Beltrix Beltrix komentáře u knih

Strom viselců Strom viselců Ben Aaronovitch

Velmi solidní pokračování příběhu Petera Granta se vším, co k němu patří - dobrodružství, rozplétání záhad a množství informací o běžné policejní práci a londýnské architektuře. Oproti předchozím dílům mi však chyběl nějaký silný prvek, který by celý díl držel pohromadě, působilo to spíše jako návrat k již známým linkám, které se však nijak nevyřešily a posunuly se jen mírně (aneb totožnost Muže bez tváře je odhalena, ale pomohlo nám to k něčemu?). České vydání navíc kazí extrémní množství stylistických chyb (záměna infinitivu a minulého příčestí, chybějící zvratná zájmena, chybějící/přebývající písmena ve slovech atd.) - na 270 stranách jsem jich napočítala k 50.

13.08.2019 5 z 5

Magorovy labutí písně Magorovy labutí písně Ivan Martin Jirous

Tato sbírka byla mým prvním setkáním s jinou než tou "klasickou" a uhlazenou poezií. Teď už mám načteno podstatně více, přesto mě však tahle sbírka okouzluje - jak dokáže kombinovat náboženská témata s tou všední a vulgární realitou bez toho, aniž by to vyznívalo nějak "divně". Baví mě i četné odkazy na osobnosti, místa a události, které často odkrývám až při dalších a dalších čteních.

17.11.2016 4 z 5

Santiniho jazyk Santiniho jazyk Miloš Urban

Mé první setkání s Urbanovým dílem a proběhlo úspěšně. Jednoznačně se podobá dílům Dana Browna, ale tohle mi přišlo ukotvenější v realitě. Napětí spolu s prostředím Santiniho staveb na mě fungovalo, tak jak mělo.

19.07.2021 5 z 5

Osada Havranů Osada Havranů Eduard Štorch

Nostalgie z dětství, vzpomínky na prázdniny u tety. Jinak stále překvapivě čtivá kniha, až na ty anachronismy.

10.06.2021

Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Popravdě nevím, co k téhle knížce říct. Vypravěč není moc sympatický, příběh není pro mě jakožto dospělou moc zajímavý...

09.06.2021 3 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Možný SPOILER
S věkem tomuto dílu přicházím na chuť stále více. Když jsem ho četla poprvé, tak mě pátrání po informacích o relikviích a ostatní zdánlivě ne tak podstatné linky "zdržovaly", nyní se je naopak užívám snad i více než hlavní děj. Obzvláště mě fascinuje, jak se proměnilo moje vnímání Brumbála - v prvním díle to byl ten nejmoudřejší a nejlaskavější kouzelný dědeček, zatímco tady se ukazuje jako mistrný manipulátor, který je pro zastavení Voldemorta a "větší dobro" schopen obětovat cokoliv a kohokoliv.
Vykolejení z běžného řádu věcí - tedy cesta vlakem do školy, studium v Bradavicích atp. - dle mého knížce prospělo (ačkoliv jsem se samozřejmě velmi ráda do Bradavic nakonec vrátila), umožnilo to otevřít širší obzory, prožít různorodější dobrodružství i vytvořit správnou ponorku mezi hlavním hrdiny. S Harrym jsem se asi nejvíce ztotožnila, když zuřil nad neuctivým zacházením s profesorkou McGonagallovou. Epilog mě popravdě moc nenadchnul, přišel mi zbytečný (ačkoliv chápu autorku - mě osobně to při dokončení každého mého díla láká napsat epilog, protože prostě chci, aby čtenáři znali i další osudy mých postav).
A jako fanynka Blacků si nemůžu odpustit poznámku o tom, jak ráda jsem "poznala" Andromedu. Naopak Bellatrixin konec, respektive osoba, která jí k němu dopomohla, mi nebyl příliš po chuti.
Jediné, co mě trochu zklamalo bylo to, jak se Ron s Hermionou dostali do Tajemné komnaty, jako fakt? Ron prostě napodobil zvuk, který slyšel před několika lety a snad jen jednou?

