Audrina
![Tajné milostné dopisy Olivie Morettiové Tajné milostné dopisy Olivie Morettiové](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516870/tajne-milostne-dopisy-olivie-morett-PEX-516870.jpeg?v=1684793771)
Knihy od autorky mám ráda, na dovolenou jsem si tedy přibalila zatím její poslední příběh. Musím ale otevřeně říct, že oproti jejím předchozím knihám se jedná o slabší dílo a chvíli mi trvalo, než jsem se do příběhu začetla.
Především musím říct, že postava Olivie mi nebyla ani trochu sympatická. Přišlo mi, že sama pořádně netuší, co vlastně chce a nedokázala jsem jí nic věřit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Spalující bůh Spalující bůh](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531122/spalujici-buh-65ba052569895.jpg?v=1706689829)
Musím říct, že jsem od třetího dílu neměla žádná očekávání. Po skvělém prvním díle mě totiž druhý dost zklamal. Byla jsem tedy zvědavá, jak si se zakončením série autorka poradí.
Rin už není tak nesnesitelná jako v předchozím díle, naopak se mi její chování líbilo. Ano, není to apriori kladná hrdinka, ale její charakter je skvěle vykreslený, aby to dohromady dávalo smysl.
Také se opět navrátilo šamanství, takže celkově jsem se zakončením série spokojená.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Život svatých Život svatých](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499467/zivot-svatych-viS-499467.jpg?v=1664792172)
Vizuelně krásně zpracovaná knížka, která je hezkým doplněním světa Grishaverse. Povídky o životě svatých jsou opravdu kraťoučké, takže celou knihu budete mít přečtenou za chvilku. Není to něco bez čeho byste se nemohli obejít, ale jako doplnění to je milé
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mateřské mléko Mateřské mléko](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521575/materske-mleko-R0t-521575.jpg?v=1692948958)
Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla a zvykla si na styl vyprávění. I přes to, že se jedná o útlou knížečku, čtení mi trvalo několik dní. Příběh knihy totiž není snadný a pomocí osudů jednotlivce vypráví každodennost Lotyšska minulého režimu. Skvělý počin
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zjizvený král Zjizvený král](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416193/zjizveny-kral-tR3-416193.jpg?v=1565973793)
Přiznám se, že po přečtení zdejších komentářů jsem se trochu bála, jaká kniha bude. Musím ale říct, že já jsem si její čtení užila celý příběh se mi líbil. Ano, má to nějaké mouchy, ale v rámci svého žánru to považuji za velice zdařilý počin.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dračí republika Dračí republika](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523225/draci-republika-65cf6f0269de8.png?v=1708093186)
Dávám 3,5/5* a to jen za postavu Ne-či. Zároveň bych se podepsala pod všechny komentáře níže.
Makovou válku jsem přečetla i přes její tloušťku za víkend a byla jsem nadšená z toho, co se v rámci fantasy literatury na knižním trhu objevilo. Super příběh, nezvyklé prostředí a zajímavé postavy, které nebyly černobílé.
V dračí republice není nic z toho. S knihou jsem se opravdu trápila, četla jsem ji téměř měsíc a musela jsem se do čtení téměř nutit. Polovina příběhu by se mohla seškrtat a nic by se nestalo, nemám totiž pocit, že by se na 660 stranách vlastně něco stalo. Jsem hodně zvědavá na závěrečný díl, protože tohle se autorce opravdu moc nepovedlo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hory zpívají Hory zpívají](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516476/hory-zpivaji-6461ff9151203.jpg?v=1684144017)
Kniha pro mě osciluje někde na pomezí tří a čtyř hvězdiček. Je skvělé, že nám události Vietnamu zprostředkovala vietnamská autorka, ale měla jsem tak trochu pocit, že to celé klouže po povrchu. V knize se často dovídáte o děsivých věcech, ale příliš to s vámi nedělá...a to je škoda.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zkáza a naděje Zkáza a naděje](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368240/zkaza-a-nadeje-kWt-368240.jpg?v=1516615802)
První dva díly jsem si užívala, třetím jsem se ale vysloveně trápila. Alina mi přišla nesnesitelná a celé to bylo takové zbytečně zrychlené. Určitě bych ocenila víc Temnyje, takhle čtenář neměl moc šanci zjistit, co za jeho chováním a rozhodnutími vlastně stojí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vnučka Vnučka](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488487/vnucka-QK1-488487.jpg?v=1663314158)
Vnučka byla moje první setkání se Schlinkem a nejsem si jistá, zda mi autorův styl sedí. Příběh je napsaný nesmírně čtivě, zároveň mě ale neuchvátil natolik, že bych měla potřebu po knize neustále sahat.
