Atheal
![Abarat: Absolutní půlnoc Abarat: Absolutní půlnoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137900/abarat-absolutni-pulnoc-137900.jpg?v=1350886834)
První dva díly byly skvělé, ale tenhle... Jakoby Barkerovi najednou došly nápady. Postavy se občas chovají dost nelogicky, Gazzu asi nikdo nemá rád, spousta událostí je zbytečně hnaná dopředu, některé věci vůbec nedávají smysl. I tak je ale Abarat stále kouzelnou a originální knihou s ilustracemi, jež berou dech. Snad budou další díly stejně kvalitní jako ty předchozí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dračice a mazánek Dračice a mazánek](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24013/dracice-a-mazanek-O1w-24013.png?v=1539106562)
Vždy, když čtu některý z Toreyiných příběhů, mám chuť někomu nakopat zadek za to, že se můžou dít takové věci. A zároveň tiše žasnu a učím se, jak se dá dětská duše, která je rozbitá na tisíc kousků a zadupaná hluboko do země, pomalu a citlivě zase poskládat dohromady.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Albánie - turistický průvodce Albánie - turistický průvodce](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140666/albanie-140666.jpg?v=1353546031)
Pokud se chystáte do Albánie, rozhodně se nespoléhejte na tuto knihu. Během našeho dvoutýdenního poznávání této země, jsme v průvodci objevili tolik chyb, nepřesností a vyložených blbostí, že jsme měli sto chutí ho obřadně spálit. Bohužel byl půjčený.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Lovci kostí Lovci kostí](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/5347/lovci-kosti-l7t-5347.jpeg?v=1582630272)
Pokud vás při čtení předchozích dílů pronásledovaly otázky a příliš mnoho věcí nedávalo smysl, Lovci kostí přinášejí odpovědi, po kterých jste tolik toužili. Jako kdyby obracení jednotlivých stránek provázelo tiché "cvak, cvak", jak jednotlivé dílky puzzlí dopadají na svá místa. A občas jsou to místa, která se vám vůbec nebudou líbit. Ale tak už to u dobrých knih bývá, že jejich čtení trochu bolí... Další vynikající díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![U Jamieho v kuchyni U Jamieho v kuchyni](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55987/u-jamieho-v-kuchyni-55987.jpg?v=1291205632)
Jamie je sympaťák a jeho recepty jsou skvělé. Bohužel téměř každý recept obsahuje suroviny, které jsou u nás velice obtížně sehnatelné.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krušné hory - Nejkrásnější turistické trasy Krušné hory - Nejkrásnější turistické trasy](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160285/krusne-hory-nejkrasnejsi-turisticke-trasy-160285.gif?v=1366486687)
Vzhledem k roku vydání je knížka poměrně neaktuální. Za těch 10 let se mnoho turistických tras v Krušných horách změnilo a kdybychom s sebou neměli mapu, neustále bychom bloudili. Hodně mi vadilo také to, že na mapách obsažených v knize nejsou vyznačeny turistické trasy, pouze navrhovaná trasa výletu - pro přesnou orientaci jsou tedy dost nedostatečné.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pustiny Pustiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107294/pustiny-ZAr-107294.jpg?v=1583766562)
Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale od kapitoly Klíč a růže to byla jedna velká jízda. Ocha bych chtěla mít doma :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pád Pád](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155444/pad-0ko-155444.jpg?v=1418852593)
Myslím, že mám v sobě tu stejnou šílenou (sebevražednou?) lásku k horám jako Jamie a zřejmě i jako Simon Mawer, protože si neumím představit, že by tak bravurně popsal něco, co sám nezažil. Ta kniha samozřejmě není jen o horách a horolezectví, je o lásce, tajemstvích, strachu a rizicích, která na sebe bereme den co den. Nicméně právě propojením těchto témat s dobýváním těch mlčenlivých majestátních krásek mě naprosto uchvátila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Trpaslíci Trpaslíci](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384/trpaslici-E9Z-384.jpg?v=1548665930)
