Barbucha652 komentáře u knih
Nedočetla jsem, nebavilo. Čekala jsem něco jako Stoletého staříka, který zaujal od prvních stránek. Když jsem došla k pozdějším pasážím, kde bych se správně asi měla už smát, vzdala jsem to. Snad někdy jindy.
Strhující sonda do mysli úchyla. Dočíst knihu bylo celkem náročné kvůli otevřeně systematickému počínání hlavní postavy a jeho permanentní nenávisti vůči všem, kteří by ho mohli oddělit od objektu jeho pudů. Podprahový odpor ke všem (pohlavně zralým) ženám, ale i k mužům, kteří jsou potenciální konkurenti, je v popisech postav všudypřítomný. Dnes máme navíc k dispozici spoustu informací ohledně projevů a následků sexuálního zneužívání a proto z faktu, že obětí je v knize navíc dítě, se dělá čtenáři obzvlášť nevolno. To nicméně není v rozporu s uměním autora, jehož popis vdechnul postavám dokonale uvěřitelným způsobem život. Z kategorie "poznej zrůdy mezi námi". Skvěle napsané, ale znovu bych to číst nechtěla.
Velké zklamání. Autor od začátku naznačuje, láká a vábí čtenáře, který ve vykreslené atmosféře očekává.. a nakonec se ptá, co to mělo být. Možná to je ale dokonale vykalkulovaný záměr, protože stejně vnímám ve vlastním životě i snoby v knize vykreslené. Očekáváte velkolepé osobnosti a strhující životní příběhy (protože pro ně jsou dveře přece všude otevřené), ale nakonec jste rozčarováni z poznání, jak prázdné a banální životy vedou. Dočíst knihu stálo hodně úsilí, cimrmanovsky jsem zůstala nad stránkami "ze zvědavosti, zda zbývající část bude stejně tak slabá, jako ta první".