Avinea

Knihy Jarmily Loukotkové jsem ráda četla už jako teenager. K této knížce jsem se dostala až v dospělosti a i tak ve mně dokázala rozvibrovat směsici různých pocitů prostřednictvím popisovaných postav a dějů. Autorka se vciťuje do vidění světa povstalých otroků. Ač to bylo období, kdy tekly řeky krve a utrpení bylo nezměrné, tak situaci popisuje s určitou noblesou, nesklouzává k drastickému popisu bojů a mučení, nechává je znít jakoby na pozadí ve vzpomínkách nebo jako vizi budoucnosti, což je pro čtenáře méně děsivé. Čekala jsem, k čemu povede podoba dvou klíčových postav a překvapilo mně, že vlastně k ničemu :-) Uznávám, že nějaké krkolomné záměny by byly asi nerealistické. V knize šlo přece jen o něco jiného.

Knihu Ostrov jsem četla několik týdnů po knize Blackout od M. Elsberga. Obě představují uvěřitelnou fikci, co by se dělo, kdyby lidé dnešní doby přišli o výdobytky civilizace. V Blackoutu jde o upadání západního světa kvůli přerušení dodávek energie, v případě Ostrova je popisován jen Island, který se z minuty na minutu ocitne bez spojení s okolním světem a musí se stát soběstačným. Zemědělství rázem získává prioritu a v mnoha ohledech se život vrací svou podobou do středověku. Na obrátkách děj dostává v okamžiku, kdy je zřejmé, že Island dokáže uživit o desetitisíce lidí méně, než jich tam v současné době jde. Kdo si vytáhne toho pomyslného Černého Petra? Je užitečné připomenout si - i čtením takových knih- jak velice křehká je podoba naší civilizace.

První kniha, kterou jsem od této autorky četla. Hned v úvodu mě překvapilo, že dva kriminální případy, z nichž každý by stačil na jednu knihu, spisovatelka přidává jen jakoby bokem vedle hlavní zápletky. To se tak často nestává a je vidět, že o nápady a inspiraci nemá nouzi. Kniha se mi četla výborně. Celý policejní tým byl vykreslen věrohodně a víceméně sympaticky. Do vkusu se mi kniha trefila i tím, že tam byly odporné věci popsány decentně a ne naturalisticky. Velmi dobrá krimi, doporučuji ke čtení.

Příběh Lakšmí a jejích blízkých se mi líbil. Člověk se díky autorce ponoří do barevného a zároveň tak svázaného (např. kastovním systémem či nízkým postavením žen) světa Indie. Hrdinka knihy měla štěstí, protože měla kolem sebe lidi, kteří jí věřili, oceňovali její schopnosti a pomáhali jí. A to většinou nezištně, i její "obchodní partner přes čajové sáčky" Samír tu byl vždy, když ho požádala o pomoc. Jsem ráda, že v knize nebyla vykreslena žádná srdcervoucí dramata (tragické osudy žen jen zmíněny ve vedlejším proudu děje) a hrůzy. Takže příjemné uklidňující čtení z pro nás exotického prostředí. Doporučuji.

(SPOILER) Jsem fanoušek Vondruškových knih a nejvíc mám v oblibě sérii s Oldřichem z Chlumu, jehož příběhy čtu povětšinou v létě o dovolené, kterou mi tak zpříjemňují, ať jsem kdekoliv. Dračí náhrdelník se mi četl pěkně, nechybělo obvyklé špičkování mezi panošem Otou a Divišem, dívky letící na Otu jedna za druhou, nějaké to info o středověkém životě i nenásilné morální poučení. Jediné, co mi v tomto příběhu uniklo je - malý SPOILER - proč onen zabitý ostřihomský prelát sepsal na pergameny svou výpověď a ukryl ji se zakódováním v šifře (pstruzi na másle). Pro koho ty listiny měly být? Kdo je měl najít? A ještě jedna poznámka - chápu, že bylo míněno asi hlavně kvůli větší dramatičnosti děje - jak jde česká královna Kunhuta na pražský jarmark, i když jí hrozí nebezpečí atentátu - že prý ji více než toto děsí představa útoku, kdy ho čekat nebude.... Jenže ono se to nevylučuje. Hlavní padouch dopaden nebyl, i když mají vyšetřovatelé domněnku, že se vrátí do Uher, kde ho nechá král odstranit, tak to jisté přece není... Třeba se o atentát pokusí znovu. Byl to od královny hazard, který se její dablérce nemusel vyplatit. Ale vzhledem k předpokládané povaze královny to uvěřitelné je. Celkové moc fajn počtení a těším se na další příběhy.

Příběhy s Enolou Holmesovou si mě toto léto získaly, takže jsem v řadě na jeden zátah přečetla už tři díly jako e-knihy. Baví mě to, takže se chystám přečíst si i další případy této odvážné slečny. Jsem zvědavá, jestli se spojí se svým bratrem Sherlockem a ten ji uzná i přesto, že má vůči ženám poměrně pohrdavé smýšlení odpovídající viktoriánské době, ve které se případy odehrávají.

