ava.s komentáře u knih
Určitě daleko povedenější diář než ten z Databáze knih. Fajn formát, není těžký. Měsíční přehledy, plánovací kalendář, dostatečný prostor na poznámky, narozeniny, cíle, nezapomeň, vše jako přehled u každého měsíce, místa u jednotlivých dnů i "to do list", prázdné místo s linkami i bez nich. Po vizuální stránce moc pěkný a cenově byl také levnější než ten z DK. Takhle má vypadat povedený diář.
Za mě opět jedno velké ne.
Diář má moc velký formát a přesto je v něm málo místa, moc velké řádkování, také se mi moc nelíbí uspořádání. A upřímně po vizuální stránce mi přijde nezajímavý, mě osobně se vůbec nelíbí (a to nejen obálka). Také jsem nepochopila proč jsou v diáři rozhovory (?) Sorry, ale to má být tady a ne v diáři, který sebou má člověk celý rok tahat! (Citáty pochopím a vítám, ale rozhovor?) Nemá gumičku na tužku, což u takhle velkého diáře je chyba. Ten loňský mi přišel nepraktický, tento se mi ani nelíbí.
Také se mi nelíbí to, že všechny dotazy na čtenářskou výzvu na příští rok jsou přesouvány do bůhví jakých vláken. Přitom nejsou zveřejněné ani průběžné statistiky za tento rok a to už je listopad (!). Dost absurdní je i to, že se tu diář může hodnotit tak, jako ostatní knihy a dokonce ho mohu vložit do čtenářské výzvy. Toto kniha přece není! Pokud se tu mohou hodnotit diáře tak snad nová sekce - diáře a dejte sem i jiné tématické diáře ne jen ten z Databáze knih (Neobyčejný diář, Jógový diář, Coelho, Motivační, Lucie Gránová apod...). Chápu, že chcete reklamu, ale cpát lidem pod nos tímhle způsobem tento merch...nevím nevím.
Osobně jsem sáhla po diáři z Knižního klubu a to z následujících důvodů - i přes malý formát je tam daleko víc místa na poznámky, je lehký a za krásnou cenu 29 Kč, navíc po vizuální stránce se jim letos opravdu velmi povedl, u každého týdne je i perlička z knižního světa.
Milá knížka, nejen pro děti, krásné ilustrace, zajímavé myšlenky.
Úvodem bych konstatovala, že jsem asi cílová skupina - milovník dystopických scifi, masožravec. Od jisté chvíle, ale přistupují ke knihám z vydavatelství Dobrovský se značnou skepsí a dost mě odrazovala i masivní kampaň kolem této knihy.
Slabším povahám (co naletěli na reklamní kampaň a čtou obvykle jiný druh literatury) popis jatek asi nebude dělat úplně dobře. Sama jsem měla místy problém. (Což beru, ale jako plus, tento efekt kniha měla mít. Na druhou stranu je to jen popis jatek, autorka jen nahradila krávu člověkem.)
Kniha má bezesporu zajímavou a originální myšlenku, která je však hrozně nedotažená. Celý ten příběh měl ohromný potenciál, ale bohužel i hlavní postava po psychologické stránce velice špatně zpracovaná. Kniha nemá žádnou pointu, celé je to nedotažené a místy i nesmyslné. Po přečtení mám hodně otázek nejen k chování hlavní postavy, ale i společnosti, tak i k tomu, zda autorka chtěla knihou vůbec něco říct (?).
Zprvu jsem myslela, že knihu budu hodnotit pozitivně, bohužel je to jen zajímavý nápad, ale nedotažený, špatně zpracovaná rozporuplná postava s velice podivným chováním, žádná pointa, ponaučení, závěr... Povrchně, plytce a bez emoci popsaný nějaký stav světa.... Promarněný potenciál.
Dobrovský opět "nezklamal" čtivé, krátké kapitoly, pěkná obálka, masivní reklama, ale v podstatě je to podprůměrná slátanina, kterou by většina lidí bez masivní reklamy ani nevzala do ruky a na kterou si za pár let ani nevzpomenu. Škoda.
Výstavu jsem neabsolvovala, ale kniha vypadá zajímavě. Určitě stojí alespoň za prolistování nejen pro milovníky Foglara či staré Prahy. Obsahuje spoustu fotek, olejomaleb Prahy, výňatky z komixů atd.
Přiznám se, že nejsem milovník knih o soudních procesech, ale tato mě opravdu chytla.
Čtivé, svižné, sympatické postavy, díky rozsahu a poutavosti lze knihu bez problému přečíst za odpoledne. Žádný dramatický zvrat tu nebyl, ale vůbec mi to nevadilo.
