babystar babystar komentáře u knih

Start do neznáma Start do neznáma Jiří Marold

Velice zajímavá detektivka ze sportovního prostředí, v níž poručík Dittrich odjel na atletické závody do USA, kde se měl stát obětí nejrůznějších intrik. Kdybych ji četla v době jejího vzniku, tak bych si myslela, že jde o propagandu. Jenže dnes po zkušenostech s barevnými revolucemi, různými fake news a hlavně "dopingovou aférou" ruských sportovců mám dojem, že skutečnost je daleko horší než autorova tehdejší fantazie.

02.04.2019 4 z 5

Muž, který zemřel dvakrát Muž, který zemřel dvakrát Antonín Jirotka (p)

Detektivní příběh z poklidného městečka a vesnice plné přátelských lidí, v němž lidská všímavost a zvědavost čiperného důchodce rozjede kriminální příběh, v němž hrají úlohu neplacené alimenty, změněná totožnost, touha po bezpracném zisku i snaha po vyřešení beznadějné životní situace.

16.03.2019 4 z 5

Zakázaná přitažlivost Zakázaná přitažlivost Kateřina Petrusová

Třetí díl, který se Bavettových týká jen okrajově. Hóódně neuvěřitelný příběh. Bodygard Henry má hlídat rozmazlenou senátorovu dcerušku, která ho nakonec svede. Ještě bych pochopila, že Henryho popadne "chtíč", ale senátorova dcera by se podle mne o kluka z ulice a bývalého mafiána ani neotřela, natož aby si ho ještě se souhlasem matky vybrala za manžela. Opravdu nejslabší díl série.

04.02.2019 3 z 5

Nepřítel mého nepřítele Nepřítel mého nepřítele Kateřina Petrusová

Druhý příběh o tom, jak zlikvidovat italskou mafii v New Yorku. Stačí sexy policistka a přítulná malá holčička a další Bavetta je "odvařený". Kdyby to bylo tak jednoduché... Ale jinak se román čte velmi dobře. Je v něm napětí i láska, a dokonce sem tam i humor.

01.02.2019 4 z 5

Kilometr devatenáct Kilometr devatenáct Eduard Fiker

Příběh o řádění špionů (tehdy amerických a britských) v Československu. Státní bezpečnost a major Kalaš se opravdu snaží špionážní síť rozbít, ale v podstatě vše vyřeší s obvyklou intuicí a humorem kriminalista Karlíček.

25.01.2019 4 z 5

Série C-L Série C-L Eduard Fiker

Docela zdařilá detektivka o vlakové loupeži peněz a následných vraždách. Až na překombinovaný konec bylo vše uvěřitelné a napínavé . Škoda toho konce. Ten mi vyzněl jako "vrahem byl zahradník".

23.01.2019 4 z 5

Konec Věčnosti Konec Věčnosti Isaac Asimov

Po knize jsem sáhla díky čtenářské výzvě a netušila jsem, že budu číst celou noc. Její poselství vidím ve dvou rovinách. První rovina "lidská" vypovídá o tom, že když začnou "pracovat hormony", tak je i suchar, jakým byl Harlan, schopen zničit i Věčnost. Druhá rovina "společenská", že nikdo nemá právo měnit Skutečnost podle představ někoho o ideální společnosti, že je lepší evoluční cesta, která zajišťuje rozmanitost v Nekonečnu, než sociální inženýrství, které vede k uniformitě ve Věčnosti.

09.01.2019 4 z 5

Rok v Provenci Rok v Provenci Peter Mayle

Místy nudná oddechovka. Od autora jsem už četla zábavnější knihy (Kromě sňatku uvážím cokoli).

06.01.2019 3 z 5

Vražda pro štěstí Vražda pro štěstí Josef Škvorecký

Detektivní příběh z Prahy v 30. letech 20. stol. Z knihy je cítit, že byla psaná před padesáti lety, takže v napětí nemůže soutěžit s dnešními thrillery. Nicméně své kouzlo má. Zaujala mne atmosféra tehdejší Prahy, na jedné straně potrhlý milionář, sebestřední "spisovatelé", podvádějící soukromý detektiv a na druhé straně zpočátku naivní dr. Pivoňka, důvtipná Boženka a "půdař", který má své zásady. Není to strhující četba, ale přečíst se to dá.

21.12.2018 3 z 5

Jičínské pole mrtvých Jičínské pole mrtvých Vlastimil Vondruška

Příjemné počtení s obměněnými hrdiny z místa, kde žijí zatím v míru katolíci a kališnici a kde se Adam z Dobronína pokusí, vyřešením několika vražd, zabránit příchodu inkvizice.

17.12.2018 4 z 5

Vražedná mše Vražedná mše Jan Bauer

Tentokrát měl příběh opravdu šmrnc. Do pátrání se svérázným způsobem zapojil i služebník Jura. I rozvíjení hlavního příběhu ve dvou liniích, které se nakonec spojily a vedly k vypátrání a řekněme i potrestání vrahů a zlodějů udělalo knihu napínavější. Protože však na mocné se nemůže přes zákon, musely zasáhnout "boží mlýny".

