Atlantis Atlantis komentáře u knih

Svobodnej národ Svobodnej národ Terry Pratchett

Série o Toničce Bolavé je vlastně takový spin-off Zeměplochy. Znáte takové ty televizní seriály, které profitují z oblíbenosti hlavní série, a tak vezmou některou známou a oblíbenou postavu (tady je to hlavně Bábi Zlopočasná), přidají k ní novou hlavní postavu, v tomto případě Toničku, trošku komického odlehčení (Národ) a juchú, druhořadá záležitost je na světě. Bohužel.

11.07.2020 3 z 5

Koule Koule Terry Pratchett

Kouli jsem si pořídil ihned po jejím českém vydání, tedy celých 14 let zpátky. Věděl jsem, že je to druhý díl Vědy na Zeměploše, ale jasně si pamatuji, že jsem si říkal, že když se to nepovedlo jednou, nemusí se přeci situace opakovat. Ale bohužel. A je to možná ještě o chlup horší. "Doplňkoví" autoři, pánové Stewart a Cohen, prostě nepíší zajímavě a jejich části jsou utrpení. Do dalších dílů jsem se tak už nikdy nepustil a nejspíš to už ani nikdy neudělám.

11.07.2020 2 z 5

Průvodce po Zeměploše Průvodce po Zeměploše Terry Pratchett

Pamatuji si, že jsem kdysi Průvodce (stejně jako všechny díly Zeměplochy) skoro nábožensky přečetl od začátku do konce, ale tohle opravdu není kniha, se kterou byste měli podobně zacházet. Jestli jste fanda této série, Průvodce nepotřebujete. Pokud začínáte, čtete knihy tak, jak vám přijdou pod ruku, tak se asi bude tato publikace hodit k doplnění mezer. Ale není to nic světoborného.

11.07.2020 3 z 5

Dvojníci Dvojníci Rebecca Hanover

Mám z Dvojníků lehce rozporuplné pocity. Premisa je naprosto skvělá. Chodit do školy se svými klony, o kterých jste ani nevěděli že existují a navíc jeden z klonů už přežil svůj originál? To je výborný materiál, se kterým se dá pracovat minimálně na emocionální rovině. Ale autorka to z nějakého důvodu nedělá. Hlavní postava se pořád plácá na jednom místě a jak to dopadne s ní a jedním z Dvojníků, víte hned po přečtení anotace.
Uprostřed knihy se také nahodí jedna záležitost, která mi opravdu nesedla a podle mě úplně zařízla nastavenou premisu. No a konec... minimálně přitažený za vlasy. Samozřejmě si někdo chystá půdu pro pokračování.
Dvojníci jsou spíše cílené na dámské publikum, což já nejsem, ale i tak obsahují kiksy, které budou vadit všem.

30.06.2020 3 z 5

Věčná šifra Věčná šifra Eoin Colfer

Vím, že nejsem cílová skupina této série, ale zatím jsem nikdy neměl pocit, že je Artemis Fowl určen vyloženě pro menší publikum. Věčná šifra není výjimkou. Děj je příjemné svěží, hlavní postavy jsou opravdu v ohrožení a opět chválím, že jde spíše o komornější díl, podobně jako jednička. Samozřejmě, v obecné rovině se opět jedná o záchranu světa, ale celou knihu se pohybujete víceméně na dvou místech a nemáte pocit, že by vám něco chybělo.
Hvězda navíc za bodyguardy Pexe a Chipse a jejich dialogy, takhle jsem se u knihy už dlouho nezasmál.
Plný počet nedávám kvůli závěrečnému "heistu". Kvůli technologické vyspělosti skřítků jsem se nějak nebál, že by se mohlo něco pokazit a tak scény, které měly být napínavé, vyzněly spíše hluše.