Myšlenka v knize byla zajímavá, ale za mě se s ní mohlo pracovat o něco lépe
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Směna Směna](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499080/smena-4bt-499080.jpeg?v=1657813653)
Po přečtení některých komentářů jsem se trochu bála, jak na mě kniha bude působit. Musím ale říct, že mně se celý příběh líbil moc. Opravdu jsem ocenila, jak autorka vykreslila pocity a myšlenky hlavní postavy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498920/pruvodce-literarni-hysterii-19-stol-TxA-498920.png?v=1663597204)
Pokud člověk patří mezi ty, kteří mají o českých autorech 19. století nějaké povědomí, tolik nových informací se v knize nedočte. To jsem ale nevnímala ani jako její úděl. Mně pomohla utřídit některé údaje, a především jsem se nesmírně čtivou formou dozvěděla spoustu pikantností na národní obrozence. Pro středoškolské studenty je to perfektní čtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nikdo o tom nemluví Nikdo o tom nemluví](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465749/nikdo-o-tom-nemluvi-ryP-465749.jpg?v=1632772089)
Kniha se mi hodnotí nesmírně těžko. Obsahuje spoustu zajímavých myšlenek, forma psaní je ale hodně neobvyklá a je třeba si na ni zvyknout. A právě forma určuje, že je příběh náročnější na pochopení a zpracování
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Smrt je dřina Smrt je dřina](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472987/smrt-je-drina-Xjc-472987.jpg?v=1621358306)
Knihy z arabského světa mám velmi ráda, zvlášť pokud jsou psané tamějšími autory. I přes to, že je knížka velmi dobře napsaná, nedokážu se ubránit pocitu, že mi tam zkrátka něco chybělo.
Určitě ale příběh doporučuji. Jedná se o příběh obyčejných lidí, kteří v rámci zemí zničené válkou, chtějí žít jak nejlépe to dovedou
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sága rodu Hardacrů Sága rodu Hardacrů](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429052/saga-rodu-hardacru-63H-429052.jpg?v=1603377993)
Za mě bohužel poměrně velké zklamání. Kniha se čte poměrně dobře, děj běží, ale vše se odehrává jen na povrchu a nejde nijak do hloubky. V příběhu je velké množství postav, ale k žádné si nezvládnete vytvořit hlubší vztah, jelikož jsou to spíš figurky na šachovnici než reální protagonisté. Lidé se rodí a umírají a sebevětší tragédie vás nechává absolutně chladnou.
Do toho je spousta událostí podaných hodně pohádkově
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Rubínový kruh Rubínový kruh](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211250/pokrevni-pouta-rubinovy-kruh-QdF-211250.jpg?v=1422832662)
Důstojné zakončení celé série, Pokrevní pouta mám o chlup raději než VA, a to především díky postavám Sydney a Adriana.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stříbrné stíny Stříbrné stíny](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209736/pokrevni-pouta-stribrne-stiny-Ix1-209736.jpg?v=1417510449)
Trochu hodně akční, ale líbilo se mi. Upřímně jsem na konci přemýšlela o čem bude poslední díl
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ohnivé srdce Ohnivé srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174875/pokrevni-pouta-ohnive-srdce-tgL-174875.jpg?v=1405488787)
Celá knížka plyne v celkem poklidném tempu...možná až tak pomalém, že víte, že se něco prostě musí pokazit. Konec příběhu přinese celkem očekávaný zvrat, který vás nutí okamžitě sáhnout po dalším díle
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Brisingr Brisingr](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2037/odkaz-dracich-jezdcu-2037.jpg?v=1314050054)
U knížek Paoliniho mám stále pocit, že jim něco chybí, Nedokážu ale říct, co to přesně je. Občas mi přijde, že se příběhy až zbytečně natahují, stačilo by možná zkrátit o třetinu a knížka by dostala lepší šťávu...takto je čtenář občas nucený překousat se přes nudné pasáže, které příběh nijak zvlášť neposouvají.
Poslední díl už dočtu, jelikož jsem zvědavá, jak to celé dopadne, není to pro mě ale nijak zářivá knížka
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zlatá lilie Zlatá lilie](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136882/pokrevni-pouta-zlata-lilie-qqY-136882.jpg?v=1434806843)
Pokrevní pouta mám jako sérii ráda, možná mě baví víc než VA, a to především díky hlavním hrdinům, kteří mi jsou přece jenom sympatičtější.
Jasně, jet čtení pro teenagery, ale stále se mi to líbí
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Taťána a Alexandr Taťána a Alexandr](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155395/tatana-a-alexandr-NRu-155395.jpg?v=1532075374)
Uf, tak je za mnou i druhý díl při re-readingu této trilogie. A bohužel to je pořád slabé. Líbily se mi pasáže z války a taky ze života Taťány v Americe. Poslední část ale byla tak přitažená za vlasy, že to bylo moc i na tento typ romantických příběhů.
Já už jsem asi těmto přeslazeným příběhům odrostla