01.09.2018 5 z 5

Klášter kostlivců Klášter kostlivců Jan Bauer

Tentokrát byl příběh opravdu napínavý. Jakub Protiva se vydal hledat vraha svého mladšího bratra na svou rodnou tvrz, do prostředí, kde ho vlastně nikdo neznal, kde téměř neměl přítele. Je všelijak pronásledován, vězněn, mučen a dokonce ho čeká i poprava. Nakonec se však jako deus ex machina objeví františkán Blasius... Zajímavá je zmínka o lapkovi Janku Jednookém zvaném Žižka, který tedy moc charakteru nepobral. Musím opět konstatovat, že jestli se chovali církevní hodnostáři tak, jak je v knize naznačeno, vůbec se nedivím, že propukla husitská revoluce.

23.08.2018 5 z 5

Jak nezabít manžela Jak nezabít manžela Pavel Verner

S ironickou nadsázkou napsaný krutý příběh o ženě, která vybírala, až přebrala. Nemám ráda hrdinky, co se sebou nechají "orat", nechají se mlátit a stále melou něco o lásce. Jako audiokniha se to dalo poslouchat a konec inspirovaný Maryšou se vydařil...

11.08.2018 4 z 5

Vampýr z Koňského trhu Vampýr z Koňského trhu Jan Bauer

Čtivý příběh. Líbil se mi víc, než předchozí o rozparovačovi. Moderní výrazy mi nevadí, alespoň je vidět, že lidi jsou pořád stejní, jen se mění historické kulisy. Jen si nějak nemohu zvyknout na mnicha Blasia (holt to není bratr Cadfael). Je to pořádný ochmelka a smilník. Jestli se fakt tak mniši chovali, tak se nedivím, že přišlo husitství. Naopak se mi líbí historické vsuvky (i když někdy působí "školometsky"), které podle mých chabých znalostí (i podle "pana Googla") odpovídají skutečnosti.

06.08.2018 4 z 5

Pražský rozparovač Pražský rozparovač Jan Bauer

Oddechovka. Historická detektivka z gotické Prahy. Jednoduchý předvídatelný děj i vrah. Místy jsem přemýšlela, jestli to není tak trošku parodie. Sympatické je, že autor do vymyšleného děje zahrnuje i skutečné historické události té doby a snad i skutečně existující stavby (kdybych byla z Prahy, tak se jdu určitě přesvědčit).

05.08.2018 3 z 5

Kočičí princ Kočičí princ Jaroslav Velinský

Série příběhů o Finkovi, zvláště ty první z "totáče", se mi moc líbily. Nějak mi připomínaly dobu mého mládí. Z tohoto příběhu jsem byla trošku rozpačitá a až z komentářů jsem pochopila proč. Autor už byl na tom špatně zdravotně a vlastně příběh nedokončil... škoda.

28.07.2018 4 z 5

Dračí náhrdelník Dračí náhrdelník Vlastimil Vondruška

Knihy pana Vondrušky mám ráda, ale možná jsem už "převondruškovaná"(přečetla jsem v zátahu celou řadu "hříšných lidí"), nebo už pan Vondruška ztrácí "šmrnc". Tentokrát se jedná o jakési uherské spiknutí proti královně Kunhutě. Spousta úplně zbytečně zavražděných, nepřehledné množství podivných mužů v maskách, určité nelogičnosti v jednání Oldřicha z Chlumu (ve svých úvahách vychází z událostí, které nemůže znát, protože se staly v době jeho nepřítomnosti a nikdo ho nemohl tak rychle informovat, jelikož mobily tenkrát ještě nebyly) a nakonec mi nějak uniklo, kdo to všechno vlastně vraždil.

09.06.2018 3 z 5

Vzpoura goliardů Vzpoura goliardů Vlastimil Vondruška

Tentokrát jsem se nějak nechytala a dalo mi hodně práce se začíst.Trošku divný název a trošku divné prostředí. Středověké Cáchy a jednání vztahující se k volbě nového krále Svaté říše římské mne nijak nenadchly. Jen v momentě, když mí oblíbení hrdinové byli pronásledováni nebo dokonce internováni a obviněni z vražd, mně poněkud zatrnulo. Ale pak už zase žádná sláva.

03.06.2018 3 z 5

Smrt ve Vratislavi Smrt ve Vratislavi Vlastimil Vondruška

Opět zábavná četba tentokrát ze Slezska, kde zmizel mladý šlechtic. Pátrání, kterého se účastní i Ludmila se rozjede ve dvou liniích, které se nakonec spojí a vyklube se z toho vlastně případ sňatkového podvodu. Docela zajímavá a pro mne nečekaná zápletka. Zkrátka naivní zamilovaní jsou snadným terčem zloduchů bez morálních zábran, kteří touží po bohatství.

24.05.2018 5 z 5

Apage Satanas! Apage Satanas! Vlastimil Vondruška

Zajímavý příběh o praktikách inkvizice. Události se odehrávají ve dvou dějových liniích. V první je Ludmila proti své vůli vtažena do čarodějnického procesu, který vyvolal johanita jdoucí za svým zištným cílem i přes mrtvoly. V druhé se snaží Oldřich z Chlumu odhalit spiknutí proti králi. Rozuzlení týkající se přemyslovského rodu přinese až spojení těchto dvou dějových linií.

07.05.2018 5 z 5