babystar babystar komentáře u knih

Letní nebe Letní nebe Jenny Colgan

Autorka sice v předmluvě píše, že její kniha není o létání, ale podle mne to není pravda. Naopak. Na své si přijdou ti, co milují létání a proplouvání oblaky, popisy krajiny a pocitů. Ti, co mají rádi akci, se budou nudit. Celá kniha se točí kolem hrdinky, pilotky, která si po havárii letadla uvědomí, kam patří. Romantická linka nestála za nic.

19.10.2024 3 z 5

Obraz chamtivosti Obraz chamtivosti Daniel Janů

Nález těla mrtvé ženy otevře před litoměřickou kriminálkou nejen případ "domácí zabíjačky", ale ukáže i korupční prostředí v mostecké uhelné společnosti. Množství mrtvol je obohaceno o choulostivé milostné scény, které s dějem vůbec nesouvisí (ale třeba je to příprava na další pokračování). Jazyk textu je stále stejně strohý a v rychle plynoucím ději se opět objeví i "střílečky".

12.10.2024 3 z 5

Smrt na hostině Smrt na hostině Jan Bauer

Na styl páně autora jsem si musela zvyknout, protože si z našich předků dělá šprťouchlata. Mezi tím nám servíruje příběh o dostavbě hradu Roupova, hledání ukradeného relikviáře a honbě za Černým Fricem. Nechybí ani pár mrtvol a milostné eskapády pomocníka Božetěcha. Za mě nic moc.

04.10.2024 3 z 5

Smrtící obhajoba Smrtící obhajoba Boris Steinbauer

Napínavá česká detektivka, v níž kriminalisté vyšetřují případ vydírání a případ vraždy, jejichž propojení přinese nečekaný výsledek. Autor nás opravdu hodně napíná.

31.08.2024 4 z 5

Vraždy v červeném domě Vraždy v červeném domě Petr Bým

Možná jsem si už zvykla na autorův styl psaní, ale tato kniha mne ze série zaujala nejvíce. Pachatele a jeho motiv jsem sice tušila poměrně brzy, ale zajímavé bylo, jak přes různé vyšetřovací verze k výsledku došli kriminalisté. Z příběhu vyplynulo, že bohatství není zárukou rodinného štěstí.

11.08.2024 4 z 5

Případ ztraceného psa Případ ztraceného psa Václav Gruber

Detektivka z okolí Plzně o tom, že i tichá voda břehy mele. Inspektorka Kamila Vernerová vyšetřuje podivnou autonehodu, z níž se vyklube vražda. Práci ji ztěžuje množství podezřelých, které spojují podivné sexuální vztahy. Takovému vztahu se nevyhne ani Kamila. Průměrná česká detektivka o složitosti lidských povah.

25.07.2024 4 z 5

Kdo má právo zabít? Kdo má právo zabít? Luděk Kubát

Dvanáctá kniha série o tom, že zoufalí lidé dělají špatné věci. První dojem - téma zajímavé, zpracování odfláknuté. Zarazily mne časové nesrovnalosti. Během děje je zmínka, že děti mají ve škole ředitelské volno, ale o kousek dál jsou děti v aquaparku, protože je konec srpna. A nakonec i odhalení pachatele proběhlo tak nějak mimochodem, že to člověk málem přehlédl.

17.07.2024 3 z 5

Recept na toho pravého Recept na toho pravého Anni Rose

Příjemná romantika. Adam byl trošku nekňuba a Ruby zpočátku poněkud praštěná. Oba měli smůlu na partnery, ale vše s přehledem zvládli. Doporučuji jako sympatickou oddechovku, u které se občas i zasmějete.

05.07.2024 4 z 5

Boží mlýny Boží mlýny Luděk Kubát

Sedmá detektivka z Klášterce na téma "tichá voda břehy mele", či " zoufalí lidé, dělají zoufalé věci". Ctibor Karafiát se sice v porcelánce připlete k nálezu rozřezaného těla, ale policie ho k vyšetřování nepustí. Zato jeho manželka Šárka se vyznamená...Příběh je tentokrát i autorovou vzpomínkou na dvě stě let starou porcelánku, která už není. Musím se přiznat, že jsem na pachatele měla podezření od začátku, jen jsem si nedovedla představit, jak by tento čin mohl zvládnout. Jinak jde o poklidnou detektivku z českého venkova. Žádná krutost pro efekt a ani troška humoru nechybí.

25.04.2024 4 z 5

Smrtící kolotoč Smrtící kolotoč Alex Smith (p)

Čtvrtý příběh z prázdninového kempu o tom, kam může vést nuda, drogy a bezútěšné prostředí. I za mého mládí se lumpačilo, ale proti tomu, co vyváděly děti v tomto příběhu, to byly jen nevinné dětské hry. Všichni o tom věděli, pro všechny to byly "jen děti" a jejich hry, až se "ucho utrhlo".
To, co se z únosů dětí vyklubalo, bylo docela překvapivé a Kettovi přibyly další modřiny.

08.04.2024 3 z 5

Tři malá prasátka Tři malá prasátka Alex Smith (p)

Tentokrát mám z knihy rozporuplné pocity. První dojem: Kett je Kostěj Nesmrtelný. Ovšem pan Google mne vyvedl z omylu. Kostějem je totiž Prasák a Kett ho musí přemoci a konečně vysvobodit Billie. Příběh se mi nelíbil, je moc spletitý a míchá se do něj moc politika. Dětičky jsou opět otřesné a Kett je "nezmar". Doufám, že další díl série bude uvěřitelnější.

