Besa komentáře u knih
Veľmi dobrá krimi, písaná veľmi dynamicky, okamžite ma vtiahla do deja. Vďaka striedaniu dejových línií je ešte napínavejšia. Táto kniha sa mi dostala do rúk bez toho, aby som tušila, že ide o 4.diel. Zrejme každá kniha spracúva samostatný príbeh a spája ich len hlavný hrdina. Ten mi bol veľmi sympatický. Odvážny, inteligentný, neohrozený a chladnokrvný mladý Andrej Bojar. Jediné, čo sa mi nepáčilo, boli násilné scény, to ja naozaj nemusím a že ich autor popísal dosť podrobne.
Od tejto autorky som čakala viac. Zo začiatku sa mi kniha vôbec nepáčila: veľmi čudná paranoidno-labilná hlavná postava, rozpačitý dej a pokus o špionážny román, ktorý silno pripomínal béčkové filmy z 90-tych rokov. Keď som sa dostala k vete: "Rád bych vědel, co je důležitejší než stovky tisíc amerických životů" mala som sto chutí knihy zavrieť. Ale ako sa do deja dostávalo viac Daniela a viac ostatných ľudí a zvierat, začal ma príbeh celkom baviť a posledných 300 strán som doslova zhltla za rekordný čas. Takže týmto autorke oficiálne odpúšťam mizernych prvých 100 strán. Knihu som čítala v rámci knižnej štafety, za zapožičanie ďakujem Vendy.
(SPOILER) Romanca, ale taká nejaká divoká na naše pomery. Zbohatlíci, alkohol, drogy, ilegálne automobilové závody, ilegálne pästné súboje, interakcie medzi hlavnými hrdinami boli vášnivé a až by som povedala agresívne. Autorka je argentínčanka, tak som sa asi práve zoznámila s juhoamerickou romantickou literatúrou. Nie je to nič pre mňa, takže ďalšie knihy v sérii čítať nebudem. Aj keď aby bolo jasné, nehejtujem túto knihu, určite si nájde svojich fanúšikov, ale ja to nebudem.
Výborná kniha, som rada, že sa mi dostala do rúk. Bola som na ňu zvedavá, ešte som nečítala žiadneho čínskeho autora. Až po dočítaní som sa dozvedela, že autorka má síce čínske korene ale vyrastala v Kanade. Príbeh je posadený do čínskeho kultúrneho prostredia v rámci žánru fantasy/sci-fi/dystopia.
Mladá hrdinka si vedome zvolí smrť, aby mohla pomstiť svoju sestru. Z tohoto pohľadu je hustá celá kniha. Celý dej sa odohráva vo svete, ktorý sa riadi úplne inými pravidlami ako ten náš. Žena nemá vôbec žiadnu hodnotu, žijú tak a sú tak vychovávané, nevážia si ich, nemajú podporu vlastnej rodiny ani matky nie. Z tohto prostredia vystúpi rozhnevaná hlavná hrdinka, ktorá vyniká svojou bojovnosťou, odvahou a vnútornou silou.
Ďalšia vec, ktorá ma šokovala je iný pohľad na lásku ako máme my. Mala som pocit, že láska pre hrdinov tohto príbehu nie je až taká zásadná ako pre nás. Nerada by som rozoberala detaily, aby som nespoilerovala. Rozmýšľam, či je to ovplyvnené čínskou kultúrou alebo je to zámer.
Fascinovali ma opisy bojových scén, boli veľmi pôsobivé. Predstavovala som si, ako sa obrovské bojové stroje, ovládané pilotmi ženú do boja proti Chun-tunom. Sfilmované by to vyzeralo veľkolepo.
Kniha je napísaná veľmi dobre, dej sa vyvíja nepredvídateľne, no a koniec je veľmi prekvapivý.
Výborná kniha. Kriminálka z mafiánskeho prostredia alebo skôr z čias rozkvetu mafie na Slovensku.
Hoci je ohnisko zločinu vo vymyslenej dedine Híd, nemohla som sa ubrániť pocitu, že čítam príbeh, ktorý sa reálne stal. Otázka je, či preto, lebo príbeh bol taký vierohodný alebo skôr preto, lebo vieme, že autor je bývalý policajt a má materiál aj na päť takýchto kníh,vlastne už mu ich aj päť vyšlo. Stále som sa nevedela ubrániť pocitu, že sa toto naozaj deje, len ja,čo plávam na obláčku svojej naivity som od tohto sveta izolovaná. Skorumpovaní kúpení policajti, sieť ťahajúca sa až na vysoké miesta versus poctiví a neúplatní policajti, ktorí idú podľa pravidiel a vlastného vnútorného kompasu. Pekne napísaný príbeh, sympatické postavy,dynamický dej a prekvapivý koniec.
