Bedřich63 komentáře u knih
Jedná se opravdu o literaturu faktu, takže trochu obtížnější čtení. Spousta jmen, spousta údajů, takže i spousta autorovy práce.
Čtenář najde v knize mnoho zajímavých informací z fungování špionáže především v první polovině 20. st. A někdy je to opravdu hodně silné kafe. Raději ani nevědět, co se děje v této oblasti dneska. Stejně tyto skutečnosti podléhají na několik desetiletí utajení.
Občas jsem se ztrácel v záplavě jmen, ne vždy text na sebe navazuje, takže jsem musel hledat souvislosti.
Poučná kniha, může otevřít oči těm, kteří si třeba myslí, že Rusko je zlo dneška a Amerika zachránce všech.
Tak i po přečtení knihy nevím, jestli byl Nikola mimozemšťan nebo byl jen mimozemšťany informován o technických vylepšeních, aby se lidská rasa na Zemi posunula dopředu. :-)
V každém případě spousta pokrokových myšlenek a vynálezů nesmí být realizována, protože zisky velkých firem jsou důležitější než spokojený život obyčejných lidí.
Kde je pravda? Kdo to vlastně byl? Čím byl inspirován? Co ho pohánělo?
Tyto otázky asi zatím zůstanou nezodpovězeny, ale je jasné, že to byl výjimečný jedinec.
Kniha zajímavá, ale bylo poznat, že to je kompilace více autorů, takže některé informace se občas opakují..... ale není to úplně na závadu.
Jeden z největších velikánů vědy si naši pozornost zaslouží.
Nádherná kniha. V tomto díle se už autor nevěnuje stavbě katedrály, ale soupeření různých náboženských vyznání v Anglii, Francii a Nizozemí. Toto soupeření je charakteristické pro celé novodobé dějiny světa i Evropy, takže i tady se vlastně stalo nosným tématem knihy. Autor velmi zajímavě vystavěl příběh na historických událostech a osobách, takže jsem si to opravdu užil.
Jsem rád, že jsem tohoto Pana spisovatele už dříve objevil a rád si od něj přečtu i další knihy.
Amišové už jsou mými dobrými známými, stejně tak Kate a John a také ostatní policisté v Painters Millu. Už jsme spolu něco prožili, těch šest přečtených dílů vydá už na hezkých pár set stránek zajímavých příběhů a osudů amišské menšiny.
Těším se na další pokračování a jsem zvědavý, co dalšího nám autorka připraví.
Tato série mě hodně baví.
Současná doba není jednoduchá, ale může být hůř, a asi bude. Autor v knize popustil trochu uzdu fantazii a popsal svoji představu, jak by to v Unii mohlo za pár let vypadat. Vychází z toho, co už v současné době kolem sebe vidíme, a věci domýšlí dále.
Nejedná se o nějak propracovanou sondu do budoucnosti, ale spíš se kriticky dívá na pár aspektů života.
Kdo někdy pracoval pro velkou společnost na nějaké střední nebo vyšší pozici a musel snášet tlaky z toho plynoucí, tak si v této knize určitě najde své. Korporace to dotáhla téměř k dokonalosti.
Do toho jsou zamíchány další věci, které jsou stále viditelnější už v dnešní době a které nás posouvají k tomu, co by mohlo nastat v reálu a ne jen v knize.
Kniha se mi líbila, téma zajímavé, času věnovaného četbě nelituji.
Autor se problematice, která je náplní knihy, věnuje spoustu let, a je to vidět. Spousta informací, hodně údajů z historie, spousta jmen, to jsou faktory, že to není lehké, rychlé a krátké čtení.
No a pro mnoho čtenářů to je určitě kniha, kterou do ruky vůbec nevezmou nebo ji odloží po několika stránkách. Ale to je na každém, jaké zdroje informací využívá a z čeho čerpá poznání pro svůj osobní rozvoj.
Kniha určitě není pro ty, kteří se spokojí s tím, jak je oficiálně podávaná historie. Není ani pro ty, kteří bezvýhradně důvěřují informacím, které jim poskytují tzv. média hlavního proudu. Určitě se nebude líbit těm, kteří nemají žádnou pochybnost o oficiálním výkladu některého z náboženství. Také ti, co jsou spokojeni se současnou situací v ekonomice a politice u nás i jinde, si asi budou klepat na čelo, jestli je autor při smyslech.
