Bakana Bakana komentáře u knih

Sítě Sítě Petra Dvořáková

Silná témata, ale styl psaní mi neseděl. Připadalo mi, že vzhledem k otázkám, které se řešily, je to takové zkratkovité a odfláknuté.

31.01.2023 2 z 5

Den opričníka Den opričníka Vladimir Georgijevič Sorokin

Asi to mělo kopírovat Jeden den Ivana Denisoviče, proto jde jen o den bez nějakého vyvrcholení. Toto bych autorovi nevyčítala, ale jinak to jde úplně mimo mě. Ano, totalita vykreslená v knížce je opravdu odporná. Jenže mi tady chybí jakákoliv rafinovanost - hlavní hrdinou nelze než opovrhovat, nikde ani náznak toho, že bychom se třeba jako čtenáři mohli a měli nad něčím zamyslet, všechno je nalinkované a brutálně přímočaré. Asi o to autorovi šlo, ale není to pro mě.
Btw. nevím, jestli je to překladem, ale ani jazyk mi nevyhovoval. Přídavná jména položená za podstatnými, slovesa na konci vět… proč to?

09.01.2023 1 z 5

Tajemství pražských klášterů: Hrad a Hradčany Tajemství pražských klášterů: Hrad a Hradčany Josef Pepson Snětivý (p)

Na jednu stranu je skvělé, když má člověk takový koníček, že na dané téma dokáže napsat knihu. To smekám, je vidět, že autor se klášterům opravdu velmi podrobně věnoval a strávil v nich a jejich zkoumáním spoustu času.
Na druhou stranu mě rušilo, jak do knihy autor vkládá své vlastní názory na věc. Ano, souhlasím, je strašné, jak se komunisté dokázali podepsat na památkách, které tu stojí stovky let, ale o jakou literaturu se autor pokoušel? Buďto to měla být odborná monografie, a pak by se měl podobných citových zabarvení zprostit, nebo je to populárně naučná kniha, a na tu byl obsah až moc podrobný a odborný.
Takže co to mělo být?

09.12.2022 3 z 5

Probuzení Probuzení Amanda Stevens

Z komentářů tady jsem pochopila, že jsem přečetla první a poslední díl série, a nic mezi tím ani číst nepotřebuju.
Úplně nejvíc mi v tom vadí ta příšerně trapná červená knihovna a hned za ní následuje ta jakože detektivka, která se ne a ne posunout, Amélie (a my s ní) není schopná nic zjistit a nic nechápe, a pak je najednou konec.
Amando děkuji, ale víc než 2 výtvory od vás asi nesnesu. A taková to mohla být pěkná duchařina, chce to jen se konečně přenést přes léta dospívání.
2* dávám jen za to, že se tam vyskytují duch a hřbitov.

15.11.2022 2 z 5

Svatí kacíři aneb Reportáž nejen z Velké Moravy Svatí kacíři aneb Reportáž nejen z Velké Moravy Jindra Jarošová

Nedá mi, abych komentář nenapsala po dalším přečtení znovu.
Vážení, pokud Vás zajímá historie Velké Moravy z doby cyrilometodějské misie a nejste zrovna docent historie nebo religionistiky (v tom případě byste takovou knihu spíše psali než četli), pak toto je četba pro vás. Je to neuvěřitelně zdařilá kompilace faktů ve formě populárně naučné knihy. Výborně se poslouchá, člověk chápe, o kom je právě řeč, chápe historické souvislosti a všechno najedou dává smysl.
Nadšeně tleskám!

26.09.2022 5 z 5

Poustevník Poustevník Jørn Lier Horst

Na to, že jde o detektivku, tak je to dobré.
Není přehnaně brutální, přesto napínavá. Trochu jsem se ztrácela ve jménech, kdo by vlastně mohl být ten poustevník, všechny mi zněly na jedno brdo a musela jsem se hodně soustředit, ale jinak dobré.

21.09.2022 4 z 5

Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Aristokratky mám moc ráda a chystám se přečíst i poslední díl, který mi chybí.
Ale toto mi naprosto nesedlo. Příběh mě nedokázal chytit, vážné záležitosti, které hlavní postava řeší, ve mně nedokázaly vyvolat pocit, že je to “opravdu”, přitom těch nepříjemných událostí, se kterými se kastelán potýkal, bylo tolik, že to bylo dost nepravděpodobné.
O humoru ta kniha není ani náhodou.
Prostě toto ne.

