BlackBlade BlackBlade komentáře u knih

Zahrada bestií Zahrada bestií Jeffery Deaver

Příběh je dostatečně napínavý, aby si udržel moji pozornost po celou dobu, a to by nebyl Deaver, aby tam v závěru nebyl zajímavý zvrat, u kterého jsem si říkal: "Cože??? Ajo, takhle... mazec!" - opravdu mám rád tyhle nečekané zlomy.
Co mě ale mrazilo mnohem více, bylo docela reálné vykreslení Hitlerovského Berlína z roku 1936, složek SS+SA+Kripo+Gestapo a situace okolo Židů, Poláků atd. A jsem realista, takže věřím, že v knize je jen taková "ochutnávka", ale v reálu to bylo mnohem horší...
A pro všechny, co komentují nedostatky knihy - ano, je jich tam docela dost, ale Deaverův trh jsou američtí čtenáři a ti mu to všechno žerou i s navijákem, takže nemá důvod být do detailu konkrétní :) Není to literatura faktu, ale román. A mně se to četlo dobře, proto nemám důvod dát jinak, než 5/5

17.02.2020 5 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Podobně jako u Inferna, kde se reší populační boom, je i zde předmětem knihy zajímavá myšlenka, co bude s lidstvem v budoucnosti? Zda se lidstvo zbortí a nadvládu převezmou stroje, jako ve filmu Terminátor, nebo bude nějaké jiné a lepší řešení?
Ano, technická vyspělost a nové objevy letí neskutečně rychle. Je to až na povážnou, co všechno dnes dokážeme ovládat jen prostřednictvím mobilu. Jen si zkuste vzpomenout, co jste měli za přístroj před 5-10-15 roky a co uměl / neuměl v porovnání s nejnovějšími mobily dnešní doby.
A to vše ještě zabaleno do španělské architektury, otázky náboženství, víry a "The Big Bang Theory". Fakt super. Ale stejně mi tu "něco" chybí... Chápu, je to už 5. díl na obdobné téma konspirací, symboliky atd. a je těžké nevykrádat sám sebe.
Ale spojení Brown + Langdon se prodává, tak proč ne :)

23.09.2019 4 z 5

Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

Dan Brown přichází potřetí se zajímavým příběhem, kde opět namíchal koktejl reálných informací se nemalou špetkou konspiračních teorií. Ve třetím dílu se děj přesunul do Washingtonu DC, kde se vše motá okolo Svobodných zednářů a historických staveb.
Příběh je opět zajímavě napsán a rozhodně stojí za přečtení. Chytrá výstavba románu, časový zámek a brilantní Robert Langdon vás nenechají vydechnout :)

25.06.2019 4 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Dobrá detektivka, ale nevím proč, závěr jsem čekal... Ale nebylo to zase nějak zbytečně překombinované. Za mě lepší 4/5, ale na 5/5 to z mého pohledu nemá.

07.11.2018 4 z 5

Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Rozhodně nejlepší díl z celé dosavadní trilogie s detektivem C. Strikem. Pokud jste zvládli první dvě předchozí knihy, tak hned berte útokem i tu třetí.
Volný konec ponechává otevřená zadní dvířka, že by se k tomu mohl někdy přidat další díl/y. Za mě 90 %

24.02.2018 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Kniha byla naprosto boží a celý příběh skvěle vystavěn. Prolíná se tam minulost Joony Linny, která se opět vynořuje na povrch. Opravdu nechápu, kam na ty nápady chodí...
Jinak doporučuji číst knihy Joony Linny postupně, jinak vám uniknou některé souvislosti.

06.12.2016 5 z 5

Perunova krev II. Perunova krev II. František Kotleta (p)

Kdo má rád nekonečnou akci a řežbu, pak bude s dvojknihou Perunova krev spokojen.
Je to směs sci-fi, fantasy, reality, akční knihy v jednom, kde je hromada mrtvých, dvě hromady sexu a tři hromady akce. Je to praštěné až za roh, ale mně se to líbilo.

03.11.2022 4 z 5

Zaklínač – komplet 8 knih Zaklínač – komplet 8 knih Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Pozor, spoiler.

Tak vám, lidi, nevím, co si myslet...

