BlackBlade BlackBlade komentáře u knih

Andělé smrti Andělé smrti Patricia Gibney

Dobrá detektivka. Líbí se mi, že hlavní postava je žena a v knize se řeší velmi temná (a bohužel častá) stránka křesťanské církve, která se snaží vše zamést pod koberec a dělat, jako že se to nestalo (podobně, jako u jiných problémů).

04.08.2022 4 z 5

Let duchů Let duchů Bear Grylls (p)

Vysoké očekávání přineslo o to větší zklamání. Spousta naprosto nereálných situací a zdlouhavé popisy...
Nakonec nedočteno (nedoposloucháno), což se mi téměř nestává. Obzvlášť u tohoto typu knihy.

14.09.2021 1 z 5

Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

Nedosahuje kvalit 2. dílu, ale stále solidní úroveň příběhu. Pokračuje v dějové lince oddělení kriminální policie v Edinburgu, ukazuje její zákulisí stále více a rozvíjí vztahy mezi jednotlivými kolegy. Těším se na další díl.

17.06.2021 4 z 5

Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

(SPOILER) Nápad se ztrátou paměti? Dobré...
Způsob chování hlavního hrdiny? Divný...
Rozuzlení? Tak nějak normální...
Závěrečná bouře na ostrově? Kliše...

(mini)SPOILER:
Zajímavý nápad, jak upozornit, že včely jsou nejdůležitější tvorové na celém světě. Škoda, že si to málokdo uvědomuje, nadnárodní korporace nevyjímaje...

13.04.2021 3 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Také se připojím ke kritice, protože tolik nelogických "seků" v závěru knihy na farmě Lazar jsem prostě nepobral a chtěl s tím už fakt seknout. Nechci psát spoilery... Nakonec jsem to doposlouchal (nic lepšího jsem zrovna staženo neměl a to tu knihu zachránilo).
Naštěstí mají další knihy lepší hodnocení, tak zkusím pokračování a soukr. detektiv David Raker dostane ještě šanci. Nebo spíše autor Tim Weaver ;)

15.03.2021 2 z 5

Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy Ozzy Osbourne

Skvělý příběh, správně ostrý, dobře sebekritický.
Divím se (a nebudu sám), že Ozzy žije :D

25.02.2021 5 z 5

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Dám 4/5, ale subjektivně někde na pomezí 3-4 hvězdiček (70 %).
Příběh mi přešel podobný, jako Zabijáci od J. A. Olsena, kde vyšetřuje moje další oblíbená dvojice detektivů z oddělení Q. Nebudu dál psát spoilery, jen se zmíním, že akce v loděnici mě zklamala, ale samotný záporák - lovec - byl skvěle vykreslený. A zajímalo by mě, jak vypadá Saga Bauerová, abych mohl porovnat svůj vkus na ženy s autorem :D

Doporučuji opět, jako všechny série, číst postupně od prvního dílu. A těším se na další.

15.11.2020 4 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Celé to bylo správně napínavé, ale po přečtení několika knih od J. Deavera a mého oblíbeného Lincolna Rhyma už nevěřím, že by nějaký vrah dokázal vždy zničit či nezanechat důkazy. A závěrečné rozuzlení bylo... divné. To mi také nesedělo. Ale ano, těším se na další díl.

29.02.2020 4 z 5

Nemesis Nemesis Larry Correia

Joo, tak tohle byla taky jízda :) Hlavní postavou byl první (a jedinečný) agent Franks z UPKN. V knize se dozvíte, jak a proč vznikl. A jaké je jeho poslání za posledních 300 let :)
Mimo jiné se můžete těšit na epický souboj mezi Franksem a Earlem Harbingerem a výsledek? "To je tajný!" jak by řekl Franks. :)
Jak někdo píše, že knihy jdou s nápady dolů a nemá to šťávu, jako první díl (nebo první dva), tak nesouhlasím, mně se to líbí víc a víc. Takže šup, jdeme na 6. díl :)

04.01.2020 5 z 5

Konec hlídky Konec hlídky Stephen King

Ale jo, proč by ne :D
Tady se nám z té detektivky rozjela klasická Kingovka. A líbí se mi to vystavění příběhu, i vysvětlení, jak záporák našel nové schopnosti.
Souhrn:
1. pan Mercedes - dobrá detektivka, konec knihy slabší.
2. Právo nálezce - dost odbočka od hlavní linie. Trochu "vata" v této trilogii, ale detektivka docela v pohodě.
3. Konec hlídky - navazuje na mnohem více na první díl, než na druhý. Mně se to líbilo a smutný konec byl taky fajn, jako dobrá tečka za touto trilogii.

King určitě napsal lepší knihy, ale i horší. Za mě trilogie jako celek 75 %.

15.11.2019 4 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Zajímavá detektivka s neotřelým hlavním hrdinou a metodou "vyšetřování" (hledání) dle statistických údajů.
Ale ten konec... ??? Nebudu spoilovat, ale za to hvězda dolů, to mě zklamalo.

