bábuška komentáře u knih
Dočetla jsem další krásný a smutný příběh z doby nástupu nacististického režimu, kdy se mladá Sophie z lepší rodiny zamiluje do syna kuchařky. Posléze je vyhnána z domu, Hannes odešel do Španělska bojovat s frankistickým režimem. Druhá dějinná linie se odehrává již na začátku nového století, kdy se objeví starý Sophiin deník a dívka Jule začíná své pátrání po osudech osob zmiňovaných v deníku i osudu samotné pisatelky. Dozvíme se o krutých rocích během války, rozbombardovaném Hamburgu. Jule rozplétá osudy nalezených zbytků bývalých rodin a po velikém úsilí stmelí přeživší dohromady. Kniha je to velice zajímavá, mohu doporučit.
Kniha byla vypůjčená a díky za to. Dlouho, předlouho, jsem se nemohla začíst, a to i trvalo skoro celých 420 stran. Ale zvládla jsem to, místy byly zajímavé pasáže, ale byla jsem vlastně zklamaná. Kdysi jsem od téže autorky četla jinou knihu a ta se mi líbila mnohem více.
Občas je nutné mezi náročnější četbou přečíst nějakou oddychovku, což je případ u této knihy. Byla mi doporučena, ale nijak mě nezaujala.
Scénáře Petra Jarchovského jsou vždy výborné. Tak i knižnižní vydání Zahradnictví je velice čtivé, popisovanou dobu jsem i já prožívala ve stejných letech jako malá Daniela a spousta detailů se mi vybavila. Krásně jsem si početla.
Při četbě této útlé knihy jsem se vrátila ve vzpomínkách do mého rodného kraje a do svého dětství a mládí. Ze stránek lze cítit vůni při senoseči i žár slunce při žatvě. Není nás asi mnoho pamětníků těch časů, jako studenti jsme chodili na brigády do nově zakládajících JZD, vždy jsme přecházeli z políčka na políčko, protože noví členové byli většinou domkáři, málokdy s jednou kravkou. Pamatuji i selské statky v okolních vesnicích i jak byli pronásledováni. A ti ostatní zase jiným způsobem. Nebyly to dobré roky. Dobrá kniha.
Šest set stran tohoto posledního dílu bylo opravdu hodně (kniha byla těžká), ale byla pro mě velice zajímavá; hledání klidného domova a zabezpečování rodiny, sžívání s novým prostředím. Autorka si vyhrála se slovy a podala nám čtivý a autentický příběh. Závěr knihy nás zavádí do období vietnamské války v polovině šedesátých let, se všemi jeho krutostmi a obětmi. To bylo hodně smutné čtení. Ale jsem s těmito dvěma díly velice spokojená, mám v knihovně a mohu se k nim kdykoliv vrátit. Chválím i výborný překlad.
Před více roky jsem četla Měděného jezdce, úplně první vydání, asi před rokem jsem zjistila, že vychází i další dva díly. Jako v prvním dílu bylo čtení o blokádě Leningradu bolestivé, uvádět tento druhý díl jako romantickou ságu, se mi příliš nezdá. Táňa jde vlastní cestou a jako válečná zdravotní sestra se setkává jen s vypětím vlastních sil a utrpením a bolestmi druhých. Ani dramatický útěk během bojů ze Sovětského Svazu jí sil nepřidává. Alexandr, který nedobrovolně bojuje v Rudé armádě, prochází krvavým obdobím, ale je přesvědčen, že proti fašismu stojí na správné straně. Jaké je jeho rozčarování, když po ukončení války se ocitne v sovětském vězení a je odsouzen na 25 let nucených prací za rozvracení státního zřízení. Kniha je čtivá až do samého konce, i když je psána románovou formou, nepostrádá autentičnost a mohu jen doporučit. Dávám pět hvězdiček.
Má oblíbená autorka opět nezklamala. Hrůzostrašné osudy nejen židovských obyvatel Německa a dalších národností, ale i zneužívání vlastních obyvatel a už od dětských let, jejich nacistická zvrácená výchova, pro dívky Lebensborny, Hlavní postava knihy dívka Sanna prošla peklem pokusů na ní páchaných, stylem cukr a bič, nakonec i peklem kocentráků .Všichni, kdo se jí snažili pomoci, skončili v rukou gestapa. To nemalo soucit ani s členy vlastního národa. Snad to mají v genech. Je to krásná, ale nekonečně smutná kniha.
Zlákal mě obal knihy, námět i titul. Nemohla jsem se začíst, posléze jsem četla pouze
kapitoly abych byla v obraze a vynechávala práce z Kurzu tvůrčího psaní. Propracovala
jsem se až k poslední stánce, zklamaná, nevím, zda z autorky, nebo ze současné anglické detektivky současnosti. Prostě špatná volba.
Hodně zajímavá nová detektivka mého oblíbené autora, tentokrát snad víc napínavá, zvláště v druhé polovině.
