Awča Awča komentáře u knih

Takový hněv Takový hněv Cara Hunter

Příběh mě úplně pohltil.
Cara Hunter umí mistrně splétat nitky, naznačovat cesty a na závěr parádně překvapit.
Došlo i na osobní život vyšetřovacího týmu, tentokráte byl více v pozadí, i když ...
Parádní kousek, mohu doporučit.

20.04.2021 5 z 5

Dům číslo 6 Dům číslo 6 Nela Rywiková

Také jsem knihu objevila náhodou a byla pro mě příjemným překvapením.
Něco mezi detektivkou a románem, vykreslení postav mi připomnělo Párala v jeho nejlepších letech.
Opravdu vydařená prvotina, rozhodně si přečtu i Děti hněvu.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

11.03.2021 4 z 5

Inkoust Inkoust Alison Belsham

Kniha se četla dobře, o úplně strhující čtení se sice nejedná, ale byla jsem zvědavá, jak se případy vyřeší.
Hlubší pouto s hlavními postavami se mi moc nepodařilo navázat, ač jsem je znala z předchozího dílu a těšila se na ně, ani o tetování se čtenář moc nedozvěděl. Celé to šlo tak nějak po povrchu.
Ovšem závěr byl napínavý, za ten přidávám hvězdičku.

03.03.2021 4 z 5

Poslední deska Poslední deska Andrew Cartmel

Není to strhující detektivka, je to vyprávění jazzového a vinylového nadšence s krimi prvky, trochou humoru, kočkami a přátely, mix, který mě bavil.
Začátek byl klopotný, spousta informací a děje, ke konci se zasekla drážka a jako by se jelo odznovu.
I tak mě čtení bavilo, a kniha mi zůstane v paměti.
A navíc jsem zjistila, že už vyšel druhý díl!

22.02.2021 4 z 5

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Příběh je vlastně taková stavebnice, skládačka, puzzle, které autorka umně staví k sobě.
Poháněla mě zvědavost, jak ty střípky do sebe zapadnou, co se stane s jednotlivými postavami, jejich vztahy, a jak se vyřeší tajemství. V tom je ale riziko podobných knih, že v závěru mohou lehce ztratit tempo a utopit se v dovysvětlování, tady to naštěstí nebylo v takové míře.
Mysteriózní prvky mě moc neoslovují, ale byly podány zlehka, celkově se mi kniha líbila, početla jsem si.

18.01.2021 4 z 5

Bílé kosti Bílé kosti Graham Masterton

K sérii jsem se dostala na přeskáčku, četla jsem po Krvavých sestrách, konečně mi věci začaly zapadat do sebe :-)
Případ je tajemný, vyšetřovatelka schopná, se zajímavým soukromým životem.
Trochu mě udivila emoční plochost hlavní hrdinky, dopadne na ni tolik ran, přesto je nadále schopna fungovat.
Také na mě byly popisy trápení obětí příliš, a různých postav je tam víc než dost, i přesto se mi kniha moc líbila a těším se na další díl.

17.10.2020 4 z 5

Temné lesy Temné lesy Harlan Coben

Autor je plodný, šikovný, s bohatou fantazií, chtěl toho obsáhnout strašně moc.
Jsem asi ve své podstatě jednoduchý čtenář, na mě to bylo příliš, KGB, bohaté elity, rasová otázka... nebyl tam prostor vytvořit si k některé z postav hlubší pouto.
Kniha je to dobrá, ale úplně mě nevtáhla, od autora jsem četla lepší kousky.
Ovšem za přečtení stojí.

10.07.2020 4 z 5

Cizinec Cizinec Harlan Coben

Anotace mě spíše odradila, podle ní mi přišla zápletka divná, nezvyklá, do knihy se mi moc nechtělo.
Pěkně jsem se mýlila. Bylo to zajímavé, čtivé, někdy možná trochu zamotané, konec mě pak nechal úplně bez dechu.
Žít svůj americký sen je pro mnoho rodin velmi, velmi težké.

01.06.2020 5 z 5

Žhavý hrob Žhavý hrob Yrsa Sigurðardóttir

Kromě zajímavé zápletky se mi líbily i zmínky o historii Islandu - tresčí války, evakuace po výbuchu sopky apod.
Tóřin soukromý život byl trochu upozaděn, chyběl mi Matthias, i když Bela se také snažila.
Celkově se kniha četla velmi dobře a opravdu se těším na další díl.

18.05.2020 5 z 5

Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Když kniha vyšla, ani jsem jí nechtěla číst, ale oklikami se ke mě dostala, a nyní vidím, že téma bylo zbytečně nafouklé novináři.
Jde o osobní výpověď, samozřejmě subjektivní, ale zajímavou, je na čtenáři, jaký si z ní poskládá obrázek.
Mě velmi překvapilo chabé zdravotní zajištění biatlonového týmu, myslím, že více specialistů, sportovní psycholog či specialista na výživu by měli být součástí každého týmu.
Při čtení jsem si často vzpomněla na knihu Květy Jeriové Peckové, mimochodem je v ní zmiňována i Gábiny maminka.
Gábina udělala pro biatlon velmi moc, přeji jí v dalším životě hodně štěstí.

