Besa komentáře u knih
Táto kniha bola vážne niečo extra. Natrafila som na ňu tu na databáze v rebríčkoch k čitateľskej výzve. Pri čítaní som sa nahlas smiala, čo sa mi nestalo už dobrých pár rokov.
Ja na tieto dojemné knihy moc nie som, ale táto sa mi páčila. Najprv som videla film ale kniha je lepšia.
Veľmi príjemná oddychovka, mám v pláne kúpiť a prečítať si aj ďalšie diely. Kniha sa dobre čítala, bola napísaná vtipne a pútavo, bavila som sa.
Výborná oddychovka, písaná čítavo a vtipne. Kto nepozná, odporúčam začať Prvním hrobom, ale nie nevyhnutne, je to samostatná kniha. Sympatická hlavná hrdinka, detektívna zápletka, trochu duchariny k tomu...ja som sa bavila, za mňa 5 hviezdičiek. Prvý hrob som čítala v slovenčine, Druhý hrob v češtine (v slovenčine ešte nevyšiel), nevadilo mi prepnúť do češtiny, je to ok, len mi je záhadou ako môže prekladateľ Cookie Kowalsku preložiť ako Cookie Kowalskiovu. Ale to je iba detail.
Najlepšia kniha o umení, akú som čítala. Je písaná tak, aby Vás prinútila pozrieť sa na umenie tak, ako ste sa naň ešte nikdy nepozerali. Nie je nudná, je napísaná veľmi zaujímavo. Je vhodná aj pre čitateľov, ktorí nemajú v umení veľký prehľad.
Romantická oddychovečka, ktorá srší energiou a vtipom. Veľmi dobre sa číta, páči sa mi napätie medzi hlavnými postavami, vtipné dialógy, dynamický dej. Bavila som sa.
Očakávala som niečo snové, magické a tajomné ako v Nočnom cirkuse a presne to som aj dostala. Nočný cirkus sa odohrával v čiernej a bielej farbe a Bezhviezdne more bolo zase prevažne v zlatej medovej.
Bolo pre mňa zo začiatku ťažké orientovať sa v príbehu, autorka rozbehla veľa rôznych dejových a časových liniek, navyše kniha bola popretkávaná krátkymi rozprávkami, ktoré zdanlivo nesúviseli s príbehom. Až neskôr začalo všetko do seba zapadať.
Na tejto knihe sa mi na nej najviac páčila jej atmosféra, to tajomno, fantázia, Morgensternová píše tak, že si musím všetko predstavovať vo fantastických obrazoch. Chvíľami som myslela na to, aká by to bola bomba, keby to bol film.
Hlavné postavy sú veľmi sympatické, najmä Zachary, syn veštice, študent, čitateľ a gamer.
Ľudia, ja som si vážne myslela, že je to trilógia. Dnes som dočítala túto knihu a po tom otvorenom konci mám chuť začať čítať štvorku hoci aj v angličtine. Ale keďže moja angličtina nedosahuje taký level, tak nič. Nebudú sa vydávať ďalšie diely v češtine alebo slovenčine? Mala som si zistiť, či bola u nás vydaná prvá séria, už som sa takto popálila u Daryndy Jones. Knihe dávam napriek môjmu rozhorčeniu (veď kniha za to nemôže) najvyšší počet hviezdičiek a asi sa dám na fantasy :)
(SPOILER) Zaujal ma námet a vcelku originálna zápletka, preto som sa na túto knihu veľmi tešila. Asi som mala príliš vysoké očakávania, bola som sklamaná. Dej sa motal stále dokola, stále sa riešilo to isté, už som chcela knihu aj odložiť ale dočítala som ju dokonca. Čo som možno nemala robiť, lebo po tom otvorenom konci som musela chtiac nechtiac siahnuť po druhom diely.
Nikdy sa nemodli k bohům, kteří odpovídají po setmění.