Klady:
+ Postava Zaklínačů a jejich role ve světě (zabíječi monster).
+ Předloha pro seriál a především veleúspěšné počítačové hry Witcher I - III (kde je zaklínač naprosto skvělá komplexní role = trochu hraničář, co umí magická znamení. Hru miluji a považuji za jednu z nejlepších).
+ Netradiční a nový svět fantasy, zajímavá místa (Kaer Morhen, Brokilon...), zpracování a pestrost monster (alespoň ve hře).

Zápory:
- Celý příběh skáče jak jankovitá koza nejen zleva doprava, ale i nahoru a dolů co se dějové osy týče. Je to těžké na udržení pozornosti a v nepřehlednosti to směle konkuruje Hře o trůny (Písně ohně a ledu), kde se také příběh rozpadne na 8-10 nepřehledných dějových linií (stejně jako zde), z nichž 7-9 je neprosto nepodstatných = děs :(
- A ten konec? Fuj! Tohle NE. Otevřenější (rozuměj debilnější) konec jsem už dlouho nečetl. To si to jako máme domyslet?
- Souhlasím s jinými komentáři = přijde mi, jak kdyby se autor vyprdl na poslední knihu, která by to trochu dovysvětlila a příběh uzavřela.

Nebo nám to díky Netflix sérii pan Ondra Sapků dovysvětlí a díky scénáři se to alespoň trochu uzavře? Kéž by... (prosím...!!! )

Proto nemohu dát lepší, než 3*** a jdu hledat dovysvětlení na nějakých "fan-pages", proč vlastně všichni chtěli Ciri pro sebe a kam zmizela, když prošla portálem. Změnilo se pak v tom světě vůbec něco?

Otázky, samé otázky.

03.01.2022 3 z 5

Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy Ozzy Osbourne

Skvělý příběh, správně ostrý, dobře sebekritický.
Divím se (a nebudu sám), že Ozzy žije :D

25.02.2021 5 z 5

Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Příběh Velina mi připomíná alternativní historii s občasnými prvky fantasy, podobně, jako Píseň ledu a ohně (Game of Thrones pro neznalce knižní předlohy). A je to čistě jen náhoda, že se to jmenuje podobně, nebo se autor chtěl "přiživit" ?? Odpověď je na každém z vás :)

K příběhu samotnému = rozhodně to NENÍ fantasy.

Kolik fantasy prvků / postav / zvířat / kouzel v té knize je, když pominu to, že Vélinovi občas "hučí v hlavě"?? Pár náznaků, jinak je to středověk / alternativní historie jak poleno ;)
Příběh je dlouhý, ale má to přes 600 stran, tak se nedivte, že je tam občas "vata".
Spíše mě vadí pokračování knihy, kdy se příběh rozpadl na několik dějových linek (zase inspirace ve slavnější linii?). A doufám, že tam bude konečně to fantasy :D

24.09.2020 3 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Asi budu v menšině, ale kniha mě ničím nezaujala. Pocházím z vesnice, takže většinu těch podobných problémů znám, i když v našich krajích se čutá fotbal. Jsou to běžné (sportovní) situace, byť brilantně popsané a se zajímavými mezilidskými vztahy či osudy, ale nic víc...
U knih si rád představuji postavy a situace, které neznám ;)
Pozitivní postava: Ramona, majitelka pajzlíku Kožich, kde se schází jádro nejtvrdších a nejvěrnějších fanoušků.
Mini-spoiler a moje pozitivní scéna: rozhovor s Ramonou a Kevinovým otcem; a dvojí nalití whisky ze stejné lahve.
"Řekl jsem vám, Ramono, že chci panáka vaší nejlepší whisky. Tohle se nedá pít!"
"My tu máme jen jednu whisky!" :)

01.05.2020 2 z 5

Konvoj do Murmanska Konvoj do Murmanska Alistair MacLean

Pokud si myslíte, že si dovedete představit, jak za 2. světové války vypadaly námořní bitvy v Severním ledovém oceánu, tak vás tato kniha hodně rychle vyvede z omylu. Všechny ty hrůzy, které si tam museli námořníci a vojáci vytrpět, zdaleka přesahují lidskou představivost! A bohužel všechno, co je v knize, je reálné. Nejde o autorovu fikci...
Naprostá pecka pro čtenáře, co mají rádi válečné romány. Drsný a chladný příběh, který vás sevře ledově studenou rukou a naprosto vyčerpané pustí až na samotném konci, který je... Ne, nebudu dávat spoilery ;)