Série knih s Enolou Holmesovou se mi líbí. Popisy viktoriánské Anglie jsou velmi barvité a dávají nahlédnout, jak se tehdy žilo v různých vrstvách společnosti. Enola je velmi samostatná a na svou dobu velice emancipovaná dívka, která nejenže se v ruchu anglické metropole neztratí, ale ještě vyřeší případy, na kterých si zuby vyláme nejen Scotland Yard, ale i její slavný bratr.

Mám dojem, že autorku vedl k napsání knihy nápad pohrávat si v celém příběhu dvojsmyslně s pojmem banán. Jinak ten text o ničem moc víc není. Dějová linka kopíruje předtím již mnohokrát (a většinou lépe) zpracovaný motiv o bohatém chlápkovi a chudé nicméně ztřeštěné dívce, kteří v sobě najdou zalíbení, ač si to oba zpočátku nechtějí přiznat. Když si to přiznají, vypluje na povrch nějaké tajemství jednoho z nich, které slibně nastartovaný vztah utne a zbytek příběhu se ten či ta provinilý/á snaží obnovit ztracenou důvěru. V tomhle bodě jsem jako čtenářka autorce vděčná, že neprodlužovala usmiřování Nataši a Bruceho, když bylo stejně očividné, že k němu dojde. Celkově bylo ale chování postav nerealistické a zápletka unylá. Knihu bych doporučila těm, kdo si chtějí přečíst dvě barvitá líčení orálního sexu a jednoho vášnivého klasického. To je zřejmě gró této knihy.

Příjemné čtení napsané pro čtenáře 10+, četla jsem jako podstatně starší, když se mi knížka jako dárek k nákupu jiných knih dostala do ruky. Je to dobře napsaný příběh, s dívčí hrdinkou se určitě čtenářky mohou v myšlenkách ztotožnit. Autorka je historička, takže napínavý příběh ochutila věrohodnými vikinskými reáliemi a děti si tak mohou zároveň osvojit termíny jako jarlové, karl, jména vikinských bohů i se dozvědět, jak to tehdy asi mohlo vypadat. Za příběhem je základní slovníček pojmů, které se v textu vyskytují. Evidentně podle náznaků ke konci knihy se připravuje druhý díl, kdy Alva bude pátrat po svém otci. Mladším i větším čtenářům doporučuji jako nenáročné příjemné čtení.

Romantické dílo, které před čtenáře plasticky vystaví krásu i drsnost života v jedné velšské vsi - v přítomnosti i o generaci či dvě zpátky. Této osadě dominuje věž a kolem ní se točí osudy lidí - ať už těsně nebo vzdáleněji. Kniha se skládá ze sedmi samostatných a přitom propojených povídek. Samostatných proto, že se tam pokaždé odehrává jiný příběh, propojených proto, že tam vystupují stejné postavy i se děj odehrává ve stejných místech. Postavy si pouze mění to, zda jsou hlavními protagonisty daného příběhu, nebo mají vedlejší roli. Kniha je napsaná literárně bohatým jazykem, oceňuji i překladatelku.

Knihu jsem si s chutí přečetla a kromě zábavnosti (dětem blízký jazyk, hodně obrázků, komiksy, kvízy) jsem velice ocenila správnost historických faktů, které autorka v knize předkládá. Na první začtení jsem poznala, že ty informace nemá jen letmo převzaté, ale hluboko zažité. Tak jsem se ze zájmu podívala na net a zjistila, že Klára Smolíková žila v Táboře a působila tři roky v Husitském muzeu. To mi to objasnilo :-) Perfektně vytvořená kniha!

Četla jsem knihu jako někdo, kdo toho o poměrech v Silicon Valley věděl velice málo. Stejně jako autorka jsem humanitně vzdělaná, takže mi některé její úvahy o přetechnizovaném světě byly blízké. Díky této knize jsem se leccos o světě v San Francisku dozvěděla a i když jsem od té doby přečetla na toto téma ještě několik dalších knih, přijde mi tato nejosobitější. Autorka má svůj neotřelý pisatelský styl a i když mi podle toho, jak se ve svých memoárech líčí, sympatická není, tak jsem ráda, že jsem si tuhle knihu přečetla, bylo pro mě zajímavé sledovat její názory a sžívání se s pro ni nezvyklou částí americké kultury.

