bábuška bábuška komentáře u knih

Půlnoční růže Půlnoční růže Lucinda Riley

S touto autorkou jsem se dosud nesetkala, kniha mi byla doporučena. Začala jsem ji číst s velikými rozpaky, ale první část mě zaujala zajímavým popisem života v Indii, tehdy ještě pod anglickou nadvládou. Hrdinka příběhu se stává společnicí stejně staré dívky z nejvyšších kruhů, dostává se jí stejného vzdělání na anglické škole a jejím osudem je seznámení se synem z anglického šlechtického rodu. Obě dívky procházejí obdobím dospívání, první zamilovanosti, a protože každá z nich jde pevně za svým cílem, setkávají se se zdary i nezdary svých představ. Společost v té době má svá svá neměnná pravidla a je nemožné je překonat. Kniha je prakticky vzpomínání stoleté Anahity, dějem se proplétají další osoby které potkala během svého dlouhého života. Je to celkem příjemné odpočinkové čtení.

10.04.2019 4 z 5

List zo záhrobia List zo záhrobia Dominik Dán

Opět jedna výborná 'Dánovka', sice z období prvního masového propouštění z vězení, dokonale popsané výsledky této akce, i dokonalé a rychlé reakce nově vznikajícího kriminálního oddělení. Sejdeme se zkušenými Edou Burgerem a Otou Hanzelem a zaučujícím se ještě mladým Richardem Krauzem. Velice trefné postřehy z chování vysoce postavených soudruhů i jejich průšvihy, honem zametané pod koberec. Pobavil mě i specifický 'vraždárský' humor; knihu mohu jen vřele doporučit.

25.10.2018 5 z 5

Vůně jasmínu Vůně jasmínu Corina Bomann

Hlavní osou románu je přímo tragický příběh mladinké dívky ze Saigonu začátkem minulého století, kdy Indočínu ovládali Francouzi. Po smrti dobře postaveného otce se s matkou ocitá v chudobné čtvrti a zůstává jí jen věrná přítelkyně Thanh. Když je nucena provdat se za hrubého muže, domluví se obě dívky na útěku, protože obě touží studovat v Evropě. Následuje únos dívek obchodníky s děvčaty a Hanna skončí v nevěstinci v Hamburku. Po dramatickém útěku zamíří do Berlína, kde pracuje jako šatnářka v tančírně. Zamiluje se a příběh mohl končit svatbou, ale dostihla ji minulost a tak dál utíká a skryje ji Paříž. Nečekané těhotenství a další překvapivý osud vypráví Hanna své pravnučce, která prožívá svůj smutný vlastní příběh. Je to kniha velice krásná a čtenářkám mohu jen doporučit.

03.12.2017 5 z 5

Pekařova dcera Pekařova dcera Sarah McCoy

Pohled na válečná léta v obyčejné německé rodině. Starší ze sester je zařazena do programu Lebensborn, mladší Elsie tajně ukrývá malého židovského chlapce bez vědomí rodičů. Všeobecný hlad a bída nutí otce pekaře zapracovávat do chleba a pečiva různé přísady mnohdy rostlinného původu, jen aby bylo čím zaplnit hladový žaludek. V roce 45 se objeví v Garmischi vojáci americké armády. Elsie se provdá a tak se i s rodinou ocitá v Mexiku a vrátí se ke své profesi a otevře si 'Bäckerei' se všemi nezapomenutelnými vůněmi starého domova.

25.11.2017 5 z 5

Nultá hodina Nultá hodina Jana Poncarová

Toto je nejkrásnější kniha, kterou jsem od autorky dosud četla. Příběhem Hedviky sledujeme její návrat po válce do poničené a vykradené vily a pokračuje obdobím pro náš národ nejsmutnějším. Při četbě jsem se vrátila jako malé děvče do období mých rodičů, napjaté politiké situace, pronásledování prodemokratických politiků, rotahovačnost politiků komunistických, končící hromadnými zatýkáními, krvavými rozsudky a ztrátou Jana Masaryka. Nebylo divu, že závěr knihy končí odjezdem novinářky Marcie Davenportové a nakonec i útěkem Hedviky i mnoha dalších. Při četbě této knihy jsem se do tohoto období zcela vžila a smutně jsem si poplakala.

22.12.2023 5 z 5

Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice Vlastimil Vondruška

Část třetí. Boskovická svodnice.
I tato částt knihy se mi velice líbila, chválím pana Vondrušku za krásnou češtinu, to se pak čte samo.