Výborná kniha, tím spíš, že jde o autorovu prvotinu.... Osobně se už těším na další knihy tohoto spisovatele.
Jedno velké klišé, pořád dokola to samé.... Vyloženě iritující je používání slova "vyoutovat". Mělo to mít tak dva díly a nějaký smysluplný děj. Takhle to postrádá jakýkoliv význam...
Kniha objednaná z internetu.
Jsem "kafeholik" a čekalo mě ohromné zklamání....2,5/5
Základní informace jsou fajn, ale pokud máte něco nastudovaného tak 3/4 knihy o ničem...
...a recepty? Chtělo se mi brečet. 99% receptů na kafe v kávovaru! Kávový gurmán pije kafe z kávovaru?...Udělejte si kafe v kávovaru, napěnte mléko na teplotu xy a dolijte v poměru xy + jedna, dvě ingredience (nevím jestli jdou vůbec všechny likéry sehnat v ČR)...Jiné recepty z kávy v knize obsažené nejsou. Tohle jsem tedy opravdu nečekala.
Shrnutí: Pokud nemáte kávovar, recepty k ničemu. Pokud o kávě něco víte, tak celá kniha k ničemu....
Osobně nemít knihu z výprodeje, ale za 400Kč, tak ji jdu vrátit.
Pokud však pijete Nescafé nebo máte doma kávovar na kapsle věřím, že z knihy můžete být u vytržení, ale jako milovník kávy jinému nadšenci knihu rozhodně nedoporučuji.
Kniha čtivá, zajímavý nápad i zpracování. Nutí k zamyšlení i pobaví. Doporučuji.
V žánru sci-fi jsem nováček a teprve se rozkoukával.
Zjišťuji, že mě novinky moc neberou, ale ty "staré" vize budoucnosti, postapokalyptické nebo dystopické knihy s dobrým nápadem a spoustou filozofických otázek mě neskutečně baví...
Detektivka ani krimi to opravdu není, spíš román. Kniha se četla dobře, svižně.
Byla to příjemná jednoduchá jednohubka. Zajímavá a zábavná sonda do života jedné africké ženy, co se rozhodla založit neobvyklé podnikání.
Za mě dobrý, určitě sáhnu i po dalších dílech.
3,5/5
Zajímavý začátek série.
Kniha čtivá, žádné vyloženě hluchá místa, přesto jsem měla pocit, že na to, kolik to má stránek, jsem se knihou "trápila" trochu dlouho. Na druhou stranu je to za začátek série, starší příjemná detektivka.... Za mě lepší průměr a rozhodně lepší než mnoho vychvalovaných "bestselleru" z poslední doby.
Nečekejte zázraky a budete spokojeni.
2,5/5
Na knihu jsem se ohromě těšila, držela jsem ji v ruce druhý den, poté co vyšla.
Bohužel opět jdu proti většině a přikláním se spíše k negativnější hodnocením.
Původně jsem myslela, že to bude lepší 4 hvězdičkový počin, ale prvotní nadšení rychle vyprchávalo.
Začátek byl celkem slušný, ale pár věcí mi tu vůbec nesedělo (a ani po dočtení nedávají smysl).
Po třetině knihy jsem si začala říkat, že se děj hrozně vleče, nemá to žádný spád, děj se nikam neposouvá. Psychologie postav hrozně podivná. Kniha začala být nudná.
Po dočtení první části si říkám ok, otočím list a pouštím se do čtení a po dočtení první strany si říkám jen Aha, jak "originální" a to snad ne (nikoliv v pozitivním smyslu)...a je mi znám celý zbytek knihy včetně rozuzlení (Díky vševědoucí Kim, podle které Travis také něco tají).
Pokračuji ve čtení, děj se přestane posouvat, pořád dokola to samé a navíc je dáván čím dál větší prostor ukňourané policistce Kim.
Chápu záměr - že Kim měla být ztělesněním emancipace, feminismu ... vyčerpaná matka, manželka a nejlepší policistka široko daleko, prudce inteligentní s neobyčejným šestým smyslem a touhou po kariéře....a Blablabla....která se snaží vše skloubit a být super ženou....ale na mě působila jako vyložený sociopat, kterému ovšem nepochopitelně v každém druhém odstavci "puká srdce", "nemůže skoro dýchat" když si vzpomene na své děti či Seana. ....Ke Kim bych mohla napsat mnoho odstavců k jejímu absurdnímu chování. Příšerně zpracovaná postava. Už jen to že všichni podle ní lžou, nikdo nemůže být oběť, ale sama se po setkání s Dominikem chová jako 12 puberťačka na koncertě Justina Biebera přestože ví, že je to nebezpečný sadista a manipulátor (ten je Kim jako jediný popisovaný jako oběť a pozitivně - proč?).. Přitom jsou všichni kolem ní hloupí, slepí...jen ona má pravdu, tušení, do všech vidí.
