bábuška bábuška komentáře u knih

Krása a jed oleandru Krása a jed oleandru Teresa Simon (p)

Dočetla jsem další krásný a smutný příběh z doby nástupu nacististického režimu, kdy se mladá Sophie z lepší rodiny zamiluje do syna kuchařky. Posléze je vyhnána z domu, Hannes odešel do Španělska bojovat s frankistickým režimem. Druhá dějinná linie se odehrává již na začátku nového století, kdy se objeví starý Sophiin deník a dívka Jule začíná své pátrání po osudech osob zmiňovaných v deníku i osudu samotné pisatelky. Dozvíme se o krutých rocích během války, rozbombardovaném Hamburgu. Jule rozplétá osudy nalezených zbytků bývalých rodin a po velikém úsilí stmelí přeživší dohromady. Kniha je to velice zajímavá, mohu doporučit.

27.06.2019 4 z 5

Ztracený slib Ztracený slib Kate Morton

Kniha byla vypůjčená a díky za to. Dlouho, předlouho, jsem se nemohla začíst, a to i trvalo skoro celých 420 stran. Ale zvládla jsem to, místy byly zajímavé pasáže, ale byla jsem vlastně zklamaná. Kdysi jsem od téže autorky četla jinou knihu a ta se mi líbila mnohem více.

23.06.2019 2 z 5

Utajená sestra Utajená sestra Diane Chamberlain

Občas je nutné mezi náročnější četbou přečíst nějakou oddychovku, což je případ u této knihy. Byla mi doporučena, ale nijak mě nezaujala.

11.06.2019 2 z 5

Zahradnictví Zahradnictví Petr Jarchovský

Scénáře Petra Jarchovského jsou vždy výborné. Tak i knižnižní vydání Zahradnictví je velice čtivé, popisovanou dobu jsem i já prožívala ve stejných letech jako malá Daniela a spousta detailů se mi vybavila. Krásně jsem si početla.

09.06.2019 4 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Při četbě této útlé knihy jsem se vrátila ve vzpomínkách do mého rodného kraje a do svého dětství a mládí. Ze stránek lze cítit vůni při senoseči i žár slunce při žatvě. Není nás asi mnoho pamětníků těch časů, jako studenti jsme chodili na brigády do nově zakládajících JZD, vždy jsme přecházeli z políčka na políčko, protože noví členové byli většinou domkáři, málokdy s jednou kravkou. Pamatuji i selské statky v okolních vesnicích i jak byli pronásledováni. A ti ostatní zase jiným způsobem. Nebyly to dobré roky. Dobrá kniha.

06.06.2019 4 z 5

Letní zahrada Letní zahrada Paullina Simons

Šest set stran tohoto posledního dílu bylo opravdu hodně (kniha byla těžká), ale byla pro mě velice zajímavá; hledání klidného domova a zabezpečování rodiny, sžívání s novým prostředím. Autorka si vyhrála se slovy a podala nám čtivý a autentický příběh. Závěr knihy nás zavádí do období vietnamské války v polovině šedesátých let, se všemi jeho krutostmi a obětmi. To bylo hodně smutné čtení. Ale jsem s těmito dvěma díly velice spokojená, mám v knihovně a mohu se k nim kdykoliv vrátit. Chválím i výborný překlad.

04.06.2019 5 z 5

Taťána a Alexandr Taťána a Alexandr Paullina Simons

Před více roky jsem četla Měděného jezdce, úplně první vydání, asi před rokem jsem zjistila, že vychází i další dva díly. Jako v prvním dílu bylo čtení o blokádě Leningradu bolestivé, uvádět tento druhý díl jako romantickou ságu, se mi příliš nezdá. Táňa jde vlastní cestou a jako válečná zdravotní sestra se setkává jen s vypětím vlastních sil a utrpením a bolestmi druhých. Ani dramatický útěk během bojů ze Sovětského Svazu jí sil nepřidává. Alexandr, který nedobrovolně bojuje v Rudé armádě, prochází krvavým obdobím, ale je přesvědčen, že proti fašismu stojí na správné straně. Jaké je jeho rozčarování, když po ukončení války se ocitne v sovětském vězení a je odsouzen na 25 let nucených prací za rozvracení státního zřízení. Kniha je čtivá až do samého konce, i když je psána románovou formou, nepostrádá autentičnost a mohu jen doporučit. Dávám pět hvězdiček.