Ale někde by se začít mělo. Proč ne zrovna s touto knihou? Nevzdělané a nepochybující děti Matrixu jsou ideální materiál pro ovládání.
Snad si knihy autora postupně najdou více čtenářů.
Nezbývá mi nic jiného než na tomto místě zopakovat můj komentář k předchozí knize Petra Lexy Přendíka. Nic nového už asi nevymyslím a tato kniha pro ostravské rodáky a obyvatele opět nemá chybu. Spousta informací, spousta fotek, hodně faktů a hlavně přehledně uspořádané informace.
Autor je podle mého mínění správný ostravský patriot, který spoustu času i mimo své povolání věnuje studiu minulosti tohoto regionu. Informace si nenechává pro sebe, ale seznamuje s nimi i lidi, které to zajímá. Dělá to už pár let, takže jeho posluchačů na různých přednáškách a spolupoutníků na procházkách Ostravou je už celá řada.
Co všechno pro ostravský region dělá, je asi dobře vidět na stránkách https://www.ostravskepesiny.cz/
Z tematických procházek Ostravou vznikla i tato kniha, která má svého předchůdce v prvním dílu.
Kniha je to přehledná. Obsahuje ke každé kapitole mapku se zastaveními a spoustu fotek. Takže s knihou v ruce se čtenář může vydat poznávat významná místa každé z uvedených částí Ostravy. Samozřejmě je lepší se na procházku vydat přímo s Lexou Přendíkem, protože jeho komentáře jsou zajímavé, zasvěcené a vtipné.
Rád jsem se s informacemi v knize seznámil a případné další jeho knihy s podobnou tématikou si nenechám ujít. Stejně tak i nějakou tu přednášku nebo procházku.
Knihu jsem si vypůjčil už před pár týdny a nějakou dobu jsem s jejím čtením čekal. Autor je Američan a tak vychází z jejich reálií a stavu v USA. Přece jen tam jsou odlišné podmínky od Evropy a to nejen životní, ale i legislativní.
Podle mého názoru kniha našemu čtenáři přinese obecný přehled o nebezpečí bezdrátových sítí, 5G sítí a vyzařování el. a mag. polí z el. zařízení a přístrojů.
Autor se v další části knihy zabývá opatřeními, která by měl člověk přijmout, aby se očistil od tohoto elektro smogu a vytvořil si příznivé životní podmínky. Tato část je v našich podmínkách těžko realizovatelná a také doporučené měřící přístroje pro měření EMP se u nás asi prodávají v jiném provedení.
Kniha je pro laika příliš odborná. Beru ji spíš jako zdvižený prst a pár doporučení z ní se pokusím realizovat v našich podmínkách.
Věřím, že existují jiné publikace, které se touto problematikou zabývají více čtivou formou.
Takže jsem na konci první části série Dědictví otců a rád si časem přečtu i další díly, které se budou týkat života syna Petra ze Sioraku.
Tato kniha opět obsahovala vše, na co si čtenář zvykl v předchozích dílech. Archaický jazyk vyprávění, barvitě popisované intriky u dvora i v okolí papeže, spousta cestování, mnoho dvoření krásným dámám, mnoho stránek popisujících život v Paříži i Římu té doby a také několik nebezpečných situací, ze kterých Petr za přispění svých druhů a svého důvtipu unikne. To je obsahem tohoto dílu, kde Petr z pověření krále Jindřicha IV v utajení opět řeší státní záležitosti Francie, které král nemůže svěřit nikomu jinému.
Autorka má ambice předat nám čtenářům informace o tom, jak nemá fungovat stát a jeho složky - soudnictví, policie, prokuratura atd. Jak jsou vlivové skupiny propletené a na sobě závislé. Jak tyto skupiny sají peníze z dotací, rozpočtu, z daní atd. Jak se nezastaví před ničím a nikým. Jak pro to využívají všechny i ty nejdrastičtější prostředky.
Četl jsem i předchozí dvě knihy série Solární baroni. Pořád jsem si na ten styl dokument - román, fikce - skutečnost úplně nezvykl. Takže ano, je potřeba na tyto věci poukazovat. Ale pokud mám hodnotit knihu jako jiné knihy, tak se jedná spíš o průměr.