Spoiler !!!
Přidává se těžké onemocnění nejstaršího z mordpaty Burgera a tragické postřelení členky party Petry, která zůstává po operaci v komatu. Opravdu kvalitní četba, mohu jen doporučit.
Zklamaná podváděná Lena řeší zajímavým způsobem nevěru manžela, ale stejně necítí sama v sobě uspokojení. Ale seznamuje se s památkami města, které od mládí toužila navštívit a tehdy jí zůstala jen starost o rodinu a manželovu kariéru. Nyní tedy plnými doušky nasává všechny vůně krásné Florencie a čtenáře podrobně provází jak uměleckými klenoty, tak i úzkými uličkami obyvatel města. I já jsem si při četbě připoměla vlastní okouzlení Florencií.
Přes všechnu snahu získat manžela zpět, dochází Lena k názoru, že jeho ztrátou vlastně tak o moc nepřichází, zvláště když získává přátelství slavného italského umělce.
Toto není kniha, která se dá číst jako román. Těžko jí porozumí ten, kdo nezná jen ty nejzákladnější dějiny o přechodu z říše habsburské do budování samostatného státu. Ideály a tvrdý zápas našeho prvního presidenta a jeho následovatelů, mezi něž patří JUDr. Milada Horáková. Rostla s otcem, který byl vlastencem, ve stejném duchu se vzdělávala za dob studií a práci pro mladou republiku věnovala celý zbytek života, bohužel tak krátkého. Mnoha našim spoluobčanům dnes slova lásky k vlasti a národu máloco říkají. Škoda pro nás všechny.
Třetí 'kanárský' příběh je spíše holčičí četba, kdy se z různých koutů světa sejdou ženy v Oáze klidu a krásy Haciendě Salazar na ostrově La Palma. S nimi samozřejmě naše známá Zuzanka a její tři spolužačky z pražského gymnázia. Ta si začne všímat různých podivností a při své zvědavosti se dostane na konci knihy do hodně nepříjemné situace. Za pomoci přítelkyň, jednoho malého zvědavého chlapečka a nakonec i svého manžela se ocitne v nemocnici a tím končí její dobrodružný výlet. Odpočinkové čtení, svěží jazyk.
Další příběh zvídavé Zuzanky, tentokrát z ostrova Gran Canaria, spíš jen z hlavního města Las Palmas, a ani to moc ne. Jen pomalé hledání pachatele mezi bohémskými kumpány stejného ražení jako oběť. Ke klasické detektivce to má dost daleko. Ale číst se to dá.
Tuto autorku mám ráda, píše lehce, vtipně a z destinace mě blízké. Další příjemně strávený čas při četbě, mohu jen doporučit.
Vzpomínková kniha. Začíná obdobím před druhou světovou válkou, mladý zanícený vědec s nezájmem o politické dění se dostává automaticky během války do sibiřské chemické továrny, věnuje se pouze výzkumům i když kolem vidí neštěstí jiných; po roce 1945 je zařazen mezi zajatce, ale nijak jej to nevzrušuje, jen když se může věnovat svým výzkumům. Až po návratu do Německa začíná reagovat na různé manipulace s jeho osobou, což se mu nelíbí a po rozdělení Německa odchází do NDR, pracovní zařazení jej více zajímá. Na druhé straně má ovšem trvalý pobyt, majetek, ale práce jej tam neláká. A tak žije mezi dvěma rozdílnými světy, rozpolcený a nerozhodný. Vynikající vědec uzavřený ve svém světě. Až v poslední části knihy je znát, že byla psána tak, aby NDR byla vykreslena jako ta jediná správná.
Oproti starším příběhům kriminalisty Stanislava Berky, vrací se autor do dob, kdy Berka byl jalo mladý nadporučík SNB a řeší svůj první případ. Je to slabý odvar pozdějších případů, ale číst se dá.
S touto autorkou jsem se dosud nesetkala, kniha mi byla doporučena. Začala jsem ji číst s velikými rozpaky, ale první část mě zaujala zajímavým popisem života v Indii, tehdy ještě pod anglickou nadvládou. Hrdinka příběhu se stává společnicí stejně staré dívky z nejvyšších kruhů, dostává se jí stejného vzdělání na anglické škole a jejím osudem je seznámení se synem z anglického šlechtického rodu. Obě dívky procházejí obdobím dospívání, první zamilovanosti, a protože každá z nich jde pevně za svým cílem, setkávají se se zdary i nezdary svých představ. Společost v té době má svá svá neměnná pravidla a je nemožné je překonat. Kniha je prakticky vzpomínání stoleté Anahity, dějem se proplétají další osoby které potkala během svého dlouhého života. Je to celkem příjemné odpočinkové čtení.
Kniha mi připadala dost náročná, protože v počítačové technice se moc nevyznám, ale příběh to byl pěkný a napínavý.