25.05.2019 5 z 5

ZlatovláSSka ZlatovláSSka Michaela Ella Hajduková

Má oblíbená autorka opět nezklamala. Hrůzostrašné osudy nejen židovských obyvatel Německa a dalších národností, ale i zneužívání vlastních obyvatel a už od dětských let, jejich nacistická zvrácená výchova, pro dívky Lebensborny, Hlavní postava knihy dívka Sanna prošla peklem pokusů na ní páchaných, stylem cukr a bič, nakonec i peklem kocentráků .Všichni, kdo se jí snažili pomoci, skončili v rukou gestapa. To nemalo soucit ani s členy vlastního národa. Snad to mají v genech. Je to krásná, ale nekonečně smutná kniha.

16.05.2019 5 z 5

Záhada Bodleyho knihovny Záhada Bodleyho knihovny Veronica Stallwood

Zlákal mě obal knihy, námět i titul. Nemohla jsem se začíst, posléze jsem četla pouze
kapitoly abych byla v obraze a vynechávala práce z Kurzu tvůrčího psaní. Propracovala
jsem se až k poslední stánce, zklamaná, nevím, zda z autorky, nebo ze současné anglické detektivky současnosti. Prostě špatná volba.

10.05.2019 1 z 5

Venuša zo zátoky Venuša zo zátoky Dominik Dán

Hodně zajímavá nová detektivka mého oblíbené autora, tentokrát snad víc napínavá, zvláště v druhé polovině.
Spoiler !!!
Přidává se těžké onemocnění nejstaršího z mordpaty Burgera a tragické postřelení členky party Petry, která zůstává po operaci v komatu. Opravdu kvalitní četba, mohu jen doporučit.

06.05.2019 5 z 5

Text Text Dmitry Glukhovsky

Snažila jsem se, ale nezvládla jsem to.

01.05.2019 1 z 5

Tři měsíce Florencie Tři měsíce Florencie Mary Carter

Zklamaná podváděná Lena řeší zajímavým způsobem nevěru manžela, ale stejně necítí sama v sobě uspokojení. Ale seznamuje se s památkami města, které od mládí toužila navštívit a tehdy jí zůstala jen starost o rodinu a manželovu kariéru. Nyní tedy plnými doušky nasává všechny vůně krásné Florencie a čtenáře podrobně provází jak uměleckými klenoty, tak i úzkými uličkami obyvatel města. I já jsem si při četbě připoměla vlastní okouzlení Florencií.
Přes všechnu snahu získat manžela zpět, dochází Lena k názoru, že jeho ztrátou vlastně tak o moc nepřichází, zvláště když získává přátelství slavného italského umělce.

30.04.2019 3 z 5

Soukromí Milady Horákové Soukromí Milady Horákové Michaela Košťálová

Toto není kniha, která se dá číst jako román. Těžko jí porozumí ten, kdo nezná jen ty nejzákladnější dějiny o přechodu z říše habsburské do budování samostatného státu. Ideály a tvrdý zápas našeho prvního presidenta a jeho následovatelů, mezi něž patří JUDr. Milada Horáková. Rostla s otcem, který byl vlastencem, ve stejném duchu se vzdělávala za dob studií a práci pro mladou republiku věnovala celý zbytek života, bohužel tak krátkého. Mnoha našim spoluobčanům dnes slova lásky k vlasti a národu máloco říkají. Škoda pro nás všechny.