Čtenář, který se v problematice vůbec neorientuje a žije si v rajském světě nevědomosti, se asi bude nudit. Ten, kdo se dívá kolem sebe a tuší, že ne vše je u nás v pořádku, bude překvapen, že je to daleko horší, než si dokázal dosud představit.
Příběhy mladého doktora, který se spíš cítí spisovatelem, jsem si oblíbil už v předchozích dílech. Anglický suchý humor v knihách pana Gordona nemusí všem sedět. Já se však během čtení často usmívám pod fousy. Působí to tak trochu naivně, příhody jsou podivné, postavičky svérázné, ale celek je nakonec takovým milým pohlazením na mé čtenářské duši.
Autor psal knihu před více než 60 roky a i s tímto aspektem se čtenář musí vyrovnat.
Tento díl byl ale podle mého názoru slabší než předchozí tři díly. To mě ale neodradí od pokračování a záměru přečíst si další díl.
Zase jeden ze scénářů konce "vyspělé" civilizace na planetě Zemi. Lidí do této doby žijících v nuzných podmínkách by se prudké snížení těžby ropy zase až tak nedotklo.
Naše společnost je velice křehká. Celosvětová kooperace, závislost na zdrojích ve státech, které mají monopol nebo velký podíl na jejich vytváření, energetická náročnost, nesmyslné plýtvání, šílená spotřeba a rozmazlenost v evropsko-americkém prostoru jsou předpokladem k dramatickým koncům.
Knih, kde dochází ke kolapsu civilizace vlivem nemocí, virů, nedostatku zdrojů energie, válkám atd. je celá řada.
Pokud to ještě bude za tímto účelem někým řízeno, tak je to o to horší.
Jsou tyto postkatastrofické knihy jen sci-fi, nebo je v nich pragmatické jádro?
Je dnešní doba počátkem takového procesu nebo je to jen malý výkyv od normálu a budou následovat další desítky let blahobytu? Tak to si každý musí rozmyslet sám.
Kniha se mi líbila a přinutila mě k mnoha otázkám a zamyšlení. Kvůli nedotaženému a zrychlenému konci v několika posledních kapitolách dávám jen 4*. Autora ale dále povedu v patrnosti a ještě si od něj přečtu i další knihy.
Tak jak jsem letošní rok začal, tak ho i pomalu končím - s Pepou Fouskem.
Půjčím si skoro doslova můj komentář k jeho knize Z omšelého saka. Nemám na něm co měnit, vše platí i pro tuto knihu fejetonů.
Moje reakce po přečtení prvních pár stránek této knihy byla, že toto je čtení pro starší a pokročilé a vydrželo mi to až do konce. Radost ze života, moudrost stáří, laskavost, tolerance, vtip a nadhled a taky očekávání věcí příštích, to vše tady lze najít. Trocha humoru, trocha splínu, trocha životního bilancování, spousta pozitivních myšlenek, pár stížností na běh světa..... to je mix, který autor namíchal i v této knize. Je třeba číst pomalu, dávat si přestávky a přemýšlet nad napsaným.
Milý nenásilný humor autora v sérii Doktor mě oslovil už v prvním dílu. Tady jsem si ho opět užil dost a dost.
Navíc jsem se poučil o tom, co a jak dělat na zámořské plavbě jako člen posádky a jak si užívat v přístavech. No co víc si přát?
Zase jsem si rozšířil své omezené obzory suchozemského červa.
S panem Gordonem a jeho doktorem se rád setkám v dalších dílech.
U předchozího dílu jsem psal, že mě baví spojení vědy a vyšetřování zločinu. Takže to i tady potvrzuji. Do toho jsou jakoby mimochodem ještě zmíněny další temné stránky existence lidstva a to neustávající výzkum a vývoj v oblasti biologických zbraní (jak aktuální v současné době) a také působení nejen amerických tajných služeb, které jako by ani nemělo žádné hranice, samozřejmě s podporou politiků (opět by se daly najít paralely se současnou dobou).
Takže podle mě opět jedna z knih, která čtenáře může zaujmout nejen počtem mrtvých a brutalitou vražd.
