bábuška komentáře u knih
Příběh dosud málo známého období, kdy Smetana byl na počátku své největší slávy. Doma není nikdo prorokem, jak známo i u jiných umělců. Göteborg Smetana oslnil, v Praze živořil, k tomu tragický osud jeho rodiny a tajený cit pro Fröjdu Beneckovou, to příběh oživuje a dělá velice čtivým. Mohu jen pochválit.
Opravdu jsem se pobavila, kniha je psána humorným tónem, i když autorka někdy zažívala krušné chvilky. Úřední šiml, doprava a j. je někdy možná horší než u nás doma. Přesvědčila jsem se o tom rovněž přímo v mé rodině. Krásné, odpočinkové čtení.
Kdo má rád neporušenou přírodu a k tomu kousek tajemna, kdo se chce navrátit do rodného kraje, tomu vřele doporučuji.
Čtyři ženy různého věku, každá z jiného koutu světa, s jiným osobním problémem, se náhodně sejde v irském Dublinu. Pomalu se každá sžívá s novým pobytem na Zlatém náměstí, dochází k náhodným setkáváním a pomalým poznáváním osudu jedné s druhou. Každá z nich si nese svou bolístku, která pomalu ustupuje, snad je to společným sdílením, snad magickým vlivem tohoto romantickéko prostředí. Je to kniha o vzpomínkách a nových nadějí.
Sága jednoho rodu z předminulého století v Německu. Žádný svazek nebyl šťastný, přetrvávala pověra o "Králi duchů". Bylo mi líto všech žen, které nedosáhly ani spokojenosti.
Slibovala jsem si od této knihy asi víc. Nina na mě působí nezrale, místy naivně. Až ztráta zaměstnání ji donutí udělat zásadní rozhodnutí, zkoupí knihy z rušených knihoven, koupí starou dodávku a vydá se na sever Skotska, kde je vítanou senzací, neboť i tam, v řídce obydleném kraji lidé rádi čtou. Nina je okouzlena okolní krajinou, čistým hvězdnatým nebem i severní polární září. S krajinou se sžívá, ale o knihách se toho nedozvíme mnoho. Alespoň já.
Hodně čtivý příběh, kdo má rád Francii a Paříž, užije si. Hlavní hrdinka Cat je zaskočena zprávou o dědictví v Paříži. A protože je hodně zvídavá, vydává se hledat dárce a ocitá se v předminulém století a na záčátku století minulého. Setkává se při hledání s různými zajímavými lidmi, projede různá místa ve Francii a její přímo detektivní práce končí úspěšně. Kniha je napínavá a má krásný přebal. Zaslouží si čtyři hvězdičky.
Šestnáctý červenec 1942 je den, kdy všichni pařížští Židé byli shromážděni na sportovním stadionu Vél' d'Hiv', aby odtud byli transportováni do koncentračních táborů ke konečné likvidaci. Černý den ve francouzské historii. Tam začíná příběh malé Sarah, krutý příběh jedné malé holčičky z mnoha, které potkal tento osud. Až po šedesáti letech pátrá po jejím osudu americká novinářka žijící v Paříži a zjišťuje, že i rodina do které se přivdala, je spjata jistým způsobem s lidmi, kteří tam před šedesáti roky žili. Ať se každý čtenář hlouběji ponoří do těchto zajímavých a jímavých stránek, stojí za to, si tuto knihu přečíst.
Trochu tajuplný příběh Lilly a Julie, sestry nebo matka a dcera? Kniha je napínavá až do rozuzlení na posledních stránkách. Nejprve nepochopitelné jdnání nábožensky zanícené matky, posléze utrpení dítěte prodaného do cirkusu. Za roky sžívání s tímto pro sebe uzavřeným světem, láska k němé trpící tváři slonice Pepper, končící tragicky. Julie se ocitá v tajemném starém sídle, kde hledá své kořeny, ale oheň vyčistí vše špatné, co se tam kdysi stalo. Stojí za přečtení.
Autor k nám promlouvá hlasem ženy, která tolik miluje knihy, že si otevře malé knihkupectví.
Provází nás svými milovanými knihami a osobními postřehy, stejně tak se věnuje i svým zákazníkům a na oplátku se od nich dozvídá jejich názory. Tím získává spřátelené duše i nové přátele. Na mně od prvních řádek dýchá místy tak silné spříznění, že se musím hodně ovládat abych tu knihu tak "znectila" a nezačala si podtrhávat souznění s mnoha právě přečtenýmí uvedenými myšlenkami. Tolik mě ta kniha oslovila, že se Natálie stala mou duchovní přítelkyní a budu se s ní opětovně setkávat.
Jako vždy jsem velice spokojená s pokračováním případů známé mordpaty. Tentokrát je začátek pozvolnější, Chosé odjíždí utajeně pátrat po střelci který těžce zranil jeho snoubenku a Burger se léčí z těžké choroby v nemocnici. Krauz a Hanzel utvoří novou dvojici, která se dá na vlastní pěst do pátrání po častých úmrtí v penzionu pro staré lidi. A tam se setkáváme s mnoha podvody ze strany personálu, obchodu s drogami, prostitucí, dokonce obchodu s těmi, kteří si zaplatí, aby ty stařečky, kteří už rodině překáží, usmrtili. Jako velice negativní je popsána rodina Markova, která je pro peníze udělat vše.