11.12.2023 5 z 5

Dočetla další příběh Jiřího Adama z Dobronína TICHÝ JAZYK. Za vlády Habsburků v Rakousku-Uhersku, českých krajích panovalo několik rodů, které mezi sebou soupeřily jak o větší moc nad ostatními, což mi dost připomímá současnost, že Češi se nikdy nepoučí. Stále se opakuje boj o moc. Ale početla jsem si hezky.

20.11.2023 5 z 5

Dům na pobřeží Dům na pobřeží Louise Douglas

Zajímavý a pěkně napsaný příběh ze Sicilie. Hodně tajemna z minulosti a zlé jednání v současnosti. Krásné prostředí plné vůně květin, krásné moře, ale i zapáchající močály a uličky plné odpadků. Tolik napětí, že jsem četla nepřetržitě až do rána. Ani jsem nečekala, že mně kniha tolik zaujme.

17.11.2023 5 z 5

Děvčátko a nacista Děvčátko a nacista Franco Forte

Přestože je tato kniha román, zaujala mně, je to pohled z druhé strany a velice zajímavě napsaný, i když tam bylo mnoho krutosti. Příběh se mi velice líbil a opravdu si hodnocení zaslouží.

26.09.2023 5 z 5

Reminiscencie Reminiscencie Dominik Dán

V tomto příběhu se naše známá sestava pouští do případů padesátých let, kdy byli emigranti pronásledováni Pohraniční stráží, a to bez varovných výstřelů, ale docházelo rovnou ke střelbě, dokonce i do malých dětí. A pak dostávali pohraničníci i odměny a vyznamenání. Připomeňme si starou moudrost o "Božích mlýnech". Mohu knihu opět jenom pochválit.

15.08.2023 5 z 5

V moci zla V moci zla Linda Castillo

V americkém Ohiu řádí zima, vše je zasypáno sněhem a ten stále padá a padá. Nečte se mi to t.č. .příliš dobře, protože za okny mám totéž. Taky padá a padá. Mladá policistka Kate je požádána o pomoc, aby v utajení v osadé amišů pomohla s objasněním podivného úmrtí mladé dívky. Mimo napínavého děje jsem se dozvěděla podrobnosti o jednoduchém životě rodin, zvláštnostech v oblékání, bez elektřiny, rádia, televize. a hlavně o mlčenlivosti co se týče života v osadě. Konec byl hodně překvapivý.

05.02.2023 4 z 5

Dcery naděje Dcery naděje Marie Lamballe (p)

Ve třetí části jsme se ocitli o pár roků dál, Hilda se ujala šéfování, provdala se za francouz-ského vinaře a narodila se jim dvojčátka. Je to láska veliká, ale Hilda upřednostňuje práci v kavárně, Jean-Jacques svou vinici, následují hádky až vše málem končí rozvodem. Starší bratr je právník, rodina je obdařena dvěma dětmi, mladší se stal hercem, čímž udělal radost svému otci, ktrerý měl svou Kavárnu za druhý domov pro všechny umělce. Rodina je rozšířena o neteř Luisu, provdanou za houslistu, jedna z jejich dcerek je obdařena vynikajícím hudebním nadáním. Kavárna prosperuje, až je zaskočí nařízení města o kompletní renovaci celého objektu, který byl poškozen při bombardování během války. Touto situací celá trilogie končí, ale poněvadž všichni členové rodiny oplývají silnou vůlí, můžeme si domyslet, že vše zdárně překonali. Dočetli jsme zajímavý osud obyčejných obyvatel jednoho německého města v poválečném období. Celá trilogie byla hezky čtivě napsána, jsem spokojená.

27.10.2022 5 z 5

Dítě z trosek Dítě z trosek Mechtild Borrmann

Krásná a přitom krutá kniha o poválečném Německu v troskách, hladu a zimě. A jeden malý ztracený chlapeček, kterého přivedou domů dvě děti, které hledají v troskách dříví aby si mohli alespoň chvíli v krutých mrazech v kamnech zatopit. Neustálý pohyb utečenců z východní části Německa do západní zóny, krádeže a rabování. Není to pěkná doba. Jak jdou roky, dochází k uklidňování poměrů, hledání zločinců i zlepšování poměrů. Kniha má velice překvapivý konec, rozhodně stojí za přečtení.

17.08.2022 5 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Příběh prakticky dost krátký, ale hezký, dobře se četl. Hlavní hrdinka Linda mi připadala trochu naivní, kamarádi jejího muže jako velcí hlupáci a sám Vojta o nic lepší. Nerozhodný, hodně pod vlivem své jednoduché matky. Ani prostředí nebylo příznivé, zůstala jen romantika přírody kolem a láska k dítěti.