14.06.2020 4 z 5

Doktorka Micka - Nešikovné štěně Doktorka Micka - Nešikovné štěně Jane Clarke

Podivně napsaná kniha. Nešikovné štěně by mělo být podle mých informací první knihou v sérii, ale chová se tak, jako by byla desátou. Postavy se pořád ohánějí jmény dalších postav, které ale vy jste nikdy nepotkali. Takže se třeba deset stran mluví o Burákovi, ale vy až zpětně zjišťujete, že se celou dobu mluvilo o myši. EDIT: Právě jsem zjistil, proč jsem měl z knihy tento pocit. U nás sice vyšla jako první v sérii, ale původně je až sedmá!
Doprovodné ilustrace taky nepomáhají, jde o koláž opravdových fotek a kreseb a vypadají spíše děsivě, než cokoliv jiného.

14.06.2020 2 z 5

Dveře chaosu #1 Dveře chaosu #1 Ryoko Mitsuki

Hodně podivná manga, kterou ještě podráží nepovedené české vydání. Česky prostě neřveme "Gyaaah!", proboha. Nepřeložené zvuky v pozadí (porovnejte třeba s českým vydáním Bleache). Velmi časté chyby v překladu, překlepy, slova navíc, to vše jen přidává do chaotického stylu kresby (mimochodem, takhle se oči manga dívkám kreslily naposled snad 25 let zpátky). Hlavně ženské postavy si jsou natolik podobné, že jsem se často ztrácel. Další díly opravdu ne, děkuji.

02.06.2020 2 z 5

Pohoří divokých koní Pohoří divokých koní Zane Grey

Opravdu by mě zajímalo, jestli byly tak naivní dialogy i v originále, nebo mám vinit překlad. Ten je totiž celkově otřesný, některá slovní spojení i věty mnohdy nedávají smysl.
Celkově je Pohoří divokých koní v pohodě western pro dívky, bez hlubšího příběhu a očekávaného konce. Některé scény ale byly hodně drsné (nahánění divokých koní do ohrady).

20.05.2020 3 z 5

Gantz 1 Gantz 1 Hiroja Oku

Já jsem se bavil. Trošku zvrhlé, lehce drsné, naprosto střelené... Není přesně tohle definice mangy?
První kniha končí zvláštním cliffhangerem, kdy není ještě nic vysvětleno a vy pořád ještě tápete stejně jako postavy, takže ideální nalákání na pokračování.
Gantz je v dnešní době již světoznámá série, která se mi doteď vyhýbala, ale určitě si seženu další díly.

18.05.2020 4 z 5

Čtení o vepříkovi a kůzleti Čtení o vepříkovi a kůzleti Václav Čtvrtek (p)

V dnešní době už trochu archaické čtení, malé děti si tuto knihu určitě nepřečtou. Příběhy mají občas lehce temný nádech, který se už dnes moc nevidí.

15.05.2020 3 z 5

Spiknutí draka Spiknutí draka Stan Sakai

Spiknutí draka mi přišlo jako lepší standard v Usagiho sérii. Některé postavy mne úplně nezajímaly. Opět jsou zde ale panely, které by měly vyjít velkoformátově (konec bouřky) a celkově příběh baví. Ale asi mi více vyhovují díly s kratšími epizodkami.

26.04.2020 4 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Kdysi jsem se už pokoušel sérii se Zaklínačem číst, ale právě Krev elfů pro mě byla stopka. Od té doby jsem už zapomněl proč a po druhém přečtení už chápu. Po skončení knihy totiž máte pocit, že jste se naprosto nikam neposunuli. Děj je minimální a na jeho závěru jste vlastně na totožné pozici jako na začátku. Chybí jakékoliv boje s nestvůrami (loď nepočítám, prakticky nic se tam nestalo) a kniha jako celek je neslaná, nemastná.
Osobně se nenechám tentokrát odradit a budu pokračovat dále, ale tohle není vrchol fantasy literatury.

