betule3
![Temná krása Temná krása](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349799/temna-krasa-Yws-349799.jpg?v=1517336333)
Tak a je konec. Konec téhle úžasné série, po které se mi bude hodně stýskat. Třetí díl mě naprosto odrovnal, líbil se mi asi nejvíc z celé série. Dokonce jsem si oblíbila i Kadena, který mi v předchozích dílech často lezl na nervy. :D Samozřejmě jsem postrádala více romantiky, ale když se na to dívám zpětně, tak se mi zdá, že přesně takhle to mělo být. Nemám co vytknout, takže určitě dávám 5* a doporučuji. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dopisy na konec světa Dopisy na konec světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232234/dopisy-na-konec-sveta-fiu-232234.jpg?v=1447961862)
Kniha mě velice zaujala svojí obálkou a anotací. Měla jsem od ní velká očekávání, která se bohužel úplně nenaplnila.
Příběh byl zajímavý a byl napsaný velmi čtivě, ale přišlo mi, že se točil stále kolem toho samého. Hlavní hrdinka je zhroucená ze smrti své sestry, stále se lituje a něco si vyčítá a když má konečně možnost se někomu svěřit, začne brečet a není schopná se vymáčknout. A takto je to v celé knize stále dokola.
A i když mě Lauren neskutečně štvala, líbila se mi myšlenka, kterou kniha přinesla. Takže přečtení rozhodně nelituji, ale pro příště bych rozhodně zapracovala na celkovém provedení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zrádné srdce Zrádné srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349797/zradne-srdce-gE4-349797.jpeg?v=1610962652)
Na tuto knihu jsem se po prvním dílu neskutečně těšila a čekání se rozhodně vyplatilo. Příběh je plný akce a nečekaných zvratů, takže se rozhodně nebudete nudit. Za mě jedna z nejlepších knižních sérií. :) Už se moc těším na únor, kdy má vyjít pokračování.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168907/hvezdy-nam-nepraly-OhQ-168907.jpg?v=1418589175)
Tuhle knihu jsem měla doma více než rok a stále jsem se k ní nemohla dokopat. To, co jsem o ději věděla (a bylo toho docela dost vzhledem k neustálému doporučování) mě moc nelákalo. Ale musím říct, že jsem byla mile překvapena. Není to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla, ale líbila se mi. Stále se něco dělo a kniha vás vtáhla do děje. Rozhodně si myslím, že stojí za to si ji přečíst.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Věž úsvitu Věž úsvitu](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382716/vez-usvitu-rVS-382716.jpeg?v=1617478230)
Musím se přiznat, že po Říši bouří se mi tohle vůbec nechtělo číst. Těšila jsem se na velké finále, místo toho jsem se ale musela prolouskat příběhem, ve kterém se časově nijak neposunu a který popisuje osudy postavy jejíž úděl je mi více méně ukradený. Je pravda, že po přečtení Chaolova příběhu už k hrdinovi nechovám takovou zášť, ovšem pořád necítím potřebu dozvědět se o něm co nejvíc, k čemuž minimálně délka této knihy silně vybízela. Mám pocit, že jako 200 stránková novelka by mi to sedlo víc. Na druhou stranu jsem moc ráda za informace ohledně magické historie světa, některé zvraty jsem opravdu nečekala a celkově tato část skvěle doplnila předchozí díly.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Twisted Games: Hry na ostří nože Twisted Games: Hry na ostří nože](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506775/twisted-games-hry-na-ostri-noze-LHb-506775.png?v=1680101034)
Na rozdíl od prvního dílu nebyl tento příběh tak přitažený za vlasy. Zní to nepravděpodobně vzhledem k tomu, v jakém se pohybujeme prostředí, ale i přesto, že autorka popisuje životní styl pro většinu lidí silně nepředstavitelný, působí zde velmi přirozeně a snadno uvěřitelně. Zakázaná láska je jedna z mých oblíbených romantických linek, tudíž mi tahle kniha vyloženě padla do noty.
Myslím si, že kniha je v zahraničí lehce přechválená? Ano! Zhltla jsem jí i tak prakticky za jedno odpoledne? Také ano!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zlodějský tanec Zlodějský tanec](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407196/zlodejsky-tanec-u8a-407196.jpg?v=1554222714)
Tohle bylo tak boží! Konečně fantasy kniha, která má všechno - napínavý a rychle ubíhající děj, dobře propracovaný fantastický svět s velkým množstvím všelijakých legend a uvěřitelnou romantickou linku, kde prostě nejde postavám v duchu nefandit. Za mě 5 hvězdiček a jsem moc zvědavá, co si pro nás autorka připravila v druhém díle.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bohové a monstra Bohové a monstra](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481864/bohove-a-monstra-45q-481864.jpg?v=1633420195)
První díl série je jedna z mých nejoblíbenějších ya fantasy knih. Druhý díl byl obrovské zklamání, naprosto výplňková kniha prakticky bez děje. U trojky jsem si vzhledem k vysokému počtu stran vůbec nepřipouštěla, že by se nouze o děj mohla opakovat. No... do určité míry se tak stalo. Rozjezd byl extrémně pomalý, zhruba první třetinu knihy se vlastně nic moc nedělo, brouzdali jsme se jen sáhodlouhými vnitřními monology, které mě velmi rychle přestaly bavit. Pak vyprávění nabylo solidního tempa, ale stále mi přišlo, že se autorka snažila stůj co stůj docílit nějakého vysokého počtu znaků, protože to všechno šlo seškrtat minimálně na polovinu. Určité dějové linky mi připadaly absolutně zbytečné, opět vhodné jen na natahování.
