bábuška komentáře u knih
Kniha rozvláčná, děj takový nijaký. Ale snažila jsem se, tak jsem dočetla.
V tomto příběhu se autor vrací do devadesátých let. Richard Krauz se zaplete do dění svého kamaráda Kamila, který se pohybuje na hraně zákona a jde mu o život. Setkáváme se i dalšími osobami v podsvětí, kolegové Krauze jsou v tomto příběhu zmiňováni méně. Je to celkem kruté čtení. Doufám, že v dalších knihách se sejdeme ze známou partou vraždárov.
Dívka Marisol chce splnit přání zemřelé babičky a převézt její urnu s popelem na Kubu. Nyní se rozplétá osud mladé dívky Elisy žijící v Havaně za Batistovy vlády a příběh její vnučky vnučky Marisol, kdy Kuba žije pod vládou Fidela Castra. Velkým dílem je kniha věnována revolučním změnám na Kubě, což není nijak na škodu, poněvadž o celém tomto období nebylo u nás mnoho podrobného známo. Osudy rodiny Perézových jsou popsány celkem okrajově. Současnost na Kubě není nijak růžová, o to je kniha smutnější.
Můj oblíbený autor opět nezklamal. Sice se řešil případ jak předválečný, tak poválečný až do současnosti, ale je dobré, si občas tyto doby občas připomenout. Byla jsem spokojená.
Tentokrát jsem nebyla příběhem tolik spokojená jako v předchozích knihách, ale na tři hvězdičky to je.
Knihu jsem dočetla, ale nijak mě neoslovila. Ženy na americkém maloměstě bez vyšších zájmů se vyžívají vyloženě v drbech o svých přítelkyních a začíná to i děvčat školou povinných. Muži mlčí a mlží, tchýně je jedovatá, prostě žádná radost.
Příběh z období bombardování Londýna, kdy je nešťastně rozdělena matka se synkem. Ten jako ztracené dítě je umístěn v sirotčinci a poté s mnoha dalšími dětmi převezen "k lepšímu osudu" do Austrálie. Kde ovšem jsou na farmě Křesťanských bratří nuceni v nelidských podmínkách tvrdě pracovat a sen o škole, milých rodinách a pomerančích je pryč. Malý Jack je jediné dítě které se dostane do rodiny a jako dospělý začne osud malých přistěhovalců rozplétat. Na druhém konci světa hledá matka zraceného syna, úřady jsou nevšímavé. Celý případ se po mnoha letech dostane k soudu, vláda je nucena postiženým se omluvit, i matka se synem se shledá, ovšem skutečná pravda není známa. Krásný příběh o lásce a hledání, smutku i radosti.
Velice krásně napsaný příběh malého Gusty, který postupně prošel smutným osudem brzké ztráty maminky, posléze nevlastního otce, až do roků dospívání v nejhorších možných letech. Přichází válka a Gusta postupně slouží jako voják wehrmachtu na minolovkách, po útěku najde na francouzském území nové přátele mezi partyzány a dál se různými cestičkami dostane až do Anglie. Tam po výcviku projde dobýváním Dunkerku, kde ztratí spoustu nových přátel. Tato kapitola je popsána paní autorkou přesně a pečlivě, i když ukončení války podepsáním kapitulace nepřináší ani po odchodu Němců z pohraničí žádné jistoty o šťastných nastávajících dnech. Je to kniha opravdu poctivá a díky za ní.
Malachi a Esther jsou dvojčata, kteří žijí na severu Skotska a od mládí pracují v uhelných dolech lorda Jamissona. Jak se tenkrát žilo (za panování anglického krále Jiřího) si dnes těžko dokážeme představit. Minimální mzda, pracovní doba nekonečně dlouhá, pracovaly ženy i děti a zákony se samozřejmě nedodržovaly. Malachi byl ocejchován jako buřič, a proto utekl za lepším životem do Londýna. Jaké bylo jeho zklamání, když zjistil, že musí bojovat za totéž jako v rodném kraji. Kniha nás provází všemožnými neúspěchy chlapce za lepším životem, projde vězením a je vypovězen do Virginie, která je pod anglickou nadvládou. Pracuje za stejných podmínek s černými otroky na polích tabáku, odkud se mu podaří utéci přes pohoří do Kolumbie. Kniha nás provádí citovým vztahem s Elizabeth Hallimovou, jejím vychytralým manželem který prohrál celý majetek, jeho bratrem Robertem, necitelným a hrabivým, i dalšími postavami, špatnými i dobrými. Příběh byl částečně dobrodružný, ale líbil se mi.