Kdyby mi bylo 14, asi bych byla nadšená. Takhle mi knížka přišla neuvěřitelně naivní, charaktery povrchní, dialogy nerealistické... Některé části mi přišly vyloženě k smíchu (plnení úkolů při volbě velkokrále). Musela jsem hodně přeskakovat, abych Trpaslíky vůbec byla schopná dočíst.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tři vyvolení Tři vyvolení](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270/tri-vyvoleni.jpg?v=1731407578)
Zatímco z Pistolníka jsem byla trochu na rozpacích, druhý díl Temné věže mě velice příjemně překvapil. Dokonce bych řekla, že je to nejlepší kniha, jakou jsem od Kinga četla. Pokud se zbytek ságy ponese ve stejném duchu, tak se opravdu mám na co těšit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sebranka Sebranka](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161924/sebranka-OEL-161924.png?v=1539106639)
Zase jednou jsem Toreyinu knížku přečetla na jeden zátah a zase jednou mě dojala k slzám. Kéž by na každé škole byl speciální pedagog dávající do své práce tolik nadšení a oddanosti jako tahle báječná Američanka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Albánie - Kráska se špatnou pověstí Albánie - Kráska se špatnou pověstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109754/albanie-kraska-se-sp.jpg?v=1373821043)
Ta kniha je napsaná pěkně, čtivě, o tom žádná. Pokud ji ale chcete číst jako přípravu na cestu do Albánie, pak vám moc nepomůže. Autoři zde hloubají nad ženami, smrtí i alkoholem a na samotné cestování po Albánii jim moc stránek nezbývá. Nejpřínosnější jsou nakonec krásné barevné i černobílé fotografie z dob minulých i ze současnosti.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129734/stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734.jpg?v=1344515828)
Příjemné veselé čtení na nedělní odpoledne, ale že bych se od začátku do konce smála na celé kolo, jak slibuje obálka, to říct nemůžu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vzpomínky ledu Vzpomínky ledu](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/5349/vzpominky-ledu-zo6-5349.jpeg?v=1582629743)
Právě jsem odložila Vzpomínky ledu, celé špinavé a pomačkané z toho, jak jsem je s sebou poslední měsíc tahala, kamkoli jsem šla. A nemám slov... Vynikající, vynikající, vynikající. Kéž by se našel režisér dostatečně šílený na to, aby se rozhodl tohle zfilmovat. Do té doby budu doufat, že následujích sedm dílů je aspoň z poloviny tak dobrých.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Atlas mraků Atlas mraků](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137803/atlas-mraku-RNK-137803.jpg?v=1550440683)
Nemůžu se ubránit dojmu, že z tak dobře vystavěného příběhu (příběhů) se dalo vyždímat víc...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117797/sirotcinec-slecny-peregrinove-pro-podivne-deti-117797.jpg?v=1333565827)
Čekala jsem temný horor a dostala pohádku. Já mám ale pohádky ráda. Těším se na pokračování a na další dávku podivných fotek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příroda léčí Příroda léčí](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45361/priroda-leci-45361.jpg?v=1284572611)
Skvělá krásně ilustrovaná kniha o léčivých rostlinách, které každý snadno najde na louce nebo v lese. U každé bylinky najdete podrobný popis jejích léčivých vlastností a způsobu zpracování jednotlivých částí rostliny. Kniha obsahuje spoustu receptů a to nejen na hojivé masti a nálevy, ale i na takové dobroty jako rybízové víno nebo bezinkovou limonádu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Úvod do etopedie Úvod do etopedie](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227969/uvod-do-etopedie-MOB-227969.jpg?v=1417808776)
Povinná výbava všech brněnských studentů etopedie, na rozdíl od mnoha jiných učebnic je tato poměrně čtivá a především přehledná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Alpy - velký turistický průvodce Alpy - velký turistický průvodce](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162871/alpy-velky-turisticky-pruvodce-162871.jpg?v=1368627055)
Vynikající knížka plná podrobně popsaných tras v celých Alpách. U každé trasy naleznete informace o obtížnosti, doporučené vybavení, délku (v hodinách i km), podrobný popis trasy (včetně možností k přespání a občerstvení), mapku a krásné fotografie. Součástí knihy je i cestovní atlas a CD, ze kterého si můžete vytisknout mapy. Víc si nadšený alpinista ani nemůže přát.