28.04.2020 5 z 5

Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

Knížka mi sedla, způsob vyprávění byl zajímavý, dlouho jsem byla pěkně napnutá, těšila se z každé kapitoly.
Konání postav mi přišlo uvěřitelné, ať již to byl psychoterapeut Theo, malířka Alice nebo některá z vedlejších postav.
Střípek po střípku se dával příběh dohromady, až z oho bylo překvapivé rozuzlení.
Na prvotinu výborné.

24.04.2020 5 z 5

Ani slovo Ani slovo Patricia Gibney

Čteno bezprostředně po předchozím díle, který se mi líbil o trošku víc.
Tento byl poměrně komplikovaný, v záplavě postav jsem se trochu ztrácela, a, promiň Lottie, hlavní vyšetřovatelka mi už trochu lezla na nervy, nevidím zde vývoj postavy.
Ale i tak jsem si čtení užila a za nějaký čas si ráda přečtu další díl.

01.10.2024 4 z 5

Nehoda Nehoda Natalie Barelli

Letní jednohubka.
Trošku předvídatelná, trošku překombinovaná, ale zatraceně čtivá.
Za rok nebudu vědět, o čem byla, ale letní odpoledne a večer vyplnila skvěle.

30.07.2024 4 z 5

Hadí doupě Hadí doupě Agatha Christie

Myslela jsem si, že už jsem vše od Agathy četla, případně viděla zfilmované. Ovšem tento úlovek z lázeňské knihovničky mě vyvedl z omylu. Kniha byla brožovaná, trošku se už rozpadala, až jsem měla strach, že kus chybí, když je tak útlá.
Pravda, nebylo tam moc zbytečné omáčky, příběh rychle plynul, dnešní autoři by počet stran natáhli na dvojnásobek ;-)
Milá jednohubka na zimní odpoledne, se závěrem, který jsem nečekala.

19.01.2024 5 z 5

Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Nejsem cílová skupina, ale YA mě prostě baví.
První polovina knihy je skvělá, s Beyah jsem soucítila a čekala, co jí osud ještě připraví a jak si povede. Romantická část mě moc nebavila, ale byla napsaná pěkně. Zápletka v závěru mě překvapila. A konec se mi líbil.
Přidávám do ČV 2024.

04.01.2024 4 z 5

Skoro normální rodina Skoro normální rodina Mattias Edvardsson

Kniha se mi četla moc dobře, nejvíce mě bavila první třetina, vyprávěná z pohledu otce, který byl sám o sobě zajímavou postavou. Být farářem a dostát všem morálním závazkům. Čtenáře to ponouká k přemýšlení.
Zrovna tak jako podezření, zda si za některé násilné činy nemůže oběť sama a z toho pramenící nechuť a obava některé činy hlásit.
Jak bych se asi zachovala já?
Ale není to jen o psychologii, v podstatě je to celkem napínavý příběh.

06.12.2023 5 z 5

Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

První půlka se četla skvěle, líbilo se mi prožívat příběh vždy jiné postavy a čekat, až se jejich linky protnou.
Budoucnost lidstva byla vylíčena zajímavě a uvěřitelně.
Pak se do příběhu dostalo více politiky, což by odpovídalo realitě, příběh se ale začal trochu utápět v pletichách, ústupcích.
A ten závěr, jak to říct a nespoilovat. Asi že Julie bylo až moc.
Je to skvělé dílo, na druhý díl se ale nechystám.

28.11.2023 4 z 5

Život na Mississippi Život na Mississippi Mark Twain (p)

Vždy mě překvapí, jak moderním stylem autor psal.
První část knihy o životě kormidelníka na Mississippi je prostě perfektní. Vtipná a čtivá. A hodně zajímavá. Jak důležité bylo znát každý detail řeky.
Také mi konečně mi došel ten pseudonym, Mark Twain :-)
Druhá půlka je nostalgická a více upovídaná, to už jsem se do čtení trochu nutila.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

22.11.2023 4 z 5

Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

Skvělá oddechovka.
Bavila jsem se celou dobu, v knize je všechno, co mě těší. Portály, vesmír, armáda i obyčejný hrdina - a dokonce z města na drsném severu, ke kterému mám opravdu blízko. Oceňuji nápad s Byrokratem.
Bavily mě vtípky, potěšila slovenština, líbil se mi závěr.

09.08.2023 5 z 5

Lucia Lucia Bernard Minier

Přistoupila jsem na to, že zápletka i okolnosti jsou nadnesené, však to není literatura faktu. Snaha šokovat, pohrát si se čtenářem, proč ne.
Všeho bylo tak akorát, něco sice opravdu přitažené za vlasy, ale kniha se četla dobře a byla napínavá.

28.12.2022 5 z 5