Knihu jsem si přečetla ze zájmu, jaké příběhy o historii čte současná generace dětí. Autorka používá bohatý jazyk a postavy jsou vylíčeny věrohodně. Historické reálie jsou podány srozumitelně cílové skupině čtenářů (život v klášteře, sňatky podle urozenosti apod.), zápletka zajímavá. Líbí se mi, že společnicí Báry je tajuplná kočka. Co se mi moc nelíbilo je závěrečné Bářino shrnutí událostí v deníku - ano, tak nějak by to asi děvče jako ona napsalo, ale v jejím podání je to asi ještě zmatenější než třeba v té vlastivědě ;-) Líbilo se mi naopak (vyfabulované, ale klidně to tak být mohlo, kdo ví) přátelství Podivena a ženy svatého Václava. O historii se zajímám, nicméně jsem nevěděla, že by Oldřich měl kromě Boleslava a Jaromíra ještě bratra Václava... Zatím se mi o jeho existenci nepodařilo najít informaci někde jinde.

Jako první z této edice jsme četli knihu O Bruncvíkovi, tu několikrát za sebou, má spád a akce. Na tuto knihu pojednávající o králi a císaři Karlovi IV. jsem se těšila, ale přijde mi tak nějak nekompaktní. Chápu, že se život tohoto mimořádného člověka a panovníka musel kvůli danému formátu maximálně zestručnit a vytáhnout pár zajímavostí.... Ale proč tedy "ztrácet" několik stránek tím, že se ukazuje, jak se učil zacházet s mečem a tancovat.... A i pověst o stavbě Karlova mostu s vajíčky v maltě bych spíš viděla v knížce o Praze a ne ausgerechnet s Karlem IV., který dal Pražský most postavit, ale s vajíčky zde neměl co do činění. To spíš by bylo dobré uvést datum zahájení jeho stavby, které se čte stejně popředu i pozpátku. Klidně bych tuto dětskou knížku začala věštbou kněžny Libuše o Praze, jejíž sláva hvězd se bude dotýkat. Pak pokračovala tím, že se Karel narodil skvělému králi a pravému rytíři Janovi z rodu Lucemburků a hrdé přemyslovské královně Elišce. V sedmi letech odjel na vychování do Francie, kde se také rovnou oženil (což by stejně starou cílovou skupinu čtenář jistě zaujalo). Pak jeho dobrodružství v Itálii s tím útěkem v bárce... No a pak výběr slavných děl a činů, samozřejmě vzhledem k první straně s Libuší zdůraznit rozkvět Prahy, která byla tehdy hlavním městem Evropy. A na závěr obrázek Karla jako manžela a otce s tím, že měl postupně čtyři manželky a dvanáct dětí... Což by zřejmě děti také zaujalo.

Mám ráda knížky Markéty Zinnerové a ani Čarovné prstýnky nejsou výjimka. K této pohádce jsem se dostala až v dospělosti, když jsem ji četla svému dítěti. Mně i jemu se líbila :-) Příběh o napůl víle Zapomněnce a jejím Kubovi prstýnkáři, jak společně odejdou do světa prodávat na jarmarcích prstýnky a co při tom zažijí. Vždycky u autorky oceňuji, že ve svých pohádkách nesklouzává ke stereotypům, ale její příběhy i závěry jsou neotřelé a leckdy překvapivé.

Hezké čtení pro děti, dobré je, že se dá přečíst "na jeden zátah" - tj. celé klidně jako pohádka na spaní. Příběh ukazuje, že existují různé druhy odvahy a kdo se bojí něčeho, může být odvážný zase v jiné oblasti nebo za jiných okolností.

Kniha pro děti o tom, jak číst v přírodě různé druhy stop zvířat - otisky, vývržky ... a i ten trus či koprolity. Takové téma se dá najít i v dalších knihách (a jsou i praktičtější a obsažnější), ale tahle kniha je výjimečná svým názvem. Je to chytrý marketingový tah. Kdyby ji autor nazval třeba "Zálesákův zápisník" nebo "Jak stopovat zvěř v lese", tak by zřejmě nezískal tolik čtenářů/kupujících jako s tímto chytlavým titulem. Celkově však je kniha pro děti asi čtivá a mohou si i v testech vyzkoušet, co se naučily. Občas se autor snaží být vtipný ve stylu edice Děsivé dějiny, možná je to zábavné, nemohu posoudit, nejsem cílová skupina, jsem rodič a kniha bude dárek. To, co hodnotím velmi negativně, je chyba při zpracování knihy - na dvoustraně 48/49 došlo k zpřeházení textů a obrázků - např. kočka není jezevec... Kdybych o tom věděla dřív, knihu bych nekoupila.

Knihu jsem nedočetla - ne proto, že by byla napsaná "špatně", ale domnívám se, že ji ocení hlavně zájemci o jakutskou mytologii a pro ostatní moc není (respektive že my ostatní máme dost jiných pěkných knih na čtení ;-). Oceňuji autory i překladatele za to, jakou si dali práci s uváděním adekvátních termínů. Souhlasím také s komentářem Pepy0216 - je to opravdu netradiční kniha. Své čtenáře si určitě najde, zajímavá je, jen to není mainstreamová záležitost a takové to čtení, po kterém dychtivě saháte každou volnější chvilku, abyste se dozvěděli, jak děj pokračuje.