Vlastně všechny postavy byly po psychologické stránce vyloženě otřesně zpracované...tím nemyslím nesympatické (i když to také), ale to že autorka asi nemá žádné základní povědomí o tom jak se chovají násilníci, oběti, ženy matky, co dělají i kariéru v "mužském světě" apod. Trochu uvěřitelná byla snad jen manipulátorka Natálie. Nebylo pozitivní postavy, možná jen Kim negativně a se zášti popisovaný kolega (Martin?).
Další věc co mě iritovala byly Kiminy dedukce.. fyzické příznaky např. strachu jsou stejné ať se bojíte čeho chcete, je to reakce těla na určitý psychický stav např. strach; úzkost...ale Kim z toho četla myšlenky. Řeč těla v různých situacích není to samé jako fyzické příznaky jedné emoce při různých myšlenkách !....Autorka běžně zaměňuje.
Pozitivum je, že se kniha celkem dobře čte, ale to asi tak všechno. Nápad dobrý, ale celý příběh nedomyšlený, zpracování dejme tomu, psychologie všech postav vyloženě otřesená. Kniha byla předvídatelná, posledních cca 40 stránek jsem četla s odporem, jen abych to měla za sebou, což není dobré...
Autorce by také neuškodilo si přečíst pár psychologických knih místo opakování všech možných kliše a mediálních nesmyslů (např. znásilňují se jen krasavice), něco o tom, jak se kdo v jaké situaci chová, jak vypadá PTSD...celkově bych doporučila alespoň základy psychologie, kdo je to sociopat, sadista, submisivním vs. dominantní chování, psychopat, manipulátor, jak vypadají lidé, kteří mají neléčenou schizofrenii, co způsobuje vývojové trauma...a ne "matlat" všechno dohromady tak, že to ani nedává smysl.
Některé chování, všech postav, bylo vysvětleno v druhé části knihy, ale né vše. Nulová detektivní práce, pouze absurdní dedukce. Také bych zmínila, že spousta faktických věcí mi nedávala smysl např. přece nelze vyrobit z pouhých dvou žeber 16 šachových figurek atd.
Možná kdybych neměla vysoké očekávání a šlo o autorčinu prvotinu, hodnotila bych knihu lépe, ale jako 5. knihu a 2. psycho thriller....nezlobte se....Ano, dějově je to pořád lepší než nějaký Bryndza, ale jsem vyloženě zklamaná, tu psychologii postav nejde odpustit, horší průměr.
Knížku jsem objevila, když jsem hledala mé milované Děti z Bullerbynu do letošní čtenářské výzvy. Máma mi říkala, že "Říkali mi Leni" je moc pěkná knížka, že ji četla jako 12ti- léta a moc se jí líbila. Je o "poněmčené" holčičce. Tak jsem si řekla ok, Děti z Bullerbynu jsem znala jako dítě zpaměti, tato kniha jde v podstatě do 3 témat letošní výzvy a potřebují něco krátkého, protože mám čtecí blok.
Brutální thrillery, detektivky si přečtu bez mrknutí oka, ale pravdivé příběhy ani knihy z války nečtu, je to na mě moc depresivní.
Tuhle jsem vzala do ruky jen protože jde o dětskou knížku.
Knížka je čtivá, opravdu pěkně napsaná. I slza mi ukápla. Pěkný příběh, na kterém jsou vidět hrůzy války. Moc pěkně vykreslené všechny postavy a to i po psychologické stránce, přesto tak, aby vše pochopil i mladší čtenář. Vydání z roku 1971 je i krásně ilustrované.
Není to v pravém smyslu kniha pro děti, bohužel to není pohádka, ale historie. Je to trochu depresivnější, ale tyto věci se děly a není dobré na tím zavírat oči... Také si nemyslím, že by to byla špatná kniha i pro děti. Děti se i víc ptají, možná vše nepochopí, ale rodiče by měli dovysvětlit..... Určitě je to vhodnější kniha než když někteří rodiče dají 9 letému Hru o trůny, Zaklínače a podobné knihy plné sexu, intrik, vraždění atd. ...a tuto zavrhnou protože je "moc drsná".
