babicka_amalka babicka_amalka komentáře u knih

Vojkovičtí a přespolní Vojkovičtí a přespolní Vojtěch Rakous (p)

moc ráda jsem ji četla, stejně jako už moje babička; od té doby se u nás často používalo "Modche, ty hadry..." ;-)

19.02.2017 5 z 5

Česká secese Česká secese Petr Wittlich

kniha právem patří do knihovny každého milovníka umění této epochy

19.02.2017 5 z 5

Pražské tajemství Pražské tajemství Géza Včelička (p)

jedna z mých oblíbených populárních pragensií; podněcuje čtenářovu fantazii natolik, že při procházkou popisovanými místy "viděl" celé to místo jeho očima;

18.02.2017 5 z 5

Jeruzalémské povídky Jeruzalémské povídky Viktor Fischl

velmi působivé a půvabné povídky - při jejich čtení si čtenář živě představí "Fischlův" Jeruzalém

18.02.2017 5 z 5

Neználkovy příhody Neználkovy příhody Nikolaj Nikolajevič Nosov

upřímně - Neználka jsem nesnášela už jako dítě a dospělý věk na tom pranic nezměnil ;-)

16.02.2017 1 z 5

Pantáta Bezoušek Pantáta Bezoušek Karel Václav Rais

půvabné, ať už čtete jako dítě či dospělý;
život neměli rozhodně lehký, ale kde se povedly rodinné vztahy, byla to taková neuspěchaná pohoda;

14.02.2017 5 z 5

Georges Braque Georges Braque Miroslav Lamač

jedna z mnoha Odeonských knih o umění z 80. let - typický čtvercový formát; vyrůstala jsem na nich a byly mi zdrojem poznání i potěšení, zejména když to byla jedna z mála možností, jak slavná výtvarná díla vidět a k tomu se seznámit s jejich autory;

13.02.2017 5 z 5

Židovská válka Židovská válka Lion Feuchtwanger

pro mě jednoznačně nejoblíbenější z Feuchtwangerových knih

12.02.2017 5 z 5

Tři muži ve člunu a na toulkách Tři muži ve člunu a na toulkách Jerome Klapka Jerome

četla jsem několikrát, poslouchala jako audio - a vždycky jsem byla spokojená;

12.02.2017 5 z 5

Dívka na zabití Dívka na zabití Val McDermid

Val McDermidová určitě nebude patřit k mým nejoblíbenějším autorkám - na rozdíl od jiných čtenářů se pro její knihy ani po několika pokusech nedokážu patřičně nadchnout;

07.02.2017 3 z 5

Chlapci z Pavelské ulice Chlapci z Pavelské ulice Ferenc Molnár

četla jsem kdysi jako dítě (jak už je to dávno!) - a moc se mi to líbilo; doufám, že se to bude líbit i dnešním dětem a mladým;

27.01.2017

Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

vynikající styl i příběh, k tomu pro nás exotické prostředí - podívám se určitě po dalších

26.01.2017 5 z 5

Spící agent Spící agent Daniel Silva

vynikající, moje oblíbené téma; doporučuji;

26.01.2017 5 z 5

Mrtví se mstí Mrtví se mstí Jan Bauer

Dala jsem panu Bauerovi ještě šanci, ale promarnil ji. Prostě v jeho případě by bylo lépe nahradit kvantitu jím vydaných knih zvýšením jejich kvality. Takhle jsou to taková nepříliš kvalitní dílka a promarněný potenciál, protože náměty špatné nejsou - jen ta úroveň není na výši.

16.11.2024 3 z 5

Záhada ukradeného diadému Záhada ukradeného diadému Lucie Pilátová

překvapivě svižně napsaná oddechovka, četlo se hodně dobře;
líbila se mi i autorčina předchozí kniha Případ pečetního prstenu a jsem ráda, že ani tahle její kniha mě nezklamala;

09.11.2024 4 z 5

Pražská sonáta Pražská sonáta Bradford Morrow

Trochu rozvláčné, ale celkem zajímavé. Obdivuhodná je autorova téměř dokonale správný místopis Prahy :-)
Mohlo to být o něco kratší, přesto jsem si knihu přečetla s potěšením.

11.08.2024 4 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Tak tohle pro mě není to pravé - příliš realistické (a z mého hlediska nadbytečné) popisy krutostí pachatele.
Callanach i Ava jsou mi sice sympatičtí, ale.... Tuhle sérii tedy s chutí vynechám.

31.07.2024 2 z 5

Bleší mlýn v Normandii Bleší mlýn v Normandii George East

Jedna z mnoha a mnoha knih na podobné téma - občas mám pocit, že "autoři" se navzájem vykrádají či od sebe opisují, jak jsou si ty knihy strašně podobné.
Stačí přečíst jednu, dvě a čtení dalších si můžete v klidu odpustit a sáhnout po něčem jiném.

13.07.2024 2 z 5

Nevina aneb Vražda v Příkré ulici Nevina aneb Vražda v Příkré ulici Heda Kovályová

spíš než detektivka by se to dalo označit za skvěle napsanou psychologickou novelu se skvěle vykreslenými charaktery postav a atmosféry doby; rozsahem nevelké, výpovědí velké;

07.07.2024 4 z 5

Dvojitý orel Dvojitý orel James Twining

chystala jsem se na čtení už dávno (po přečtení Ženevského podvodu), no a teď na sérii konečně došlo;
začátek byl trochu rozpačitý, ale pak se to celkem rozjelo, takže úplně zklamaná jsem rozhodně nebyla;

25.06.2024 4 z 5