Co ale miluji napříč všemi díly jsou postavy. Skoro všichni mi více či méně přirostli k srdci a jejich osud mi rozhodně nebyl lhostejný. Hašteření Lou a Reida je jeden z mých vůbec nejoblíbenějších prvků celé série. Jednotlivé osobnostní vývoje byly skvěle napsané a dobře uvěřitelné.
Závěrečný dál je rozhodně lepší než díl druhý, prvnímu však nesahá ani po kotníky. Shrnula bych ho jako neurazí, nenadchne a zastávám názor, že série by byla lepší pouze jako duologie.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Odvážná a smrtící přísaha Odvážná a smrtící přísaha](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491268/odvazna-a-smrtici-prisaha-P4V-491268.jpg?v=1647337969)
Tohle bylo....nijaký. Předchozí dva díly připravily poměrně slušný základ pro epické zakončení, to se však bohužel neodehrálo. Přijde mi, že se tam neodehrálo vlastně vůbec nic. První dvě třetiny knihy jenom sledujeme sáhodlouhé přípravy na válku, které nejsou ničím zajímavé. Samotné politikaření mi ani nedávalo smysl - stále nechápu, jak může být levoboček právoplatnějším dědicem, asi mi tam unikl nějaký kousek informace. Zároveň mám pocit, že 99% všech problémů by se dalo vyřešit, kdyby si spolu postavy pořádně alespoň jednou promluvily. Všichni mě tam do určité míry rozčilovali, nejlepší se mi zdál osobnostní vývoj Rhena, který to ovšem od autorky silně schytával. Naopak nejvíce mi vadila Lia Mara, která chtěla být tak strašně dobrá, až byla naprosto nesnesitelná. Konec byl, stejně jako zbytek knihy, takový nijaký a neuspokojivý, alespoň z větší části. Jsem spokojená se vztahem, který si nakonec vybudovali Grey s Rhenem. Palec nahoru dávám také grafické stránce celé série, ty obálky jsou krásné. Celkově hodnotím dvěma hvězdičkami a závěrečný díl považuji rozhodně za ten nejslabší.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Božská mrcha Božská mrcha](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433642/bozska-mrcha-Pk3-433642.jpg?v=1587801562)
Bylo to moc krátké? Ano. Dal by se tento příběh nacpat do první knihy? Rozhodně. Ale jako taková jednohubka na jeden večer to vlastně tak špatné nebylo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250987/odvracena-tvar-lasky-LTK-250987.jpg?v=1452786510)
Jak už jsem od autorky zvyklá, knížka měla opravdu silný příběh, který mě emočně úplně vyždímal. Já na heavy contemporary obecně moc nejsem, ale na colleen hoover nedám dopustit. Vždy mě fascinuje sledovat vývoj hlavních postav, který tady dosahuje velmi velkých rozměrů. Jednu hvězdičku strhávám za pasáže z minulosti Milesa, protože ty mně osobně úplně stylově nesedly.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Její třešničky Její třešničky](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445663/jeji-tresnicky-P0D-445663.png?v=1622712894)
Z téhle knížky jsem bohužel docela zklamaná. Po přečtení banánu jsem se opravdu těšila na to, s čím autorka přijde tentokrát, a moje očekávání nebyla rozhodně naplněna. Spoustu vtipů se víceméně opakuje z minulého dílu, podruhé mi to už ale nepřišlo tak vtipné. Celý děj je neskutečně rychlý, i na tento žánr, a postrádá tak jakoukoliv uvěřitelnost. S postavami asi žádný problém nemám, ale na druhou stranu, moc prostoru k jejich poznání a porozumění jsem taky nedostala.
Musím ale uznat, že autorka umí čtivě psát a příběh tak hezky ubíhal.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Statečné a zlomené srdce Statečné a zlomené srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445592/statecne-a-zlomene-srdce-OMP-445592.jpg?v=1592206422)
Druhý díl se odvíjel úplně jiným směrem, než jsem čekala. Dost mi vadilo, že Rhen a Harper nedostali absolutně žádný prostor, protože na jejich vývoj a příběh jsem se těšila nejvíc. Jejich náhlá změna chování nebyla vůbec odůvodněná a hlavně se mi zdálo, že z Rhena se najednou stal úplný "záporák" a jeho činy naprosto neodpovídaly představě, kterou jsem o něm měla.