01.04.2024 3 z 5

Lišákova pravda Lišákova pravda Jarmila Pospíšilová

Dvanáctý a asi už poslední příběh s Marií ještě Kovandovou o tom, že "kdo seje vítr, sklízí bouři" a zasetá nenávist může vyústit i ve vraždu. Jedná se sice o sedm let starou vraždu a dokonce prý už vyřešenou, ale Klenský na popud Marie zjistí, že všechno bylo jinak. Rozuzlení bylo fakt nečekané.

25.10.2023 4 z 5

Vražda v lázních Skalka Vražda v lázních Skalka Jarmila Pospíšilová

Sedmý příběh s Marií Kovandovou o tom, že cílevědomost a hamižnost může z člověka udělat vraha i zavražděného. Mariina zvědavost způsobila, že se začala zajímat o to, jaká vlastně byla zavražděná mladá dívka. Zatím co policie rutinně vyšetřuje podezřelé, Marie poslouchá drby, díky nimž si vydedukuje motiv vraždy i kdo vraždil. Jedná se o poklidnou detektivku z moravského venkova, která je hodně zaměřená na mezilidské a rodinné vztahy a i Marie si snad už našla nového partnera.

08.10.2023 4 z 5

Palec a tichá voda Palec a tichá voda Jarmila Pospíšilová

Třetí příběh, v němž bývalý kriminalista, nyní venkovský starosta Viktor Palec asistuje v případu, v němž se ukáže, že tichá voda břehy mele a venkovský milovník přírody a zpěvu ptáků je pěkný "pasgřivec". V detektivce vystupuje spousta postav, v jejichž jménech jsem se poněkud ztrácela a pachatele jsem neuhodla. Ukázalo se, že i na vesnici, kde si všichni vidí do talíře, mohou být "kostlivci ve skříni" a když se najde pokřivený charakter, může dojít k velkému průšvihu.

24.09.2023 3 z 5

Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Romantika pro milovníky psů. Nejsem sice pejskař, ale příběh se mi líbil snad nejvíc ze všech, co jsem od autorky četla. Kdo by si nepřál v době duševní i pracovní krize nezištnou pomoc svého okolí? A ten "rytíř na bílém koni" je už jen "třešničkou na dortu".

29.08.2023 4 z 5

Pod Palcem Pod Palcem Jarmila Pospíšilová

Příběh o tom, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. První kniha série o bývalém policistovi a nyní starostovi malé obce Viktoru Palcovi. Původně myslel, že se přestěhoval do idylické vesnice, ale jako starosta zjistí, že vše je jinak a pod klidným povrchem probublávají lidské vášně i neřesti.

30.10.2022 3 z 5

Záhada černolických vražd Záhada černolických vražd Jaroslava Černá

Taková průměrná historická skoro detektivka o tom, kam až vede lidské sobectví a zloba. Vzhledem k tomu, že to snad měly být příběhy podle skutečných událostí, neodpovídaly skutečnosti některé historické reálie. Brambory se k nám ve velkém dostaly až o sto let později za Marie Terezie. Stejně tak až za Marie Terezie chodily dívky do triviální školy, kde se učily psát a počítat, tudíž je nepravděpodobné, že by v 17. stol. uměla chudá vesničanka (Apolena) číst tak, aby si mohla přečíst protokol o výpovědích svědků. A ta dýňová polévka se mi taky nezdá.

17.10.2022 3 z 5

Přísaha Přísaha Luděk Kubát

Sedmý příběh z Klášterce o tom, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě (jen někdy se jim někdo snaží pomoci). Tentokrát oběti nevyvolávají soucit a člověk by řekl, že "dobře jim tak". Kniha má napětí i spád. Autor předhazuje čtenářům mnoho možných pachatelů, kteří se pohybují na inkriminovaných místech a ve výsledku vzbuzuje opravdový pachatel spíše lítost.

03.07.2022 4 z 5

Čas přílivu / Tragédie o třech jednáních Čas přílivu / Tragédie o třech jednáních Agatha Christie

Detektivka, v níž velkou úlohu hraje poválečný zmatek. Část zápletky jsem sice brzy odhadla, ale vraha ne. Děj byl tak spletitý, že mi při poslechu audioknihy dalo občas práci uvědomit si, kdo je kdo. Všichni se honili za dědictvím a vymýšleli všelijaké kulišárny, aby při poválečné drahotě přežili, ale nějak je nenapadlo, že by ženy šly někam pracovat, když bylo všude málo pracovníků. Holt jiný kraj, jiný mrav.

22.11.2021 4 z 5

Osudový dopis Osudový dopis Vi Keeland

Žádná velká literatura to není. První půlka byla zajímavá, ve druhé už šlo jen o to, jak se navzájem dostat do postele a jaké to tam je. Vyústění příběhu bylo zajímavé. Obecně - krásný muž a žena, milé, bezproblémové dítě, nad jejichž životy "slunce nezapadá"(i když ani ta tragédie nechyběla). Abych byla upřímná, i takové knihy je příjemné si občas přečíst.

13.10.2021 3 z 5