27.04.2019 5 z 5

Smrt má hlad Smrt má hlad Helena Hardenová

Třetí 'kanárský' příběh je spíše holčičí četba, kdy se z různých koutů světa sejdou ženy v Oáze klidu a krásy Haciendě Salazar na ostrově La Palma. S nimi samozřejmě naše známá Zuzanka a její tři spolužačky z pražského gymnázia. Ta si začne všímat různých podivností a při své zvědavosti se dostane na konci knihy do hodně nepříjemné situace. Za pomoci přítelkyň, jednoho malého zvědavého chlapečka a nakonec i svého manžela se ocitne v nemocnici a tím končí její dobrodružný výlet. Odpočinkové čtení, svěží jazyk.

25.04.2019 3 z 5

Smrt starého záletníka Smrt starého záletníka Helena Hardenová

Další příběh zvídavé Zuzanky, tentokrát z ostrova Gran Canaria, spíš jen z hlavního města Las Palmas, a ani to moc ne. Jen pomalé hledání pachatele mezi bohémskými kumpány stejného ražení jako oběť. Ke klasické detektivce to má dost daleko. Ale číst se to dá.

24.04.2019 2 z 5

Příliš mnoho náhod v Tenerife Mar Příliš mnoho náhod v Tenerife Mar Helena Hardenová

Tuto autorku mám ráda, píše lehce, vtipně a z destinace mě blízké. Další příjemně strávený čas při četbě, mohu jen doporučit.

20.04.2019 4 z 5

Dr. Schlüter Dr. Schlüter Karl Georg Egel

Vzpomínková kniha. Začíná obdobím před druhou světovou válkou, mladý zanícený vědec s nezájmem o politické dění se dostává automaticky během války do sibiřské chemické továrny, věnuje se pouze výzkumům i když kolem vidí neštěstí jiných; po roce 1945 je zařazen mezi zajatce, ale nijak jej to nevzrušuje, jen když se může věnovat svým výzkumům. Až po návratu do Německa začíná reagovat na různé manipulace s jeho osobou, což se mu nelíbí a po rozdělení Německa odchází do NDR, pracovní zařazení jej více zajímá. Na druhé straně má ovšem trvalý pobyt, majetek, ale práce jej tam neláká. A tak žije mezi dvěma rozdílnými světy, rozpolcený a nerozhodný. Vynikající vědec uzavřený ve svém světě. Až v poslední části knihy je znát, že byla psána tak, aby NDR byla vykreslena jako ta jediná správná.

19.04.2019 3 z 5

Smrt malé blondýnky Smrt malé blondýnky Stanislav Češka

Oproti starším příběhům kriminalisty Stanislava Berky, vrací se autor do dob, kdy Berka byl jalo mladý nadporučík SNB a řeší svůj první případ. Je to slabý odvar pozdějších případů, ale číst se dá.

12.04.2019 2 z 5

Půlnoční růže Půlnoční růže Lucinda Riley

S touto autorkou jsem se dosud nesetkala, kniha mi byla doporučena. Začala jsem ji číst s velikými rozpaky, ale první část mě zaujala zajímavým popisem života v Indii, tehdy ještě pod anglickou nadvládou. Hrdinka příběhu se stává společnicí stejně staré dívky z nejvyšších kruhů, dostává se jí stejného vzdělání na anglické škole a jejím osudem je seznámení se synem z anglického šlechtického rodu. Obě dívky procházejí obdobím dospívání, první zamilovanosti, a protože každá z nich jde pevně za svým cílem, setkávají se se zdary i nezdary svých představ. Společost v té době má svá svá neměnná pravidla a je nemožné je překonat. Kniha je prakticky vzpomínání stoleté Anahity, dějem se proplétají další osoby které potkala během svého dlouhého života. Je to celkem příjemné odpočinkové čtení.

10.04.2019 4 z 5

Někdo tě vidí Někdo tě vidí Clare Mackintosh

Kniha mi připadala dost náročná, protože v počítačové technice se moc nevyznám, ale příběh to byl pěkný a napínavý.

07.04.2019 4 z 5