27.06.2022 1 z 5

Až naprší a uschne Až naprší a uschne Pelham Grenville Wodehouse

Nějak mě to zklamalo :-(.
Ano, pár vtipných situací tu bylo, ale že bych se moc zasmálo, to ne. A to mám anglický humor mic ráda:-(.
Ale abych nebyla nespravedlivá: za přečtení to stojí, jen to není žádná bomba.

29.05.2022 3 z 5

Spálená obloha Spálená obloha Gilly Macmillan

(SPOILER) Já jsem tedy úplně nepochopila, proč se z tohoto případu vyšetřovatel tak zhroutil, až musel chodit na psychoterapii. A přepisy sezení bych si bývala taky mohla odpustit, ty nic zajímavého nepřinesly.
Myslím, že z takového tématu se dalo vykřesat daleko víc, ale úplný brak to nebyl, takže aspoň 3*.

19.05.2022 3 z 5

Atuánské hrobky Atuánské hrobky Ursula K. Le Guin

Tak tohle nebylo podle mého gusta.
Příběh, co vlastně ani příběh nebyl, vyprávění postupovalo vpřed pomalu, navíc na můj vkus bylo moc lyrické…

01.03.2022 2 z 5

Tajemná místa Brna a okolí Tajemná místa Brna a okolí Pavel Kozák

Kniha je zajímavá pro ty, kteří se zabývají energií míst. Autor popisuje významné energetické body v Brně a okolí a všechna čest - podle popisu je možné tyto body bez problému najít. Je lákavá představa se na ta místa vypravit a vyzkoušet si, jestli také já ucítím nějakou energii či přítomnost astrální bytosti.
Možná by se hodilo přidat ještě trochu víc z historie popisovaných míst. Je cítit, že s tímto ohledem si autor příliš hlavu nelámal a přípravě v knihovnách moc času nevěnoval.

10.02.2022 4 z 5

Skrytá těla Skrytá těla Caroline Kepnes

Myslím, že je to ještě lepší kniha než Ty.
Moc se mi líbily Joeovy vnitřní monology, poslouchala jsem jako audioknihu a byly skvěle namluvené. Ale i kdybych knihu četla - tyhle části krásně ukazovaly, co a jak moc Joea vyvádí z rovnováhy a pak si teprve člověk uvědomil, jak moc je ujetý.

08.02.2022 5 z 5

Krotitel Krotitel Camilla Läckberg

(SPOILER) Škoda, že Helga nepraštila tu vlezlou Eriku tím rýčem přes hlavu pořádně, aby už od ní byl v příští knížce pokoj. Třeba by i Patrik bez Chytré horákyně přestal být takový nesnesitelný trouba.

13.10.2021 2 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Váhala jsem mezi 3 a 4 *, nakonec ale dávám přece jen 3.
Začátek byl velice slibný, zajímavě se to rozjíždělo a říkala jsem si, kam to celé povede. Jenže v druhé půli se styl vyprávění stal zdlouhavý, celé mi to přišlo zbytečně natahované, i když až do konce jsem opravdu nevěděla, kdo je vrah. Ale i toto... člověk by u chytře napsané detektivky měl být schopen pachatele vyvodit, i když dodatečně, říct si "no jo, vždyť to tam všechno bylo, jen jsem di toho nevšimla". Jenže aha efekt tu nezafungoval, protože tu žádný není. Jak měli čtenáři, ksakru, tušit, co se kde v minulosti jaké postavy odehrálo, když k tomu nebyla žádná vodítka?

27.04.2021 3 z 5

Kompletní průvodce půstem Kompletní průvodce půstem Jimmy Moore

Výborná kniha. Veškeré fyziologické procesy a důvody, proč je půst v každém ohledu prospěšný, je v knize popsáno tak, aby to pochopil i laik. Má to i svou stinnou stránku: člověk by opravdu musel být skutečný odborník, aby věděl, jestli a kde existují protiargumenty, které autoři záměrně nezmiňují, nebo dokonce kde ve svých závěrech vysloveně chybují.
Já bych to uzavřela tím, že pokud nápad držet půst v někom rezonuje, pak je to zřejmě jeho cesta. Takže já tedy půst rozhodně vyzkouším a uvidím, co to se mnou udělá :-).