01.08.2022 4 z 5

Červený adresář Červený adresář Sofia Lundberg

Nádherný příběh, pravdivý. Jedna jediná láska se dotkne vašeho srdce a zůstane tam navždy, i když běžný život si jde vlastní cestou. Co víc psát.....

16.07.2022 5 z 5

Osudové léto Osudové léto Nicola Harrison

Příběh není nijak přeslazený, hezké pohodové čtení. Jedno prázdninové léto uprostřed krásné nedotčené přírody, okupovaný na určité období městskou smetánkou, která vyžaduje dokonalý servis, je však plná závisti a plná pomluv, z moci svých peněz vyžaduje od zaměstnanců a od obyvatel vesnice dokonalý servis. Není proto divu, že mladá žena Bea s dobrým srdcem, nehledá spřízněné duše mezi nabubřelými a nudícími se paničkami, ale spřátelí se se zcela prostou maminkou čtyř dětí Elizabeth, která pro hotelové hosty pere prádlo. Příběh sice končí tragickou nehodou, ale Bea si našla svou cestu a dokázala, že je silnou ženou.

16.03.2022 4 z 5

Jdi za štěstím Jdi za štěstím Tracy Rees

Nejprve ně upoutala krásná obálka. Příjemný byl příběh nespoutané šlechtické dcerky Aurelie a malého nalezenečka Amy a celé jejich přátelství až do dospělosti a do smutného Aureliina konce. Líbilo se mi, že román nebyl přeslazený a některé postavy byly vykresleny zajímavě a zábavně, hlavně samorostlá paní Riverthorpová. Mohu tuto knihu klidně doporučit.

12.03.2022 4 z 5

Mlhy Serengeti Mlhy Serengeti Leylah Attar

Dost dlouho jsem tuto knihu odkládala, ale zaujala mně prakticky od začátku. Nejen že se do podobných končin nikdy nepodíváme, ale přiblížení Tanzánie ve východní Africe je psáno srdcem, je přímo cítit vůní země po dešti, z mlh vystupující pohádkové Kilimandžáro se svým zasněženým vrškem. A pod ním kávové a banánovníkové plantáže, to vše musí býti krajina milovaná. Smutným osudem obyvatel však je stále zakořeněná pověra, že požívání dětských albínů dodává tělu nebývalou sílu, a proto je na tyto bezbranné děti pořádán hon, nebo jsou přímo kupovány v chudých rodinách. Najdou se ovšem jedinci, kteří proti této zlovůli bojují a toto je jedna z linií této knihy. Knihou se prolíná narůstající láska mezi majitelem plantáže a anglickou učitelkou, které svede náhoda týkající se boje proti této pověře a tím pádem se děj knihy stává jemně erotickým, kde pravá láska konečně dojde naplnění. Velice se mi tento příběh líbil.

12.11.2021 5 z 5

Sen o štěstí Sen o štěstí Sophie Villard

Štěstí, láska; každý ten sen nosí v sobě. Pro naší hlavní hrdinku Peggy je to láska k výtvarnému umění, obětuje i rozchody i "maminkovskou péči". Její sen je vybudovat stánek výtvarného umění jaký poznává v Paříži, bohužel přichází rok 1938 a okolnosti ji přinutí pomáhat výtvarníkům židovské národosti k útěku do Ameriky, ona sama s rodinou odlétá posledním vypraveným letadlem z Portugalska do New Yorku. Tam nastává hledání nového domova, ale hlavně prostor pro převezené umělecké poklady. Za dobu pěti let obsažených v této knize se setkala s mnoha slavnými jmény, jako byl Marcel Duchamp, Yves Tanguy, Samuel Beckett, Max Ernst a mnozí jiní. Kdo má rád výtvarné umění, tuto knihu přivítá, kdo má rád cestování, toho zaujme podrobné putování napříč Amerikou, kdy rodina hledá nový domov. Láska k Paříži však přetrvává.

01.10.2021 5 z 5

Azurové nevěry Azurové nevěry Petra Nachtmanová

V této knize jsem rozhodně nečekala to, co jsem četla. Rozdělila bych ji na tři části. První třetina mi připadala dost zmatečná, takže jsem se rozhodovala zda vůbec mám číst dál. Druhá třetina byl samý sex a plno nechutností, měla jsem chuť knihu zavřít a nedočíst. Zvědavost mi ale nedala, pustila jsem se do poslední části a trochu jsem knize odpustila, poslední třetina byla umírněnější, ale i tak mě mrzí, že jsem vyhodila peníze za knihu, která byla pro mně rozčarováním.

08.09.2021 2 z 5