25.01.2020 5 z 5

Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Klasicky dobrá knížka ze Zeměplochy. Bábi je skvělá (obzvláště její "souboje" s holí), nevraživost mezi mágy a čarodějkami zábavná, postřehy ohledně naší společnosti trefné.

24.01.2020 4 z 5

Tři mušketýři. (1. díl) Tři mušketýři. (1. díl) Alexandre Dumas, st.

Tahle kniha je bezesporu úžasná, nabízí tu správnou dávku dobrodružství, intrik, ale i lásky; pro mě má však i jistou sentimentální hodnotu, protože právě tento příběh byl jednou z prvních zastávek na mé čtenářské dráze. Zároveň drží tato kniha i prvenství v tom, kolikrát ji mám ve své knihovničce - přiznávám bez mučení, že mám 5 výtisků a nejsem si jistá, že tím končím. Mým snem je přečíst si ji jednou i v originále.

15.09.2016 5 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Stejně čtivé jako první díl, leč ten se mi líbil o trochu více. Vražedná pomsta ovšem boduje v jiných ohledech - fakt, že do arény tentokrát vstupují již ostřílení splátci a že mnozí z nich jsou velmi zajímaví a sympatičtí (Johanna), je jen jedním z příkladů. Celkově je tento díl více přemýšlecí než ten první, který byl zaměřen především na děj, tento se soustředí na politiku a celkově pozadí života v Panemu. Jo a za klad považuju, že prostor dostal i Haymitch, ten chlap je prostě skvělej. :)

19.06.2016 4 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Rozhodně kniha, která vede k zamyšlení. Musím říct, že mi bylo velmi sympatické, že hlavní postavou není žádný "hrdina", ale prostě normální člověk. Ohromně to (alespoň na mě) zvýšilo dopad. A i když upřednostňuji happyendy, tak tady se hodil ten konec, který George Orwell vymyslel, neskutečně lépe.
Na rozdíl od spousty komentujících přede mnou mě bavily i (nebo především?) pasáže z Goldsteinovy knihy.

22.05.2016 4 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Knížka, z které mám velmi nejasné pocity. Jsou tam popisovány hluboké city, přesto mě příliš nezasáhly. Postavy jsou tam vesměs záporné, ale ani tak mě nepřiměly něco cítit, teda až ne Nelly, kterou jsem ze srdce nesnášela snaž už od počátku. Nemám ráda tento typ lidí (nemůžu napsat postav, podobné lidi potkávám dnes a denně).
Prostředí se mi velmi zamlouvalo, a proto mi nesedí překlad názvu Na Větrné hůrce. Zní mi to příliš poklidně až idylicky. Myslím si, že překlad Bouřlivé výšiny sedí mnohem lépe. Stejně tak obdivuji jazyk a celkově vyprávění.
Přesto mi tam něco vadí, nesedí. Nedokážu to přesně pojmenovat, jak zmiňuji výše, mám velmi nejasné pocity. Proto tři hvězdičky.

14.04.2016 3 z 5

Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti Pierre Choderlos de Laclos

Čistá a upřímná lásku mezi mladou dívkou a jejím učitelem hudby se naprosto proměňuje kvůli/díky brilantním intrikám uchvacující a ničeho se neštítící madam de Merteuil a zvrácenému a mírně patetickému vikomtu Valmontovi.
Forma dopisů se mi četla velmi dobře, postavy (možná až na Cecílii) byly opravdu velmi různorodé a jejich korespondence o nich prozrazovala tolik! Hlavně to, že nakonec jsme všichni jen lidé a lidé chybují, pak za to platí.
Možná je škoda, že v dnešní době už nepíšeme takovéhle dopisy, které by odhalovaly naše srdce.