I když mi Rhen a Harper chyběli, musím uznat, že Grey a Lia Mara byli dobří hlavní hrdinové, zejména teda Grey. Jejich příběh byl zajímavý a rychle utíkal, moc se mi líbila také romantická linka, která byla skvěle napsaná a lehce uvěřitelná.
Na začátku se to možná zbytečně moc táhlo, ale brzy se to rozjelo. Jsem zvědavá, co přinese závěrečný díl, na který si ale bohužel budeme muset asi ještě nějakou tu chvíli počkat.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Na co slova nestačí Na co slova nestačí](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449614/na-co-slova-nestaci-D38-449614.png?v=1596722158)
Tohle bylo skvělý. Příběh byl opravdu hodně silný, rozhodně o něm ještě dlouho nepřestanu přemýšlet. Emma i Rev byli skvělí hlavní protagonisté, už dlouho jsem nečetla contemporary knížku, kde by byly tak skvěle propracované a realistické postavy. A i když se mi, na rozdíl od hodně čtenářů, líbily víc Dopisy ztraceným, tohle čtení jsem si neskutečně užila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nimbus Nimbus](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400050/nimbus-mpZ-400050.jpeg?v=1614989452)
Od téhle knížky jsem měla vzhledem k hodnocení velká očekávání, ale musím se přiznat, že se pro mě úplně nenaplnila. Celý příběh se hrozně táhl, místy to bylo opravdu nekonečné, až jsem měla chuť pár stránek přeskočit. Nimbova filozofická okénka mi ze začátku přišla zajímavá, ale později už mě to spíše nudilo a rozčilovalo.
Co ale musím opravdu ocenit jsou postavy, prakticky všechny. Jejich vývoj a způsob myšlení byl naprosto dokonale vymyšlený a vykreslený. Mým osobním favoritem je Rowan, u něho byl opravdu vidět pokrok od prvního dílu. Příběh byl ve výsledku opravdu zajímavý, jen mi tam vadilo to pomalé tempo. Knížka se mi líbila, ale na první díl to podle mě nemá.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Začít znovu Začít znovu](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417227/zacit-znovu-rZc-417227.jpg?v=1603974234)
Po téhle knížce jsem sáhla, protože jsem měla náladu na letní oddechovku, kterou za pár hodin přečtu a jejíž čtení si užiju. Dostala jsem všechno, co jsem očekávala. Příběh byl velmi čtivě napsaný, vůbec mi nepřišlo, že už jsem přečetla 400 stran. Postavy byly vtipné a dobře vykreslené, ač mě někdy trochu vytáčely. Celkově jsem rozhodně spokojená a jdu si hned rozečíst druhý díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Warcross Warcross](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387912/warcross-iIA-387912.jpg?v=1535370163)
Warcross jsem si užila od začátku až do konce. Byla jsem trochu nervozní z nějakých negativních komentářů tady na databázi, ale mně to prostě celé skvěle sedlo. Děj mi dost připomínal Ready player one, to mně osobné vyhovovalo. Emiku jsem si naprosto zamilovala. Líbí se mi, že na rozdíl od spousty hlavních hrdinů je schopná pořádné spolupráce. Romantická linka mi přišla taková zvláštní, ale tak snad se víc dozvím v druhém díle.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![První opravdový polibek První opravdový polibek](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418843/prvni-opravdovy-polibek-ZQh-418843.jpg?v=1566897323)
Za mě byla tahle knížka super prázdninová oddychovka. Děj příjemně ubíhal a po celou dobu čtení jsem měla úsměv na tváří. Když od toho nečekáte něco úplně top, myslím, že může příjemně překvapit. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Má první láska Má první láska](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412699/ma-prvni-laska-OhX-412699.jpg?v=1559595207)
Má první láska je klasická letní oddychovka, kterou jsem momentálně potřebovala. Cassidy je skvělá hlavní hrdinka, do které jsem se hned zamilovala. Sarkastické rozhovory mezi ní a Coltonem byly vážně k nezaplacení. :D
Pokud se potřebujete odreagovat a hledáte něco nenáročného, je tahle knížka ta správná volba!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jeden z nás lže Jeden z nás lže](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352020/jeden-z-nas-lze-SOq-352020.jpg?v=1505151604)
Na tuhle knížku jsem měla zálusk už delší dobu a jsem moc ráda, že jsem se k ní konečně dokopala. Musím se přiznat, že mě chytila už od začátku a já se nemohla odtrhnout. Neskutečně mi sedl styl autorky. Ze začátku byli mými oblíbenými postavami Nate a Bronwyn, ale na konci to už byli Addy a Cooper. Důvod proč jsem odebrala jednu hvězdičku bylo Natovo chování na konci, které jsem fakt totálně nepochopila a nenapomohl tomu ani závěrečný epilog. Ale jinak je knížka vážně skvělá a rozhodně stojí za přečtení!