A ja dodávam,poriadne si najprv prečítaj zmluvu, ktorú ideš podpisovať. V tomto príbehu sa zmluva nepodpisuje, aspoň nie písomne ale uzatvára sa krvou spečatená ústna dohoda niečo za niečo. Ale podmienky zmluvy neboli úplne jasne formulované, Adeline bola zúfalá, mladá, ani presne nevedela čo chce, len vedela čo nechce. Protistrana naopak presne vedela, čo chce - dušu. A tak Tieň dostane prísľub jej duše a Adelina dostane život-neživot. Nikto si ju nepamätá, v jej prípade "Zíde z očí zíde z mysle" platí doslova. Žije stáročia bez toho, aby po sebe zanechala stopu. Ale - myšlienka je nespútanejšia ako spomienka :)
(SPOILER) Táto kniha je klenot. To nie je sarkazmus, myslím to vážne. Šialená jazda vo svete ľudí i bohov, život jedného normálneho dobrého chalana a jeho božského brata, ktorý mu doslova prevráti svet hore nohami. Do toho seriózna, trochu nudná snúbenica, jej mama, ktorá aspiruje na najhoršiu svokru vesmíru, 4 staré babky čarodejnice za oceánom, ktoré sa kamosili s jeho tatkom, ktorý je mimochodom boh. A napokon odporný šéf, finančný defraudant a pekná policajta, ktorej to sakra páli. Charlieho tatko je totiž boh. A nie hocijaký boh ale pavuci boh Ainsi. Je to prefíkaný chlapík, ktorý myslí len na zábavu jedlo a vlastný profit. Trochu mi evokuje Lokiho. Charlie s nim veľmi nevychádza, má pocit, že ho stále úmyselne strapnuje a je celkom rad, ze žije v Anglicku a tatko v Amerike. Po jeho smrti sa dozvie aj o tom, že ma údajne brata. Privolať ho môže tak, že osloví pavúka. A potom sa spustí lavína udalostí.
Trvalo mi dlhšie, než som sa začítala do deja, chýbala mi malá Helenka z Budžesa. Keď som akceptovala novú Helenku, podstatne staršiu čo sa myšlienkových pochodov týka, zžila som sa s knihou a páčila sa mi ešte viac ako Budžes.
K slečne Marplovej niet čo dodať, pútavo písané, detektívna klasika, nepredvídateľné rozuzlenie...jediné čo by som vytkla - človek, ktorý tieto tri poviedky spojil do jednej knihy ich buď nečítal alebo nerozmýšľal. Dej prvej poviedky (Puknuté zrkadlo) sa odohráva niekoľko rokov po tretej poviedke (Mŕtva v knižnici). To by až tak nevadilo, ale niektoré detaily z tretej poviedky sa v prvej spomínajú. A to aj také, ktoré som práve nechcela vedieť. Nepíše sa tam, kto je vrah, ani nič také, ale niečo po prečítaní prvej som už vedela isté fakty, ku ktorým sa v tretej poviedke autorka dopracuje až neskôr, počas vyšetrovania.
To bola taká krásna knižka, dávam plný počet hviezdičiek a zároveň zaraďujem do "Doporučuji". Zo začiatku som váhala, či vôbec chcem túto knihu čítať, pretože ma trochu desia knihy, ktoré píšu ľudia o sebe, o svojom živote. Je to príliš osobné, už som niekoľko takých kníh prečítala a vždy som sa čudovala, ako môžu odhaliť svoj život, svoje spomienky a najvnútornejšie myšlienky úplne cudzím ľuďom. Je to ešte viac ako striptíz, radšej by som sa skôr vyzliekla na verejnosti do naha, než by som odhalila svoje vnútro, pocity a prežitky. Blanka Malá je ale tak milá, úprimná a sympatická ženská, navyše veľmi vtipná a šarmantná, že som sa do nej vcítila hneď od začiatku a prežívala som jej životný príbeh s ňou.