10.01.2019 4 z 5

Dlouho jsme se neviděli Dlouho jsme se neviděli Ed McBain

Jak je v knize popsáno, úplně mě mrazí z toho, že by někdo mohl zavraždit slepce. Vždyť je to, jako kdyby někdo zabil nemluvně.
Detektivní příběh 87. policejního okrsku má svižné tempo a dobře se to četlo (u mě opět poslouchalo jako audiokniha při běhání).

29.06.2018 4 z 5

Mayday Mayday Thomas H. Block

Díra v letadle, skoro-zombíci v letadle, piloti mrtví, navigátor na zemi hajzl... tomu se v angličtině říká: "when shits hit the fan". A jak to dopadne? Skvělý příběh, nemohl jsem se o něj odtrhnout.

09.12.2017 5 z 5

Spis Odessa Spis Odessa Frederick Forsyth

F. Forsyth opět nezklamal. Čtivý román, reálná zápletka atd. Za mě určitě 5/5.

09.11.2017 5 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Třetí díl vrchního detektiva Carla Morcka má dobrou a především uvěřitelnou zápletku. Lehce poodhaluje, kam až může zajít náboženský fanatismus, a jak se toho dá využít a zneužít.
Opět se mi líbil konec (podobně, jako v Zabijácích), že se vše vyřešilo kladivem. A opět nebudu více psát, abych nespoiloval. Kdo četl, ví, co myslím.
A hlášky mezi Carlem a Asadem nebo trefné přirovnání a způsob, jakým detektiv myslí, mi dost často vykouzlil úsměv, smích až řehot :D
Rozhodně doporučuji k přečtení a opět doporučuji číst to pěkně postupně.

17.01.2017 5 z 5

Hotel Hotel Arthur Hailey

Po knihách "Konečná diagnoza" a "V nejvyšších sférách" se mi příběh Hotel četl mnohem lépe, takže 5/5. A opět jsem se dozvěděl mnoho věcí z provozu hotelu, o kterých jsem neměl ani potuchy :)

19.04.2016 5 z 5

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Skvělé pokračování příběhu s HH, kde se vše obrací k nevlastnímu synu Olegovi a dále se zamotává situace okolo Michaela Bellmana, Trulse atd. Napínavé, rozvíjí to celý příběh do nových větví, takže za mě zcela jednoznačně: 5/5
PS: vůbec nechápu, jak to lidi mohou číst napřeskáčku, vždyť jim musí unikat spousta detailů... ? Opravdu se přimlouvám k tomu, najděte si ten čas, buďte trpělivý a čtěte to od jedničky pěkně popořadě. První tři díly jsou možná slabší, ale pro příběh jako celek velmi důležité. Román je velmi komplexní a dostanete z něj naprosté maximum, které pozvedne celý obraz HH na novou úroveň.

15.04.2016 5 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Jednoznačně nejlepší díl série (vyšší jsem zatím nečetl, ale těším se) Ano, souhlasím, že děj celé série nabírá na otáčkách a zcela jasně tomu pomáhá právě tato kniha, která je propracovaná do posledního detailu. Dále se mi líbí, že čtenář pochopil a poznal vraha někde v 80 % knihy (čtu to na Kindlu), což mnohem více vtáhne do děje, než u prvních knih, kde HH (Nesbo) vše objasnil na posledních 10-20 stranách.

02.09.2015 5 z 5

Třetí hlas Třetí hlas Rolf Börjlind

Za mě lepší, než první díl. Už jsem se lépe orientoval v postavách, kterým autoři dodávají větší hloubku a rozvíjejí jejich příběh + vzájemnou vazbu.
Děj detektivky má svižné tempo, líbí se mi Abbas a jeho nože. V tomto dílu se dozvíme, proč je s nimi tak dobrý. Opět se těším se na další díl!

14.05.2023 4 z 5