Byla jsem touto knihou naprosto zklamaná. Bylo zbytečné ji otvírat.
Tentokrát mi to dost dlouho trvalo, než jsem se dopracovala do poslední stránky . Několikrát jsem se vracela ,poněvadž filosof pan doktor Kohák píše tak čtivě a srozumitelně, že každé jeho slovo pohladí po duši. Byla jsem sice na jedné z jeho přednášek, ale ráda jsem vzala knihu do ruky znovu. Hodně se vrací k myšlenkám Masarykovým, Patočkovým a j. zabývá se i rozbory o ekologii, gramotnosti, zdravotnictví i školství, přirozenosti života. "Chodíme po asfaltu, ne po dobré zemi, vzhlížíme na neon, ne na hvězdné nebe nad námi." "Civilizace se soustředila na výrobu techniky, neptá se, co by bylo užitečné, čeho je třeba." Kniha je plná krásných myšlenek, je třeba se k ní vracet. Přestože pokud žil s rodiči vždy jako hoch v Praze, hlásí se k rodnému koutu v Krkonoších, první předkové snad žili v Jilemnici, snad proto má rád Krkonošské pohádky, kde snad Trautenberk mohl žít mezi Poniklou, Jestřabím a Křižlicemi, kde má svůj druhý domov. I když žil mnoho let v Americe, srdcem zůstal Čechem. Krásný člověk s krásnými myšlenkami.
První kniha kterou jsem přečetla od této autorky. I když severskou literaturu moc nemusím (pravděpodobně to dělají pro nás těžko vyslovitelná jména), byla jsem mile překvapena. Děj se odehrával v hodně studeném období, jen led a sníh, ale obyvatelé prožívali nepříjemnosti počasí s klidem a přirozeně, rovněž policisté vykonávali službu poctivě. Líbily se mi dvě ženské postavy, policejní inspektorka Anna-Marie a okresní státní zástupkyně Rebeca. Kniha se četla velice dobře.
Jako vždy detektivní příběh z historické Prahy s kladným hrdinou Jiřím Adamem z Dobronína, kdy tentokrát řeší spor mezi šlechtici - členy královské komory. Líbí se mi postava paní Sabiny, přítelkyně pana Jiřího Adama.
Rozhodně to není milostný románek, jak napovídá název knihy ,ale vzpomínky českého studenta Vídeňské univerzity, který shodou okolností zažil zajímavá setkání začátkem první světové války. Svým pohledem popisuje dobrodružnou cestu do Leningradu, setkávání s několika významnými osobnostmi a hlavně zážitky z dění během ruské revoluce. Zase jsme se dozvěděli různé neznámé podrobnosti, tím je tato kniha čtivá.
Tentokrát jsem byla trochu zklamaná, no, ale vše se nemusí vždy podařít. I tak jsem se občas pobavila.
Hedina válka je kniha, kterou mohu zařadit mezi další s podobnou tématikou, které mám už přečtené a mohu jen doporučit.
Příběh poměrně složitý, poněvadž většina stránek je věnována podrobnostem týkajících se nemocničních problémů, něco málo rozporů týkající se různých náhledů mezi lékaři a nejméně vysilující práci lékařek - matek s dětmi. Pro běžného čtenáře nepříliš zajímavá kniha.
Pohodová odpočinková kniha, i když s malými detektivnímí zápletkami. Ty se odehrávají v rámci jedné rodiny a nejbližších, ale čte se dobře.. Po některé předešlé drastické knize opravdu klidné čtení.
Zlom, když žena doposud žijící ve šťastném manželství zjistí, že muž žije v další rodině a s dalším dítětem. Odjede do Anglie a snaží se vybudovat nový domov, najít nové přátele a smířit se s osudem. A opět jsem uprostřed kuchyňského dění a mezi novými recepty!
To mi snad osud dělá naschvál!
Nezvládla jsem to dočíst. Zatím odloženo, třeba se ke knize vrátím později, třeba až nebudu mít co číst.