12.06.2019 3 z 5

Nesmírný Nesmírný Jussi Adler-Olsen

Dobrý náhled do světa všech těch sekt a "životních koučů", kteří dokáží zblbout nejednu dušičku a ve finále jim jde jen o kvalitní sex... Jak jinak, že? :D
Dobrý detektivní román s partou z oddělení Q, která na konci opět odhalí zajímavou zápletku celého románu. Carl, Asad a Rose jsou dobrá trojka.

27.05.2019 4 z 5

Muž, který hledal svůj stín Muž, který hledal svůj stín David Lagercrantz

Dobrý román, ale moc detektivní to nebylo a napínavé taky ne. Všechno to odsýpalo tak nějak hladce bez velkých zádrhelů.
Je mi jasné, že bylo těžké vymyslet smysluplný příběh v již tak dost popsaném životě Liz, a můžu říct, že se to bezesporu podařilo, ale je to už jen takový "dojezd" ve stylu Pojďme z té dojné krávy ještě něco vymáčknout.
Nejslabší příběh ze série Millénium, nemohu dát více než 50 %.

23.04.2019 3 z 5

Mise Afghánistán Mise Afghánistán Tomáš Šebek

Kdybych to četl, asi bych to odložil. Ale poslech audioknihy tomu dal ještě hlubší rozměr a vtáhlo mě to do děje.
Ruku na srdce, 9 z 10 z nás, běžných čtenářů, by se v tamní nemocnici v Kundúzu ve vteřině poblilo, omdlelo nebo mělo doživotní trauma, ale pan Šebek popsal svoji misi s krásným nadhledem a humorem. Díky této knize mi přiblížil a objasnil, co dělají Lékaři bez hranic, a za to jim tleskám a smekám klobouk. A aby to nebyla jen prázdná slova, tak jsem po dočtení (doposlouchání) knihy přispěl na LBH.

23.11.2018 4 z 5

Dej mládencům ruku jako lopatu Dej mládencům ruku jako lopatu Ed McBain

Zajímavá detektivka, kde to Bubu Bublina hraje na tři chlapy, ale nikdo to vlastně neví, ani její dvě spolubydlící. Zajímavé rozřešení :) Doporučuji.

20.10.2018 4 z 5

Pavilón se smuteční vrbou Pavilón se smuteční vrbou Robert van Gulik

Skvělé detektivní příběhy soudce Ti ze starověké Číny, kde autor příjemnou formou informuje čtenáře o tehdejší kultuře, zvycích a lidech. A k tomu jako bonus je děj protkán detektivkou, která má délku "tak akorát". Velmi příjemné překvapení, dávám 5/5

09.10.2018 5 z 5

Inheritance Inheritance Christopher Paolini

Přeskočím rovnou sem (nebudu psát dílčí komentáře k 2. a 3. dílů). Líbilo se mi, jak se v 2. dílu příběh rozdvojil na Roranův a Eragornův příběh. Celé to krásně gradovalo a samotný závěr byl správný, i když jsem z něj byl naměkko :D
Spousta dotažených mini-příběhů na konci se mi také líbila, ale i tak prostor pro pár dílčích příběhů nebo další pokračování si autor ponechal. Nebo pro dnes popůlární spin-off, jak to přesně bylo před a během války Dračích jezdců (Galbatorix a křivopřísežníci), i přesto, že ve 4. díle bylo mnohé objasněno.
Další plus v celém příběhu byl popis bojů = od fyzických, přes magické až po mentální souboje. Ale i přes to všechno nemůžu dát 5/5, protože ve světě fantasy znám (alespoň pro mě) lepší příběhy.

26.09.2018 4 z 5

Prázdné křeslo Prázdné křeslo Jeffery Deaver

Detektivní romány s LR+AS jsou skvělé a Prázdné křeslo to jen potvrzuje. Dalo by se říct, že skoro už klasické "závěrečné zvraty" jsou v tomto příběhu reálné, takže za mě 5/5. Dobrá kniha, dobrá detektivka.

24.07.2018 5 z 5

Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Dobrá zápletka, ale Marco se občas choval jako marvelácký superhrdina nebo alespoň jako James Bond :) Ne, to přeháním, ale pochybuji, že by měl klučina v reálném světě tolik "štěstí" a dokázal tak dlouho unikat. Ale od toho jsou knihy, ne?
Za mě 4/5, dobré pokračování série oddělení Q.

16.02.2018 4 z 5

Ikona Ikona Frederick Forsyth

Další naprosto špičkové čtené, které mě pohltilo a vyplivlo až na konci knihy. Forsythův styl se mi líbí, tempo příběhu je pěkně vyváženo popisem politických systémů, pšionážních akcí, historií jednotlivých špionů a zrádců.
I když jsem od Forsytha četl hodně knih a říkám si, čím mě ta další překvapí, tak tahle překvapila hodně ... pozitivně! Doporučuji, jednoznačně 100 %

07.08.2017 5 z 5