03.04.2021 5 z 5

Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce Paul Babiak

Nejprve jeden tip: kniha není k sehnání a v bazarech za ni chtějí minimálně 1 500,-. Tak za tolik si myslím přece jen nestojí. Koupila jsem ji použitu, ale na pohled skoro novou, v angličtině na ebay z Ameriky. I s poštovným za 350,-. Jen se člověk holt musí smířit s tím, že si přečte něco v angličtině a že bude trvat měsíc, než kniha dojde.

Jak autoři neustále připomínají "nezaškatulkovávejte si nikoho jako psychopata, není to jednoduché diagnostikovat", tak já jsem si svého přímého nadřízeného tedy zaškatulkovala. To, co tam popisují - to je celý on! A přesně jak se píše v knize: je zbytečné se s ním pouštět do křížku, konfrontovat ho s něčím. Vždycky se ze všeho dokáže naprosto hladce vymluvit. Svého nadřízeného, našeho vrchního šéfa, má obtočeného okolo prstu... atd. atd.
Ovšem pokud nemáte na někoho podezření, že je psychopat, pak bych tuto knihu možná ani nečetla. Člověk se jen zbytečně rozruší, co to vlastně mezi námi žije. Kniha v závěru obsahuje i tipy, jak se psychopatovi bránit, pokud nějakého na své kariérní cestě potkáte. Bohužel jsou tyto tipy zaměřené na velké korporáty. Například mně rozhodně nepomůžou nějaké oficiální stížnosti. Ale některé tipy přece jen jsou užitečné i pro malé podniky.

01.03.2021 5 z 5

Čirá anarchie Čirá anarchie Woody Allen (p)

Nestává se mi často, abych se u knížek nahlas smála. Ale Woody je v tomto jistota. Kniha plná nových povídek, některé jsou opravdu mistrovské!
Často si říkám, co se asi lidem jako je Woody Allen normálně honí třeba po ránu hlavou...

31.01.2021 5 z 5

Člověk a jeho symboly Člověk a jeho symboly Carl Gustav Jung

Asi jsem od knihy očekávala něco jiného. Tedy: byla jsem natěšená, že se dozvím návod, jakým způsobem můžu vykládat své sny, něco o integraci svého stínu, o Animovi a Animě...
Ona kniha o těchto věcech pojednávala, jenže nebyla určená pro lidi, kteří chtějí sami na sobě pracovat. Spíš to byl takovýý obsáhlý úvod pro laiky do jungiánské psychologie.
Něco málo použitelného jsem se dozvěděla, ale výtěžnost knihy v tomto smyslu jemtak 5-10 % toho, co bych si představovala.

24.01.2021 3 z 5

Pátá žena Pátá žena Henning Mankell

Wallander je sice pořád ještě sympaťák, ale jinak mě tahle detektivka až tak nezaujala.
Jako by se autoři předháněli, kdo vymyslí vraždu hnusnějším způsobem. I když zrovna v tomhle ohledu je Henning slabota. Ohodnotila bych jako průměr.

06.01.2021 3 z 5

Nevěra Nevěra Paulo Coelho

Nudíte se? Pořiďte si milence :-).

Kniha popisuje klasickou krizi: máme práci, manžela, zdravé děti, auto a střechu nad hlavou. A pak vám jednoho dne dojde: a to je všechno? To je to, čeho jsem chtěla dosáhnout? A co dál? (btw toto je opravdu problém, se kterým se potýká spousta lidí - zeptejte se psychologů :-))
Taky se mi takové myšlenky občas honí hlavou. Pak mě napadají věci jako "co kdybych v práci dala výpověď, rozloučila se doma a šla se tak na půl roku zašít do Indie do nějakého ášramu?" Hlavní hrdinka si pro změnu začala románek s ženatým chlapem. Nic proti, jenže to život jen zkomplikuje. Navíc její vlastní manžel byl anděl na zemi. Milující, chápající, oddaný... takového mi tedy ukažte :-).
Takže ano, pohnutky vedoucí k sepsání této knihy chápu velice dobře. Jenže závěr... nevím, připadal mi plytký. I když hlavní hrdinka dosáhla míru v duši, pro mě to bylo nedostatečné. Chápu, že prošla nádherným zážitkem a to člověka posune nějakým směrem. Posune! Pokud to ale má být okamžik probuzení, tak v tom případě hluboce závidím a okamžitě se jdu objednat na paragliding.

28.10.2020 3 z 5