Bravo. Parádna kniha, som nadšená a okamžite idem na druhý diel. Pri hodnotení a vlastne aj pri samotnom čítaní sa nedokážem ubrániť porovnávaním so sériou Cesta Samana od Mahanenka. To bola prvá LitRPG kniha, ktorú som čítala. Obe série sú vynikajúce a priznám sa, že neviem posúdiť ktorá z nich je lepšia. Pri oboch dej prebieha prevažne v hre. V reálnom svete sa odohráva len malinký zlomok deja. Zatiaľ čo u Mahanka som si bola každý moment vedomá, že dej sa odohráva v hre, u Atamanova som na to vacsinou zabudla a dej v hre som vnímala ako realitu. A to aj napriek notifikaciam, ktoré tam vyskakovali (o zmene bodov v rámci vzťahov medzi postavami).Ono to bolo podľa mňa aj preto, lebo Mahanenko veľmi presne definoval čo hráč môže a nemôže cítiť.boli tam štíty zabraňujúce hráčovi cítiť napríklad bolesť, ktoré však mala hlavná postava a všetci hráči, ktorí mali taký status ako on vypnuté. Ataman vytvoril iný svet, hráči v tejto hre prežívajú všetko ako realitu - nie je to tam vyslovene písané ale niektoré veci, ktoré sa v hre diali sa ani nedajú inak interpretovať. Bez toho aby som dávala zbytočné spoilery by som spomenula napríklad drogy. Aký význam by bolo brat ich, keď zmyslov nepocítite ich účinok a len reálne uvidíte škody, ktoré napachaju na koncentrácii postavy a na jej telesnom úpadku. Bolo tam viac takýchto veci a tie ma v tomto zmysle dosť miatli. Robili ten svet až príliš skutočný, aby to mohla byť počítačová hra. No ale je to sci fi, všetko je možné. Ďalší rozdiel je samotná hra, keby som bola hráčom, aby by som si podľa svojich osobných preferencií vybrala tu Mahanenkovu. Je to skôr fantasy hra, kde mate na výber, ako bude vaša hra ďalej nasledovať, čím sa stanete a môžete si vyberať, či sa zapojíte do nejakej bonusovej hry alebo nie. Tam môžete získať nielen extra kredity ale aj vzácne predmety. Atamanova hra je čistá bojovka vo vesmírnom prestredi a musíte riešiť bojové situácie, v ktorých ste zaangažovaní. Je to veľa aj o stratégii a diplomacii, ale teda čisto keby som mala hrať jedny z tých 2 hier, tá Mahanenkova by mi volá bližšia. Obe majú skvelého hlavného hrdinu. Mimoriadne schopného, inteligentného a vnútorné silného. Sympatického, čestného, jednoducho najlepšieho, víťaza. Táto Atamanova má podľa mňa lepšie prepracovanú dejovú líniu. Neviem, či to môžem porovnávať, keď z Mahanenka som prečítala polovičku série a Atamanova len jednu knihu. Možno keď budem mať prečítané obe série celé, budem to môcť vyhodnotiť lepšie.
Prvý diel som ešte nečítala ale po tomto si ho dávam na wish list. Myslím, že to nevadí, myslím, že na seba nenadväzujú, každý spracúva samostatný príbeh.
Téma knihy je veľmi odvážna, tri americké autorky sa rozhodli spracovať po svojom Janu Eyrovú, kultovú knihu od Charlotte Bronteovej. To je svojim spôsobom až trúfalosť. Až na to, že vytvorili neočakávane dobrú knihu, vtipnú, milú a tak trochu absurdnú. Popretkávanú ducharinou. A toto všetko ja môžem.
Kniha je dielom hneď troch autoriek, trochu sa zamýšľam nad tým, ako to vôbec realizovali. Nemyslím, že ju písali na pokračovanie - každá jednu kapitolu, nie je tam vidieť žiadna odchýlka v štýle písania. Skôr si myslím, že ju písali naozaj spolu a evidentne sa pri tvorbe dosť nasmiali.
Táto kniha ma naozaj nadchla. Ešte nikdy som nečítala nič podobné.