Tiež mám rada Taliansko, ak by som mala žiť v inej krajine podľa svojho výberu, bojovalo by Taliansko s Francúzskom a Taliansko by nakoniec o pol boda vyhralo.
Mám veľmi rada knihy od autorov žijúcich v zahraničí, píšucich o svojom novom (prípadne dočasnom) domove. Je to oveľa lepšie ako cestopisy, lebo cestovatelia píšu o krajinách, ktoré navštívili a dojmoch ale ľudia, ktorí tam žijú, poznajú tú krajinu oveľa lepšie, majú k nej silnejší vzťah, prípadne zažívajú nejakú formu kultúrneho šoku. Čítala som knihu od študentky v Číne a Taiwane, od autobusárovi v Nórsku, od maminy vo Francúzsku, od publicistky v Dánsku a všetko to boli skvelé veci. Čítať od Blanky o Taliansku bolo ešte lepšie, písala o Taliansku tak nadšene, vášnivo a pútavo, až to človeka ťahá rozbehnúť sa osobne a zakúsiť Taliansko na vlastnej koži.
Kniha je navyše popretkávaná talianskymi domácimi receptami, to ma veľmi potešilo, niektoré určite vyskúšam. To mám v knihách tiež rada, mám jednu o Francúzsku, kde sú recepty na francúzske koláče/cukrovinky. Veľmi sa teším na ďalší diel. Autorke prajem šťastný život v jej vysnívanom Taliansku a veľa slnečných dní.
Skvelá historicko - dobrodružná séria, akú som nečítala snáď od čias, keď som čítavala Maya a Dumasa.
Dej sa odohráva na pozadí reálnych historických udalostí. Obľúbila som si hlavné postavy, odvážneho a čestného Davida Wavesbury, ešte odvážnejšiu Elitabeth, môjho obľúbeného kapitána Ferrela, ktorý skrýva jedno veľmi podstatné tajomstvo o svojej identite a mnohé ďalšie postavičky, ktoré sa ukážu neskôr. Páči sa mi, aké nádherné ženské charaktery autor vytvoril. Elizabeth, a aj všetky ostatné , ktoré prídu neskôr, sú ženy krásne navonok aj vnútorne, so silným zmyslom pre spravodlivosť, empatické, múdre, neboja sa ničoho a nedajú si do ničoho hovoriť, čo sa mi na vtedajšiu dobu, na 18.storočie zdá dosť cool.
Prvé knihy sú rozkúskované do samostatných príbehov, jednotlivých dobrodružstiev, ktoré zažívajú naši hrdinovia počas svojich ciest, neskoršie knihy sú kompaktnejšie, tie sa i páčili ešte viac.
Knihy sa čítajú veľmi dobre, sú napísané mimoriadne pútavo.
Nepáčili sa mi násilné scény, som pacifista, násilie mi vadí. Aj keď chápem, že inak by to vzhľadom na historické obdobie a autenticitu by to inak asi nešlo. Tá krv tam samozrejme zase netečie potokom a nie je to prvoplánovo len o bojoch, povedzme, že na stupnici medzi Večerníčkom a Games of Thrones je to taká sedmička alebo osmička na stupnici 1-10. Ale pri každej dýke zapichnutej do oka sa mi naježili vlasy na zátylku :)
Páčili sa mi informačné vsuvky s historickými faktami, pomohli mi lepšie pochopiť udalosti a súvislosti.
Toto je viac ako len pekný príbeh pre dievčenské romantické dušičky. Je to aj o pravde, spravodlivosti a odvahe. Kniha Vás úplne pohltí, aspoň teda mňa pohltila a to som už dávno prešvihla vek pre Young Adult. Takže som sa ponorila do krásneho príbehu o peknom mladom chlapcovi, ktorý má rád kone a gitaru (zamilovala som sa :D ) a nádhernej a odvážnej Klaudii, o ich rodinách, priateľoch a nepriateľoch. Nechcem spoilerovať, takže len napíšem, že je to jedna s tých, ktoré hltáte ale keď dočítate, je Vám odrazu ľúto, že je koniec.