01.04.2024 5 z 5

Pohár bohů Pohár bohů Rick Riordan

Je to a není to Percy. Fantastická akce, sarkastický Percy a nemožní bohové - kombinace, která fungovala v původní sérii, funguje bezvadně i tady. Přesto je znát výrazný posun v Riordanově psaní - přeci jen je to skoro patnáct let od poslední knihy z Percyho pohledu. Byť jsem četla v rozhovoru s autorem, že se pořád snaží cílit na stejnou věkovou kategorii čtenářů, tak tato kniha, respektive její hrdina, rozhodně působí mnohem starší, s výrazně jinými problémy, prožíváním a pohledem na život. Nicméně rozhodně to ničemu nevadí, ba naopak. Moderní kulturní odkazy, větší introspekce hlavního hrdiny a kratší formát knihy působí velmi svěžím dojmem.

24.12.2023 5 z 5

Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Obdivuju Johna Greena za jeho naprosto věrné popisy myšlenkových pochodů jeho postav. Aza a její spirálovitá úzkost mi byly okamžitě blízké. Byť se zde vyskytuje méně mrtvých hlavních postav než v jiných jeho dílech, tak stylem i námětem působí mnohem temněji, což je zajímavá změna od předchozích knih.

08.01.2023 5 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Téma knihy, o kterém jsem věděla jen málo, mě opravdu zaujalo, stejně jako příběh hlavních hrdinů z moderní doby. Malé příběhy velkých dějin, to Hájíček umí.

10.12.2022 5 z 5

Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho Ben Aaronovitch

Peter Grant je můj oblíbený hrdina a vypravěč, protože sdílím jeho vášeň pro historii, architekturu a částečně i pro jazz, oceňuji jeho ironické glosy a i mírné odbíhání od hlavního tématu. Nicméně stejně jako v předchozím díle jsem se trochu ztrácela v postavách (a protože už mám přečtené i ty následující, tak vím, že se to nezlepší, obzvláště, když jsem měla mezi jednotlivými díly několikaměsíční pauzy).

23.02.2020 4 z 5

Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Jedno z prvních děl české fantasy, do kterého jsem se pustila. Kniha se mi líbila, hlavní hrdina celkem sympaťák, zvraty zajímavé, nicméně si nemůžu pomoci - kdyby se celá kniha držela členů původního Nočního klubu, tedy těch, kteří nám byli představeni na úplném začátku, bylo by to pro mě ještě mnohem zajímavější.
Vyzdvihnout musím i začátek, který již naznačuje, že toto dílo notně zamete s čtenářovými předpoklady, neboť jsem si říkala - ač to vypadá, že se jedná o vrahy, tak to tak určitě nebude a místo toho půjdou mordovat slepici nebo tak něco... A ono ejhle.

10.02.2020 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Tahle kniha je masově zbožňovaná, což mě vedlo k odkládání jejího přečtení i k jisté obezřetnosti, protože nemám úplně ráda knížky, které mají člověku "změnit život". Čekalo na mě proto příjemné překvapení, že se jedná o dobrou a čtivou knížku, kterou však už nemusím číst podruhé.

26.01.2020 3 z 5

Zaklínač: Meč osudu Zaklínač: Meč osudu Andrzej Sapkowski

U této knihy platí to samé jako u těch předchozích - Geralt putuje, prožívá dobrodružství a glosuje vše, co kolem sebe vidí, a přestože se ho lidé často štítí a bojí, tak nakonec je často lidštější než oni.

22.01.2020 5 z 5

Zaklínač: Stříbrný meč Zaklínač: Stříbrný meč Andrzej Sapkowski

O zaklínači Geraltovi jsem slýchávala již dlouho předtím, než jsem se dostala k tomu, abych si knihy o něm konečně přečetla. Proto jsem se na ně opravdu těšila a nezklamaly. Hlavní hrdina je opravdu šedý charakter, jak má být, má drsný a suchý smysl pro humor a dar k pozorování lidí, prostě sympaťák jak má být. V jednotlivých povídkách mě bavily vtipné poznámky, ale i aluze na známé pohádkové příběhy; příběhy celkově rychle odsýpaly, možná až moc rychle, takže jsem si občas přála, aby byly delší (nicméně je mi jasné, že to by knize spíše uškodilo). Takže z mé strany: Povedené seznámení s novým světem a hrdinou.

07.04.2019 5 z 5