29.03.2020 3 z 5

Canterburské povídky (převyprávění) Canterburské povídky (převyprávění) Eleanor Farjeon

Kniha se špatně hodnotí, přeci jen jde o několik století starý text. Navíc tato verze byla upravena do prózy někdy kolem roku 1930. Pro mě šlo o obrovskou nudu plnou krkolomných frází. Za co ale může nejspíš i český překlad, který je mimochodem plný chyb a zaměněných nebo vynechaných písmen.

25.03.2020 2 z 5

Strážce stájí Strážce stájí Lucy Coats

Pro mladší čtenáře velice dobré počtení, kdybych byl cca třeťák skáču radostí. Vtipné ilustrace, lehký příběh. Takhle si představuji dětskou dobrodružnou knížku. Hvězdu strhávám za to, že autorka příliš často spoléhá na to, že jsou čtenáři obeznámeni s řeckou mytologií a háže hromadu jmen a monster.

12.03.2020 4 z 5

Franklin a tma Franklin a tma Paulette Bourgeois

Příjemná krátká knížečka pro děti. Přečteno za pár minut, doplněno o krásné ilustrace.

05.03.2020 4 z 5

Asterix a Kleopatra Asterix a Kleopatra René Goscinny

Asterix a Kleopatra je díky animovanému filmu dnes již klasika. O to více jsem byl zvědavý, jak se bude původní předloha (tedy tento komiks) lišit. A můžu říct, že prakticky celá kniha je políčko po políčku přesná adaptace. Závěr je lehce odlišný, ale chápu, proč jej animák změnil.
Zapomeňte na 300 nebo Watchmeny, Asterix a Kleopatra je nejvěrněji adaptovaný komiks!

25.02.2020 4 z 5

Asterix a zlatý srp Asterix a zlatý srp René Goscinny

Asterix a zlatý srp je zajímavý díl Asterixových dobrodružství. Jde samozřejmě o dědečka v této sérii, a tak některé postavy vypadají lehce jinak (nebo dokonce úplně jinak - viz bard) nebo úplně chybí. Ale na druhou stranu je zde něco, co často u Asterixe nevidíte - téměř detektivní zápletka a opravdu celou dobu nevíte, co si o Obelixově bratranci myslet a kde jej hledat. Zajímavé, zábavné.

24.02.2020 5 z 5

Operace Arktida Operace Arktida Eoin Colfer

Artemis i v druhém díle baví. Pravda, jeho inteligence nezáří tak, jako v prvním díle, ale i tak jsem se nenudil. Pořád platí, že postavy se mezi sebou baví přirozeně, nemáte pocit, že sledujete umělou konverzaci.
Samotný příběh mne zaujal trochu méně. V prvním díle vše probíhalo na jednom místě, problém byl více soustředěný. V Operaci Arktida se situace točí kolem záchrany (potažmo) celého světa a to je přeci jen stokrát viděné klišé.
Artemis Fowl je zábavné čtení a já se těším na pokračování.

24.02.2020 4 z 5

Čtení před spaním Čtení před spaním Ivanka Melounová

Otřes. Pohádky nemají hlavu ani patu, všechny se vyřeší na třech mini stránečkách. Chybí poučení, vtip, cokoliv. Nepřeháním, když řeknu, že takové příběhy vypotí o obědové pauze doslova každý.
Kniha Čtení před spaním nefunguje ani jako "čtení před spaním". Pohádky jsou tak kratičké, že skončí dříve, než začnou a vy i dítě na sebe zíráte, protože takhle rychle nedokáže usnout ani narkoleptik.

24.02.2020 1 z 5

Národ Národ Terry Pratchett

První Pratchett, do kterého jsem se musel nutit. Uznávám, že chyba byla asi na mojí straně, protože jsem čekal zábavu typu Zeměplochy a ta v této knize prostě není. Ale mně tady zábava chyběla celkově. Podivně utahané, nezajímavé a prázdné. Postavy nezaujaly a celkově Národ pouze potvrzuje můj názor, že knihy mimo Zeměplochu Pratchettovi nikdy moc nešly.

12.02.2020 2 z 5