(SPOILER) Par sequelov a prequelov na ukončenie celej mimochodom veľmi vydarenej série. Prequely boli naozaj dobré, dozvedeli sme sa, ako sa stalo, že Winter odmietla používať svoj dar, ako sa vlk dostal do armády a jeho začiatky, ako sa Cress dostala do satelitu a ako sa stalo, že Michelle pomohla Cinder k novej identite na zemi. Sequely ma už nebavili, príprava na svadbu a všetko to okolo bola už hrozna nuda a žiadna nová zápletka sa tam už nevyskytla. Preto ta 1 hviezdička dole.
Ale celú sériu hodnotím veľmi vysoko, je to jedna z najlepších aké som čítala.
(SPOILER) Práve som dočítala 4. v sérii a zároveň je to prvá, ktorej som ubrala hviezdičku.
Tak ako pri predchádzajúcich knihách zo série, páči sa mi, že je taká hrubá. Pekne tlstá 700 stranová kniha je presne niečo pre mňa. Nepovažujem ju za zbytočne obsiahlu, je ok, spletitá, poctivá detektívna práca, postupné odhaľovanie faktov, veľmi ma bavila.
Čo ma ale bavilo menej sú príliš časté a a pomerne zdĺhavé opisy Cormoranovho postihnutia. Ako ho bolí pahýl, ako ho tlačí protéza a vždy keď niekam ide, ako hrozne trpí, lebo protéza ho tlačí na pahýl, potláča bolestivé grimasy a rozmýšľa, kde si ju dá dole a vyloží nohu. Viem, že je to autentické ale čo je veľa, to je moc, nemusím to čítať čo 50 strán znovu a znovu.
A ešte jedna vec, čo by som vytkla. Už v minulom diele autorka mierne naznačila, že by vzťah našich dvoch vyšetrovateľov - Robin a Cormorana mohol byť romantický. V prvých troch knihách som nemala vôbec pocit, že by to medzi nimi iskrilo, dokonca som to aj v jednej z recenzií pochválila. Táto nová línia v kniha ma úprimne povedané desí. Existujú dva druhy detektívok s vyšetrovateľmi - parťákmi opačného pohlavia. V tom prvom prípade to medzi nimi neiskrí a je to fajn. Napríklad Lam a Coolová od E.S.Gardnera. Nikto medzi nimi ani nijaké techtle mechtle neočakáva. A potom sú tu takí, medzi ktorými to iskrí. Tak medzi Robin a Cormoranom to prvé 3 knihy neiskrilo a tak by to aj mohlo zostať. Malý odkaz autorke: Milá pani Rowlingová, Hermiona Grangerová sa môže zamilovať do Rona Weaslyho, môže sa zamilovať aj do Harry Pottera, dokonca sa v nejakom úchylnom alternatívnom svete môže zamilovať do Severusa Snapa ale nikdy sa nemôže zamilovať do Rubbeusa Hagrida.
Viem, že je vo vzduchu ďalšia kniha v sérii, rada by som si ju aj prečítala, len sa desím konca Robin si zobrala Cormorana, celú svadbu ho tlačila protéza na pahýl a on si ju pod svadobným stolom natajnáša odopínal a žili spolu až kým nepomreli.
Poučná a veľmi čítavá kniha. Autorka je vtipná, veľmi vnímavá a má príjemný prejav. Miestami som žasla nad spôsobom akým ľudia v Taiwane rozmýšľajú. Nuž iný kraj...
Je to výborná kniha, má obsah, myšlienku, posolstvo, navyše Backmanove knihy mám veľmi rada. Začiatok knihy, možno aj skoro celá prvá polovica knihy pôsobí značne rozťahane, ale možno som ten dojem získala tým, že som túto knihu počúvala ako audio (nová skúsenosť).