Doporučuji... a to nejen dětem.
Za mě dobrý.
Coben jak ho známe - kniha má spád a dobrý nápad, čtivé, nenáročné a zábavné.
Nemyslím, že by to byla jedna z jeho horších knih. Ano, máme tu otevřený konec a spousta věcí zůstala nedořešených, ale až tak mi to nepřekáží, možná spíš naopak... Nemám co vytknout.
V 90. letech pár stránkový "časopis" za 300 Kč, který jsem musela mít. Pár fotek, trocha nic neříkajícího textu ke každé člence skupiny.
Opět jdu proti většině.
Tahle kniha pro mě byla bohužel jedno obrovské zklamání.
Dlouho jsem se na ni těšila a po pár stránkách mi bylo jasné, že tohle nebude to, co jsem čekala. Těšila jsem se na knihu plnou cynismu, sarkasmu, ironie, humoru i zajímavých myšlenek, místo toho jsem dostala dvě povrchní, ploché a hlavně úplně neuvěřitelné postavy, prostřednictvím kterých mi autorka knihy nutí své názory a to nepěknou formou dlouhých monologů plných cizích a odborných slov či psedointelektuálního chvástání.
Mělo to potenciál, ale forma šla úplně mimo mě. Obě postavy nereálné (nejen díky vnitřním monologum) a i trochu ploché a svým způsobem i pokrytci. Kniha byla vlastně úplně bez děje a ten konec, proč proboha? V konečném důsledku mi kniha přišla komerční, chvástavá, arogantní a vlastně mi přišlo, že to co autorka kritizuje také sama vytvořila.
Jakákoliv zajímavá myšlenka nebo vtip byl v momentě zabitý.
Bylo to dlouhé, nudné, ubíjející, nezajímavé a neuvěřitelné. Přemáhala jsem se, abych dočetla. Kniha mi vzala na dva měsíce chuť cokoliv číst. Po dočtení si připadám jak po lobotomii.
..Za mě rozhodně ne.
Bohužel nesdílím nadšení většiny.
Moc se mi nelíbí formát diáře, je obrovský a přitom místa na poznámky u jednotlivých dní je hodně málo, někde jen třeba jeden řádek. Pokud si píšete do diáře směny, přesčasy, doktory, schůzky je to prakticky nepoužitelné. Vzhledem k ceně a velikosti se toto opravu nepovedlo. V knihkupectví byl vedle položený diář o 100 Kč levnější, trochu menších rozměrů (a rozhodně lehčí), u každého dne 5 řádků, na začátku každého měsíce poznámky na narozeniny, měsíční kalendář apod. , i celkově kvalitnější desky i grafická úprava.
Abych vše nekritizovala, oceňuji, že diář má gumičku na přetažení i gumičku na tužku. Papír také není špatný. Desky jsou sice z papíru, ale trochu pevnější. Matné provedení beru také jako plus.
Otázkou však je, jak budou desky vypadat po půl roce dennodenního tahání v kabelce.
U témat výzvy bych ocenila i třeba jen jeden řádek na osobní tip.
Doufám, že si kritiku autoři vezmou k srdci a příští rok bude nějaká vylepšená verze. Zatím za mě bohužel nedoporučuji, jako diář to není moc použitelné. Jednoduchý, lehký diář z KK za 29 Kč milionkrát použitelnější.
Od knihy jsem nic nečekala a byla jsem v celkovém důsledku mile překvapená.
Původně jsem myslela, že knihu odložím. Kolem strany 8o mě přestávala bavit, Adam mi byl čím dál méně sympatický a příběh se místy vlekl, byla jsem opravdu ráda za krátké kapitoly a výbornou čtivost. Díky bohu vyprávění otce skončilo a na řadu přišla Stella, kniha dostala jiné grády, četla se sama a stránky rychle ubývaly. V podstatě jsem tušila jak to bylo od půlky, ale i tak mě zbytek knihy bavil a přelouskala jsem ho za večer.
Co vytknu je zase špatná korektura nebo překlad...faktické chyby např. v jedné větě člověk utíká a dvě věty dál sesedá z kola a podobně...Mám pocit jakoby některé knihy ve vydavatelstvích nikdo nečetl.
Čekala jsem víc, mnohem víc...
Četlo se to skvěle, ale opravdu nejde o vtipnou knihu, nejde ani o romantiku ani doják. Příběh sám o sobě nebyl špatný, ale něco mi tam chybělo. Takové nemastné neslané, nic neříkající....
Jednoduchá oddechová, nic co by zanechalo silnější dojem... bohužel.