babicka_amalka komentáře u knih
mám ráda Silvu a jeho Gabriela Allona, ale tenhle příběh mě na rozdíl od předchozích tentokrát nějak nepřesvědčil; tak snad příští bude zase dobrý a tohle byla jen momentální "slabší autorova chvilka";
dobré čtení - tedy až na ten otevřený závěr ;-) teď abychom doufali, že nakladatel nechá přeložit a vydá další pokračování a neutne řadu po pár dílech, jak se v poslední době stává zvykem...
velmi dobře se četlo, zajímavé téma i prostředí;
jen si dávejte pozor, abyste - byť nechtěně - neotevřeli knihu na konci: je tam poznámka na závěr, která vyzradí v podstatě děj i pachatele; byla by škoda se tak připravit o nenarušený zážitek ze čtení;
no - musím říct, že mě tahle kniha nějak zvlášť nenadchla: příliš mnoho postav, příliš mnoho vysvětlujících komentářů, v nichž se děj poněkud tříští; občas jsem si nebyla jistá, jestli místo beletrie nečtu učebnici dějepisu či výkladový slovník římské politické terminologie;
mám historické romány (a detektivky) velmi ráda, zejména, je-li v nich kromě napínavého děje i nějaké poučení či popis historických reálií; ale mnohem bližší jsou mi detektivky Lindsey Davisové s postavou Marca Didia Falca; jsou zábavné, čtivé a přesto se v nich člověk dozví spoustu informací nejen o životě a zvycích v Římě, ale i v mnoha římských provinciích; to potěšení mi tenhle díl SPQR bohužel neposkytl;
celkem přívětivé a vtipné čtení; jen mě i přes akceptaci nadsázky nesmírně štvalo oslovování majitelky zvířaty "mami" a vyjadřování lidí o zvířatech jako o "dětech" - to na mě bylo už moc;
béčkové dílko s nepříliš uvěřitelnou zápletkou, dočítala jsem jen z povinnosti;
četla jsem víc jeho knih - většina se mi líbila, tohle mě zklamalo;
psáno lehkou rukou, svižným perem, četlo se to samo - díky krátkým kapitolám "ještě tuhle, už jen jednu..." až byl najednou konec knihy;
zajímala by mě i její další kniha Anonymní zdroje, ale ta tu asi zatím nevyšla;
po záplavě thrillerů a severských detektivek pohodová klasická detektivka z normálního prostředí; četlo se mi dobře, byť to žádný zázrak, při jehož čtení by se zatřásla země, nebyl ;-)
naprosto super kniha; koupila jsem ji před lety v antikvariátu a celé mé studium i profesní život mi byla praktickým rádcem; je skvělé, že v posledních letech byla vydána jako reprint (spolu s dalšími z té řady) a je tak dostupná bez shánění i dnešním architektům a řemeslníkům
neurazí, nenadchne - vcelku dost průměrná detektivka, jež ničím zvlášť nevyniká;
ke konci už jsem dost přeskakovala; poměrně rozvleklé - to bych tomu ještě odpustila, protože popis meziválečného Berlína je dobrý, stejně jako popis psychiatrických metod v té hrozné době; ale jinak je to příliš velká fantasmagorie a nějak se mi příčily ty spekulace o dceři - trochu bulvární, byť se na toto téma spekulovalo již dávno;
zatím odkládám nedočtené, byť tomu možná ještě někdy dám šanci; ale až mě přejde vztek; vztek především na nakladatelství Baronet, že vůbec vypustilo do světa takový zmetek, vztek na překladatelku Ing. Lucii Královou (jak je uvedeno v tiráži i s titulem), že se nestydí něco takového vypustit "z pera"; ta paní buď v životě nepřečetla jinou knihu než technická skripta, nebo .... jak to napsat a nebýt neslušný?
příběh není špatný, i prostředí IT je mi blízké; ale překlad je tak příšerný a čeština tak neohrabaná, že se to opravdu nedá číst (koneckonců - obdobné hodnocení se objevilo i na Pranýři překladů na Okoun.cz);
svižně napsáno, četlo se jedním dechem; jen ten konec nebyl úplně nejbrilantnější, ale za čtení to stálo;
příjemné a pohodové čtení, navíc z kraje, který se mi podařilo procestovat - o to je čtení lepší, protože ta městečka a vísky znám; jen v první části občas poněkud rozvláčné;
dnes samozřejmě není aktuální, ale v době vydání to byla velmi praktická pomůcka a dnes zdroj informací o tehdejší Praze;
mnohé z "pomůcek" jsou použitelné při studiu i dnes ;-)
velmi užitečná pomůcka; byla vytvořena téměř na koleně, ale byli jsme za ni vděčni;
Branaldovy knížky mám ráda a i tahle mi udělala radost. Milé čtení a k tomu spousta informací.
hm, ano - užitečná knížka v dobách školních a studijních ;-)
čtec přesně vystihl mé vzpomínky i zkušenosti - nebylo snad studenta, který by knihu nevyužíval; i zbytek jeho komentáře je beze zbytku pravdivý (a jeho komentář mě potěšil stejně, jako kdysi ta relativně útlá čtvercová kniha);