapce, drogy, podsvětí, mafie, rádoby překvapivé rozuzlení. Všechny nedostatky vám ale vynahrazují mrazivé scény Timothyho jídelníčku.
Scéna z dětství, která měla za následek jeho celoživotní závislost byla něco, co do smrti nezapomenu.
Doporučuji všem, kdo má silnější žaludek a už ho nudí číst stále dokola ty samé thrillery, nepřinášející nic nového. Tohle vás zaručeně nasytí ????
IG: @hanybooks
Příběh je napsaný citlivě, dětskýma očima a ubíhá velice rychle. Jde o román pro děti takže nečekejte explicitní násilí. O to víc cením, že autorka dokázala i přes jednoduchý styl psaní přenést na čtenáře tíseň a smutek. Ovšem vždy se špetkou naděje, která je dětem vlastní. Doslov obsahuje velice zajímavé reálie, které vás jistě překvapí.
IG: @hanybooks
První díl série s detektivem Callanachem je něco, co se určitě zařadí mezi nejlepší knihy přečtené tento rok. Plné hodnocení dávám málokdy. Ale tady vážně nemám co vytknout. Perfektně vykreslené postavy chovající se reálně, perfektní dialogy, dechberoucí příběh, který si zapamatujete a dokážete ho odlišit od ostatních detektivek, kterých je poslední dobou na pultech knihkupectví nepočítaně. Proč? To popravdě nevím ???????? Zápletka není nic extra originálního, ale napsané je to tak dobře, že se vám to určitě s ničím nesplete.
Děj je tak zamotaný, že když se ho snažíte někomu převyprávět, vypadáte jako blázen. A proč je to zatím nejhorší kniha, kterou jsem v tomto roce přečetla? Těžké povědět. Nebylo by to špatné, místy zažíváte i lehký záchvěv napětí. Ale pokaždé v takové chvíli autorka začínající spád tak nešťastně utne, že si čtenář připadá jako blbec, co ho to jako vůbec napadlo si myslet, že se tam stane něco zajímavého. Za thriller bych rozhodně knihu neoznačila.
Konec byl taaaaak natahovaný, postavy nesympatické a úplný závěr tak sluníčkově deb*lní, že se mi chtělo brečet nad tím kolik času jsem nad knihou strávila ????
IG: @hanybooks
Vrány jsou plné syrových emocí 12 leté Báry. Nepochopená, dospívající holka, žijící v průměrné rodině s ,,tradičními" vychovnými metodami minulého režimu. Nevyčnívej, poslouchej na slovo a hlavně se snaž, aby tě ostatní milovali. Pokud to nezvládneš, budeš za to potrestaná. A chybu hledej v sobě!
Autorce se opět podařilo napsat skutečný příběh, který se může odehrávat za jakýmikoliv dveřmi. Líbily se mi hlavně emoce, které z toho na těch pár stranách prosakují na povrch a vlívají se čtenáři do hloubi duše. Závěr byl naprosto dechberoucí. Ač v průběhu čtení tušíte, kam asi vše směřuje, stejně vás to dostane.
IG: @hanybooks
Přiznávám, že ze začátku jsem byla hodně v rozpacích a neskutečně jsem se v ději ztrácela. Moc jmen, spousta situací, které je nutné si zapamatovat a (co tedy vůbec nechápu) tři z Aidenových hostitelů měli jméno na D. Daniel, Derby a dokonce Donald Davis. Vážně nechápu, co se autorovi honilo hlavou, když jména vymýšlel, protože už tak zamotaný děj vám mozek zavařil ještě víc. No tak jsem si napsala jména s krátkou charakteristikou na záložku a měla tahák.
Bohužel jsem čtenář, který čte alespoň 3-4 knihy zároveň a to tady vůbec nebylo vhodné. Po jednom dni, kdy jsem četla něco jiného byl návrat k příběhu Evelyn docela očistec. Pokud to máte stejně, čtěte Evelyn samostatně.
Samotný děj byl víc než propracovaný. Šlo o geniální zápletku s velice překvapivým koncem. Měla jsem několik teorií, kdo je vrah a jak to celé dopadne. Ale kupodivu se nevyplnila ani jedna z nich. A díky bohu za to. Doporučuji!
IG: @hanybooks
Celou dobu jsem si říkala, proč musí Mia ujít tak složitou cestu ke své pomstě. Nestačilo by se zahalit do stínů, pozabíjet stráže a prostě Scaevovi podříznout hrdlo ve spánku? A víte co? Nestačilo.. vše, co autor do děje vložil mělo svůj účel, vyvolávalo to ve vás jen ty nejsilnější emoce a na konci jste měli chuť řvát, brečet, smát se, kroutit hlavou zoufalstvím a díky konečnému spatření pravdy hodit knížkou (v mém případě mobilem) o zeď a někoho nakopnout. Protože sakra! Další díl vyjde až za několik měsíců! :D (psáno před delší dobou)
IG: @hanybooks
Samotný začátek byl velice matoucí. Prvních několik desítek stran jsem byla z nového světa i způsobu psaní, kdy poznámky pod čarou, co se kvantity týče mnohdy převážovaly nad samotným textem, lehce řečeno zmatená. Pokud to budete mít stejně, vydržte! Jakmile se do děje dostanete je to neuvěřitelná jízda! Postavy jsou velice sugestivně napsané. Dotýká se Vás jejich osud a Mia je prostě perfektní. Druhá část výcviku v Rudé církvi mi lehce připomínala Hunger games. Konec dostal takové grády, které Vám splaší srdce do obrovských ,,otáček". A to jsem ještě netušila, do jakého stavu mě dostane druhý díl...
IG: @hanybooks
Začátek vypadal hodně slibně. Záhada v podobě útěku z té ,,správné" strany, podezření padající na nejvyšší státní úředníky a osobní život Kathrin, jejíž manželství se rozpadá, dvě střídající se časové roviny. Od druhé třetiny už to ale byla trošku nuda. A paranoia ve formě sledování stasi byla otravná. Závěr byl plný napětí a akce, ale byl tak krátký, že působil spíše ledabyle sepsaný.
Ve finále se vůbec nejednalo o špatné krimi. Ale těžilo hlavně z nezvyklého prostředí a to je prostě v dnešní době přesyceného knižního trhu málo.