Autoři vtáhnou čtenáře do děje od první stránky knihy. Zase po nějaké době se mi stalo, že to vydrželo až do poslední stránky. Tato kniha mě připravila o pár hodin spánku. Celá série je velmi podařená a už se těším na další a snad ne poslední díl.
Kniha obsahující 438 dobových pohlednic současných městských obvodů Ostravy s popisem a stručnou historickou charakteristikou dané obce ještě před přičleněním k velké Ostravě.
Pro rodáky z Ostravy, kteří mají povědomí o jednotlivých čtvrtích a orientují se v nich, se jedná o úžasnou publikaci, obsahující desítky fotografií, při jejichž prohlížení je možno si vybavit, jak to asi vypadalo před 100 a více lety na místech, která jsou jim nyní známá....
Krásný počin autorů této knihy a jsem rád, že jsem se s těmito materiály mohl seznámit. Není to první, a ani poslední publikace z regionu, kde jsem se narodil a kde žiju. Takže za mě plná spokojenost a věřím, že i další knihy, které si vyberu a budou se vztahovat k tomuto regionu, budou stejně krásné a budou plné hodnotných informací, jako tato kniha.
Projekt nakladatelství BizBooks by mohl být velice zajímavý. Ale asi to není tak úplně pravda. Trochu jsem se podíval na hodnocení čtenářů jiných knih z řady Můj rok .... A mám z toho pocit, že tyto knihy skoro nikdo nečte, zde na DK je minimum komentářů k nim. A ty komentáře, které jsem četl, zrovna nevypovídají o tom, že by čtenáři byli kvalitou textů a témat oslněni.
Můj dojem z této knihy je také docela rozporuplný. Pro připomenutí některých událostí, které hýbaly světem v roce 1963, je tento výběr dobrý. Ale určitě nezahrnuje všechny důležité události a výběr témat mi příliš nesedl.
Takže za mě 3*. Pokud bych si chtěl přečíst ještě nějaký další rok z této řady, tak asi až za delší čas.
Na jednom z "nezávislých webů" jsem si poslechl rozhovor s Jozefem Banášem o jeho pohledu na život a pak ještě jeden krátký o této knize. A už to bylo, dostal jsem chuť si něco od autora přečíst.
Touto knihou jsem se zase po mnoha letech dostal ke čtení "vo slovenčině". Po pár odstavcích mě kniha úplně pohltila a tento pro mě nový autor se ukázal jako dobrá volba.
Kniha je o problematice, které se docela při četbě věnuji, jen zatím spíše u autorů jako je Dominik Dán nebo Alena Vitásková. Pohled do posledních let budování socialismu a následně do porevolučních let, kdy se začal budovat kapitalismus a skončili jsme u nezdravé evropské socialistické dotační pokřivené rozkradačské upadající ekonomiky, je více než zajímavý. Autor popisuje dění na Slovensku formou příběhu fiktivní postavy podnikatele Gregora, který má ale reálný základ. Krys, které obyčejným poctivým lidem otravují život, je mnoho a stále se množí.
Autor detailně popisuje politickou scénu a postupy lidí, kteří politiku využívají pro své cíle. Druhou nosnou linkou knihy jsou úvahy hlavního hrdiny o smyslu života, hodnotách, idejích a přínosech. Knihu hodnotím velmi kladně.
A už na mě čeká další autorova kniha Jsem Baťa, dokážu to!
Kniha je pěkný cvalík, svojí váhou blížící se 2 kg. Obsahuje 584 fotografií, vzhledem k jejich datu pořízení v naprosté většině černobílých.
Je to už moje pátá kniha o Beskydech. Často tam jezdím na výlety, takže se o tuto oblast zajímám a rád porovnávám své současné zkušenosti a zážitky s tím, jak to vypadalo kdysi. Tato kniha je zaměřena na turistiku, turistické zázemí a jejich historii v tomto pohoří od konce 19. st. až skoro po současnost.
Spousta detailních informací, krásné fotografie, ucelený pohled na tento region z pohledu turisty napříč desítkami let.
Já jsem spokojený a těm, kdo mají rádi tyto hory, knihu mohu jen doporučit.
Je až s podivem, jak málo je čtená. Chápu, že pro spoustu lidí to může být hodně drahá kniha, ale v knihovně se dá vypůjčit.