Na tuto knihu jsem se vyloženě těšila, i když na začátku jsem se nemohla vyrovnat s jednáním neskutečného a nepoučitelného snílka Harolda (Harryho). Jeho zaslepenost pomalu ale jistě ničí celou jeho mladou rodinu, přes všechnu pomoc jeho rodiny majetek mizí pod rukama a nakonec končí v naprosté bídě bez naděje na zlepšení. Ani přes domluvy a prosby své stále zamilované ženy nepřizná Harry svůj životní omyl a obětuje mu i budoucnost malého syna. Tyto drastické osudy které následovaly, známe z předchozích knih. Rovněž tato kniha byla hodně smutná, ale mohu ji vřele doporučit.
Vlastimil Vondruška je sázka na jistotu. A ani tato kniha nezklamala. Je napsána tak srozumitelně, že se čtenář přímo ocitá v popisované době a okamžitě se ztotožňuje jak s Ignácem a jeho Aničkou, tak i s dalšími kladnými postavami. Vřele doporučuji dalším čtenářům a vychutnejte si krásnou češtinu.
Kniha se četla poměrně dobře, až na používání častých vulgarit. Asi je to IN, ale nelíbí se mi to.
Po delší době jsem zase sáhla po knize z tohoto období. Fotograf Brasse je pozorovatelem
a vyprávěčem o zrůdnostech ve sběrném táboře, skrytý v poměrně klidném prostředí svého atelieru. Je samozřejmé, že dění okolo jeho osoby má vliv na jeho psychiku a patří mu poděkování za záchranu fotodokumentace, jak o osobách které se při vyhlazování zůčastnili, tak o výsledcích celého toho procesu.
Na třech stech stránkách popisuje autorka své vlastní zážitky po zjištění, že jí manžel uvedl v omyl, když dcerky vzal na 14 dnů na návštěvu své rodiny do Austrálie. Poté se s dětmi usídlil v Libanonu, kde právě probíhaly boje se sousedním Izraelem a žádal pro sebe úplné opatrovnicví dětí. Tím se rozpoutává nekonečné vyjednávání advokátů a soudů, Kanada a Libanon nemají shodné zákony o únosech nezletilých dětí. Proto se Mellisa vydává na nekonečnou pouť do zemí blízkého východu, za podpory nejen vlastní rodiny a přátel, ale i zcela neznámých lidí, kteří se seznámili s osudem jejím a jejích dětí. Hodně zla dělá vlastní rodina otce, ale i chování tisku, který dokáže zkreslovat skutečnost a jde jen o senzaci. Na této cestě za spravedlností potkává zoufalá matka mnoho lidí, kteří se jí snaží pomoci i za cenu vlastního nebezpečí, po konečném setkání s dcerkami je čeká ukrývání na různých místech v Libanonu, nakonec složitou cestou se přesunou do Sýrie. A ještě uplyne delší doba, než se ocitnou v letadle, které míří na západ a dál do Kanady - domů. Krásná kniha.
Třiatřicetiletá žena, matka dvojčat, se snaží zajistit svému manželovi doma dokonalý servis, ten si buduje svůj kariérní postup a takový život mu velice vyhovuje. A ze dne na den je manželka postavena před jeho rozhodnutí, opustit rodinu a ji vyměnit za mladší model. Celý tento příběh je vystaven na obdobných osudech o lásce, ztrátě ideálů, pozdním pokání, ale i k návratu sebevědomí a postavení se na vlastní nohy. Příběh, tak jak jej osud přináší, čtivý.
Velice pěkný a napínavý příběh s detektivnímy prvky. Soudce Sean Serrat očekává kandidaturu na soudce Nejvyšššího soudu, je pozván i k pohovoru do oválné pracovny prezidenta republiky. Setkává se se závistí a intrikami mezi kolegy, dokonce dochází k vraždě jeho dcery, nadějné studentky práv. Vyšetřování se ocitá ve slepé uličce, proto se soudce Serrat dává do pátrání na vlastní pěst, s pomocí vlastní manželky. A skutečně dochází ke zjištění, že za vším je jen zášť a intriky ve vlastním okolí. Kniha napínavá a velice čtivá. Zaslouží si všech pět hvězdiček.
Příběh nijak nezaujal, pouze titulní obrázek poklidného anglického venkova. Autorka americká, děj se odehrává údajně v New Jersey.
Po delší době jsem se při četbě této knihy pobavila. Trochu tajemna kolem vyrůstání bez matky, poté náhlé dědictví s podmínkami. A kolem hemžení malých psíků a obapolná láska mezi nimi a hlavní hrdinkou Olivií. Do společného osudu se přidává mladý muž a jako správná oddychovka končí vše romantickou svatbou. Dobrý překlad.