atarkaknel atarkaknel komentáře u knih

☰ menu

Bylo nebylo jedno zlomené srdce Bylo nebylo jedno zlomené srdce Stephanie Garber

“Věřím, že je mnohem více možností než jen šťastně až do smrti a neštěstí. Každý příběh může skončit nekonečně mnoha způsoby.

Co všechno byste byli ochotni obětovat pro lásku? Pro tu pohádkovou lásku “šťastně až do smrti?

Evangelína ve svém zoufalství zachází až tak daleko, že se obrací s prosbou na osudníka Srdcového prince Jackse. Ten s ní uzavírá dohodu výměnou za pouhé tři polibky. Ale s osudem a natož s osudníky není radno si zahrávat. Vše dopadá úplně jinak, než by si kdy Evangelína představila i ve své nejhorší noční můře.

Tato kniha mě uchvátila od první strany a nechala v napětí až do konce. Prostředí je magické. Při čtení cítíte ledové vločky na své kůži, jablka opečená dračím ohněm, chuť Fortuniny fantasticky ochucené vody a slyšíte muzikanty z královské svatby.

Příběh ubíhá před očima, je moc pěkně vystavěný a plný zvratů i když pro staršího čtenáře snadno předvídatelných. Ocenila bych podrobnější popis světa, fungování kouzel a příběhy ostatních osudníků.

Kniha nepřímo navazuje na trilogii Caraval, kterou z celého srdce doporučuji. Bohužel třetí díl Finale v češtině nevyšel a jeho překlad se ani neplánuje.

Ale nezoufejte! Pokud vás kniha chytne, čekají nás další dva díly.
Jdu se pustit do pokračování, protože ten konec mě nechal pořádně napjatou.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Knihám Dobrovský.

05.10.2024 5 z 5


Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

Neskutečně čtivá kniha jako Pomocnice. Je plná nečekaných zvratů. Místama jsem měla husí kůži a konec bych v životě neodhadla.

Ale Nora mě hodně iritovala. Při četbě jsem měla chuť na ni zakřičet: Zavolej na policii konečně! Chování postav je dost nelogické a vyústění zápletky velmi nereálné.
Přes všechna negativa jsem si ale knihu užila a určitě šáhnu i po dalších autorčiných výtvorech.

19.02.2024 3 z 5


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Wow! Tak to byla jízda. Po hodně dlouhé době YA fantasy, která mě opravdu bavila. Velmi dobře vystavěné a sympatické postavy. Čtivá od začátku do konce, plná zvratů, nadávek a vtipných scének. Jen mi chybělo detailnější popsání magického systému.

10.10.2023 5 z 5


Pýthie Pýthie Veronika Černá

(SPOILER) Lis už je unavená životem ve světě nadpřirozených. Studium věštění jí nebaví a po dokončení bakaláře je skálopevně přesvědčená se odstěhovat do světa lidí. Bohužel Lisiny rodiče mají na věc jiný názor. Jejich přičiněním se jí do života zamotá pohledný, tajemný a trochu arogantní Romain. "Shodou náhod" vyučuje na fakultě, na které Lis už nechce studovat.

Pýthie mě velmi mile překvapila. Čekala jsem fantasy román s nádechem romantiky. Dostala jsem romantický hate to love příběh zasazený v nadpřirozeném světě se špetkou erotiky. A vůbec mi to nevadilo!

Prostředí mi přišlo velmi originální. Hlavní postavy jsou pýthiané (věštci). Ještě jsem nenarazila na fantasy, které se celé točí kolem věšteb, vizí a proroctví. Zdá se to jako nudné téma, ale opak je pravdou.

Veronika Černá má velmi osobitý, čtivý a milý styl psaní. Knihu jsem zhltla jedním dechem. Líbilo se mi střídaní kapitol z pohledu Lis a Romaina, které příběhu dodává jistou hloubku a nový rozměr.

Doporučuji všem beznadějným romantikům i cynikům

10.10.2023 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Wow! Tak to byla pořádná jízda. Od první stránky jsem zadržovala dech a vypustila ho až na té poslední. Sice je kniha plná astrofyzikálních pojmů a výpočtů, ale je poměrně srozumitelná a setsakramenstky čtivá. Hned si jdu pustit film.

01.08.2023 5 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

Je libo brutální vražda? Jedna nestačí? Tak šup sem s nima!

Kopíráka jsem přečetla jedním dechem. Napětí od začátku do konce s velmi zajímavými zvraty. Krátké kapitoly z pohledu vraha tomu dodávají další rozměr. A ta ořízka je boží!

Na můj vkus je to až moc nechutné a to vydržím hodně. Námět není nijak originální, ale co čekat, když pachatel se inspiruje slavnými skutečnými sériovými vrahy. Celé mě to přišlo dost přitažené za vlasy, z psychologického hlediska nelogické a nereálné.

Thrillery nejsou můj šálek kávy, takže Kopíráka nemohu moc srovnat s dalšími. Na to jak obrovskou měl marketingovou kampaň, tak mi nepřišel nijak výjimečný. Takový lehký podprůměr.

01.08.2023 3 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Reidová znovu dokázala, jak skvěle umí psát. Po přečtení knihy máte chuť si vyhledat všechny filmy s Evelyn Hugo. Ale ejhle ona nikdy neexistovala. Až tak jsou postavy v knize uvěřitelné. Stejný pocit jsem měla z Daisy Jones. Chvilku jsem si dokonce myslela, že opravdu píše o skutečné kapele :D

Kniha je velmi napínavá. Dotýká se také hlubších témat jako přátelství, vztahy, lgbtq+, manipulace a zneužití moci. Stěžejním motivem je, co všechno je schopný člověk udělat pro svoji kariéru a čeho se kvůli ní dokáže vzdát. Po dočtení ve mě zůstaly velmi silné pocity a stále nad knihou přemýšlím.

01.08.2023 5 z 5


Srdcerváči. Kniha 4 Srdcerváči. Kniha 4 Alice Oseman

Wow, tak tento díl Srdcerváčů byl rozhodně nejlepší.
Alice skvěle uchopila téma duševního zdraví a poruchy příjmu potravy. Citlivě, jemně, hodně přesně, poučně a zároveň informativně. Myslím, že tato kniha může pomoci dospívajícím, kteří bojují se stejnými problémy a svojí identitou. Alice odvedla skvělou práci!

Úryvek z poznámky autorky

"Tenhle díl se z větší části věnuje Charlieho duševnímu zdraví. Chtěla jsem se soustředit na to, jak zápolí s PPP (porucha příjmu potravy), ale hlavně ukázat, že náprava je vždycky možná, a i když to není jednoduchá cesta, věci se dají zlepšit. Ale láska duševní choroby "nevyléčí", přestože nám to filmy občas tvrdí! [...] Nick může Ch. podpořit, ale Ch. si cestu k uzdravení musí najít sám."

01.08.2023 5 z 5


Noční cirkus Noční cirkus Erin Morgenstern

Kouzelná kniha. Není tolik nabitá dějem, ale vtáhne Vás svým popisem černobílého prostředí cirkusu.

26.09.2020 5 z 5


Kdy? Kdy? Victoria Laurie

Velmi čtivá, ale občas už moc přitažená za vlasy.

04.08.2020 2 z 5