babystar babystar komentáře u knih

Život jako amaretto Život jako amaretto Kateřina Tišnovská

Taková milá jednohubka plná italského sluníčka, romantiky, milých lidí, i když pěkný darebák se v ní taky vyskytuje.

29.12.2021 3 z 5

3 případy policejního komisaře Pobudy 3 případy policejního komisaře Pobudy Jiří Slavíček

Tak tentokrát jsem v četbě sáhla opravdu vedle. Nemám ráda popisy. S uzarděním přiznávám, že je velice často přeskakuji. A tahle kniha je jeden velký popis Prahy (popř. Vídně) a života v Praze po r. 1890 včetně (podle mne) úryvků z dobového tisku. Do toho popisu je vpreparováno pár dialogů, aby to vypadalo, že jde o detektivku. Pro milovníky staré Prahy má kniha určitě své kouzlo, já jsem se jí bohužel nemohla prokousat.

13.08.2021 2 z 5

Mrtvá zóna Mrtvá zóna Petr Heteša

Po přečtení tohoto dílu se snad budu bát zapnout počítač, aby na mne nevyskočila nějaká ta zmutovaná příšera z Cybrainu, kde se spořádaný svět změnil v trosky, z přátel se stali nepřátelé a jen "hajzlíci" zůstali "hajzlíky" (jak to bývá u nás zvykem). A ani Greg, který se s novým týmem vrátil zachránit pár zbylých lidí, s tím nic nesvedl. Člověk míní, umělá inteligence mění !?

07.08.2021 4 z 5

Četnické čtyřlístky Četnické čtyřlístky Michal Dlouhý

Kniha je spíš literaturou faktu, než krimi. Autor nás seznamuje s předpisy, podle kterých fungovalo četnictvo. Jednotlivé předpisy doplnil vždy čtyřmi příběhy a vše doložil dobovými fotografiemi. Četníci to fakt neměli lehké, žili v kasárnách, o možnost sňatku museli žádat své nadřízené, ověšení těžkou výzbrojí jako vánoční stromeček se museli honit za zloději, podvodníky i pytláky. Celý jejich život služební i soukromý byl nějak svázán předpisy. Zajímavé byly ty týkající se potulných cikánů i dobré pověsti četnictva.

16.02.2021 3 z 5

Na statku a v chaloupce (1 povídka) Na statku a v chaloupce (1 povídka) Vítězslav Hálek

Příběh o tom, jak zlý člověk může ublížit všem kolem sebe, a přesto se štěstí nedobere. Lépe je v chaloupce, kde panuje láska, než na statku, kde je jen zloba a poušť. Psáno poněkud už archaickým a rozvláčným jazykem. Byla to kniha z mého mládí, ke které jsem se ráda vrátila.

17.01.2021 4 z 5

Pistole pro dvě ruce Pistole pro dvě ruce Josef Klíma

Vezměte propuštěného kriminálníka, zbitého zlodějíčka, nevěrnou manželku, rozzuřeného manžela, sebevědomého záletníka a lidskou závist a touhu po penězích - protřepejte, nemíchejte - a máte koktejl zločinů, které musí vyřešit kriminalisté z oddělení vražd. Někteří jdou oklikou, někteří zkratkou, ale všichni dojdou k cíli.

13.01.2021 4 z 5

Paklíč Paklíč Eduard Fiker

Není to snad ani detektivka, ale spíš ztřeštěná protektorátní komedie (napsána v r. 1941) se spoustou situačního i slovního humoru. V hlavní postavě jsem úplně viděla Oldřicha Nového v jeho vrcholné formě ( možná jsem ale někdy viděla filmovou verzi z r. 1944, v níž opravdu hrál). Knihu jsem poslouchala a díky výbornému přednesu Václava Knopa jsem se už dlouho tak nenasmála.

21.12.2020 4 z 5

Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Pro mne v této době špatná volba četby. Tato kniha určitě nepozvedne náladu. Čiší z ní špína, zmar a hnus. Holden byl "zásadový dobroser", který svou naivitou (či blbostí) způsobil ohromné ztráty na životech (i majetku). Miller byl zas "nádobou" plnou mindráků, ale je fakt, že svým bláznovstvím vlastně napravoval to, co Holden svou zásadovostí zmastil. Nechápu, proč v dnešní době autoři sci-fi neukazují cestu k lepšímu světu. Alespoň světýlko na konci tunelu! Všude jen zločinci a zmar a do toho ještě ti zásadoví, co činí "dobro"!!! Jen doufám, že tito autoři nemají dar jasnozřivosti. Takovou budoucnost bych lidstvu opravdu nepřála!

18.06.2020 3 z 5

Ve třiceti (poprvé) single Ve třiceti (poprvé) single Lisa Daily

Při čtení této knihy jsem zjistila, že nesnáším slovo "drahoušku" a že seznamování na inzerát (moderně on-line) probíhá asi ve všech zemích stejně trapně. Pro mne zajímavé, zároveň i úděsné, bylo sledovat, jak je propracované umění manipulovat s lidmi pomocí výšky stropu, květinové výsadby, umístění obrázků, vymalování stěn, hudebního pořádku apod. A jestli se Američané jen zčásti chovají jako hrdinové knížky, tak jsou pořádní pokrytci.

