babystar komentáře u knih
Zajímavý pohled na kousek našich dějin. Po pečlivém "googlování" vím, že popisované historické události proběhly a hrdinové příběhu existovali. Jen vražda Václava III. nebyla nikdy objasněna a Jindřich z Lipé, i když byl životním partnerem vdovy Elišky Rejčky, tak nebyl vdovcem, ale byl stále ženatý s nějakou Scholastikou, s níž měl sedm dětí. Lidé jsou stále stejní, jen kulisy se mění.
Příběh, v němž Augustin Veliký s přáteli rozmotává případ "zlatokopky", která svou chamtivostí spustila lavinu událostí, jež zmařily tři lidské životy a z jednoho "donchuana" udělaly vraha. Je to příběh tragický, ze začátku až morbidní, přesto jsou v něm i komické situace, kterým se zasmějete.
Docela napínavý příběh ukazující vlastně situaci s našimi kulturními památkami, kdy po chodbách dívčího internátu jsou rozvěšeny cenné obrazy. Jejich hodnota vyjde najevo až po krádeži jednoho z nich a vraždě mladé učnice. Prvotní případ vraždy je tak "překryt" případem rozkrádání národního bohatství.
Docela zdařilá detektivka ukazující podivné rodinné vztahy, které málem vedly k zločinu. A také to, že život není černobílý a i "padlá dívka" může mít charakter a ze zlodějíčka se může stát vrah.
Tak na takový příběh jsem už opravdu moc stará. Přečetla jsem ho celý a stále jsem čekala na nějaké smysluplné vyvrcholení. A kde nic, tu nic. Moresy z amerických škol se bohužel přenáší už i k nám. Z děvčat se stávají (teď budu neuctivá) "slepičky". Děti (a nejen ty) stojící vedle sebe komunikují spolu přes mobily. Bez sociálních sítí se neobejdou. A vrcholem jejich štěstí i neštěstí jsou nějaké "lajky". Co je to za přátele, před kterými nemůžeš přiznat, že se s tebou rozešel kluk? Co je to za přátelství, když ti dlouholetý kamarád přebere holku? Co je to za přátelství, když dlouholetá kamarádka podlehne spolužačce s psychopatickými sklony a po škole roznáší tvá intimní tajemství? A řešením je rozbíjet auta na vrakovišti? Nebo se stále omlouvat (nejlépe na veřejnosti)? To mi připadne poněkud scestné. Asi jsem už fakt moc stará, ale jako ukázka nezdravých mezilidských vztahů ten příběh sloužit může.
Detektivka, v níž je krok za krokem popsána práce příslušníků veřejné bezpečnosti při objasňování fingované sebevraždy mladé herečky. Podezřelý zde vlastně vystupuje už od začátku a na kriminálce je, aby ho usvědčila. "Odkojena" detektivkami jsem sice očekávala jiný konec, ale život není asi tak dramatický, jako některé novodobé detektivky.
Detektivka o vyšetřování vraždy dvou dívek nás zavede na drogovou scénu v Praze koncem 80. let. Jde o zajímavý popis práce veřejné bezpečnosti, která vede k odhalení vraha. Podle doslovu ji psal autor na základě vlastních zkušeností.
Romantický příběh a můj oblíbený žánr, kdy se proplétá minulost s přítomností. A pro mne ještě poučení o životě za války Severu proti Jihu.
Trochu lepší "magnetka" o tom, že se nevyplatí zamilovat do pěkné, leč "povětrné" dívčiny. A také o tom, že dokonalý zločin neexistuje. Vrah udělá vždy nějakou chybičku a na kriminalistech je, aby na ni přišli.
Jako obvykle žádná velká literatura, ale detektivka o, dnes se tomu říká stalking, jehož obětí se stala mladá blonďatá bývalá učitelka, která si nevěděla rady se životem. Zároveň to je první případ, na němž se podílí nastupující mladý kriminalista podporučík Hložek. A s ním se i čtenář seznámí s postupy vyšetřování vraždy.
Detektivka, v níž naivní novinář, fešná kriminalistka a talentovaný houslista odhalí a zajistí potrestání pachatelů krádeže stradivárek a utajené vraždy. Vzhledem k době, v níž se příběh odehrává (70. léta 20. stol.), působí akce hrdinů spíš jako propaganda, než jako uvěřitelná skutečnost.
Detektivka pro chemiky. Spletitý příběh s různými odbočkami a "slepými rameny" ze světa špionáže, kdy se agenti tajných služeb snaží získat vzorec nebezpečného jedu. Ke svým cílům využívají peníze, ale i city láskychtivých žen, a neštítí se ani vražd...
Docela zajímavý pohled na způsob odhalování zlodějů historických zbraní. Podezřelých bylo několik, ale nakonec se "vyloupl" chytrý manipulátor, který využil drogové závislosti i touze po penězích sotva zletilých členů a příznivců beatové skupiny Žlutí vikomti.
Detektivka, kterou by si měli přečíst dnešní "mamánci", aby poznali, že "vojna není kojná". Docela zajímavá ukázka života vojáka v prezenční službě (i když některé momenty se mi zdály podivné), který se náhodou zapletl mezi podvodníky a vrahy. Smutné je to, že ti, co tehdy byli podvodníky, tak později patřili mezi tzv. podnikatele.
Detektivní příběh, v němž se starý vesnický "beatník" přesvědčil, že "za dobrotu na žebrotu" a mladý knižní ilustrátor, že se nemá plést kriminalistům do řemesla a "mlčeti zlato". Jinak to byl pro mne příběh dost napínavý, takže jen díky tomu, že byl tak krátký, jsem se dnes v noci alespoň pár hodin vyspala. Nemohu si pomoci, ale ty "předrevoluční" detektivky, i když je v nich pár mrtvol, tak na mne působí pohodovým dojmem - žádné potoky krve, srdcervoucí drastické scény a zlo je vždy potrestáno (zákonem nebo "božím soudem").
Zajímavá detektivka o práci československé Veřejné bezpečnosti, která dokazuje, že neexistuje dokonalá vražda. Netečou zde potoky krve, ale je tu defraudace, vydírání, láska i nevěra, profesionální kriminalisté i amatér, který se nemůže smířit se sebevraždou kamaráda.
Trošku neuspořádaná ukázka práce na psychiatrickém oddělení. Kriminální případy, v nichž figurovalo dobrozdání psychiatra, byly zajímavé, ale forma mi připadla poněkud "školometská". Pozdější autorovy práce jsou daleko literárnější.
Docela napínavý příběh z Prahy na začátku 90. let 20. stol. Autor se (podle doslovu) inspiroval skutečným případem, v němž hrálo hlavní roli psychické onemocnění pachatele. Člověk nikdy neví, kde na něho může čekat vrah...
Krásný studijní materiál, jak se mění svět k horšímu. Dnešní český a tím více i francouzský kriminalista by byl určitě šťastný, kdyby měl tak nicotné problémy, které museli řešit jejich kolegové v této detektivce. Dneska už víme, že se drogovou cestu přes Československo nepodařilo zastavit, ale naopak jsme se stali rájem pro narkomany, a ve Francii mají dnes daleko horší problémy... A na rozdíl od předcházejícího komentáře si nemyslím, že by československá část detektivky byla až tak praštěná a přitažená za vlasy.
Proti dnešku úplná idylka ze socialistického Československa. Žádný krvák, jen špatné mezilidské vztahy a vyděrač, který měl i dobré vlastnosti.