Dlho som mala túto knihu v hľadáčiku ale stále som mala veľa iných, ktoré som plánovala čítať. Ale ako vyšla audiokniha, nebolo už na čo čakať, musela som si ju kúpiť. Knihu načítala sama autorka, takže autorské čítanie ako lusk. Lucia je úžasná, podmanivá a inšpiratívna. Má príjemný hlas a prejav a navyše má zmysel pre humor, čo je vždy dobrý bonus. Kvôli nej som chodila do práce pešo, aby som si vychutnala pol hodiny ráno a pol hodiny poobede so slúchatkami vrazenými v ušiach.
(SPOILER) Toto je hrozné klišé. A patetické. Dospelá baba, ktorá sa ešte nikdy ani len nebozkávala a nepila šampanské dostane rakovinu a zoznámi sa s chlapom, ktorý má tiež rakovinu ale žije naplno. A bum a zaľúbia sa, láska ako hrom. Koniec predvídateľný a od prvej kapitoly jasný. Nuda.
Zbierka poviedok, niektoré neboli zlé ale väčšinou ma veľmi nenadchli.
Knihu som si kúpila impulzívne v kníhkupectve, po tom, čo som prečítala náhodne pol strany. Prišla mi nesmierne zaujímavá a ja som tajne dúfala, že objavím niečo zaujímavé na fyzike, ktorú som nikdy nechápala a neznášala. Kniha sa ale fyziky dotýka len veľmi okrajovo. Skôr som sa dozvedela, aký bol Fenman zábavný chlapík. Nie som si úplne istá, či by som ho skôr považovala za fascinujúceho človeka alebo by som ho neznášala za to, ako do všetkého vŕta. Určite však vzbudil moju pozornosť a knihu som doslova zhltla.
Kvôli tejto knihe som bola celý deň rozbitá, lebo som ju nedokázala odložiť a čítala celú noc.
Kniha pre malé deti Ježko a jeho kamaráti obsahuje nielen rozprávku a obrázky ako ostatné knihy pre deti ale aj možnosť zábavy prostredníctvom tieňového divadielka. Obrázky sú nielen namaľované ale doslova vyrezané do knihy, takže keď v šere večernej izby zasvietite baterkou cez stránky knihy,na stene ožijú zvieratká z príbehu. Je to milé, nápadité a vidno, že sa s tým autorka vyhrala.
Túto knihu som čítala kedysi dávno ako dieťa. Pamätám sa, ako som potom roky domŕzala našich, že chcem jazdiť na koni :)
Milá, veselá, príjemná kniha, veľmi sa mi páčila. Prvý diel som nečítala ale asi si ho niekde vyhľadám.
Povedala by som, že najslabšia z celej série. Kniha je napísaná dobre ale zápletka nie je dosť presvedčivá a akoby celá tá téma bola už obohraná. Dívku v pavoučí síti som čítala až po dlhšej dobe, lebo som sa obávala, že to nebude ono, napriek tomu som bola veľmi príjemne prekvapená. Do tejto knihy som išla s očakávaním ale bola som trochu sklamaná
Na knihách E.S.Gardnera som vyrastala, čítala som ich ako tínedžerka a v tomto čase som si myslela, že sú to najlepšie knihy aké boli kedy napísané. Teraz to vidím trochu inak ale stále ich pokladám za dobré, pre mňa su, môžem napísať, kultove.
Všetky tri poviedky sú skvelé, Perryho klientkou je ako vždy mladá a krásna žena, ktorá je alebo starý chlap, ktorý je nevinný ale má krásnu neter, ktorá taktiež vystupuje v príbehu. Preneste sa do časov, keď ešte zeny aj muži nosili klobúky, telefón bola tá veľká čierna vec so sluchatkom a po uliciach jazdili staré americké autá. Všetky tri poviedky sú skvelé detektívky, dynamické, citave a s prekvapivým koncom.
Mne nesadla. Najviac mi vadil štýl písania autorky, akoby to bola amatérka, ktorá dúfa, že raz vydá knihu. Ale keďže toto nie jej prvotina, predpokladám, že tak píše bežne. Podľa popisku ma kniha zaujala, očakávala som, že to bude niečo ako slovenská Darynda Jones. Oceňujem, že má kniha hlavu aj pätu, má dokonca zápletku a vôbec nie zlú. Autorka však tento potenciál premrhala a vytvorila podpriemerný ženský román.