02.12.2019 3 z 5

Přibližné řešení Přibližné řešení Jaroslav Velinský

Tento příběh mi nějak nesedl. Možná jsem neměla správnou náladu, ale konec mi přišel skoro jako parodie. Pochybný hotel, úchylní hosté, několik mrtvol včetně jedné rozřezané. Pan Chandler by záviděl.

10.09.2019 4 z 5

Po tvém boku Po tvém boku Kasie West

Knihu jsem přečetla ve slovenském překladu, kde má výstižnější název Zabuchnutá v knižnici. Není to hloupý příběh z americké střední, ale spíš příběh dospívající dívky s menším psychickým problémem, která díky tomu, že je nedopatřením přes víkend zavřená v knihovně, kde se zároveň ukrývá i její neoblíbený spolužák, pozná, že život není peříčko, naučí se říkat ne, přestane být "spasitelem lidstva", naučí se být sama sebou a ještě prožije svou první opravdovou lásku. A Jeffa mi vůbec není líto, byl to praštěný puberťák, který zbytečně riskoval.

06.07.2019 5 z 5

Pohřešuje se... Pohřešuje se... Zdeněk Jirotka ml.

Čtivý detektivní příběh z poklidných 80. let 20. stol., v němž se mimo jiné seznámíte s životem na vojenském gymnáziu, přiučíte se i něco matematiky (pro mne "španělská vesnice") a zjistíte, že nic není takové, jak se jeví a někdy i recese je životu nebezpečná.

16.03.2019 4 z 5

Duch znojemských katakomb Duch znojemských katakomb Vlastimil Vondruška

Pro mne jedna z lepších detektivek s Oldřichem z Chlumu. Docela dost mrtvých, krásné sklepnice, s nimiž si Ota užije, nechutné rodinné vztahy, tajemná sklepení a nesympatičtí mnichové. A nakonec jsem se i nečekaně zasmála. Za mne dobrý!

16.02.2019 4 z 5

Kavárnička na pobřeží Kavárnička na pobřeží Jenny Colgan

Pro mne asi nejslabší autorčina kniha. Celkem se tam nic neděje. Řekla bych, že je to teskná vzpomínka na matku a oslava skotské přírody a lidových zvyků. A ještě ke všemu, jak je asi dnes zvykem, příběh se nemohl obejít bez gayů.. Zkrátka můj "šálek kávy" to nebyl.

13.02.2019 3 z 5

Nebezpečná láska Nebezpečná láska Kateřina Petrusová

Bezvadná kniha, kterou jsem četla celou noc a nemohla se odtrhnout. První příběh o mafiánské rodině Bavettových. Prostě příběh o tom, jak se zamilovat do mafiána. Nevím, jestli je uvěřitelný, ale v každém případě je napínavý i zamilovaný a se šťastným koncem. Už se těším na pokračování.

30.01.2019 5 z 5

Rosiin sladký krámek snů Rosiin sladký krámek snů Jenny Colgan

Je to už čtvrtá knížka autorky, kterou jsem přečetla a zatím podle mne nejlepší. Střídáním osudů staré ženy a její praneteře se před námi odvíjejí lidské osudy, v nichž je láska, bolest, nenávist a nakonec i odpuštění. Jsou v ní situace smutné, ale i humorné, kdy jsem se fakt zasmála. A nechybí samozřejmě i romantika, osudová rozhodnutí a v podstatě dobrý konec. Kuchařky zde naleznou i předpisy na cukrovinky. Občas se mi sbíhaly sliny, či bolely zuby.

27.11.2018 5 z 5

Jak jsme se nedali aneb Kapitoly z dějin národního úpění Jak jsme se nedali aneb Kapitoly z dějin národního úpění Zdeněk Šmíd

Příjemný a humorný pohled na českou mytologii i dějiny. Stojí za to přečíst i vícekrát.

21.10.2018 5 z 5

Rudá jako rubín Rudá jako rubín Kerstin Gier

Jsem hóóódně starší ročník, ale tuto knihu jsem překvapivě přečetla na jeden zátah. Opravdu milé počteníčko. Dívenka, odstrkovaná rodinou, je náhle nositelkou časoprostorového genu a bez dlouhodobé přípravy se musí vyrovnat se skoky do minulosti. Už jsem zvědavá, kam dospěje podraz záhadného hraběte Saint Germaine. Nedalo mi to a podívala jsem se i na film, ale kniha je mnohem lepší.

13.10.2018 5 z 5

Prahu rdousí strach (dvojkniha 1. a 2. díl) Prahu rdousí strach (dvojkniha 1. a 2. díl) Jan Bauer

Podraz na čtenáře. Bohužel jsem si koupila tento příběh jako e-knihu a při otevření jsem zjistila, že jsou to dohromady romány Pražský rozparovač a Vampýr z Koňského trhu. Dost mne to naštvalo, že v anotaci ke knize na to nebyli čtenáři upozorněni. No, moje chyba.

02.09.2018 3 z 5

Rožmberské dědictví Rožmberské dědictví Jan Bauer

Oddychová četba tentokrát většinou z Českého Krumlova. Čtyři vraždy, jeden pokus o vraždu a za všechno může existence Blasia a ztráta poslední vůle právě zesnulého vladaře Jindřicha. Vidina bohatství je mocný impuls k vraždění...Příběh má spád a i když vrah byl odhadnutelný, tak konečné rozuzlení je docela překvapivé.

30.08.2018 4 z 5